Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Само един път открих смръчкула,но беше втасала освен пънчето,има видове дето трудно се откриват-тръбенките са от тях,но са чудни за небцето.
много мерси за информацията на всички що се касае за смръчкулата подочух че в момента се среща по поречието на река камчия по точно около лонгозата ако някой е от там може би е ходил нека да напише нещо по конкретно
В момента .... едва ли . Ако някой може да ме убори ще го приема .alenov77 написа:много мерси за информацията на всички що се касае за смръчкулата подочух че в момента се среща по поречието на река камчия по точно около лонгозата ако някой е от там може би е ходил нека да напише нещо по конкретно
Иначе по поречието на Камчия винаги цената е най-висока около 40-50 лева за килограм. Това е свързано с конкуренцията на фирмите купувачи . Но сезона започва в края на април . А тази година с такава зима вероятно с 10 дни по-късно .
За колеги които сега започват събиране на смръчкули най-вероятна дата е около 5-10. май .
Миналата година започнаха на 03.май . Но човек се учи докато е жив ....... и аз искам да се науча .
Поздрави на всички нетърпеливи колеги !
много благодаря за информацията иначе щях да се разкарвам напразно по добре да стягам такъмите за риба че забраната влиза в сила от 15 април има време и за гъби
-
- новобранец
Някой спомена смръчкули и Кресна. Тази година първите в района на Кресна бяха излезли в началото на март.
Смръчкули , напръстник или диплянка ?VelinDimitur написа:Някой спомена смръчкули и Кресна. Тази година първите в района на Кресна бяха излезли в началото на март.
За каква гъба става въпрос ? Смръчкула - не вярвам ! Даже до днес още я няма , а камо ли началото на март ....
Или някакви инцидентни единични бройки да са били. Дайте някоя снимка .
Какъв цвят е била ?
Колега - внасяте оптимизън за новия сезон .

- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Днес доста майски гъби намерих . Има ги вече .
Съжалявам, че нямам собствена снимка . Скапан хард диск ....
Все пак - ето ти снимка .
http://midbiotrade.com/index.php?option ... 18&lang=bg
Характерното за майската гъба е нейния аромат - мирише на брашно .
Също така гъсто разположени пластинки под шапката с различна дължина .

Все пак - ето ти снимка .
http://midbiotrade.com/index.php?option ... 18&lang=bg
Характерното за майската гъба е нейния аромат - мирише на брашно .
Също така гъсто разположени пластинки под шапката с различна дължина .
има много гъби в гората важно е да имаш мерак
майската гъба дали става за сушене някой дали знае
Всяка гъба става за сушене. Смисъла обаче е никакъв, защото майска гъба сурова се купува около 5-6 лв/кг.alenov77 написа:майската гъба дали става за сушене някой дали знае
При сушене от 8-9 кг се получава един кг суха . Това значи , че сухата ти е 40 лева . А за такава цена суха майска не можеш да продадеш ( ако въобще суха се купува).Сухата манатарка е около 30 лв/кг.
Иначе - суши се без проблеми .
Въпрос на желание .
- Don4o_62
- учете се от него
Здравейте гъбари,искам да питам за трюфелите.Знам че тая тема е табу,но доста хора(по принцип) взеха да се интересуват и рано или късно, ще се разбере всичко за тази гъба.На живо не съм явиждал.С мой познат,ходихме есента по нашия край да я търсим.Не намерихме,понеже по книга били преминали.Но ако се вярва на информацията на книгите,и ако е вярна,при нас условията са добри за растежа и.Сега излизала пролетна,но моя човек не е идвал.Ходил по Старозагорско,и намирал.Забравих да спомена,че има и обучено куче(американски кокер).Няма да казвам за колко пари го е взел,че ще се почне една
.Не вярвам някой да даде някаква информация за тази гъба,че много кинти се вадят от нея,но аз си питам 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Това което знам за трюфелите е че самата гъба живее в симбиоза с корените на различни дървета. Още младите фиданки при дадени условия се заразяват от мицела на трюфела и до края на живота си съжителствуват заедно. Не си вредят а само извличат полза от това, като дъвото доставя вода на гъбата а тя от своя страна му отдава хранителни в-ва. Леската е най чест гостоприемник катко и много други дървета. От това трябва да заключим че трюфела трябва да дирим в земята близо до корени на дървета в шарената сянка. Намерим ли веднъж на едно находище то е златна мина. Французи и италянци обучават прасета и кучета като им дават малки количества от гъбата докато животното получи зависимост от нея, все едно му е наркотик. Гледал съм също така че около гъбата се въртяла един вид мушица която снасяла яицата си в нея. Тя е миниатюрна и все пак трябва да знаеш находището за да видиш мухата. Потупва се с пръчка по земята за да литне което е сигурен знак че отдолу има трюфел. ако намериш трюфели не бързай да ги продадеш а суши на брашно и почвай да даваш на прасенце.Don4o_62 написа:Не вярвам някой да даде някаква информация за тази гъба,че много кинти се вадят от нея,но аз си питам

здравейте приятели някой да се похвали с количества от гъби
що се касае за трюфелите това което знам че може да се развъдят изкуствено чрез заразяване на мицел върху фиданката на младо дърво даже в момента в българия има около 10 15 такива стопанства най добри добиви излизали в района на странджа планина там излизат самородни трюфели които са и най скъпите иначе в българия се срещат още бял и черен трюфел летен и зимен но пазар има за трюфели важното е да се намерят находищата успех на всички гъбари важното е да се съчетае полезното с приятното