Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Поздрави на всички гъбари ! Да ви е вкусно ! Радваме се на всеки добив .....хубави снимки сте направили .Свилен83 написа:Как мислите, наистина ли не е редно да се смесват пазличните видове гъби при готвене?
Примерно, като набера малко обикновено ги пържим в масълце всички... става доста вкусно, но от няколко места съм чува, че не е правилно...
Самото събиране на диворастящи гъби е ....опасно, ако не познаваш гъбите които събираш.
Ако знаеш какво береш - смесването е нещо нормално. Дори има рецепти за микс от няколко различни видове гъби .
Друг вариант е гъбите да ги прегледа доверен разбиращ гъбар и това вече дава спокойствие за смесването им .
Ние ( аз и жената) когато събираме гъби ги преглеждаме :
1. При самото събиране
2. При измиването ги преглежда другия .
Така е от години .....и дори да сме сигурни пак така си действаме . По този начин освен предпазване от грешка се опознават по-детайлно гъбите . И удоволствието е двойно .
С две думи - събирай и смесвай гъби само които познаваш със сигурност .
Наслука !
Re: Има ли гъбари?
bgbul написа:Поздрави на всички гъбари ! Да ви е вкусно ! Радваме се на всеки добив .....хубави снимки сте направили .Свилен83 написа:Как мислите, наистина ли не е редно да се смесват пазличните видове гъби при готвене?
Примерно, като набера малко обикновено ги пържим в масълце всички... става доста вкусно, но от няколко места съм чува, че не е правилно...
Самото събиране на диворастящи гъби е ....опасно, ако не познаваш гъбите които събираш.
Ако знаеш какво береш - смесването е нещо нормално. Дори има рецепти за микс от няколко различни видове гъби .
Друг вариант е гъбите да ги прегледа доверен разбиращ гъбар и това вече дава спокойствие за смесването им .
Ние ( аз и жената) когато събираме гъби ги преглеждаме :
1. При самото събиране
2. При измиването ги преглежда другия .
Така е от години .....и дори да сме сигурни пак така си действаме . По този начин освен предпазване от грешка се опознават по-детайлно гъбите . И удоволствието е двойно .
С две думи - събирай и смесвай гъби само които познаваш със сигурност .
Наслука !
Благодаря за съветите.
Всъщност бях останал с впечетление, че самото смесване на гъбиете може да доведе до неприятна реакция. Все пак гъбите са тежка храна, може някоя комбинация от ядливи гъби да се окаже вредна. Но по-всяка вероятност се има предвид ако стане грешка, то лесно и бързо да се определи от къде е.
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2610
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Има ли гъбари?
Дончо, има и една друга гъбка, която доста прилича на челядинката. Знам я като "серлива" гъба. Расте по единично около кравешките л...а! Може да е наблизо до пътечка или кръг на челядинката, но тя е винаги отделно и на рядко! Като млада е куршум и е кремава с по-тъмно теменце в средата, а после отваря чадърчето. На големина и височина е като челядинката и има същото пънче! Основното е да я погледнеш отдоло. Разликата е в цветът на ламелите:- масленосиво-кафяв! На челядинката цветът на гуглата е еднакъв с този на ламелките! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: Има ли гъбари?
за първи път брах дипленка .. в мномента я суша част от гъбите варих в 2-3, води ядох ,минаха 1-2 дена съм ок. въпроса ми е след като я исуша има ли опасност от отравяне ? трябва ли пак да варя пак и да изхвърлям водата
и има ли търсене т.е изкопуват ли я суха .
и има ли търсене т.е изкопуват ли я суха .
Re: Има ли гъбари?
Търся инфо за челадинка близо до София за лична консумация-да може да отида за 2 часа до 30 км за чорбичка може и на лични 


