Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Подводен раздел
 Подводен раздел

Подводен риболов
 Подводен риболов

Подводен риболов
 Подводен риболов

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Подводен раздел
 Подводен раздел

Подводен риболов
 Подводен риболов

Подводен риболов
 Подводен риболов

Къде е най правилно да се завърже БУЯ ??
Модератор: nkolev66
Re: Къде е най правилно да се завърже БУЯ ??
Гризмине пляскам с две ръце   . По нито една от 9-те точки не мога да кажа нещо против. Единствената ми забележка е че трябва да е червен или жълт или оранжев и това че е малък. Затова че задължително трябва да му сложиш едно знаменце, защото в по-голямо вълнение джетиста ще го види в последния момент, тоест точно когато минава над главата ти.
 . По нито една от 9-те точки не мога да кажа нещо против. Единствената ми забележка е че трябва да е червен или жълт или оранжев и това че е малък. Затова че задължително трябва да му сложиш едно знаменце, защото в по-голямо вълнение джетиста ще го види в последния момент, тоест точно когато минава над главата ти.
И ако му слагаш знаменце помисли как да го накараш да не се преобръща от вълните.

. По нито една от 9-те точки не мога да кажа нещо против. Единствената ми забележка е че трябва да е червен или жълт или оранжев и това че е малък. Затова че задължително трябва да му сложиш едно знаменце, защото в по-голямо вълнение джетиста ще го види в последния момент, тоест точно когато минава над главата ти.
 . По нито една от 9-те точки не мога да кажа нещо против. Единствената ми забележка е че трябва да е червен или жълт или оранжев и това че е малък. Затова че задължително трябва да му сложиш едно знаменце, защото в по-голямо вълнение джетиста ще го види в последния момент, тоест точно когато минава над главата ти.И ако му слагаш знаменце помисли как да го накараш да не се преобръща от вълните.
- 
				grizmin
- ще става разбирач 
Дебелина-14см.
Дължина-42см.
Ширина-30 см.
може и да не отговаря на КМАС ама аз и състезание-никога!!!!Ако има награда за последно място мое е 

Знаменце-една сигнална жилетка (оранжева)-днес я купих-40 стотинки от втора употреба-следва нарязване и поставяне.Средната халка отдолу ще е водача -при долно стъкмяване-оплитане и обръщане=0,има място за кукан,допълнителна тежест за колана,може и да се до оборудва с телевизор, и каквото се сетиш. .Двете парчета са съединени  помежду си с 5-те халки-"възел+подложка от гума-опъване-халка+подложка от гума-връзване".Има възможност да добавяш произволен брой носачи-стига да има какво да се носи върху тях.
 .Двете парчета са съединени  помежду си с 5-те халки-"възел+подложка от гума-опъване-халка+подложка от гума-връзване".Има възможност да добавяш произволен брой носачи-стига да има какво да се носи върху тях.
Иначе да се притеснявам от джетове,по-скоро Не.Правя го да не се притесняват моите на брега-"Къде си не те виждам?"- е най-често задавания въпрос от семейството, и докато чакат някъде да се вдигне плавник,една бяла "възглавница" се грижи за тяхното спокойствие.Съжелявам че не снимах с нещо за мащаб-цигарена кутия или друго.
П.С>Тази намотаната корда е 18 метра 1.5 мм.-засега това е въжето,ако превзема 10 метър след 7 годишна пауза,ще черпя и връзвам шлаух+корда(около 40-45 метра-олях се ).В смисъл не е нещо от изработката,не съм имал мотовилка,или нещо подобно за да намотая въжето.
  ).В смисъл не е нещо от изработката,не съм имал мотовилка,или нещо подобно за да намотая въжето.

Дължина-42см.
Ширина-30 см.
може и да не отговаря на КМАС ама аз и състезание-никога!!!!Ако има награда за последно място мое е

