Централни Родопи по Гергьовден.

Модератори: bobopeli, sapuna

Фори
новобранец
новобранец

Централни Родопи по Гергьовден.

Мнение от Фори »

Я да взема малко за разнообразие да драсна един излет тука.
Поради всеобщата забрана и лекинко негативните ми чуства към арендованите гьолове в ролята им на спинингова дестинация си запазих стая в едно хотелче в Смолян, разпечатах списъка на забранените реки в участъка, завъртях един пергел на 40-тина км по пътищата около Смолян, врътнах една жица за справка на този и на онзи и си спретнах един списък с рекички за посещение. Списъка естествено няма да бъде огласен, тъй като е строгосекретен :D и ми костваше цял половин час да го съставя.
Програмата.
Сряда вечер предгергьовско оливане с бири.
Събота сутрин - разходка с Мазнислав по неговият регион. Реките уекинко мътни, някой стават, други не. В посетеният участък единственото живо, което видях бяха две жаби. Ни мрянки, ни кефалета, ни други дребосъци. Поради относителната достъпност на участъка, комбинирана с неговата прикритост от шубраци, заподозряхме че са минавали я химици, я електротехници...
Следобяд - манджа, бири, Гергьовден.

Невястата снимана от прозореца на хотела ни:

Изображение

Петък - разходка по смолян и старт по една от многобройните пъстървови реки. На десетата минута в тези камъни ми удари една маломерна балканка:

Изображение

Докарах я до краката ми и тя се откачи, спестявайки ми манипулациите по релиза. Мястото беше класическо за целта. Казах си - а сега ги почнах, но уви това се оказа единствената риба за целият уикенд, изключая една мряна, която се напъха в сандала ми.
Стотина метра нагоре по реката се натъкнах на този вир:

Изображение

Във вира плуваха десетки, да не кажа стотици мънички балканки, хиляди мренки, кефалчета, кротушки, лешанки... Идилия от всякъде. Половин час запах рибата и се радвах, защото толкова риба в река не съм виждал от началото ан 90те години. Балканките бяха още млади и глупави, явно прясно зарибени, присъствието ми практически не ги смущаваше. А двойка кротушки се отдадоха на любовни утехи на метър и половина пред краката ми.

Ако се загледате ще видите рояка дребосък до левият бряг.

Изображение

Мерна риба не видях, тъй като водата беше кристална и всичката по-едра риба се покриваше моментално при вида на човек.

Изображение

На това местенце реших да помятам с новозакупената мухарка.

Изображение

Риба естествено не хванах, но местенцето беше перфектно за тренировки - вода във всички посоки, практически без течение, красотЪ...

Изображение

Пролет... Либоффф...

Изображение

Пътьом срещнах разни стари видри, които не се представиха, а пък аз май нямам нужда да се представям, защото постоянно ме посрещат по реки и язовири с репликата - "Ти беше Фори, нали?" Поклюкарихме малко, обсъдихме миризмата на торта с която торят околните ниви, подозрително, хм, човешки аромат имаше, издискутирахме пепелянките, че една 40 сантиметрова я видях малко преди да стъпя на камъка до който се беше скатала и така. Редувах си вирове, вирчета, тънки и дебели бързеи, имах няколко празни удара по бързеите но уви без резултат.

На това място водата образува водовъртеж между камъните, дълбочината гони двата метра. Успях да подам блесната в точно необходимото място, да я смъкна надолу и да я завъртя по течението, та да отиде под скалата.

Изображение

При излизането и от вира я следваха три мерни риби, на педя разстояние, които в момента в който се видяхме ми махнаха с опашки за сбогом. Май ще трябва да се обличам като Попето за тея реки.

Стигнах до тука:

Изображение

изкачих се по един алпийски тролей с въдичката в зъбите и риболова за деня приключи. Сумарно 6 часа с една закачена, но неизвадена риба, и десетина празни удара.

Събота.
Сутринта времето се скапа. Поради това решихме да отидем до обсерваторията и пътьом попаднахме на една сбирка на ететакива красавци и красавици:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Ейй... Умрях си от кеф. На Рожен съответно умрях от студ. Трябваше да се снимам по тениска, сандали и къси гащи до снежните преспи.
Родопите се бяха намръщили:

Изображение

Изображение

После дойде е тази подривна личност:

Изображение

и с него продължихме вчерашният маршрут. От там много снимки няма, защото маршрута определено се оказа екстремен. Някакви ентусиасти си бяха оградили градинката, от двете страни към реката имаше вертикални скали, та малко покатерихме. Всъщност катерихме доста повече от колкото ловихме, ама то спинингистите акъл нямаме.
Продължението следва...
Vankata
сериозен играч
сериозен играч

Re: Централни Родопи по Гергьовден.

Мнение от Vankata »

Страхотно :smt038 ,оправи ми настроението от гадния понеделник :smt023 С нетърпение чакам продължението...
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от tamihal »

Още един репортаж...за благородна завист ! :smt023
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
ivo75
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от ivo75 »

Много красота много нещо.Браво Фори това се казва разходка скред природата.Другия път ще има и риба сигурно
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
dobrin_dinev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobrin_dinev »

Красота! :D
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Иекстра Форисън,кефиш :supz: :smt023
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
milev74
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от milev74 »

:smt038 :smt038 :smt038 :smt023
което си е наше,не се губи
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Форка,за снимките няма да ти казвам че са Перфектни,защото ти си го знаеш. :smt023 :smt023 Просто перфектно е всичко което имаме в БГ.
Тоя на последната снимка Вальо ли е? :wink:
Аватар
Naiden71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Naiden71 »

Красота!Вярвам че си се заредил с много положителна енергия!
Cohiba Fishing
Аватар
Бисо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бисо »

От Витоша......от Искаро......дъ-ръ бъ-ръ.........От Родопите,по-убаво...Нема...да.
Фори,темите ти са мнооо ....куул,бейб.... :D
Сила си,не спирай,пиши......
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

Naiden71 написа:Красота!Вярвам че си се заредил с много положителна енергия!
Посетил си красиви места, пък и риба да няма си се нарадвал на природата ! :smt023
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
vizantieco
фен клуб-скобар

Мнение от vizantieco »

Стига с тея родопи,че ще затрупате магазина с бартери carp за spining :wink: Страхотни снимки поздрави!
Tеди
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Tеди »

Човече благодаря ти за уникалните снимки и рапортаж :!: :smt041 :smt041
Със Приятели за Риба-БЕЗЦЕННО!
valat70
новобранец
новобранец

Мнение от valat70 »

Много красота!
С пожелание за още хубави моменти и всички маломерни рибки да доживеят до дълбоки старини.
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Пипал си снимките на фотошопа. :D
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”