ЗАРИБЯВАНЕ С ПАСТЪРВА

Модератор: sapuna

terazini
новобранец
новобранец

ЗАРИБЯВАНЕ С ПАСТЪРВА

Мнение от terazini »

Искам да зарибя една река с балканка, но незнам нито откъде да купя зарибителен материал, нито колко струва, как се пранася и така нататък. Ако някой има опит в такива мероприятия ще се радвам на малко инфо. Предварително благодаря.
Аватар
Ванко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Super

Мнение от Ванко »

bastun написа:Bravo, kolega. Ne moga da otgovoria na vaprosite ti, no mnogo se radvam 4e ima hora kato teb, gotovi da napraviat takova dobro delo!

Uspeh.
batun,ПИШИ НА КИРИЛИЦА!!!!!!!!!!
Аватар
Ванко
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ванко »

Теразини начинанието ти е достойно за уважение но до колкото знам без да съм 100% сигорен,балканка не се размножава по искуствен начин. Но ти разучи по подробно щом си решил и действаи, ЖЕЛАЯ ТИ КЪСМЕТ.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

terazini бавос ! Туй е похвално начинание макар и доста трудоемко ! Зарибител на балканка в момента има само на Тошков чарк . Доста по бавно от американката натдава на килограми и затова не я развъждат много много . Освен това е нужно малко по-специално отношение при транспортирането и при разселването и . Спининг клуб "Стари видри" ежегодно зарибява по няколко пъти с балканска пъстърва . Ако те интересува помощ техническа или напътствия пиши едно ЛС .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
terazini
новобранец
новобранец

Мнение от terazini »

Мерси за инфото. Можеш ли да ми кажеш нещо по-подробно. Колко пари струва зарибитерния материал и как става пренасянето, може ли да се пренася на дълги разстояния. Ако можеш да ми дадеш някакви координати как да се свържа с тия от Тошков Чарк или триябва да отида на място.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ми зарибителя е 20ст на бройка балканка и 10ст на бройка хамериканка . За кординати ще ги проверя как бяха и ще ти ги пусна . По принцип транспортирането става :
Взимаш два дебели найлонови чували , пъхаш единя в другия , пълниш с вода и ако ще ги пренасяш на по голямо разстояние трябва да им осигуриш кислород . При пускането задължително темперираш ( взимаш един по-малък найлонов плик , пълниш го с вода от чувала и го подапяш във водата докато се изравни температурата , пускаш рибките и продължаваш нататък . Хубаво е ако зарибяваш в река да не групираш рибата а да я разнесеш на по-далечи разстояния щот съм бил свидетел как при такива зарибявания и то от страна на НУГ след това месните идват и си събират перла :evil: Ако има нещо друго питай .

Павел Иванов
Аватар
Riboloveca
новобранец
новобранец

Мнение от Riboloveca »

искам и аз да зарибя една река но искам да попитам от каде да
купя балканка зашото тука при нас има само каракудки
Ако искаш риба ела и си я хвани !
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

0896675677 е на Рибарника на Т. Чарк .

Успех !

Павел Иванов
monopola
новобранец
новобранец

Re: ЗАРИБЯВАНЕ С ПАСТЪРВА

Мнение от monopola »

малко е стара темата, ама да не пускам нова.
някой може ли да ми даде координати на рибарника в Твърдица, до Сливен. Доколкото знам там има зарибител за балканка. И дали сега е удачно да се зарибява - искам да зарибя една две рекички, но никога не съм го правил. Освен това без кислород колко време могат да изкарат в чувала рибките?
Много ще съм благодарен за малко инфорамация и съдействие

Поздрави
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Относно телефона не мога да помогна ама по другите питания ще се пробвам .
monopola написа:...дали сега е удачно да се зарибява ...
Удачно е ако не пускаш риби по-малки от десетина сантиметра . Трябва да имаш напредвид че това си е нож с две остриета . Положителната страна е че десетсантиметровите трудно ще станат на храна на по-едрите обитатели на рекичките . Отрицателната е че са по-доверчиви и по-лесно могат да ги изгребът за "перла" . Един съвет - отложи зарибяването за октомври месец :wink:
monopola написа:... Освен това без кислород колко време могат да изкарат в чувала рибките? ...
Ако пуснеш съвсем малко рибета в големи чували пълни с вода може и да изкарат педесетина километра според това за колко време ще ги вземеш но без кислород не ти препоръчвам да ги разселваш .

Павел Иванов
monopola
новобранец
новобранец

Мнение от monopola »

Много благодаря за инфото колега.
с риск да съм малко досаден ще питам още няколко неща.
Бях останал с впечатление че е по добре напролет да се зарибява с балканака, явно греша, но въпроса ми е по скоро процедурен. ЩЕ си купя една помпичка за въздух и ще ги транспортирам с чувала, ама от там нататък ми е загадка. Бая ходене има пеша, според мен поне 40 минути преди пускането, та ако набутам чувала в една голяма раница (как да го нося иначе), колко време могат да изкарат така и колко рибки долу горе мога да взема. евентуално ще сме двама човека - не искам повече че ще се разчуе и край с рибетата, тоест две раници може да помъкнем.
И освен общите неща за темпрериране, разселване и тн. има ли още нещо по особено което трябва да направя.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Намираш къде около вас имат бутилки с кислород . Обикновено се плаща гаранционен депозит за бутилката който се възстановява след като я върнеш , самият кислород в нея е доста евтин . При варианта две раници , пет литрова бутилка ще ти е предостатъчна . Преди да вържеш чувала пълниш с кислород и после по преценка според времето за пренасяне , според температурата и пр. отвреме на време пускаш по още малко кислород и си готов . По-принцип при 40 минути най-много да ти се наложи още веднъж да "освежиш" водата ако не е много горещо . Относно темперирането - стигаш до където си тръгнал , развързваш чувала , топваш го във водата , вадиш термоса с кафе , сипваш си , палиш цигара и отвреме на време ако не си носиш термометър с пръст проверяваш дали водата в чувала е достигнала температурата на реката . Относно разселването - зависи от големината на реката пускаш на перспективните места от 3 до 5 бр. двуграмови пъстърви ( стандартният размер за зарибителен материал ) , не повече и си готов . Не знам дали това имаше предвид под стандарни ама все пак . Препоръчвам чувалите да са поне два един в друг а ако ще я носиш на по-далечни разстояния и повече с цел да ги предпазиш от неволно скъсване и изтичане на водата .

Павел Иванов
niki papazov
новобранец
новобранец

Мнение от niki papazov »

Може това което, аз направих да изглежда малко примитивно, но даде резултат:
Преди 4 години до рибарник за пъстърва до който има напоителен канал видях случайно, че са изпуснали зарибителен материал- Американска пъстърва, около 3-4 см.
Със ситно кепче и средно голям бидон за около месец хванахме около 200-300 бр. и зарибихме малка планинска река на около 30 км от мястото. За да ги запазим живи мой приятел им помпеше въздух с една стара помпа от руски автомобил, всеки някъде има такава.
По време на транспортирането оцеляха и сега се радват на тегло от по 300- 400 гр. може и повече. Аз ги пусках по 10-на на вир, защото от скромният ми опит знам че в един вир територия делят не повече от 2-3 пъстърви. Също така е желателно да бъдат пуснати, колкото се може по- на високо по реката. За съжаление, когато разбраха местните"рибари" чух, че пуснали карабит в реката.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”