Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

ЗАРИБЯВАНЕ С ПАСТЪРВА
Модератор: sapuna
ЗАРИБЯВАНЕ С ПАСТЪРВА
Искам да зарибя една река с балканка, но незнам нито откъде да купя зарибителен материал, нито колко струва, как се пранася и така нататък. Ако някой има опит в такива мероприятия ще се радвам на малко инфо. Предварително благодаря.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
terazini бавос ! Туй е похвално начинание макар и доста трудоемко ! Зарибител на балканка в момента има само на Тошков чарк . Доста по бавно от американката натдава на килограми и затова не я развъждат много много . Освен това е нужно малко по-специално отношение при транспортирането и при разселването и . Спининг клуб "Стари видри" ежегодно зарибява по няколко пъти с балканска пъстърва . Ако те интересува помощ техническа или напътствия пиши едно ЛС .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- Павел Иванов
Ми зарибителя е 20ст на бройка балканка и 10ст на бройка хамериканка . За кординати ще ги проверя как бяха и ще ти ги пусна . По принцип транспортирането става :
Взимаш два дебели найлонови чували , пъхаш единя в другия , пълниш с вода и ако ще ги пренасяш на по голямо разстояние трябва да им осигуриш кислород . При пускането задължително темперираш ( взимаш един по-малък найлонов плик , пълниш го с вода от чувала и го подапяш във водата докато се изравни температурата , пускаш рибките и продължаваш нататък . Хубаво е ако зарибяваш в река да не групираш рибата а да я разнесеш на по-далечи разстояния щот съм бил свидетел как при такива зарибявания и то от страна на НУГ след това месните идват и си събират перла
Ако има нещо друго питай .
Взимаш два дебели найлонови чували , пъхаш единя в другия , пълниш с вода и ако ще ги пренасяш на по голямо разстояние трябва да им осигуриш кислород . При пускането задължително темперираш ( взимаш един по-малък найлонов плик , пълниш го с вода от чувала и го подапяш във водата докато се изравни температурата , пускаш рибките и продължаваш нататък . Хубаво е ако зарибяваш в река да не групираш рибата а да я разнесеш на по-далечи разстояния щот съм бил свидетел как при такива зарибявания и то от страна на НУГ след това месните идват и си събират перла

Павел Иванов
Павел Иванов
- Riboloveca
- новобранец
- Павел Иванов
Re: ЗАРИБЯВАНЕ С ПАСТЪРВА
малко е стара темата, ама да не пускам нова.
някой може ли да ми даде координати на рибарника в Твърдица, до Сливен. Доколкото знам там има зарибител за балканка. И дали сега е удачно да се зарибява - искам да зарибя една две рекички, но никога не съм го правил. Освен това без кислород колко време могат да изкарат в чувала рибките?
Много ще съм благодарен за малко инфорамация и съдействие
Поздрави
някой може ли да ми даде координати на рибарника в Твърдица, до Сливен. Доколкото знам там има зарибител за балканка. И дали сега е удачно да се зарибява - искам да зарибя една две рекички, но никога не съм го правил. Освен това без кислород колко време могат да изкарат в чувала рибките?
Много ще съм благодарен за малко инфорамация и съдействие
Поздрави
- Павел Иванов
Относно телефона не мога да помогна ама по другите питания ще се пробвам .
Удачно е ако не пускаш риби по-малки от десетина сантиметра . Трябва да имаш напредвид че това си е нож с две остриета . Положителната страна е че десетсантиметровите трудно ще станат на храна на по-едрите обитатели на рекичките . Отрицателната е че са по-доверчиви и по-лесно могат да ги изгребът за "перла" . Един съвет - отложи зарибяването за октомври месецmonopola написа:...дали сега е удачно да се зарибява ...