Знаменце-една сигнална жилетка (оранжева)-днес я купих-40 стотинки от втора употреба-следва нарязване и поставяне.Средната халка отдолу ще е водача -при долно стъкмяване-оплитане и обръщане=0,има място за кукан,допълнителна тежест за колана,може и да се до оборудва с телевизор, и каквото се сетиш.
 .Двете парчета са съединени  помежду си с 5-те халки-"възел+подложка от гума-опъване-халка+подложка от гума-връзване".Има възможност да добавяш произволен брой носачи-стига да има какво да се носи върху тях.
 .Двете парчета са съединени  помежду си с 5-те халки-"възел+подложка от гума-опъване-халка+подложка от гума-връзване".Има възможност да добавяш произволен брой носачи-стига да има какво да се носи върху тях.Иначе да се притеснявам от джетове,по-скоро Не.Правя го да не се притесняват моите на брега-"Къде си не те виждам?"- е най-често задавания въпрос от семейството, и докато чакат някъде да се вдигне плавник,една бяла "възглавница" се грижи за тяхното спокойствие.Съжелявам че не снимах с нещо за мащаб-цигарена кутия или друго.
П.С>Тази намотаната корда е 18 метра 1.5 мм.-засега това е въжето,ако превзема 10 метър след 7 годишна пауза,ще черпя и връзвам шлаух+корда(около 40-45 метра-олях се
 ).В смисъл не е нещо от изработката,не съм имал мотовилка,или нещо подобно за да намотая въжето.
  ).В смисъл не е нещо от изработката,не съм имал мотовилка,или нещо подобно за да намотая въжето.Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.

42/30 ами много е малък. Ще ти дам пример с моя буй Апнеа(най-функционалния буй който съм имал някога) и в началото не му слагах знамето и точно жената ме накара да му слагам знамето че не ме виждала от брега. Размера му е 75/30. Имал съм случаи при вълнение буя да ми е закотвен на 100 метра от мен и го търся с очи няколко минути. Просто не се вижда. Затова че задължително му измисли знаме и заради жената и най-важното заради лодките и джетовете и те трябва много да те притесняват, защото само за миналата година имаше няколко убити колеги по средиземноморието а в нашето море са станали хиляди само за 1 година и е ужас да гмуриш през Юли и Август.
Допълнителната тежест ще го държи изправен, аз в моя съм наврял една оловна халка на дъното заради това, иначе още първата вълна и го обръща.
Всичко друго е перфектно изпълнено, като момента с шишето си е направо за завиждане

Допълнителната тежест ще го държи изправен, аз в моя съм наврял една оловна халка на дъното заради това, иначе още първата вълна и го обръща.
Всичко друго е перфектно изпълнено, като момента с шишето си е направо за завиждане

- 
				grizmin
- ще става разбирач 
Благодаря за конструктивната критика,( след теста ако не става за морето и се губи от поглед или потъва-директно в кофата)и аз си мислех да му сложа една "килограмка" в трюма,тоест тежест за собствен баласт,ама като се знам ,че ще му надрънкам поне кило рапани(не съм свикнал още да ги чистя в морето с кукана) или най малкото един камък от дъното да опъва мрежичката ,си казах ай стига съм се престаравал.При положение че досега тубата от минерална вода е била върха за мен  

Байряка е полу-ушит, а ако вляза в такава вълна дето не се вижда жена ми ще се хумне и ще ме изкара с шутове от водата.Иначе навремето като гмуркахме с аверите,горе-долу на 15 гмуркания се оглеждахме,и махахме с харпуна наляво надясно(демек всичко е ОК), но си много прав, че понякога не се вижда и с тия лодки и сърфове шега не бива. Помня преди години на Фичоза едни загубени немци с водно колело как крещяха Халооо
 Помня преди години на Фичоза едни загубени немци с водно колело как крещяха Халооо
и ме обикаляха да гледат как се мъча да дълдисвам.Накрая ги напсувах на чист български и се разкараха.
И наслука на всички,докато съм гледачка пуцайте и заради мен.

Байряка е полу-ушит, а ако вляза в такава вълна дето не се вижда жена ми ще се хумне и ще ме изкара с шутове от водата.Иначе навремето като гмуркахме с аверите,горе-долу на 15 гмуркания се оглеждахме,и махахме с харпуна наляво надясно(демек всичко е ОК), но си много прав, че понякога не се вижда и с тия лодки и сърфове шега не бива.
 Помня преди години на Фичоза едни загубени немци с водно колело как крещяха Халооо
 Помня преди години на Фичоза едни загубени немци с водно колело как крещяха Халооои ме обикаляха да гледат как се мъча да дълдисвам.Накрая ги напсувах на чист български и се разкараха.
И наслука на всички,докато съм гледачка пуцайте и заради мен.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,

- rikitikitavi
- разбира нещата 
Grizmine
Всичко е супер. Искам само да помислиш за:
Как ше отвориш мрежичката с една ръка в ръкавица. В другата е рака и буя подскача малко от морето
Пълна до половина и на горе мрежичка с рапани и или раци= плаваща котва. Ти си махаш с плавници и се движиж като охлюв.
Като се гмуркаш на 3м каде ще го слагаш излишното въже на буя.Щото за гмуркане на 8м ти рябват поне 13м въже.
Как ще сложиш резервния кукан- да е удобен и да не виси, че се закача по дъното като влизаш и излизаш.
Един или два харпуна дето се клатят под буя като... също оказват съпротивление.
Ако ти е вързан харпуна за буя, като го удари вълната и ... се разконцентрираш.
За всички, който се чудят за с какъв буй съм при толкова много изисквания дето ги имам- в момента бутилка от лимонада.
Наслука на всички и специално на Гризмин

