за макрите НЕ Daiwa и Shimano !

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Re: за макрите НЕ Daiwa и Shimano !

Мнение от xoxo »

ами те повечето така са започнали - :D дори и Даива е започнала с правенето на части за шимано. за тази другата не знам но тиката /те не го и крият - некаде си го пишеха/ са започнали като ОЕМ са даива. за мене няма нищо лошо стига да е качествено / но при всички случаи за да е качествено е скъпо/аз от доста години ползвам пенн,авет и фин-нор и ми прави впечетление че новите им модели които направиха последните години/фин-нор- оффшоре или авет sx,посеидона/ цените им слезнаха доста ниско /а заплащането на труда в USA не се е променило/за сметка на това те са си намалили персонала - пример пенн от 140 човека през 2005 се намаляват на 70/ :shock:
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Ми то след като Пуре Фишинг закупуват ПЕНН е добре че е останал и 70 души персонал :lol: Това е щото хамериканците си имат сантимент към ПЕНН и това си е . За да се задържи марката на американският пазар е съвсем нормално някои от моделите и да са маде ин ЮС щото инак се получава варианта как кога Шимано купиха бат Гари и се опитаха да го направят техна си марка ама нещо не стана . Я провери примерно Мичел дали имат франсе некое в персонала си освен в бюрократичният такъв :wink: Нормално на тия модели къде цените са реЗко надолу да не пише произведено в ЮСА ако си обърнал внимание . Примерно докато на модела Премиер на Ст. Кроа пишеше "made outside the US" и се правеха в Китай ако и да бяха със същата бланка като Премиера на почти полвината от стойноста му то в ЮС не вървеха особенно . Малко промяна в политиката на фирмата и модела вече е "Designed in Park Falls and handcrafted in Fresnillo, Mexico." което го връща на американският пазар както във варианта на Гари Лумис и Шимано както споменах . Друг е варианта с обявените части на топ моделите които се правят "извън" . Те примерно Ван Щайл дават доживотна гаранция на макарите си с изключение на някои части които са произведени "извън" . Трети е въпроса дали си струва особенно да се набляга на това кое къде е произведено след като е произведено под съответният контрол ?!? Ето примерно двата модела на Дайва - СОЛ и Кладия . Първият се прави извън Япония като цената му с две шпули е малко по-ниска от тази на вторият с една такава но по качество не се различават изобщо което е само плюс за първият модел .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

съгласен съм с това колега. понеже темата е за макари НЕ даива и шимано другата седмица ще имам време а пък и ред да разглобя една макара не шимано и даива да е почистя и смажа след един сезон в солена вода и през почти цялото време на открито. интересно ми е как е вътре след един сезон без проблеми с нея. ще взема да направя и некоя снимка - макарата е мулти - jigging reel,с 2 скорости и 30 кг drag/аванс??/
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

След един сеsон намерих време да разглобя и смажа една китайска макара/ по точно направена в тайван ама то е все тая/. Няма да пиша каква е марката да не излезе реклама но малко данни от кутята – мулти с две скорости 6;1 и 2;1, 5 лагера + 1 ролков за контра,изрязани от алуминии и оксидирани тяло,капаци и барабан. Цената и няколко пъти по ниска от подобните на Пенн, Авет,daiwа или шимано. Казват че срещу фъстъци получаваш маймуни та да видя аз какви маймуни съм получил. Условия на ползване – с монофил 0.60мм в солена вода. Подръжка – почти никаква – няколко пъти съм е измивал с спреи с прясна вода. Когато не е ползвам обикновено стои на открито на стойка на лодката / е прибирал сам е на закрито по за някой ден 2-3 пъти/. Натоварване – рибите които търся са в границите 15-20 до 30кг – имам хванати с нея десетина риби. Понякога непредвидено се закачва и нещо по голямо но с тази не се е случвало засега. Държа се добре – аванса работи без засечки а на ниската скорост има достатъчно мощност. за 20 години при такива условия не много макари издаржаха дълго – Абу амбасадор умря геройски на 3 тата година, шимано ТЛД /графитно/може би щеше да изкара повече но един стингрей го изкърти от основата, Авет – невероиатно лош аванс/ в новите модели смениха изцяло конструкцията и сега маи са добре/ пенн интернатионал – още е жива и здрава но може би за това че вътре частите са от различни метали – месинг/или бронз/ и стомана се получава една зелена плесен и трябва на 2-3 месеца да се разглобява и почиства.

http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

ами 'маймуната" вътре се оказва не зле - няма следа от ръжда, стоманени чаркове и изненада - знаете че тези ролковите лагери за контра са слаби и при по-голямо натоварване изпускат. тука са му сложили 2 допълнителни механични /dog/ което е добре. лагерите са капсоловани - 2 на барабана,1 на аванса,1 + ролковия на основната и 1 на пиниона. аванса/драг/ е карбонов и има някакво капаче - защита от влизане на вода. почти няма пластмаса - само желязо и алуминии /900 гр/. почистих,смазах затворих и ще го видя след 1 година. засега извода ми е че нищо че е китайче в пъти по ефтино от известните марки засега се държи добре - ако искара още 1 година така - идеално
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Тия дни взех за един пич една таквази макарка :

