Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Съвети за улов на дунавска скумрия
Модератор: sapuna
Съвети за улов на дунавска скумрия
Започна сезона на скумрията дайте някакви съвети...
- MIR4EV
- ще става разбирач
Re: Съвети за улов на дунавска скумрия
на ЦАРЕИЦА хората си ги почнаха 

-
- сериозен играч
Трудна работа баце,аз съм хващал два пъти на плувката на бял,но си е чист късмет.
Само на мрежи го ловят карагьоза сега
Само на мрежи го ловят карагьоза сега

Давай на душата каквото иска,че ще дойде време нищо да не ще!!
тайната е "влашкло чепаре"питай някой стар рибар от ясен кошава връв или ново село
дунавски маниак
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
И на спининг става - блесни и малки воблерчета.
ДАже жената миналата година хвана на блесна.
ДАже жената миналата година хвана на блесна.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

MIR4EV написа:на ЦАРЕИЦА хората си ги почнаха

днес на помпената на гомотарци 14бр на блесна

дунавски маниак
- GODzillata
Миро, ела в неделя с нас на кафе и ще ти обясниме как става.miro701 написа:MIR4EV написа:на ЦАРЕИЦА хората си ги почнаха![]()
много ми не е ясно с тая царевица кво ще уловиш...........По принцип съм рибар од 30 години ама нали казват,че чепаретата са забранени ставаш Бракониер с тях затова питам има ли друг начин???

Дунав завря от скумрии
Лови се на морско чепаре с кастмастер под него
Всяка година огромни пасажи с карагьоз навлизат в река Дунав, за да хвърлят хайвера си. Вече навлезли в голямата река, тези риби се наричат от местните риболовци дунавски скумрии. Забраната за техния риболов падна на 15 май и вече всеки мераклия може да опита късмета си в търсене на екзотичните риби. Рибите най-често са с тегло 200-300 г, но се случва да се напипа пасаж и със 700-800-грамови парчета. Тогава емоцията е доста силна, тъй като се закачат по няколко на чепарето и оказват луда съпротива в силното дунавско течение.
През месец май все повече риболовци, живеещи в близост до река Дунав, не пропускат да отделят някой и друг ден за риболов на дунавска скумрия. Най-често те се ловят с най-обикновено морско чепаре, предназначено за сафрид или чернокоп. Когато рибите са "гъсти", се използват и океански по-едри чепарета. Във Видин предлагат и такива по магазините. Така или иначе нашенските са по-резултатни. На чепарето има 10 куки с перца с различни цветове. В някои дни най-резултатни са белите, в други зелените или пък червеникавите. Куките са от N2 до N6. Може да се използва и продълговато олово за чепаре, но така такъмът често се закача и следва късане. Ако накрая вместо олово се закачи например тежък кастмастер или клатеща блесна, закачите са доста по-малко, тъй като блесната планира и не се влачи по дъното, дори и при най-бавното прибиране. Отделно от това на кастмастера налитат най-едрите екземпляри, а и освен скумрия може да атакува и някой едър изгладнял распер или сом.
Пасажите със скумрии се държат навътре в основното течение на реката и на малко места доближават брега. Това налага да се лови от вдадени във водата диги, понтони и т.н. С този такъм се замята на доста голяма дистанция и не е проблем да се достигнат рибите. След като се заметне, се изчаква такъмът да стигне дъното и започваме бавно да прибираме. Може от време на време да се разтърсва с върха на пръта, за да се разтреперят мухите и да предизвикат кълване. Ударът на рибата е отривист и се усеща отлично. Не е добре да се прибира бързо, а воденето продължава още малко, за да се даде възможност да се закачат и други риби. Често се закачат по 2-3, че и повече риби и ваденето им от силното течение носи доста гореща емоция.
Понякога рибите се държат по-надълбоко, друг път воденето по-нависоко дава по-добър резултат. На местата с по-слабо течение може да се остави под ъгъл такъмът да легне на дъното и мухите пак да играят. Тогава риболовът наподобява този на дъно.
Местните рибари обаче твърдят, че сега се ловят едва по 10-20 риби на ден, а миналата пролет хващали по над 15-20 кг. Рибите са най-активни следобед и привечер, но се ловят добре и сутрин.
Калоян БЕЛОПОЛСКИ

Мн.ти благодаря!!!!!!!!!Беше ми полезен съвета ти.Од дънен рибар трудно се става плувкар...............
- GODzillata
Аз също съм "дънен", ама т'ва за скумрията няма нищо общо с плувката.miro701 написа:Мн.ти благодаря!!!!!!!!!Беше ми полезен съвета ти.Од дънен рибар трудно се става плувкар...............
Виж тази тема с инфо за скумрията ---> http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 18&start=0
И викам, че като си от Видин, няма да е лошо да се запознаеш с нашата банда.