Всичко е супер. Искам само да помислиш за:
Как ше отвориш мрежичката с една ръка в ръкавица. В другата е рака и буя подскача малко от морето
Пълна до половина и на горе мрежичка с рапани и или раци= плаваща котва. Ти си махаш с плавници и се движиж като охлюв.
Като се гмуркаш на 3м каде ще го слагаш излишното въже на буя.Щото за гмуркане на 8м ти рябват поне 13м въже.
Как ще сложиш резервния кукан- да е удобен и да не виси, че се закача по дъното като влизаш и излизаш.
Един или два харпуна дето се клатят под буя като... също оказват съпротивление.
Ако ти е вързан харпуна за буя, като го удари вълната и ... се разконцентрираш.
За всички, който се чудят за с какъв буй съм при толкова много изисквания дето ги имам- в момента бутилка от лимонада.
Наслука на всички и специално на Гризмин
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
- 
				gmurkacha
- ще става разбирач 
- Обратна връзка:
Колеги буювете вече не са по 150 лева и вместо да се вкарвате в приключения си купете нещо готово.Например   http://www.vidrax-fishing.com/catalog/i ... ath=81_143  някои от тези мисля че са на съвсем нормални цени а и търпят на тунинг.http://pacific-bg.com/bg/8/67/category.html  а този е доста здрав буй и сега е на цена 50 лева.

- 
				grizmin
- ще става разбирач 
-Виси под буя закачена на 4-те уши.rikitikitavi написа:Как ше отвориш мрежичката с една ръка в ръкавица.
-Така или иначе закотвям на дънцето и шляпам наоколо.И няма да пречи толкова да се дърпа.rikitikitavi написа:Пълна до половина и на горе мрежичка с рапани и или раци= плаваща котва.
-има и такава глупост за навиване ама не я снимах.rikitikitavi написа:Като се гмуркаш на 3м каде ще го слагаш излишното въже на буя
 -сега е намотан за да не ми се пречка.
 -сега е намотан за да не ми се пречка.
-Намотан и забит в буя на место по избор-така че да не пречи.rikitikitavi написа:Как ще сложиш резервния кукан- да е удобен и да не виси, че се закача по дъното като влизаш и излизаш.

-Отстрани буя,ако са 2 Отдолу ако е един-няма да се клатят-има как да се стегнат.rikitikitavi написа:Един или два харпуна дето се клатят под буя
- не правя така.rikitikitavi написа:Ако ти е вързан харпуна за буя
Това е за запълване на времето,докато съм болногледачка.Макар че временните неща...
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,

- rikitikitavi
- разбира нещата 
Браво

Е-книгата "Черноморски риболов"

- 
				ретро рибаря
- новобранец 
Айде и аз да се похваля ! Купих го   Става въпрос за буя ,не за буля
 Става въпрос за буя ,не за буля  .След последното ми дълдисване за рапани профучаващите джетове ,яхти, десантни лодки и какво ли още не ,доста ме притесниха и... влязох в магазина и си го купих. И съм много доволен,надявам се поне джигите с джетове да го виждат по-навреме. И възникна въпросът къде да го завържа това дълго въже. Като прочетох всички постове предложението на колегата Ватус ми се видя най-функционално. Ако видите жълтото торпедо"Технисуб",явно и ретро рибаря е някъде там. Айде да ми е честит и със здраве да си го ползвам.
 .След последното ми дълдисване за рапани профучаващите джетове ,яхти, десантни лодки и какво ли още не ,доста ме притесниха и... влязох в магазина и си го купих. И съм много доволен,надявам се поне джигите с джетове да го виждат по-навреме. И възникна въпросът къде да го завържа това дълго въже. Като прочетох всички постове предложението на колегата Ватус ми се видя най-функционално. Ако видите жълтото торпедо"Технисуб",явно и ретро рибаря е някъде там. Айде да ми е честит и със здраве да си го ползвам.

