Търся съвет за монтаж

Модератор: sapuna

Аватар
sea spirit
новобранец
новобранец

Търся съвет за монтаж

Мнение от sea spirit »

Здравейте,щукари. При нас не е разпространена щуката,но яко ме влече. Ще ми дадете ли някоя идея за монтаж на жива рибка. :!:
щука ли ?какво е това
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

най лесно е да ти кажа през гръбната перка или през опашката , но ,не би било толкова елементарно , въпреки че и така се лови , всичко е толкова относително че няма на къде , за дъно е един за , тапа е друг ,според стръвта ,различно. Всяка жива сръв си има своите слаби места за закачане на куката. Ако закачиш една каракуда на едно място , на същото уклея ще умре ??? по принцип нали това е идеята да се използва една стръв максимално време и ако ще умира то това да е в пастта на дзверо!! Та предлагам ти да експериментираш, ако няма някой колега на същия гьол дето ловиш и не те светне ,ти си!!!
А иначе според дълбочината АЗ лично ако е на малка дълбочина , през гърба, щото плива на лево/десно , и леко на долу . През опашлето се сеца на долу и на къде си иска . това всичко е за една кука 3/2 , при 2 /3 куки е съвсем друго .................АБЕ ЗА ДА НЕ ТЕ ОБЪРКВАМ гледай на място и според рибето!!!!

ако те интересува по- конкретен начин питай по-конкретно...................ПРИМЕР :-Имам щипок за стръв , как?...........
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Re: Търся съвет за монтаж

Мнение от Stefko »

sea spirit написа:Здравейте,щукари. При нас не е разпространена щуката,но яко ме влече. Ще ми дадете ли някоя идея за монтаж на жива рибка. :!:
Малко общо си задал въпроса си и колегата Корморан :lol: е прав, че малко по-конкретни данни ще са от полза, но ето в най-общи линии какво може да се направи при монтажа на живата рибка за щука:
Ако ще ловиш на "тежко": основна линия (0.30-0.35) с олово в края на линията в зависимост от вида водоем, където ще я търсиш. На около метър над оловото към основната линия туряш метален повод с тройна кука. Тук вариантите са много, като можеш повода да го прикрепиш статично или да го оставиш да се "плъзга" между две стоперчета за по-голяма активност на рибката. Може да се играе и с дължината на повода (аз предпочитам по длъжки - към 50 см.). Големината на куката предполагам сам разбираш, че трябва да е съообразена с големината на използваните рибки за стръв, но при всички положения, гелдай да не е нито много малка, щото щуката има бая устица, нито пък да е прекалено голяма, щото можеш да увеличиш празните удари.
За закачането на самата рибка - аз в повечето случаи ги закачвам точно под гръбната перка, като се внимава да не се увреди гръбнака и рибето да пукяса :? Възможни са обаче и други варианти - закачване за опашката или закачване за устата (може да има и други - не знам).
Има и един друг дънен монтаж за щука - с подвижно олово, при който повода с куката, респ. рибката, е под оловото :roll: Не се използва много от колегите, но аз в определени моменти го предпочитам (най-вече при необходимост от достигане на по-големи дистанции). В този случай може би рибката е по-добре да се закачва за устата (горната "устна")
Ако ще ловиш на "тапа" в най-общи линии можеш да подходиш така: Отново основна линия (мин. 0.25), голяма щукарска плувка тип "тапа", тежест в зависимост от големината на плувката (възможно е понякога да минеш и без такава, отново зависи от водоема, където ловиш), кука (тройна или единична) най-отдолу. Рибката се закачва за гръбчето и се хвърля. Някои колеги предпочитат този монтаж пред дънния заради по-голямата свобода и възможност за движение на рибката из водата. Той (монтажа на тапа)) има също доста разновидности, но тъй като аз лично го недолюбвам, ще оставя на по-запознати да те осветлят за тях.
Ани това е от мен. Както казах - само най-общи насоки, колкото да почнеш отнякъде, а като половиш известно време ще ти хрумнат и на теб някой новости. Питай ако нещо не става ясно :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
CAVERN
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от CAVERN »

Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

:lol: Опитай система "Драшкович" - Не е щукарски монтаж, но дава резултати :lol:
РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
Аватар
kocet0
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

:)

Мнение от kocet0 »

