Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Нуждая се от помощ!
Модератор: sapuna
Нуждая се от помощ!
Здарвейте,
тук мисля че е подходящо да се обръщат всички като мен които си презнават, че са ,,зелени" и имат нужда от помощ.
Проблема при мен е следния :
- Купих 2 въдици - едната с тънък връх - 250 см, лекичка, симпатична, макара - 4 лагера , малка бих казал, корда - не знам размер но доста тънка, тежести какви ли не , кукички от 1 до 12 номер кутийка черни и същите но желесни на вид. Втората въдица е 350 см, с дебел връх, голяма макара, дебела корда сложихме, какво ли не и пак куки , хранилки , плувки и т.н. Нямам риболовен билет и ловя единствено на платени места. Не знам нито марки нито номера, нищо. Проблема ми е че сам супер зариберен и искам да хвана риба ...обаче не става . Има ли как някой да каже примерно - за лов на каракуда използвай - корда 4 мм ( примерно ) , кука 10 и т.н. И най - важното :
Явно не си връзвам добре въдицата, близко ми е плувката и незнам и аз. Лошото е че като замахна и тя пада на 2 метра от мен .
Моля кажете как се връзва въдицата - на колко см примерно да вържа тежест, колко да е голяма тя, каква плувка да взема за нея, след тежеста колко дълъг повод се оставя, самата тежест как се врзъзва , куката ли е най - отдолу ?
Знам че има много начини изчетах от риболов с булдо до риболов на спининг и какво ли не но не върви. Захранки купувам но не и не. Не барва , използвам и торен и бял червей, царевица, жито варено, кюспе, степче слагах какво ли не и не барва. Моля кажете ми как да си вържа въдицата поне , каква плувка да избереа ? Ако може с подробности като за начинаещи . Голямо благодаря и нека поне на Вас да ви е наслука !
тук мисля че е подходящо да се обръщат всички като мен които си презнават, че са ,,зелени" и имат нужда от помощ.
- Купих 2 въдици - едната с тънък връх - 250 см, лекичка, симпатична, макара - 4 лагера , малка бих казал, корда - не знам размер но доста тънка, тежести какви ли не , кукички от 1 до 12 номер кутийка черни и същите но желесни на вид. Втората въдица е 350 см, с дебел връх, голяма макара, дебела корда сложихме, какво ли не и пак куки , хранилки , плувки и т.н. Нямам риболовен билет и ловя единствено на платени места. Не знам нито марки нито номера, нищо. Проблема ми е че сам супер зариберен и искам да хвана риба ...обаче не става . Има ли как някой да каже примерно - за лов на каракуда използвай - корда 4 мм ( примерно ) , кука 10 и т.н. И най - важното :
Явно не си връзвам добре въдицата, близко ми е плувката и незнам и аз. Лошото е че като замахна и тя пада на 2 метра от мен .
Моля кажете как се връзва въдицата - на колко см примерно да вържа тежест, колко да е голяма тя, каква плувка да взема за нея, след тежеста колко дълъг повод се оставя, самата тежест как се врзъзва , куката ли е най - отдолу ?
Знам че има много начини изчетах от риболов с булдо до риболов на спининг и какво ли не но не върви. Захранки купувам но не и не. Не барва , използвам и торен и бял червей, царевица, жито варено, кюспе, степче слагах какво ли не и не барва. Моля кажете ми как да си вържа въдицата поне , каква плувка да избереа ? Ако може с подробности като за начинаещи . Голямо благодаря и нека поне на Вас да ви е наслука !

Re: НУЖДАЯ СЕ ОТ ПОМОЩ - HELP
Триабва да по4етеш много

Ще пия водка, бира и ракия,
на коленете ми ще седне някаква мастия!
Ще пукам здраво до зори,
и пичката в леглото ще е.а дори!
А утре сутрин ще ме гони махмурлук,
очите ми ще са изцъклени като борсук!
на коленете ми ще седне някаква мастия!
Ще пукам здраво до зори,
и пичката в леглото ще е.а дори!
А утре сутрин ще ме гони махмурлук,
очите ми ще са изцъклени като борсук!
Или колега като отидеш някаде да ловиш помоли някой от колегите там да ти обясни кажи му че не разбираш.Не вярвам някои да ти откаже.Пък и ще го видиш нагледно а не да четеш как става.
...and justice for all
- barutchiata ©
- Администратор
Верно човека трябва да почете много, ама ти бате трябва да прочетеш правилата на форума. 4-ворките на са Чavto написа:Триабва да по4етеш много![]()

- barutchiata ©
- Администратор
red_gendo написа:Здарвейте,
Бате първо кажи откъде си, па все си мисля, че ще има някой от твоя край, да ти обясни къде ти е грешката!И няма да е лошо да прочетеш правилата на форума, че замалко да делна темата.
-
- сериозен играч
Пичага ,red_gendo написа:Нямам риболовен билет и ловя единствено на платени места.