Изображение

http://www.jiggingmaster-ag.com/view_pr ... asp?id=103 във варианта PE6

от Ибейката . Като дойде ще я видя що за чудо е щом по австралийските и хамериканските форуми я възхваляват по много а не е ни Дайва , ни Шимано :wink:

Павел Иванов
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

аз ги харесвам и предпочитам макарите с lever drag system /по удобни са ми/ пред star drag въпреки че всички имат един основен проблем в системата си - по голямо strike 15-20-30 лб се отразява на механизма и почва да върти по друдно. до сега не съм попадъл на макара без този недостатък в механиката.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ами по японските стандарти PE6 се равнява на около 60 либри което си е доста от където и да го погледнеш . По принцип това не е моят вид риболов та ще чакам колегата да сподели отзиви за нея .

Павел Иванов
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

вече има доста НЕ шимано и даива които не са зле. на тази има неща дето ми харесват а и такива които според мен биха могли да са по добри - добре е двойната механична контра която дублира ролковиа стоп лагер,зъбните колела са широки и на 2те скорости /аз лично предпочитам тези с наклонени зъби - не знам как се кават/

http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1

лагерите са големи/напатил съм се от уж сериозни макари пък с малки лагери/,оста е 6мм - би ми се искало да е поне 7-8мм.вече съм и замислил подобрение при следващото почистване /ако оцелее до тогава/ - ще и махна ролковия стоп лагер и смения с обикновен/и без това не ми се вярва да е читав след 1 година - скапват се много бързо/, ще и сложа магнитна спирачка на барабана - правил сам го на Даива сеалаине.
chanio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chanio »

Не от скоро се сдобих с едно Trabucco xanthos-добра макаричка...както и два прибора на SPRO(passion и montana).Доволен съм засега и от трите модела....Обнових си част,от макаричките без Шимано или Дайва :lol:
alapostolov
новобранец
новобранец

Мнение от alapostolov »

sapuna написа:
tamihal написа:...всичко останало е лично предпочитание или робуване на марка.
Това е истината! :smt023

nikaro написа:Не трябва да се слага под един знаменател всичко "китайско"......
....Така че има "китайско" и "китайско" :wink:
Още една неоспорима истина!И за да не съм голословен показвам на Еминема и го питам "Къде е разликата?":
CORMORAN CORCAST FEEDER 5PIF
Изображение

BARACUDA HQ2
Изображение

Не ми казвайте,че и двете не са китайчета само! ;)
Свали шпулите на 2-те макари-премери ги колко тежат поотделно,сравни ги и си отговори....
CrossFire написа:...Мога да дам пример с една макара марка EVOX на колега
Митак,точно Евокса е най нескопосаното изпълнение в серията корпуси Viva,FL и още две три "марки"! ;)

steaven написа:Така няма ли някой да изрази мнение за Тика ! Тикаджийте да се намесят !
Има ли смисъл от коментар?
Scepter GE
Изображение
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Абе въпрос на лично предпочитание и платежоспособнос. Човек ако няма пари - и една сопа ще отреже от балкана и пак ще си начеше крастата :P . Що не пробвате някой руски "Делфин" от едно време, дето трака като трактор и тогава направете сравненията. :P
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
svilen_sa6kov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от svilen_sa6kov »

antivik написа:.............. Що не пробвате някой руски "Делфин" от едно време, дето трака като трактор и тогава направете сравненията. :P
Аааааааааааа пробва ли сме. Даже имам два на повече от 30 години са - ми тракат ама работят :wink:
Сега сериозно - взех си Шимано Хиперлуп - ей това е страшна бангия -за нищо не става. После Аливио - ми добре върти ама много са за това макаре 56 лв. После две Катани - отново разочарование. Верно все съм бил в ниския клас на Шимано, но за парите които плащах за тези макари - цената превъзхожда качествотои то доста. Не искам сега да ми наскачат Шимано феновете и Шиманозависимите, това си е мое мнение,не ангажирам никого с него , но аз съм недоволен от Шиманата.
За сметка на това съм предоволен от макара с марка VIVA attract spin - това макаре е уникално и е в пъти по- добро ат Катаната.
Предоволен съм от шаранджийските си макари - Cormoran BIG BEN, Корморан са прекрасни макари и нещата им са перфектни.
Влюбен съм в Дайва/ но темата беше за другите марки/.
Наслука на всички.
По- добре детето с въдица в ръката :fishing3: , отколкото пред видеоиграта :finga: .
bisqo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от bisqo »

Исината е някъде посредата. Факт обаче, че Шимано биг байтрънър произведен в Malaysia е повече от два пъти по-ефтин от такъв made in Japan, явно има защо. Но да попитам ако Шимано и Дайва почнат да се проивеждат в България какво ще е мнението на тези които са против така наречените китайски шимана и даиви?

п.п.ползвам макари Дайва, които не са made in Japan
Изображение
Незнанието не е извинение.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Само тук гледаме къде е произведено.На никой на запад не му дреме made in какво е.Достатъчно е да пише shimano или sony и т.н.И това разтягахме в доста теми.Много ясно че made in Japan ще е по-скъпо от made in China или Malaysia.Разликата е в заплащането на работната ръка.Това е!
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”