Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

сом на антона
Модератор: sapuna
Re: сом на антона
здравейте колеги,не остава още много до края на забраната и топлото време-та затова пак ще попитам,-какъв трябва да е монтажа,кви куки,каде да е тежеста,влакно трябва ли???????знам че тва е доста писане,но ако някой ми отговори ще съм му много благодарен.незнам как да си направя такъма за сома-та затова все питам
предварително изказвам благодарности-и чакам с нетарпение отговор!!!а- кордата -какъв номер е най добре?пръчката ми е от плътно фибростакло 2.70,макарата е ВЕГА с предавателно 6 към 1(голям топуз)
на нея сега съм с корда 0.35(закачал съм каракуда 1.370 кг. и все едно няма нищо на куката)такива каракуди миналото лято хващах на Текето-Николово-Русе.

предварително изказвам благодарности-и чакам с нетарпение отговор!!!а- кордата -какъв номер е най добре?пръчката ми е от плътно фибростакло 2.70,макарата е ВЕГА с предавателно 6 към 1(голям топуз)

- alcora
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Лови си спокойно каракудите, не ти трябва да питаш за сомовете

-
- разбира нещата
Като за начало си смени влакното с такова от 0,50-0,60 и нагореjoro-t написа:а- кордата -какъв номер е най добре?

"Пише жени - влизаш то тоалетна"
- Don4o_62
- учете се от него
Колегата ти е писал за кордата,но там знаеш ли кви сомове има
.Ако слушаш мене,махай тия корди,ами слагай нещо стоманено.Най добре струни от китара ги наслагваш,като почваш от дебелата,и караш надолу по ред.А пръчката да е от двойно вибростъкло,със стоманени нишки отвътре(скоро ги пуснаха).Куката,задължително кована(на всеки пазар ги продават) и на нея стръв,пърлена гургулица.Без майтап.Аз рядко казвам,но гледам че имаш хъс,така че действай
.И ако копнеш нещо голямо,само на лични ще ми казваш,да не четат другите.Няма да им отваряме очите я 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

защо бе колега-да не питам за сомовете, ами да си ловя каракудите?пък и не мисля че въпросите ми са какво да ловя(доста ясни ми са вапросите).alcora написа:Лови си спокойно каракудите, не ти трябва да питаш за сомовете![]()
![]()
![]()
няма да вадя твоя сом я-ще си търся моя!!!!

все пак-благодаря за савета!!!!

Последно промяна от joro-t на Чет Май 06, 2010 8:27 am, променено общо 2 пъти.
Благодаря ти колега.Don4o_62 написа:Колегата ти е писал за кордата,но там знаеш ли кви сомове има.Ако слушаш мене,махай тия корди,ами слагай нещо стоманено.Най добре струни от китара ги наслагваш,като почваш от дебелата,и караш надолу по ред.А пръчката да е от двойно вибростъкло,със стоманени нишки отвътре(скоро ги пуснаха).Куката,задължително кована(на всеки пазар ги продават) и на нея стръв,пърлена гургулица.Без майтап.Аз рядко казвам,но гледам че имаш хъс,така че действай
.И ако копнеш нещо голямо,само на лични ще ми казваш,да не четат другите.Няма да им отваряме очите я
А относно захранването на едно място(за сом) с черен дроб,далак и вътрешности овити в женски чоропогащник-да те питам имали въобще такова нещо.
Няколко познати ми дават тази идея-но не съм съвсем сигурен за това

В момента имам само една пръчка за дъно-плътно вибростъкло.Ще потърся и такава за каквато ми пишеш.
А също и оловото да е над стръвта,или под нея?пак ти благодаря.
- alcora
- сериозен играч
- Обратна връзка:
За нищоjoro-t написа:защо бе колега-да не питам за сомовете, ами да си ловя каракудите?пък и не мисля че въпросите ми са какво да ловя(доста ясни ми са вапросите).alcora написа:Лови си спокойно каракудите, не ти трябва да питаш за сомовете![]()
![]()
![]()
няма да вадя твоя сом я-ще си търся моя!!!!![]()
![]()
![]()
все пак-благодаря за савета!!!!

