Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Съвет за размера на макара
Модератор: sapuna
Съвет за размера на макара
Здравейте колеги взех си 2 болонезета на Colmic и се чуда какви макари да им зема едното е 4м. а другото 5м. Мисла че за четворката е по удачно да е размер 1000 а за 5м. размер 2500 .Моля изкажете и вашето мнение по въпроса.Благодаря предварително.
-
- разбира нещата
Re: Съвет за размера на макара
И 1000 и 2500 са много малки... то зависи за какви реки ще ги ползваш но бая зор ще видят тези миниони при едно по бързо течение и една по борбена мряна.... Аз бих сложил 3000 на 4м и 3500/4000 на 5м

Който иска намира начин... който не иска намира причина!!!
- slayder
- ще става разбирач
И аз съм на това мнениеСтанимир Христов написа:И 1000 и 2500 са много малки... то зависи за какви реки ще ги ползваш но бая зор ще видят тези миниони при едно по бързо течение и една по борбена мряна.... Аз бих сложил 3000 на 4м и 3500/4000 на 5м

Дава ли? И дава и взема.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
2500 е добре и за двете.Размер 4000 по-скоро е удачен за боло от 6м. нагоре.Така мисля аз де!
Понеже в момента търкалям една 4000 в ръце.

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
На 4м. Lake Trout съм със Spirex 2000.Перфектен баланс на комбинацията се получи!

-
- разбира нещата
не претендирам че разбирам ,но според мен зависи много и от това къкъв е диаметъра на дръжката а и тежеста на болото.имам систем на колмик която е с малък диаметър на дръжката и една макара размер 3000 или 4000 не пасва добре.решил съм проблема като съм взел макара тубертини ацтека в размерите 1000 и 2000 .разликата им е само в големината на шпулите които са напълно заменяеми една с друга и само ми се налага да ги сменям.
-
- кандидат преподавател
Болото /макар,че 4 метра не е болонеза,това е обикновен телескоп с водачи/не е спинингова пръчка и не трябва да се търси такъв баланс както при спининга.Големината на макарата би трябвало да се съобразява единствено с дължината на "изтичанията",които ще се правят и с необходимостта от бързо прибиране на линията,а това зависи от големината,характера и релефа на реката.Пръчките ми по 4,4,30 и 4,50 метра са с най-различен размер макари - от миниатюрни "Абу Гарсия","Мичел Авочет" 1000 и "Риоби Заубер"1000,до "Филстар Легенда"М 30 -което е размер 3000.А болонезите ми са с мачови макари размер 2500 и 3000 и това за реките Арда, Марица и Върбица е предостатъчно.
Благодаря !
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Е тук ама изобщо не съм съгласен,защото:INCUBUS написа:Болото /макар,че 4 метра не е болонеза,това е обикновен телескоп с водачи/не е спинингова пръчка и не трябва да се търси такъв баланс както при спининга.
- никъде не е указано над каква дължина пръчката се нарича болонезе
- на 4м телескопа ще е с четири,най много пет водача,а показаната от мен пръчка е с 10 /4 плаващи/
- при тегло на пръчката 220гр е от голяма важност баланса и с макарата
Съгласен съм обаче,че макара с предавателно число 6:1 и нагоре е за предпочитане!

Колега а иначе дадената макара от тебе (shimano spirex) горе доло колко пари е ?
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Не знам.Награда ми е от една от Националните срещи!
Не съм я и мяркал в магазините,но това показва интернет - http://www.nextag.com/shimano-spirex/search-html
Не съм я и мяркал в магазините,но това показва интернет - http://www.nextag.com/shimano-spirex/search-html
-
- кандидат преподавател
Самите италианци,чиято рожба е пръчката тип "болонезе",я смятат за такава,когато има дължина минимум 5 и максимум 9 метра,както и ако е снабдена с водачи,максимално отдалечени от пръчката.Пръчката ми 4 метра "Тика Тъндър 5"има 9 такива водача,но не я броя за болонеза;пръчката ми 4,30 метра "Колмик Империя" е с 10 водача,но и нея не я броя за болонеза.
Относно баланса с макарата-продължавам да твърдя,че не е необходим.Защото при риболова с пръчка тип "болонезе"на река,основно се правят "изтичания",при които пръчката се държи максимално изправена,почти вертикално,с цел да се осигури липса на "корем"по линията за ефективност на засичането.
Относно баланса с макарата-продължавам да твърдя,че не е необходим.Защото при риболова с пръчка тип "болонезе"на река,основно се правят "изтичания",при които пръчката се държи максимално изправена,почти вертикално,с цел да се осигури липса на "корем"по линията за ефективност на засичането.