ВЛИЯЯТ ЛИ ШУМОВЕТЕ ОТ МОТОРИТЕ НА СОМА

Модератор: sapuna

Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

ВЛИЯЯТ ЛИ ШУМОВЕТЕ ОТ МОТОРИТЕ НА СОМА

Мнение от Краси_поборника »

Интересува ме влияят ли шумовете от моторите на лодки и джетове,близко преминаващи покрай нас когато кльонкаме и прослушваме определен участък на водоема в едно списание четох че това стимулира бялата риба но дали при сома е така :?:
Имаики предвид че първият сом го хванах като дете на река Осъм под един мост точно когато по него минаваше товарен влак,шумът от влака беше жесток и точно тогава ми удари сома :shock: разбира се м/у река и язовир разликата е огромна,при едните шума може да ги стимулира да кълват а при други обратното.
Та се интересувам правилно ли е да гасим двигателя на лодката като наближим на около 100мт.мястото което сме набелязали и до там да караме на гребла или ел.двигател.Забелязал съм че някои кльон каджии се дразнят и псуват като минеш покрай тях с лодката и мене са ме псували :smt014 та знам.
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от man1966 »

Според мен въобще не му пука на сома от шума на двигателите-даже напротив,май го стимулира да дойде и види от що идва тоз звук.
За джетовете немам наблюдения,но много често сменяме местото на бавен ход с моторетката и сме имали удар веднага след гасенето и-буквално на първия удар с кльонка по водата.
Туй мога да кажа от моя неголям опит в може би най -екстремния сладководен риболов-сом на кльонк... 8)
Я елате рибенца при батко...
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

нито една риба не се притеснява от това...само в болните мозъци на някои колеги обхванати от мания за каръщина и фатализъм се случва това...щом като пастърва небяга какво остава за другата риба....

ама кой да го проумее а ? нали все трябва да има някой виновник за несполуката ни...

:lol: :lol: :lol:
Господ може всичко чада мой !
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Когато не кълве се моля за джетове.
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ами звънни ми бре :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: хем на свиждане ша ти намина хем обядец ша ти донеса със студена биричка... :lol: :lol: :lol: :lol:
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Вярно е, че по Дунав, когато има заложени дънни въдици, най-често ударите са когато минава някой кораб. И това е безусловно доказано. Обаче има и друго нещо. Цяло лято на Въча най-много риба се ловеше не вечер или по тъмно, а предимно сутрин рано, но много рано - точно от зазоряване до към 7:30. Минат ли първите влачачи (знаете, че язовира е много тесен), почти съм нямал удар. А много често пък се случва, точно на рапалите да удари докато минават покрай мен. Та знае ли човек. Във всеки случай гледам да пазя тишина.
От Въча по-хубав няма.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Да,шума от двигателя влияе положително на сома.Привлича го!Особенно,електрическия!Когато влязох за пръв път с лодка с ел.двигател ме обикаляше някакво добиче и испляска 2-3пъти на метри от мен и аз,се посрах от страх и излязох бързо-бързо на брега.Сега аз го търся добичето да му кажа,че не ме е страх! :D Ела ми,мустакатко! :D Гърба му,беше две педи.Това колко ли кила са? :roll:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

50 кила трябва да има.Зависи от педите.
martin78
новобранец
новобранец

Мнение от martin78 »

Един приятел даваше газ на мотора точно над шамандурите щтот така му кълвели повече шараните :lol:
nasluka
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Две педи на жена ми или 38-40см.Въртяхме в кръг и ни удари 40см.сулка.Явно сома е удрял по група сулки,но тогава не предполагах,че сома е способен да ги достигне.Излежда ги изненадва от долу,също като акула.Имам и теория за ролята на слузта! :wink:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Що казваш педите на женати.Всеки прави асоциации(майтап Уили).Аз съм чувал,че с лодката вкарваш кислород и освен това я разбишкваш и караш да кълве.Не е сигурно-чувал съм.А сома няма врагове и не се страхува,но тишина трябва да се пази.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Сома знае за нас и за това се страхува,и то много.Защо "тежкия" е труден?Защото познава най-големия си враг,човека.Защо му трябва тишина?Защото знае,кой е източника на шума!Защо жена ми?Защото сома беше от нейната страна.Вътрешната страна на кръга.Сулката също и удари на нея!Не случайно!Слузта интересува ли те или няма никаква функция? :?: :roll:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Слузта не е ли от тебе.И ти като мен жена ми......Още от сега се пазаря. По-време на сезона да е с мен.После ми казват,че съм търкан.Не жена ми е...
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Жената ми носи късмет,но не и за "тежкия"!Аз,слуз нямам и не съм мазен.Но сома е много слузникав,защо?Сериозно,не те бъзикам. :?: :roll:
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

щото е тарикат....и щото си нема люспи завалия....и си му требе за зимата за студа...и не само има и още функций....
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”