Колега (питам не само колегата ;) ) Монтажа , който е показан на лявата картинка със живата рибка малко не ми е ясен ... :roll:
Отдолу оловото - разбирам , след това двете стоперчета , и между тях повота с рибета - пак ясно , но какво е тожа нагоре ??? :idea:
и ако може целия повод да ми го разясниш от горния стопер - нагоре .Ще бъда благодарен и на други , които ми отговорят :)
SPINING FOREVER ;)
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

old fox написа::lol: Опитай система "Драшкович" - Не е щукарски монтаж, но дава резултати :lol:
Много си е щукарски даже и определено дава резултат :wink: :wink: Но човека пита за жива рибка все пак :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
joco

Мнение от joco »

Предлагам ти няколко монтажа,които използвам в зависимост от ситуацията и времето.
1.За плитки водоеми и риболов близо до брега или до шавари-основно влакно 0,25-0,30,булдо(среден размер,с жълта или червена половинка,напълнено почти до половината с вода,ограничено със стопер за промяна на дълбочината),волфрамов повод(малко са скъпи,но си заслужава,защото са по-тънки и по-малко забележими) и тройка №6.Виждат се перфектно на 10-15метра.Булдото е леко и не оказва съпротивление и при удар щуката почти не се отказва.Размотавам около 2-3 метра влакно и затварям бигела.
2.За по-дълбоки водоеми-дъно.Основно влакно 0,30-035,тежест 40гр. вързана на влакно 0,20-0,25 с дължина около метър и вързано към основното с вирбел.Целта е ако има закач да се скъса долното(по-слабо)а не основното.Над вирбела нанизвам свободно волфрамовия повод(трябва време и тренировки за да се научиш да хвърляш без горен ограничител)и тройка №4 или №2.По-голяма каракуда(около педя,но все пак не прекалявам)закачена през очите.Да,през очите!С едната кука натискаш през едното око и излиза без съпротива през другото.Рибката остава жива,не се къса и позволява поне 4-5 прехвърляния.Пръта почти вертикален,по-тежичък звънец и провисване от около метър.
3.При водорасли в които има дупка или при силен вятър-тапа 20гр.под нея на основното нанизан повода с рибка(тройката пак е №6),отдолу вирбел и под него около метър по-тънко влакно с тежест 15-18гр.Малко е игра да уцелиш дълбочината,така че плувката да е изправена,но хвърлиш ли в дупката,тежеста се опира в дъното и нито рибката може да влезе във водораслите,нито течението да я отнесе.
Тоя монтаж прилича на този от линка,но е по-лесен за изпълнение и за хвърляне.Чак да си играя с губерка да боцкам стръвта....
Аватар
CAVERN
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от CAVERN »

Чтобы рыбка не ложилась на дно и не забивалась в заросли, основная леска должна быть натянута в вертикальном положении, и поводок при этом не должен доставать до дна. Для этого поводок привязывается к основной леске таким образом, чтобы расстояние от узла до груза было примерно на 20-40 см больше длины поводка. Выше места привязки поводка к основной леске устанавливается поплавок. Этот поплавок должен всегда находиться под водой и служить для натягивания основной лески и удержания ее в вертикальном положении. Грузоподъемность поплавка должна быть такой, чтобы живец не мог опуститься с ним на дно........................
Для сигнализации поклевки используется обычный поплавок, но для большой глубины (более З/4 длины удилища) приходится применять скользящий поплавок. Стопорный узел поплавка устанавливается от грузила на расстоянии, немного большем глубины.

За да не ляга рибката на дъното и да не се забива във водораслите,основното влакно трябва да бъде изпънато във вертикално положение, така, че поводът да не достига дъното. Затова поводът се закрепва към основното влакно по такъв начин, че разстоянието от мястото на закрепването до тежестта да бъде около 20-40см. по-голямо от дължината на повода. За да стане това, над мястото на закрепване на повода към основното влакно се закрепва плувка. Тази плувка трябва винаги да се намира под водата и служи за изпъване на основното влакно във вертикално положение. Товароподемността и трябва да бъде такава, че да не позволява на рибката да се спусне на дъното. За отчитане на кълването се исползва обикновена плувка, но за голяма дълбочина (повече от 3/4 от дължината на въдицата) се налага използването на подвижна плувка. Стопорният възел на подвижната плувка се монтира на разстояние, малко по-голямо от дълбочината....
Аватар
sea spirit
новобранец
новобранец

Мнение от sea spirit »

Проблемът е следния. След като хванах един рибок 1.380gr. имах късмета да извадя 0.75m. девойка тежаща 4.700kg. в продължение на две седмици, не отчетох и един удар. Според мен има някакво привикване към подаването на рибока.Затова се допитвам до КОЛЕГИ за съвет :cry: .А това не са ми първите 2 риби.Обаче са последните :oops: .
щука ли ?какво е това
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

Изображение Изображение

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”