Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

Риболов със стик и авон
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Риболов със стик и авон
Здравейте колеги ловили ли сте с плувките стик или авон
Имате ли някакви впечетления от този вид риболов
Поздрави !

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Re: Риболов със стик и авон
Ти за козметика ли говориш....гаджета ли ще ловиш? 

- slayder
- ще става разбирач
За плувки пита човека, ама...явно никой не знае 

Дава ли? И дава и взема.
Ако не се знае как излглеждат тия плувки
http://www.anglersnet.co.uk/cheap-fishi ... floats.jpg

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
-
- ще става разбирач
аз не съм ловял с такива но и не ми харесват защотото има много малка атенка
-
- кандидат преподавател
Значи,с нещо подобно на първата отляво и последната от дясно на снимката,съм гледал,че тук на Арда лови един приятел - Адаша Голямата брада.В мое присъствие е вадил и скобари,и мрени ,и кефали.На мен обаче плувките от този тип не са ми симпатични и предпочитам по-обикновените-тип "буре" или "обърната капка"на реките за течение.
-
- фен клуб-скобар
плувките на снимката са за шаран 

Аз имам няколко такива плувки, донесени още по "Татово" време от чужбина, но не ги използвам често. От малкото случай в които съм ги ползвал, съм установил, че са доста стабилни при подводни течения и това мисля е защото, тези които аз имам носат по 1,5 - 3гр. олово, но самата индикация можеш да я отчетеш само ако повърхноста на водата е гладка или с малки вълнички, защото отгоре стърчи само една пъпчица. Това според мен е плувка за строго специфични условия - вятър, течение и т.н.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Дали?RiBaRa999 написа:плувките на снимката са за шаран

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Toй речен шаран ша да е имал впредвид колегата.chirusa_bg написа:Дали?RiBaRa999 написа:плувките на снимката са за шаран

ма де ги тия шарани по реките вече...
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Явно колегата се е подвел по формата на плувките и е асоциирал с диберчетата, за които е чел някъде....chirusa_bg написа:Дали?RiBaRa999 написа:плувките на снимката са за шаран

"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Тъй като никой не се наема да опише методиката на риболов с тези плувки, аз ще се опитам на кратко.
Този тип плувки се използват предимно от колегите в Англия, когато стане дума за речен риболов. Там риболова с болонеза не се практикува много.(да не кажа никак) Използват се коленни пръчки около 4м, а компенсирането на дистанция при облавяне с контрол на линията до плувката се извършва чрез нагазване с гащеризони, до зоната където трябва да се лови.
Плувките са съсздадени за риболов в течаща вода с различна степен на завихряния. У нас също се използват за риболов по Марица и по Тунджа,(поне до толкова знам) като по Тунджа почти 100% от месните(от Ямбол надолу) риболуват с тях. Какво е предимството. При риболов с тези плувки, спокойно може да се изтича с влачене на по-голямата част от утежнението, без плувката да може да се удавя, при задържане не се получава този дисбаланс на плувката, както при бурето. При наличие на дребни рибки, кълванетата съпроводени с леки подръпвания не се отчитат. При завихряне на водата предизвикващо мини водовъртежи тези плувки не се давят, или пък ако се гмурнат изкачат веднага. Просто това е най-стабилната плувка за течение, при возене с пръчка с водачи.
ОТ 5-6 години изоставих буретата и минах само на стикове. Нали не си мислите че тези от Англия са будали, или пък че нямат бурета. Според мен този тип риболов е въпрос на традиция, не че колегите у нас не риболуват успешно и с бурета. Използването на стикове е много успешно при изтичане на участаци с пясъчно дъно, там може да се легне с цялото утежнение и да се постигне стабилно задържане със сравнително леки плувки.
Всичко това, което съм ви написал са мои лични становища, и в никакъв случай не налагам мнение. По важното е да сте ефективни в риболова, а методите са личен избор!
Поздрави!
Този тип плувки се използват предимно от колегите в Англия, когато стане дума за речен риболов. Там риболова с болонеза не се практикува много.(да не кажа никак) Използват се коленни пръчки около 4м, а компенсирането на дистанция при облавяне с контрол на линията до плувката се извършва чрез нагазване с гащеризони, до зоната където трябва да се лови.
Плувките са съсздадени за риболов в течаща вода с различна степен на завихряния. У нас също се използват за риболов по Марица и по Тунджа,(поне до толкова знам) като по Тунджа почти 100% от месните(от Ямбол надолу) риболуват с тях. Какво е предимството. При риболов с тези плувки, спокойно може да се изтича с влачене на по-голямата част от утежнението, без плувката да може да се удавя, при задържане не се получава този дисбаланс на плувката, както при бурето. При наличие на дребни рибки, кълванетата съпроводени с леки подръпвания не се отчитат. При завихряне на водата предизвикващо мини водовъртежи тези плувки не се давят, или пък ако се гмурнат изкачат веднага. Просто това е най-стабилната плувка за течение, при возене с пръчка с водачи.
ОТ 5-6 години изоставих буретата и минах само на стикове. Нали не си мислите че тези от Англия са будали, или пък че нямат бурета. Според мен този тип риболов е въпрос на традиция, не че колегите у нас не риболуват успешно и с бурета. Използването на стикове е много успешно при изтичане на участаци с пясъчно дъно, там може да се легне с цялото утежнение и да се постигне стабилно задържане със сравнително леки плувки.
Всичко това, което съм ви написал са мои лични становища, и в никакъв случай не налагам мнение. По важното е да сте ефективни в риболова, а методите са личен избор!
Поздрави!

-
- кандидат преподавател
Много ми беше интересно прочета горния материал,ама написаното за Англия... за газенето с гащеризони и пр.
.Няма такива англичани отдавна-копелетата се изчанчиха съвсем,ама както и да е.А плувките "стик"се наместват вече бавно,но сигурно,и в такива застреляни райони на реките в Кърджалийско и Смолянско.При това не върху пясъчни дъна,ами в чисто каменисти корита.За мен това не е предпочитана плувка,особено за повечето време на риболова по реките тук,когато рядко рибата взема безапелационно,т.е,кълве рязко и безкомпромисно.Тези видове плувки не отчитат лекото попипване на кефала през зимата,а през пролетта и лятото на скобарите и морунажите.

Естестественно , че не газят всеки път. При една река десетина метра широка не е нужно, но при широките с изявени плитчини посредата, газят стой та гледай. 

-
- кандидат преподавател
Добре,де,Док,че те къде на оня скапан мъглясал вмирисан остров имат такива широки реки,че и с плитчини ?Не се бъзикам,любопитно ми е .