Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

как се прави трофей
Модератор: dantho.mihov
- rusenec
- научил се да хвърля
как се прави трофей
някой може ли да ми обясни как се прави трофей. Само съм чувал че главата се кисне в оцет, но незнам колко време
най-якото хоби е риболова - ФАКТ
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
- smok.1971
- научил се да хвърля
Това с оцета го забрави. Омекват костите и после хвърляш всичко. Аз съм ползвал два начина.
1. Разпъва се главата с летвички.Поставя се в готварска сол(едрата по-късно избива). След 48 часа(най-малко) се измива от полепналата сол и се оставя на сянка да съхне. Сушенето може да продалжи повече от седмица. Ако избива сол периодично по време на сушенето главата се измива. Обикновено не се налага повече от две измивания. Накрая лакераш с примерна яхтен лак и като исъхне монтираш на поставката, слагаш табелка ...
2. Обезмаслената в разтвор от веро глава хубаво се измива. Разпъва се с летвички и се поставя във фурната да се суши на около 50-70С. в зависимост от големината на трофея съхне за около 12-24часа. По време на сушенето главата се пръска два-три пъти обилно с препарат на Райд против молци. После лакираш.
1. Разпъва се главата с летвички.Поставя се в готварска сол(едрата по-късно избива). След 48 часа(най-малко) се измива от полепналата сол и се оставя на сянка да съхне. Сушенето може да продалжи повече от седмица. Ако избива сол периодично по време на сушенето главата се измива. Обикновено не се налага повече от две измивания. Накрая лакераш с примерна яхтен лак и като исъхне монтираш на поставката, слагаш табелка ...
2. Обезмаслената в разтвор от веро глава хубаво се измива. Разпъва се с летвички и се поставя във фурната да се суши на около 50-70С. в зависимост от големината на трофея съхне за около 12-24часа. По време на сушенето главата се пръска два-три пъти обилно с препарат на Райд против молци. После лакираш.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Смоки,браво за трофейната щука!Като гледам как си рязал дъската,се чудя аз ли те имитирам или е съвпадение?Струва ми се,че нашия начин на препарация е по-скоро осоляване-любителско.Препараторите изглежда не използват сол,а химикали и така трофея не се смалява/спаружва/от солта.И така изглежда по-голям! 

-
- сериозен играч
пълни глупости...това да не ви е чируз ???
цяла наука е препараторството
и ако си мисли някой че създавайки чируз си има трофей мноо, адски мнооо се лъже !!!
има си препаратор в София и то много добър !!!!!!!!
като имаш 200гр брашно дай го на майстор баница да ти направи за да не си останеш и без него
цяла наука е препараторството
и ако си мисли някой че създавайки чируз си има трофей мноо, адски мнооо се лъже !!!
има си препаратор в София и то много добър !!!!!!!!
като имаш 200гр брашно дай го на майстор баница да ти направи за да не си останеш и без него

Господ може всичко чада мой !
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
-
- сериозен играч
супер кеф е особено ако бавно я режеш....
Павка трофея затова е трофей да виси на стената...имало го е от 13 век насам...и ще го има и в 23 век
дай викам да не палиме фитила с глупости !!!
трофея е радост....главата му я има във взеки замък по света и при всеки ловец дори и на ямайски марони
трофей= гордост ! нещо като купа ама за неверници !!!
наш как се мълчи пред трофей...
иди в Троянски манастир и там след него има цяла трофеена къща ...попитай ги тях какъв е кефа...мноо точно ши научиш

Павка трофея затова е трофей да виси на стената...имало го е от 13 век насам...и ще го има и в 23 век
дай викам да не палиме фитила с глупости !!!
трофея е радост....главата му я има във взеки замък по света и при всеки ловец дори и на ямайски марони

трофей= гордост ! нещо като купа ама за неверници !!!

наш как се мълчи пред трофей...

иди в Троянски манастир и там след него има цяла трофеена къща ...попитай ги тях какъв е кефа...мноо точно ши научиш

- iogo
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Въпрос на възгледи е Павка, увличането и в двете крайности не е добре.Басимуибабата !!!
Седя , чета и се чуда къф е кефа на това да отрежеш на нещо си главата и да я окикерчиш на стената.
Предполагам говориш за Природо-научният музей в село Черни Осъм Жоро?иди в Троянски манастир и там след него има цяла трофеена къща ...попитай ги тях какъв е кефа...мноо точно ши научиш
Той няма връзка с Манастира.

Работил съм там година и половина и мога да кажа че препарирането е доста сложен процес.
-
- сериозен играч
баш...написал съм ..."след него" точно за там говоря
преди моста в дясно до реката, а Павката пита защото неговите пастърви са с дребни глави
и представяш ли си колко не се виждат на стената окачени
ма ши му дам съвет...по голяма резбована поставка с рекичка на нея с релефни скали и м/у тях главата на сивена
и като му доем на гости има да разказва....да си спомня като остарее тоя мискинин...още е пионерче и затва не мисли за старини
ма кат одъртее и ша му е кеф да показва на внуците дедо кво е правил некога!
Павкаааа....не пали фитили моля те

и като му доем на гости има да разказва....да си спомня като остарее тоя мискинин...още е пионерче и затва не мисли за старини

Павкаааа....не пали фитили моля те

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Жоре уекинко си се объркал
Ма изнавъобще немам увнапредвид да палим фитили разни и кофти че тъй си ми разбрал въпроса ! Значи доколкото ми е известно бума в препараторството е горе долу през 2500 преди Христа , кфи са ги творили Египтяните по онуй време със сичко що докопат
Тъй изразявам си мнението по темата като подчертавам че не ангажирам и не искам да обидя който и да било с него ! Начи лично мен ама мега не ме кефи да ковнем главата на нещо умрело у нас на стената еле па увпоследствие да се хвала с туй нящо !!! Пак повтарям - мнението си е лично мое !

-
- сериозен играч