Риболовци.
Re: Има ли гъбари?
Отровата която се съдържа в Дипленката се изпарява при сушенето и гъбата си става съвсем безвредна и ядлива.donchev76 написа:за първи път брах дипленка .. в мномента я суша част от гъбите варих в 2-3, води ядох ,минаха 1-2 дена съм ок. въпроса ми е след като я исуша има ли опасност от отравяне ? трябва ли пак да варя пак и да изхвърлям водата
и има ли търсене т.е изкопуват ли я суха .
След изсушаване не е нужно изваряване или друго. Просто готвене и консумация .
Не се изкупува Диплянка - нито сурова, нито сушена .
Сушените дипленка, смръчкула, напръстник, верпа са идентични като аромат. Странен и интересен аромат. Най-лесно е да се оприличи като тежък и леко неприятен ( като чорапи след излет

ОБАЧЕ - когато този аромат се добави на месо става уникален .
Основно сушените гъби ( изброените по горе) се ползват като подправка за луканки и суджуци . Това са и най-скъпите сушени гъби - около 250 лв/кг смръчкула. Това е .
-
- ще става разбирач
- Мнения: 440
- Регистриран на: Пон Фев 28, 2005 11:49 am
- Местоположение: Varna
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Някой да ме открехне къде да ида за гъби около Варна 

Re: Има ли гъбари?
Дали са тръгнали накрая гъби около софия костенец средна гора
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 197
- Регистриран на: Съб Окт 10, 2009 10:37 am
- Местоположение: Пловдив
Re: Има ли гъбари?
Привет и от мен,
Виждам, че някой са открили доволно и отдавна сезона на гъбобера
Моите разходки за сега не дават резултат. Балкана още е студен (Средни Родопи 1200 м)
Намерих няколко бройки от тази гъба:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Определих я като Диплянка, сплесната бучка, Обикновена дипленка / Gyromitra esculenta /. По моите книги отровна. Съдържа гиромитрин, като съдържанието му се колебае в зависимост от условията на мястото където расте.
Интересното е, че в района където бера, по опитни от мен гъбари, не са я намирали до сега. Естествено братушките я ядат след изваряване, а сега прочетох ,че и след сушене ставала ( мнението на колегата bgbul малко по нагоре в темата), но не е моята тази гъба.
Като няма гъби го обърнах на билки
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
и една снимка за всички любители на родните гори:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Виждам, че някой са открили доволно и отдавна сезона на гъбобера

Моите разходки за сега не дават резултат. Балкана още е студен (Средни Родопи 1200 м)
Намерих няколко бройки от тази гъба:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Определих я като Диплянка, сплесната бучка, Обикновена дипленка / Gyromitra esculenta /. По моите книги отровна. Съдържа гиромитрин, като съдържанието му се колебае в зависимост от условията на мястото където расте.
Интересното е, че в района където бера, по опитни от мен гъбари, не са я намирали до сега. Естествено братушките я ядат след изваряване, а сега прочетох ,че и след сушене ставала ( мнението на колегата bgbul малко по нагоре в темата), но не е моята тази гъба.
Като няма гъби го обърнах на билки

http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
и една снимка за всички любители на родните гори:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
Последно промяна от piterd на Пет Апр 30, 2010 11:34 am, променено общо 1 път.
Re: Има ли гъбари?
днес намерих една страна гъба ... форма топчеста като пурхутка но куха и вътрешноста е лилава при натиск по вътршноста излиза лилав прах !!! когато я объна не пуска прах ... това като защитна реакция на гъбата някои може ли да ми каже вида на гъбата и дали е ядлива съжелявам че не мога да приложа снимки . а това което мислех за дипленки се оказа набръчкана верпа всички признаци с набръчканата верпа съвпадат и въпреки това голямо варене падна 

