Карбон или фибростъкло

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Карбон или фибростъкло

Мнение от nasco2 »

qkiq написа:Ако може някои колега да качи сравнения който са правени между фибростъкло и карбон ще сам мн благодарен :wink:

Едно просто сравнение през една от моите фибростъклени пръчки минах с колата резултат изкривен водач. Нека някои да направи същият тест с карбонова пръчка.

Според мен зависи от начина на ловене и покупателната способност. Ако има плътни карбони най - вероятно няма да са толкова леки колкото кухите но пък ще са свръх здрави. Аз лично си внасям въдиците с лодка и не ги държа постоянно в ръка и по тази причина както и цената разбира се, фибростъклото ми пасва идеално, макар и рядко случвало ми се е да се боря с някои рибок по дълго време но тогава повярвайте ми, теглото не се усеща ако ще и два часа да е.
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

Аз компромиси с удоволствието в риболова не правя и за това ловя с карбон.
Above us only sky
qkiq
новобранец
новобранец

Мнение от qkiq »

Много благодаря на всички ви.И наслука :D
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Кхъм , интересна тема ама съм я пропущил д`ба значи :? Ае ще се уметна ей тъй за спорта дет се вика :wink: Най-вече впечатление ми прави че колегата не е споменал за какъв тип риболов по принцип го интересуват съответните геги . Та някои заблуди по темата ако може .

- Със стъкло няма проблеми при гръмотевична буря . - Да ама друг път . Кой си лежи на това уше да знае че е в голяма грешка !
- Стъклото е основно за силов риболов . - Тц , така го приемаме само тука ! Има доста скъпички , доста класни "стъклени" мухарки и блеснарки за УЛ риболов .
- Карбона дава повече "удоволствие" . - :smt044 :smt044 :smt044 Това вече избива рибата щото удоволствието за различните хора , различно е .

Ся , всеизвестно е от какво се състои карбона и от какво стъклото . За да имаме лек и чуствителен карбонов прът то трябва да отделиме съответните кинти . Псулютно същото е и с читавото стъкло . В случаят се правят съпоставки между карбон със съмнително съдържание на нискомодулен карбонов плат в него за сметка на ПВХто което е в изобилие и стъкло което баш не е стъкло та ...

По принцип карбона позволява по-голяма тънконстеност на бланката и оттам натам по-бърза такава при по-ниско тегло . За да постигнеме максимално ниско тегло , добра чуствителност , бързина на въдицата самият карбонов плат трябва да е с голяма насителност на карбон или плътност на модули ! Като се спомена бат Гари ето неговата класификация за карбона в бланките :

GLX - 65 million modulus

IMX - 55 million modulus

GL3 - 47 million modulus (IM8)

GL2 - 42 million modulus (IM7)

IM6 - 38 million modulus

Standard Graphite - 33 million modulus

Тука трябва да имаме в предвид че "стандартният карбон" е с много по-голяма плътност от тази при масовите "карбонови" въдици ако и да се води "стандартен" :idea:

В повечето случаи купуваме ПВХ въдица с надпис "карбон" къде или ич го нема или го има на определени места как макародържача , върха , снадките или някъде нам си къде го сложил производителят :lol:

Примерно най-високомодулната въдица с най-голямо съдържание на карбон в момента е :

Daiwa СИМА Изображение

Друг е въпроса че доста от карбоновите пръти от високо качество са добре "изолирани" но както казах и за стъклото то при гръмотевична буря ако сме единствените "гръмоотводи" на гьола то ...

Общо взето и при двете има много висококачествени продукти както и такива за шир потреба . Точно за това е хубаво преди да се съпоставя нещо да се обоснове в коя част и кой клон на черешата се търси и така .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
jin_4o
новобранец
новобранец

Мнение от jin_4o »

lfc_boy написа:Аз компромиси с удоволствието в риболова не правя и за това ловя с карбон.
даааам колегата има право
peti0o
новобранец
новобранец

Мнение от peti0o »

Всичките ли карбонови въдици са опасни, или само дългите от 5 метра нагоре.?
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Всички въдици са опасни , без значение дали са карбонови ! По-дългите , повече :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”