Става въпрос за буя ,не за буля
 Става въпрос за буя ,не за буля  .След последното ми дълдисване за рапани профучаващите джетове ,яхти, десантни лодки и какво ли още не ,доста ме притесниха и... влязох в магазина и си го купих. И съм много доволен,надявам се поне джигите с джетове да го виждат по-навреме. И възникна въпросът къде да го завържа това дълго въже. Като прочетох всички постове предложението на колегата Ватус ми се видя най-функционално. Ако видите жълтото торпедо"Технисуб",явно и ретро рибаря е някъде там. Айде да ми е честит и със здраве да си го ползвам.
 .След последното ми дълдисване за рапани профучаващите джетове ,яхти, десантни лодки и какво ли още не ,доста ме притесниха и... влязох в магазина и си го купих. И съм много доволен,надявам се поне джигите с джетове да го виждат по-навреме. И възникна въпросът къде да го завържа това дълго въже. Като прочетох всички постове предложението на колегата Ватус ми се видя най-функционално. Ако видите жълтото торпедо"Технисуб",явно и ретро рибаря е някъде там. Айде да ми е честит и със здраве да си го ползвам.
...ми рапаните де ги слагаш ве  

- 
				ретро рибаря
- новобранец 
Рапаните досега ги влачих с мен закачени на едната ръка,като периодично изпразвах мрежата на брега. Може и да не е правилно, но без буй това съм измислил.Сега вече ще я закачам на буя. Като гледам има възможност и два харпуна да закача на него.
п.с.Ако маринованите рапани ги направя както трябва,почерпката за Булти е сигурна

п.с.Ако маринованите рапани ги направя както трябва,почерпката за Булти е сигурна

- justinian
- ще става разбирач 
- Обратна връзка:
Колега, вместо да се мориш и да мъкнеш мрежата с рапаните, можеш да вадиш ядките им с кукана още във водата. Този метод е лесен, бърз, не изисква допълнителни усилия и осигурява, така да се каже "чисто производство".ретро рибаря написа:Рапаните досега ги влачих с мен закачени на едната ръка,като периодично изпразвах мрежата на брега. Може и да не е правилно, но без буй това съм измислил.Сега вече ще я закачам на буя. Като гледам има възможност и два харпуна да закача на него.

Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце. 

Аз като бивш състезател по плуване и със сертификат за спасител.Мнението ми е че трябва да се "влачи" буя до мястото за гмуркане,и да кражим около него.Колкото по-ограничени са  действята ти,толкова по зле за теб. 

Да не злоопотребяваме с това което ни дава морето.

- 
				ретро рибаря
- новобранец 
След като си купих и една малка сгъваема котва вече всичко е наред.Прекарвам въжето през кръста закопчавам,но не заключвам карабинката и потеглям.Котвата е в средата на буя а отред освен буксирното въже е закачена и част от оловна тръба(от старо тоалетно казанче).Най отзад - компас,ключове и други такъми.Буят беше добре балансиран и всички опити на вълните да го обърнат бяха неуспешни.Като пристигна на мястото, отпускам още въже, закачам котвата и заключвам карабинката. На мястото на котвата закачам тръбата ,за да има винаги баластна тежест . След като котвата се захване почвам да обикалям около него.Трябва да сложа и помощно въже ,закачено в основата на самата котва (има предвидено ухо), че като се закачи в някои скали няма измъкване и все трябва да слизам да я освобождавам.

Ретро , колкото по малко въжета , толкова по добре . Котвата можеш да я вържеш и със свинска опашка за стеблото , като края на въжето е вързано за върха и  видиш ли зора - дърпаш по силно и освобождаваш след като се скъса опашката ...най-добре е с гмуркане да си я вадиш  , за къв х.. си екипиран , ако си на лодка и с въдица  и да се събличаш специално за да я вадиш - тогава да   ...и не забравяй ножа , че огелпиш ли се в тия въжета , котви и тръби ...ще си спомняме само за Ретро с добро  ....ДА НЕ ДАВА ГОСПОД
 ...и не забравяй ножа , че огелпиш ли се в тия въжета , котви и тръби ...ще си спомняме само за Ретро с добро  ....ДА НЕ ДАВА ГОСПОД  
п.с. СПЕЦИАЛНО ЗА БУЯ КОТВА НЕ ТИ ТРЯБВА ...една тежест е достатъчна , той е лек , ако си със каяк или лодка -тогава да

...и не забравяй ножа , че огелпиш ли се в тия въжета , котви и тръби ...ще си спомняме само за Ретро с добро  ....ДА НЕ ДАВА ГОСПОД
п.с. СПЕЦИАЛНО ЗА БУЯ КОТВА НЕ ТИ ТРЯБВА ...една тежест е достатъчна , той е лек , ако си със каяк или лодка -тогава да