Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Против уплитане на повода
Модератор: Paublo_Eskobar
Против уплитане на повода
Доста четох из форума за начини притив уплитане при замятане на фидер с подвижда хранилка.
Като изключим възлите през 2-3 см с двойно влакно, като изключим шлауха между хранилката и повода, гледах 1 руско филмче за риболов на фидер. Та там човекът си взе обикновени сламки от сокче и наниза такава на влакното между хранилката и фидера.
Въпросът е - колко дълга да е сламката? Да покрие дължината на хранилката или на повода? При монтажа ми със сламка преди замятане хранилката виси надолу, мънистото на карабинерчето избутва сламката (15 см) настрани, от сламката след вирбел виси повода (25 см).
Дали да не сложа по-дълга сламка? Но тогава ще отдалеча още повече стръвта от хранилката при падане на дъното.
Като изключим възлите през 2-3 см с двойно влакно, като изключим шлауха между хранилката и повода, гледах 1 руско филмче за риболов на фидер. Та там човекът си взе обикновени сламки от сокче и наниза такава на влакното между хранилката и фидера.
Въпросът е - колко дълга да е сламката? Да покрие дължината на хранилката или на повода? При монтажа ми със сламка преди замятане хранилката виси надолу, мънистото на карабинерчето избутва сламката (15 см) настрани, от сламката след вирбел виси повода (25 см).
Дали да не сложа по-дълга сламка? Но тогава ще отдалеча още повече стръвта от хранилката при падане на дъното.
Винаги има риба, но от коя стана на въдицата...
- gloupan
- разбира нещата
Re: Против уплитане на повода
При замятането ,малко преди да падне хранилката във водата, задръж влакното .Така кукичката със стръвта ще изпревари хранилката и няма да имаш уплитания. 

TRS70MLF2
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
ХАЙ...виж сега човек, в роболова всичко е до експирианс и усет, поне според мен.
Аз чета, гледам разни монтажи, но никога не ги спазвам а си измислям нещо ново. Специално за фидер от два типа монтаж събрах трети...., но не забравяй всеки водоем си е за себеси, на един кълве на еди какво си с еди какваси система на друг съвсем различно.
Лично аз еьпериментирам непрекъснато , та нали това е целта на риболова да се занимава човек с нещо, да надхитрява и пригажда спрямо мястото на което лови...
ПС: повода го пусни 1 метър а 10см след сламката(след вирбела) сложи 0,5 олово и съвсем няма да ти се оплита.
Аз чета, гледам разни монтажи, но никога не ги спазвам а си измислям нещо ново. Специално за фидер от два типа монтаж събрах трети...., но не забравяй всеки водоем си е за себеси, на един кълве на еди какво си с еди какваси система на друг съвсем различно.

Лично аз еьпериментирам непрекъснато , та нали това е целта на риболова да се занимава човек с нещо, да надхитрява и пригажда спрямо мястото на което лови...
ПС: повода го пусни 1 метър а 10см след сламката(след вирбела) сложи 0,5 олово и съвсем няма да ти се оплита.
Това със задържането - Ок, така ще направя.
Това с малка тежест след вирбера - също ми се вижда логично и ще го направя.
Thanks и на двамата за съветите, тези монтажи са нови за мен, а това със сламката пък - съвсем. То си е експеримент за мен, засега.
Това с малка тежест след вирбера - също ми се вижда логично и ще го направя.
Thanks и на двамата за съветите, тези монтажи са нови за мен, а това със сламката пък - съвсем. То си е експеримент за мен, засега.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Сламката явно се явява противоусукваща тръбичка. Съвета ми е да провериш, как се държи сламката под водота, да не се окаже, че плува и да прецака нещата.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
...е и да плува какво, нали линията е опъната+ това има авансово 1 метър до куката заради тръбичката, тоест да не плаши рибата, аа и друго, едвали ще ползва не отежнена хранилка. 