Дали се сещаш , че тази каракуда от 1.370 се използва за стръв на твоята риба дето ще си е търсиш

- Don4o_62
- учете се от него
Благодаря ти колега.
А относно захранването на едно място(за сом) с черен дроб,далак и вътрешности овити в женски чоропогащник-да те питам имали въобще такова нещо.
А също и оловото да е над стръвта,или под нея?пак ти благодаря.[/quote]
Относно чарапогащника,винаги го ползвам.НО,казвам ти го от опит.Тия от 0,50ст.от пазара не стават.Имат няква миризма,дето сома не я харесва.Аз ползвам силиконови,с по едри дупки,и задължително да са черни на цвят.Скъпи са,но успеха е гарантиран.Относно захранката,купувам един млад петел.Режа му главата,корма го,като червата ги отделям внимателно,да не се спука жлъчката.Иначе ще има, чао сом
.Останалото от петела,естествено се изява от мен,няма само сома да яде
.Пълниш торбички с червата,като ги закачаш,една отдолу и една отгоре,на 20см.от куката.На куката,пак черво,но да виси като цръв.А оловото,да е най отдолу.Но трябва да е седяло известно време във вода,да потъмнее,иначе от сребристия цвят сома бяга.Аз ги накисвам от предишната година,и стават екстра.Пробвай тоя метод,и направо ще ги изкъртиш 

А също и оловото да е над стръвта,или под нея?пак ти благодаря.[/quote]
Относно чарапогащника,винаги го ползвам.НО,казвам ти го от опит.Тия от 0,50ст.от пазара не стават.Имат няква миризма,дето сома не я харесва.Аз ползвам силиконови,с по едри дупки,и задължително да са черни на цвят.Скъпи са,но успеха е гарантиран.Относно захранката,купувам един млад петел.Режа му главата,корма го,като червата ги отделям внимателно,да не се спука жлъчката.Иначе ще има, чао сом

-
- научил се да хвърля
Стига засилвайте момчето бре.
- Don4o_62
- учете се от него
Нека да знае,няма само едни да фащат,други да гледат
.Колега не ги слушай тия.Страх ги е да не им фанеш сомовете
.Последния коз,който ще ти кажа е най уловист.Правиш шамандури от стиропор-35 на 45см.Правиш си различни поводи по дължина(по горе ти казах какви),като за тежест използваш плосък камък,средна големина.Но трябва да е от язовира,иначе сома усеща разликата,и почва нещо да се услушва и неще да яде.А стръвта която сома обожава е младо пиле(домашно) около 300-500гр.,но прясно и кървящо.Зареждането става,като си ги носиш в един кашон с теб и на място късаш главата на пилето,като му раздърпваш задника,за по голяма миризма.Надяваш ченгела, който трябва да стърчи от задника на пилето
,че сома атакува винаги откъм задника. Шамандурите ги мяташ от брега надвечер,но не по рано от 20ч.,след което залягаш някъде и чакаш.Гаранция след няколко часа ще си хванал
.

-
- кандидат преподавател
По въпроса за сом там,който са бъде уловен от колегата,продължавам да съм скептик.Не,че там няма сомове,но основно се ловят от местните познавачи по не много законен начин.Другите улавяни такива риби са "сомета" на тролинг и то с определени воблери.
-
- вече хвърля и на тежко
Ново мнениеот Don4o_62 » Пет Май 07, 2010 8:23 am
.Колега не ги слушай тия.Страх ги е да не им фанеш сомовете
.Последния коз,който ще ти кажа е най уловист.Правиш шамандури от стиропор-35 на 45см.Правиш си различни поводи по дължина(по горе ти казах какви),като за тежест използваш плосък камък,средна големина.Но трябва да е от язовира,иначе сома усеща разликата,и почва нещо да се услушва и неще да яде.А стръвта която сома обожава е младо пиле(домашно) около 300-500гр.,но прясно и кървящо.Зареждането става,като си ги носиш в един кашон с теб и на място късаш главата на пилето,като му раздърпваш задника,за по голяма миризма.Надяваш ченгела, който трябва да стърчи от задника на пилето
,че сома атакува винаги откъм задника. Шамандурите ги мяташ от брега надвечер,но не по рано от 20ч.,след което залягаш някъде и чакаш.Гаранция след няколко часа ще си хванал
. Леле,Дончо, представяш ли си колегата да се изтипоса с шамандурата и на нея национален рекорд!!!Що ни издаваш таините,бе човек,мене тоя метод дядо ми го издаде чак на смъртния си одър,да не го задмина с рекордни улови докато е жив!!! 

- Don4o_62
- учете се от него
Аз пък няма да кажа колко голям сом съм хванал на тоя метод(един дъртак ми го каза),но и колко камъни за тежест в раницата съм суркал, и колко кафеза с пилета съм носил на язовира,аз си знам
.Но който не пробва няма да хване 

-
- научил се да хвърля
Е големи сомаджий тука бре.Неразбрах само за каманите от каде да ги взема от водата или може и от брега
- Don4o_62
- учете се от него
От водата,но най много дето са седяли между 2 и 3 м.дълбочина
.На който не му е ясно защо до такава дълбочина
,да пита