Ако пуснеш съвсем малко рибета в големи чували пълни с вода може и да изкарат педесетина километра според това за колко време ще ги вземеш но без кислород не ти препоръчвам да ги разселваш .monopola написа:... Освен това без кислород колко време могат да изкарат в чувала рибките? ...
Павел Иванов
Павел Иванов
Много благодаря за инфото колега.
с риск да съм малко досаден ще питам още няколко неща.
Бях останал с впечатление че е по добре напролет да се зарибява с балканака, явно греша, но въпроса ми е по скоро процедурен. ЩЕ си купя една помпичка за въздух и ще ги транспортирам с чувала, ама от там нататък ми е загадка. Бая ходене има пеша, според мен поне 40 минути преди пускането, та ако набутам чувала в една голяма раница (как да го нося иначе), колко време могат да изкарат така и колко рибки долу горе мога да взема. евентуално ще сме двама човека - не искам повече че ще се разчуе и край с рибетата, тоест две раници може да помъкнем.
И освен общите неща за темпрериране, разселване и тн. има ли още нещо по особено което трябва да направя.
с риск да съм малко досаден ще питам още няколко неща.
Бях останал с впечатление че е по добре напролет да се зарибява с балканака, явно греша, но въпроса ми е по скоро процедурен. ЩЕ си купя една помпичка за въздух и ще ги транспортирам с чувала, ама от там нататък ми е загадка. Бая ходене има пеша, според мен поне 40 минути преди пускането, та ако набутам чувала в една голяма раница (как да го нося иначе), колко време могат да изкарат така и колко рибки долу горе мога да взема. евентуално ще сме двама човека - не искам повече че ще се разчуе и край с рибетата, тоест две раници може да помъкнем.
И освен общите неща за темпрериране, разселване и тн. има ли още нещо по особено което трябва да направя.
- Павел Иванов
Намираш къде около вас имат бутилки с кислород . Обикновено се плаща гаранционен депозит за бутилката който се възстановява след като я върнеш , самият кислород в нея е доста евтин . При варианта две раници , пет литрова бутилка ще ти е предостатъчна . Преди да вържеш чувала пълниш с кислород и после по преценка според времето за пренасяне , според температурата и пр. отвреме на време пускаш по още малко кислород и си готов . По-принцип при 40 минути най-много да ти се наложи още веднъж да "освежиш" водата ако не е много горещо . Относно темперирането - стигаш до където си тръгнал , развързваш чувала , топваш го във водата , вадиш термоса с кафе , сипваш си , палиш цигара и отвреме на време ако не си носиш термометър с пръст проверяваш дали водата в чувала е достигнала температурата на реката . Относно разселването - зависи от големината на реката пускаш на перспективните места от 3 до 5 бр. двуграмови пъстърви ( стандартният размер за зарибителен материал ) , не повече и си готов . Не знам дали това имаше предвид под стандарни ама все пак . Препоръчвам чувалите да са поне два един в друг а ако ще я носиш на по-далечни разстояния и повече с цел да ги предпазиш от неволно скъсване и изтичане на водата .
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- новобранец
Може това което, аз направих да изглежда малко примитивно, но даде резултат:
Преди 4 години до рибарник за пъстърва до който има напоителен канал видях случайно, че са изпуснали зарибителен материал- Американска пъстърва, около 3-4 см.
Със ситно кепче и средно голям бидон за около месец хванахме около 200-300 бр. и зарибихме малка планинска река на около 30 км от мястото. За да ги запазим живи мой приятел им помпеше въздух с една стара помпа от руски автомобил, всеки някъде има такава.
По време на транспортирането оцеляха и сега се радват на тегло от по 300- 400 гр. може и повече. Аз ги пусках по 10-на на вир, защото от скромният ми опит знам че в един вир територия делят не повече от 2-3 пъстърви. Също така е желателно да бъдат пуснати, колкото се може по- на високо по реката. За съжаление, когато разбраха местните"рибари" чух, че пуснали карабит в реката.
Преди 4 години до рибарник за пъстърва до който има напоителен канал видях случайно, че са изпуснали зарибителен материал- Американска пъстърва, около 3-4 см.
Със ситно кепче и средно голям бидон за около месец хванахме около 200-300 бр. и зарибихме малка планинска река на около 30 км от мястото. За да ги запазим живи мой приятел им помпеше въздух с една стара помпа от руски автомобил, всеки някъде има такава.
По време на транспортирането оцеляха и сега се радват на тегло от по 300- 400 гр. може и повече. Аз ги пусках по 10-на на вир, защото от скромният ми опит знам че в един вир територия делят не повече от 2-3 пъстърви. Също така е желателно да бъдат пуснати, колкото се може по- на високо по реката. За съжаление, когато разбраха местните"рибари" чух, че пуснали карабит в реката.