Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Подходящ двигател за лодка 3.30
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
Re: Подходящ двигател за лодка 3.30
А за двутактовите мотори какво ще кажете.... ще ги забраняват само за внос или ще ги забраняват въобще да се карат? Защото май твърдо се насочих към 15к.с. двутактов. То ако ги забранят и да се карат...и за скраб няма да ги вземат(нали Кремиковци го затвориха) 

Скуката убива...
Като чета данните на различните марки, 15к.с. двутактов е около 35-38кг. С тази тежест ще се оправя. А и лодката я дават за макс 15 коня. Прочетох доста мнения и оставам с впечатлението, че една лодка е най-добре да е с максимално допустимия за нея мотор. и за затворени водоеми и за морето ще е добре.
Скуката убива...
-
- вече хвърля и на тежко
Пич, гледай сега. Хората ясно ти казаха, че изборът трябва да е твой, като си отговориш на няколко въпроса:Pana написа:И все пак нещо конкретно?
1. С какво ще пренасяш лодката с мотора ? Ако е с колесар - купувай максимума за лодката. Ако ще се влачи на ръка - колко можеш сам да носиш. Имай на предвид, че моторите не са много удобни за носене. Когато купувах моята 10-ка,, която я дават 38 кг., смятах, че няма никакъв проблем да ги мъкна, но се оказа малко по друго.
2. Парите. Двутактовите са по-Йофтени и по-леки. За техническата разлика, аз не мога да дам мнение, защото съм нямал двутактов, но съм карал 15 год. Вардбург. Пръдлива и пушешта машина и когато купувах двигателя, априори я бях отписал. Може да съм сбъркал, ама просто така реших, без много много да се замисля.
3. Къде ще използваш лодката. Ако е на море, всяко магаре отгоре е добро дошло. Все ни се струва, че "на съседното село" хващат повече

4. И не на последно място "КЕФА". Когато купувах и аз смятах, че няма да правя състезание, защото не съм в първа младост, ама когато се качих в лодката........ А повечето "магарета", повече КЕФ.
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Най-конкретно:
1.Ако е за адреналин - 15 кс (2-тактов)
2.Ако е за тролинг - 9.8 кс (4-тактов)
3.Ако е за икономия - 5 кс (4-тактов) за тролинг или 9.8 (2-тактов) за адреналин
1.Ако е за адреналин - 15 кс (2-тактов)
2.Ако е за тролинг - 9.8 кс (4-тактов)
3.Ако е за икономия - 5 кс (4-тактов) за тролинг или 9.8 (2-тактов) за адреналин
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Хора, да ви се похваля...вече съм щастлив собственик на Zander 300 с алуминиево дъно. Взех я втора употреба от Fishing mania форума...на един сезон е
. След една пароструйка направо светна. Лодката я дават за максимум 10к.с. Мисля такъв двигател да и сложа. Вече само остава да преценя дали да е 2 или 4 тактов(то е въпрос и на късмет...зависи какъв излезе по обявите
). Надявам се, че не и е много мощен за лодката...но все пак и с по-малко "масур" може да се кара. Като ви гледам постовете, повечето ме съветвате да има запас от коне. Пък и кво толкова...най-много двигателят да ме изпревари с един транец под мишница

Скуката убива...
- ceno cenov
- разбира нещата
Не се притеснявай. 10 к.с. е мощен само за по форумите
. Тъкмо си е добър за тази лодка. Ще глисира с двама човека, ако не е много другия багаж. Разбира се трябва и с акъл да се кара. Когато си сам при излизане на глисаж има един момент дето лодката е малко неустойчива. Имам познат дето падна от борда и цяло щастие, че си беше сложил гривната, та спря мотора. Инак не ми се мисли колко време щеше да бръмчи лодката докато изгори 12 л. бензин. 

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Абе чувал съм подобна случка с многоуважавани от мен колеги от форумаceno cenov написа:.... Имам познат дето падна от борда и цяло щастие, че си беше сложил гривната, та спря мотора....

Ама си е приключение де.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Ако някой има излишен запазен мотор 10-15к.с. с къс ботуш, да свирка. Предпочитам двутактов заради килограмите. Тел за връзка 0899 99 06 50 или ЛС.
Че вече лодката започна да прашлясва

Че вече лодката започна да прашлясва

Скуката убива...
Да ви се похваля...от днес имам двигател Evinrude, 9.9к.с., двутактов. Ако имам нещо неясно, пак ще ви питам. Лодката и мотора са реалност и благодарение на всички ваши постове които изчетох, затова благодаря на всички, които се включиха в темата. Искрено се надявам да се запознаем лично с някои от вас по водоемите
. Ако някой може да постне къде има резервни части и майстори за Евинруд, ще съм благодарен. Поздрави на всички 

Скуката убива...
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Честито колега, дано двигателя се окаже читав и не ти се налага ремонт. Може и да греша, но май за Евънруд-ите най-трудно се намират части.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Ама май и най-рядко се търсят части за тяхpromarine написа:Честито колега, дано двигателя се окаже читав и не ти се налага ремонт. Може и да греша, но май за Евънруд-ите най-трудно се намират части.

Здравейте на всички. Днес на Огняново си тествах новата придобивка - Зандер с твърдо дъно и надуваем кил на 3м. и двутактов 9.9к.с. Евинруд. Удоволствието беше голямо...радвахме се като деца
. Лодката върви доста прилично, но позакапваше дъжд и не съм и засичал с GPS-a скоростта. Има обаче един проблем. Никак не се движи бавно, но според мен не успя да глисира(до колкото съм чел постовете що е глисаж). Къде ли не се местихме по дължината на лодката. Бяхме двама на обща стойност 140кг. без багаж(само резервоара). Нямам никакъв опит, но на мен ми изглеждаше така: точно да прескочи вълната и пак слизаше...много на кантар. Утре ще я пробвам сам. Но без удължител на газта е доста трудно. И да попитам: дали ще помогне ако и сложа на двигателя...май хидрофолни крила се казваха? Благодаря предварително за отговорите. Забравих да добавя...поиграх си и с тримовете на мотора, но най добре вървеше на последния(демек двигателят е най-близо до транцевата дъска)

Скуката убива...
-
- вече хвърля и на тежко
С такъв мотор и този товар трябва да глисира без проблем. Най вероятно си глисираж ама просто не можеш да направиш разлика. За това пробвай да се качите 4 човека и направи една обиколка. Ще видиш че колкото и да и даващ газ няма да върви. Тогава мисля ще разбереш к"во е глисаж .
Колега, да глисираш значи когато дадеш гас и се вдигне носът на лодката след Х метра да застане успоредно на водата (образно казано) все едно се плъзга . Ще направиш разлика когато си сам и като сте трима .Има много клипове в you tube прегледаи ги и ще ти стане ясно (а трима също е много важен защото от ъгалът на мотора зависи всичко)