Re: Има ли гъбари?
В момента гъбите са в ниското под 700-800 м Н.В. На високо има само единични и то рядко .
Гъбите са основно във влажните места - около мочурища, влажни дерета или на полето . Забравих освен влажни и слънчеви и топли , а не усойни места.
Гъбата която излиза толкова рано и е лилава, тънка и куха се нарича виолетова звезданка .
Тази гъба е ядлива НО...ВНИМАНИЕ !!!
При консумация на тази гъба в по-голямо количество се разгражда хемоглобина . Или спада - както е правилно.
Ето защо тя не се събира и консумира . Според мен да не се консумира.
Нарича се виолетова заради цвета и звезданка защото като се разпука при узряване наподобява формата на звезда.
Ето за коя пиша аз . Тази ли е ?
http://www.fungi.biodiversity.bg/photos ... orb_03.jpg
Гъбите са основно във влажните места - около мочурища, влажни дерета или на полето . Забравих освен влажни и слънчеви и топли , а не усойни места.
Без снимки не става, но все пак ето предположението ми :donchev76 написа:днес намерих една страна гъба ... форма топчеста като пурхутка но куха и вътрешноста е лилава при натиск по вътршноста излиза лилав прах !!! когато я объна не пуска прах ... това като защитна реакция на гъбата някои може ли да ми каже вида на гъбата и дали е ядлива съжелявам че не мога да приложа снимки . а това което мислех за дипленки се оказа набръчкана верпа всички признаци с набръчканата верпа съвпадат и въпреки това голямо варене падна
Гъбата която излиза толкова рано и е лилава, тънка и куха се нарича виолетова звезданка .
Тази гъба е ядлива НО...ВНИМАНИЕ !!!
При консумация на тази гъба в по-голямо количество се разгражда хемоглобина . Или спада - както е правилно.
Ето защо тя не се събира и консумира . Според мен да не се консумира.
Нарича се виолетова заради цвета и звезданка защото като се разпука при узряване наподобява формата на звезда.
Ето за коя пиша аз . Тази ли е ?
http://www.fungi.biodiversity.bg/photos ... orb_03.jpg
Последно промяна от bgbul на Чет Апр 29, 2010 9:51 pm, променено общо 3 пъти.
Re: Има ли гъбари?
Добре де значи тука нема инфо за най простата гъба,ще гледам на женския пазар сергиите
Само да отбележа че дядо ми -бог да го прости -имаше и той сергия по комунистическо време и ни купи първия москвич от гъби-сушена манатарка имаше си хора за износ-тогава москвич струваше 2000лв при заплата 150 



Риболовци.
Re: Има ли гъбари?
lusienn челадинката расте по ливади, пасища и горси поляни на височина до 1000 м. в момента. Като идея за разходка около София бих ти предложил триъгълника между Кокаляне, Бистрица и Железница. Този район изобилства от открити и влажни места, особено в по-ниските участъци. От Кокалянското ханче нагоре има асфалтиран път, който води до билото на Плана и до обширна открита местност. По принцип за гъбите никога няма гаранция, че ще има, но колкото повече обикаляш, толкова по-голям е шанса да ги откриеш. Успех и ще чакаме рапорт за челадинката 

Re: Има ли гъбари?
благодаря за отговора бгбул това е гъбата не съм консумирал никога не консумирам гъби за които не съм сигурен
Re: Има ли гъбари?
Ето и моето инфо от пазара днес .Челадинка на цялия пазар-2 пликчета по 300гр -10лв кг цени по сергиитеValco написа:lusienn челадинката расте по ливади, пасища и горси поляни на височина до 1000 м. в момента. Като идея за разходка около София бих ти предложил триъгълника между Кокаляне, Бистрица и Железница. Този район изобилства от открити и влажни места, особено в по-ниските участъци. От Кокалянското ханче нагоре има асфалтиран път, който води до билото на Плана и до обширна открита местност. По принцип за гъбите никога няма гаранция, че ще има, но колкото повече обикаляш, толкова по-голям е шанса да ги откриеш. Успех и ще чакаме рапорт за челадинката






Риболовци.