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
- barutchiata ©
- Администратор
lovo-бай СТОЯН написа:Пичага ,red_gendo написа:Нямам риболовен билет и ловя единствено на платени места.земи си извади риболовен билет, за да ти е мирна главата.Никъде не-можеш да ловиш риба ,без редовен билет.
И ще ти кажа нещо,ама без да се отчайваш
-Щотом на платено,не-можеш да фанеш никаква риба,то по-добре батка-опитай с нещо друго,явно риболова не-е за тебе
![]()
Еее батка, направо обезсърчи момчето.Дайте му мало кураж и съвети!
Re: Нуждая се от помощ!
Пич,когато ходиш по платените водоеми,разгледай въдиците на хората около тебе.Виж , как са си направили монтажа.
Както ти каза по горе колегата ,попитай всеки ще ти каже и покаже. За каракудата кордата да не е по дебела от 0,16,куки № 12 №14,ако е по едра можеш да сложиш и 10-ка 8-ца . Хубаво е да имаш повод по тънък от основното влакно. Повода да е около 25-30 см. над него е оловото(ползвай сцепени оловни сачми) толкова бройки,колкото да оставят антената на плувката над водата.Повода е с куката на края.Целта е ако евентуално скъсаш ,закачвайки куката за някой предмет във водата ,да се скъса само повода,освен това по-тънката корда(повод) не плаши толкова много рибата и тя по смело кълве. Плувка.За начало ползвай стационарна -неподвижна плувка от 2 или 3 грама.
Казваш че имаш въдица с макара. Наблюдавай движенията на останалите рибари и ще разбереш как стават нещата.
Между другото на каква възраст си и от къде си ?
Както ти каза по горе колегата ,попитай всеки ще ти каже и покаже. За каракудата кордата да не е по дебела от 0,16,куки № 12 №14,ако е по едра можеш да сложиш и 10-ка 8-ца . Хубаво е да имаш повод по тънък от основното влакно. Повода да е около 25-30 см. над него е оловото(ползвай сцепени оловни сачми) толкова бройки,колкото да оставят антената на плувката над водата.Повода е с куката на края.Целта е ако евентуално скъсаш ,закачвайки куката за някой предмет във водата ,да се скъса само повода,освен това по-тънката корда(повод) не плаши толкова много рибата и тя по смело кълве. Плувка.За начало ползвай стационарна -неподвижна плувка от 2 или 3 грама.
Казваш че имаш въдица с макара. Наблюдавай движенията на останалите рибари и ще разбереш как стават нещата.
Между другото на каква възраст си и от къде си ?
-
- ще става разбирач
Не знам защо, но темата ми се вижда много провокативна
. Извинявай, колега, ако не съм прав! Другите колеги ти дадоха много добри съвети, възползвай се, отиди на риболов където има други риболовци, помоли ги да погледнеш монтажите, захранките, тактиката и всичко останало. Занаят се краде, както е известно
.
Успех и наслука занапред!

Успех и наслука занапред!
Никога не пия карал!

-
- новобранец
Както казаха колегите по-горе,поразрови из форума и много неща ще ти се изяснят,другото е експерименти и мнооооого ходене по гьоловете.
А щом риболова ти носи емоции не се отказвай.
Успех

А щом риболова ти носи емоции не се отказвай.
Успех

Бай Стояне,недей отказва човека,все пак да не забравяме че всики сме били боси в началото а за мен да кажа все още съм начинаещ.Успехите се градят с постоянство.
...and justice for all
голяма подкрепа давате бе хора, ще се самоубие някой ден някой ако така я карате. Вижте ся, аз мога и да не разбирам но не виждам какво по просто от това да кажеш примерно - най-отгоре плувка, после тежести , после вирбел после повод, после кука - ОК ? сега на какво разстояние, на каква тежест вие сте тука. Сега за дъно не знам точно , но и там трябва да е някак си подобно само без плувка , даийте идеи , схеми айде ако ще помагате давайте, не искам да ходя с никой никаде за риба, искам да се науча и ще успея. Как се вързва въдица за дъно ? Как се вързва с булдо ? Как се вързва с подвижна плувка ? Как се вързва за щука и каква е техниката ? Как се вързва за бяла риба , със силиконова рибка ? ОК ?
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
OK,ама ... наистина искаш пренаписване на риболовната енциклопедия!!!