Съвет за размера на макара

Модератор: sapuna

donka7aa
новобранец
новобранец

Съвет за размера на макара

Мнение от donka7aa »

Здравейте колеги взех си 2 болонезета на Colmic и се чуда какви макари да им зема едното е 4м. а другото 5м. Мисла че за четворката е по удачно да е размер 1000 а за 5м. размер 2500 .Моля изкажете и вашето мнение по въпроса.Благодаря предварително.
Станимир Христов
разбира нещата
разбира нещата

Re: Съвет за размера на макара

Мнение от Станимир Христов »

И 1000 и 2500 са много малки... то зависи за какви реки ще ги ползваш но бая зор ще видят тези миниони при едно по бързо течение и една по борбена мряна.... Аз бих сложил 3000 на 4м и 3500/4000 на 5м
Изображение
Изображение Изображение
Който иска намира начин... който не иска намира причина!!!
Аватар
slayder
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от slayder »

Станимир Христов написа:И 1000 и 2500 са много малки... то зависи за какви реки ще ги ползваш но бая зор ще видят тези миниони при едно по бързо течение и една по борбена мряна.... Аз бих сложил 3000 на 4м и 3500/4000 на 5м
И аз съм на това мнение :) :)
Дава ли? И дава и взема.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

2500 е добре и за двете.Размер 4000 по-скоро е удачен за боло от 6м. нагоре.Така мисля аз де! :) Понеже в момента търкалям една 4000 в ръце.
Изображение
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

На 4м. Lake Trout съм със Spirex 2000.Перфектен баланс на комбинацията се получи!

Изображение
Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
ionko_terziev
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ionko_terziev »

не претендирам че разбирам ,но според мен зависи много и от това къкъв е диаметъра на дръжката а и тежеста на болото.имам систем на колмик която е с малък диаметър на дръжката и една макара размер 3000 или 4000 не пасва добре.решил съм проблема като съм взел макара тубертини ацтека в размерите 1000 и 2000 .разликата им е само в големината на шпулите които са напълно заменяеми една с друга и само ми се налага да ги сменям.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Болото /макар,че 4 метра не е болонеза,това е обикновен телескоп с водачи/не е спинингова пръчка и не трябва да се търси такъв баланс както при спининга.Големината на макарата би трябвало да се съобразява единствено с дължината на "изтичанията",които ще се правят и с необходимостта от бързо прибиране на линията,а това зависи от големината,характера и релефа на реката.Пръчките ми по 4,4,30 и 4,50 метра са с най-различен размер макари - от миниатюрни "Абу Гарсия","Мичел Авочет" 1000 и "Риоби Заубер"1000,до "Филстар Легенда"М 30 -което е размер 3000.А болонезите ми са с мачови макари размер 2500 и 3000 и това за реките Арда, Марица и Върбица е предостатъчно.
donka7aa
новобранец
новобранец

Мнение от donka7aa »

Благодаря !
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

INCUBUS написа:Болото /макар,че 4 метра не е болонеза,това е обикновен телескоп с водачи/не е спинингова пръчка и не трябва да се търси такъв баланс както при спининга.
Е тук ама изобщо не съм съгласен,защото:
- никъде не е указано над каква дължина пръчката се нарича болонезе
- на 4м телескопа ще е с четири,най много пет водача,а показаната от мен пръчка е с 10 /4 плаващи/
- при тегло на пръчката 220гр е от голяма важност баланса и с макарата

Съгласен съм обаче,че макара с предавателно число 6:1 и нагоре е за предпочитане! ;)
Изображение
donka7aa
новобранец
новобранец

Мнение от donka7aa »

Колега а иначе дадената макара от тебе (shimano spirex) горе доло колко пари е ?
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Не знам.Награда ми е от една от Националните срещи!
Не съм я и мяркал в магазините,но това показва интернет - http://www.nextag.com/shimano-spirex/search-html
Изображение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Самите италианци,чиято рожба е пръчката тип "болонезе",я смятат за такава,когато има дължина минимум 5 и максимум 9 метра,както и ако е снабдена с водачи,максимално отдалечени от пръчката.Пръчката ми 4 метра "Тика Тъндър 5"има 9 такива водача,но не я броя за болонеза;пръчката ми 4,30 метра "Колмик Империя" е с 10 водача,но и нея не я броя за болонеза.
Относно баланса с макарата-продължавам да твърдя,че не е необходим.Защото при риболова с пръчка тип "болонезе"на река,основно се правят "изтичания",при които пръчката се държи максимално изправена,почти вертикално,с цел да се осигури липса на "корем"по линията за ефективност на засичането.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”