Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Подходящ двигател за лодка 3.30
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Подходящ двигател за лодка 3.30
Здравейте на всички. От известно време съм се замислил за надуваема лодка с твърдо дъно. Спрял съм се на Zаnder 3.30м. Не съм рибар. Лодката я взимам само за каране за удоволствие в язовири и на морето. Искам да става за малко по-бързичко каране. Чудя се за двигателя дали да е 9.8 или 15к.с. Спрял съм се на Parsun(определяща е цената). При 15-ката ме притеснява тежеста(не искам да правя от жена ми тежкоатлетка
), а 10к.с. не знам дали ще са достатъчни. Ще съм ви благодарен за всякакви съвети и коментари - със сигурност тук има доста по опитни от мен(а аз нямам почти никакъв).

Скуката убива...
- ceno cenov
- разбира нещата
Re: Подходящ двигател за лодка 3.30
Е, щом ще го носи жената взимай 15-ката.
А инак ако не се качвате повече от двама човека и 10-ката става.

А инак ако не се качвате повече от двама човека и 10-ката става.
Аз съм с лодка 3.60(около 70 кг.) и двигател на килограмите на 15-ата(около 50). Справяме се с жената, макар, че и двамата сме като сомалийци кльощави. Мъкна всичко с комби. Двигателя в багажника, лодката отгоре и така. Спирам на около 100-а метра от брега и малко изморително, но се оправяме. Много ме улесняват транцевите колела, които сложих. Товаря резервоара, въдиците, котвата и другите боклуци, хващаме я за дръжките и я завличаме до морето. Аз се връщам за мотора, а жената през това време сваля колелата и намества оборудването вътре.
Да го кажа така- като съм на сушата, псувам че не си взех по-малка лодка и по-лек двигател, но като съм в морето въобще не съжалявам, че съм се поизпотил.
Мисля, че и 3.30 с 9.8 ще те прави щастлив, макар, че не само е по-къса, но е и по-тясна, но...колкото повече, толкова повече!
Да го кажа така- като съм на сушата, псувам че не си взех по-малка лодка и по-лек двигател, но като съм в морето въобще не съжалявам, че съм се поизпотил.
Мисля, че и 3.30 с 9.8 ще те прави щастлив, макар, че не само е по-къса, но е и по-тясна, но...колкото повече, толкова повече!
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Благодаря за бързите отговори...мисълта ми е с 9.8к.с дали ще глисира с двама (аз съм 80кг., а жена ми 50) и каква скорост приблизително ще вдигне?
Скуката убива...
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Прав е колегата.
-
- вече хвърля и на тежко
Моята лодка е промарин 3,30 абсолютно същата като избраната от теб Зендерка . Двигателя е 8к.с. Джонсън 4 тактов с тегло 37кг. С двама човека по около 90 кг. + багаж 10кг.,общо 190-200 кг. лодката излиза на глисаж без проблем. Удоволствието е пълно! Но още един човек с със същите килограми и работата е мъка . А за теглото на двигателя трябва сам да си прецениш дали ще можеш да го замъкнеш. Специално за мен 37 кг. под формата на извънбордов двигател ми са множко, трябват 2-ма човека . За това се оборудвах с колесар и сега всичко си е наред . Ако ще го мъкнеш на ръце по-добре си вземи 2-тактов, значително по леки са.
-
- вече хвърля и на тежко
За Зендер 3,30м. мисля че максимума беше 15 к.с. а за тегло на мотора 45кг. Нещо такова ми се върти в кратуната ама де да знам пак. Ама с 15кс. ще летиш бре човек внимавай много!Marco Polo написа:Обикновено това, което пише като максимална носимост като двигател, е правилното решение. Виж ДО колко коня дават на лодката и вземи такъв.
Тедо най-добре би могъл да отговори на въпросите ти.
- горан
- ще става разбирач
На големия мотор може да не даваш "газ" до край, а пък малкия, ако не стига мощност, няма какво да направиш, така че избора е ясен
И с двата ще глисираш, избери който ти е по джоба и по силите

И с двата ще глисираш, избери който ти е по джоба и по силите

-
- ще става разбирач
Тедо няма да му отговори на въпроситеMarco Polo написа: Тедо най-добре би могъл да отговори на въпросите ти.

...предполагам точно щот много отговаряше на въпроси и помагаше със съвети

ЗАНДЕР и промарин не са едни и същи лодки, колко пъти да го коментираме товаVenkicha написа:Моята лодка е промарин 3,30 абсолютно същата като избраната от теб Зендерка ...

Не ме разбирай погрешно колега нищо лошо не искам да кажа за твоята лодка (промарин)...само уточнявам.
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/
Колега ако не те бъркат парите СЕ ЗАПАСИ с повечето коне-15кс веднъж може да ти се наложи да си БЪРЗ (лошо време ,валнение и др) и да се ядосваш че НА ВРЕМЕТОPana написа:Благодаря за бързите отговори...мисълта ми е с 9.8к.с дали ще глисира с двама (аз съм 80кг., а жена ми 50) и каква скорост приблизително ще вдигне?

Мисля, че разликата в скоростта м/у двата двигателя ще е от порядъка на 10 км/ч. При максимална скорост от...примерно 40 км/ч, това си е повече от сериозна разлика. Разхода на гориво ще е сходен, времето за излизане на глисаж при по-малкия ще е повече...Няма плюсове за малкия освен по-ниското тегло и по-ниската цена. Парите се дават веднъж, а мъкненето е 10-а минути за сметка на цял ден удоволствие. Не го мисли колега. По-голямо лодче за повече комфорт и по-голям мотор за повече фън - така ги виждам аз нещата.
-
- ще става разбирач
Това е най-леснотоMarco Polo написа: А най-добре е ако можеш да направиш една проба с двигател на колега или приятел...

"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Надуваема лодка 3.30 с двигател 9.8 к.с. с двама души по 80-90 кг няма никакъв проблем с глисирането (ако се качи още един - вече трябват 15кс).
Аз лично не бих монтирал четиритактова 15-ца на лодка 3.30. 50 кг са проблемни за носене както от човека, така и от самата лодка.
Четиритактова 15-ца препоръчвам ако лодката е поне 3,60. Ако е за адреналина, бих сложил двутактова 15-ка (който е пробвал - знае защо
)
Аз лично не бих монтирал четиритактова 15-ца на лодка 3.30. 50 кг са проблемни за носене както от човека, така и от самата лодка.
Четиритактова 15-ца препоръчвам ако лодката е поне 3,60. Ако е за адреналина, бих сложил двутактова 15-ка (който е пробвал - знае защо

Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Есента се бях засякъл с един съфорумец по бургаския залив. Беше с лодка 3.30 и двутактов 15 коня. Каза, че правил над 40 км/ч(мисля, че каза 45 дори). Аз с 3.60 и 13.5 коня 4Т правя 31 км/ч. Уж малки разлики, но...
Не помня дали каза сам или двама, а моята скорост е при двама души, но сам едва ли ще мина 35-36 км/ч.
Минус на 2т е по-високия разход(2-3 литра при тази категория мощност), другото са плюсове. По-мощен, по-лек, няма ремъци, масла и клапани...

Минус на 2т е по-високия разход(2-3 литра при тази категория мощност), другото са плюсове. По-мощен, по-лек, няма ремъци, масла и клапани...
Имам 15кс 4 такт (но е с дългия ботуш) ако ти се правят експерименти можеш да разчиташ на яз.Искър е мотора.