Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

ВЛИЯЯТ ЛИ ШУМОВЕТЕ ОТ МОТОРИТЕ НА СОМА
Модератор: sapuna
-
- кандидат преподавател
ВЛИЯЯТ ЛИ ШУМОВЕТЕ ОТ МОТОРИТЕ НА СОМА
Интересува ме влияят ли шумовете от моторите на лодки и джетове,близко преминаващи покрай нас когато кльонкаме и прослушваме определен участък на водоема в едно списание четох че това стимулира бялата риба но дали при сома е така
Имаики предвид че първият сом го хванах като дете на река Осъм под един мост точно когато по него минаваше товарен влак,шумът от влака беше жесток и точно тогава ми удари сома
разбира се м/у река и язовир разликата е огромна,при едните шума може да ги стимулира да кълват а при други обратното.
Та се интересувам правилно ли е да гасим двигателя на лодката като наближим на около 100мт.мястото което сме набелязали и до там да караме на гребла или ел.двигател.Забелязал съм че някои кльон каджии се дразнят и псуват като минеш покрай тях с лодката и мене са ме псували
та знам.

Имаики предвид че първият сом го хванах като дете на река Осъм под един мост точно когато по него минаваше товарен влак,шумът от влака беше жесток и точно тогава ми удари сома

Та се интересувам правилно ли е да гасим двигателя на лодката като наближим на около 100мт.мястото което сме набелязали и до там да караме на гребла или ел.двигател.Забелязал съм че някои кльон каджии се дразнят и псуват като минеш покрай тях с лодката и мене са ме псували

- man1966
- ще става разбирач
Според мен въобще не му пука на сома от шума на двигателите-даже напротив,май го стимулира да дойде и види от що идва тоз звук.
За джетовете немам наблюдения,но много често сменяме местото на бавен ход с моторетката и сме имали удар веднага след гасенето и-буквално на първия удар с кльонка по водата.
Туй мога да кажа от моя неголям опит в може би най -екстремния сладководен риболов-сом на кльонк...
За джетовете немам наблюдения,но много често сменяме местото на бавен ход с моторетката и сме имали удар веднага след гасенето и-буквално на първия удар с кльонка по водата.
Туй мога да кажа от моя неголям опит в може би най -екстремния сладководен риболов-сом на кльонк...

Я елате рибенца при батко...
-
- сериозен играч
нито една риба не се притеснява от това...само в болните мозъци на някои колеги обхванати от мания за каръщина и фатализъм се случва това...щом като пастърва небяга какво остава за другата риба....
ама кой да го проумее а ? нали все трябва да има някой виновник за несполуката ни...

ама кой да го проумее а ? нали все трябва да има някой виновник за несполуката ни...

Господ може всичко чада мой !
-
- сериозен играч
Вярно е, че по Дунав, когато има заложени дънни въдици, най-често ударите са когато минава някой кораб. И това е безусловно доказано. Обаче има и друго нещо. Цяло лято на Въча най-много риба се ловеше не вечер или по тъмно, а предимно сутрин рано, но много рано - точно от зазоряване до към 7:30. Минат ли първите влачачи (знаете, че язовира е много тесен), почти съм нямал удар. А много често пък се случва, точно на рапалите да удари докато минават покрай мен. Та знае ли човек. Във всеки случай гледам да пазя тишина.
От Въча по-хубав няма.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Да,шума от двигателя влияе положително на сома.Привлича го!Особенно,електрическия!Когато влязох за пръв път с лодка с ел.двигател ме обикаляше някакво добиче и испляска 2-3пъти на метри от мен и аз,се посрах от страх и излязох бързо-бързо на брега.Сега аз го търся добичето да му кажа,че не ме е страх!
Ела ми,мустакатко!
Гърба му,беше две педи.Това колко ли кила са? 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Сома знае за нас и за това се страхува,и то много.Защо "тежкия" е труден?Защото познава най-големия си враг,човека.Защо му трябва тишина?Защото знае,кой е източника на шума!Защо жена ми?Защото сома беше от нейната страна.Вътрешната страна на кръга.Сулката също и удари на нея!Не случайно!Слузта интересува ли те или няма никаква функция?

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
-
- сериозен играч