-
- научил се да хвърля
това нещо не го "хванах", не е ли вредно да има тежести(съпротивление) между куката и върха на фидер?qno_zloo написа:10см след сламката(след вирбела) сложи 0,5 олово и съвсем няма да ти се оплита.
Не се ли намаляа чувствителността така?
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Колега не си в час, ще напиша последователноста на целия монтаж, дано не бъркам или поне аз така си го представям.
На влакното се нанизва фидер хранилка, стопер, слаката пак стопер, след това е вирбела, после 1м. повод с кука, ако сламката е 15см. значи оловото трябва да е на 25см.
Начин на деиствие, като се зареди хранилката тя става тежка, тоест от тежеста на хранилката сламката застава на 90 градоса спрямо линията и държи поводапо далече, а оловото стабилизира осукващия ефект от дългия повод в взимодеиствие с вирбела...
ЕЕЕЕЕ луднах.
На влакното се нанизва фидер хранилка, стопер, слаката пак стопер, след това е вирбела, после 1м. повод с кука, ако сламката е 15см. значи оловото трябва да е на 25см.
Начин на деиствие, като се зареди хранилката тя става тежка, тоест от тежеста на хранилката сламката застава на 90 градоса спрямо линията и държи поводапо далече, а оловото стабилизира осукващия ефект от дългия повод в взимодеиствие с вирбела...
ЕЕЕЕЕ луднах.
Ей това първото е монтажът ми. В събота ще го тествам за сефте.stich написа:![]()

Само че повода ми е около 30 см, не цял метър.
- CrossFire
- разбира нещата
Само ще си напиша мнението, няма да споря с никой.
Монтажа изглежда добре на картинката, но при полет, тази сламка няма да седи под 90 градуса(или близки до тях) спрямо основното влакно. Смятам, че оплитанията са гарантирани. Същия, най прост монтаж, но без въпросната сламка и при навременно задържане на влакното няма да се оплита, и при това без някакви спец умения.
Вярно, всеки обича да си експерементира, но повечето неща вече са измислени и работещи. Моя съвет е да разгледате купешки модели и да ги копирате в домашни условия. Така ще си имате занимания и успехи по водоемите.
Успех, колеги!

Монтажа изглежда добре на картинката, но при полет, тази сламка няма да седи под 90 градуса(или близки до тях) спрямо основното влакно. Смятам, че оплитанията са гарантирани. Същия, най прост монтаж, но без въпросната сламка и при навременно задържане на влакното няма да се оплита, и при това без някакви спец умения.
Вярно, всеки обича да си експерементира, но повечето неща вече са измислени и работещи. Моя съвет е да разгледате купешки модели и да ги копирате в домашни условия. Така ще си имате занимания и успехи по водоемите.
Успех, колеги!

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Привет колегаCrossFire написа:Само ще си напиша мнението, няма да споря с никой.![]()
Монтажа изглежда добре на картинката, но при полет, тази сламка...
И в двата монтажа няма никакви сламки.Пресукано е основното влакно за извеждане на повода в страни.
Първият е с подвижна хранилка.Вторият е патерностер.

Точно с усукано влакно и с възли през 2 см замятах, но пак уплиташе, вероятно защото ползвам тънко влакно - 0.20 и мек повод. И затова ще се пробвам със сламка.stich написа:Привет колегаCrossFire написа:Само ще си напиша мнението, няма да споря с никой.![]()
Монтажа изглежда добре на картинката, но при полет, тази сламка...
И в двата монтажа няма никакви сламки.Пресукано е основното влакно за извеждане на повода в страни.
Първият е с подвижна хранилка.Вторият е патерностер.
П.П. Взех си и фабрични сламки на fillstar, с лека кривка там където е карабинерчето за хранилката
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Влакното не ти е тънко.Потренитай да стопираш полета на монтажа непосредствено преди да цопне във водата.Щом по този начин си уплитал и със сламка или тръбичка пак ще е същото.Замятай плавно,не маай хамалската.

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
.... Целия пенис е в това, да няма клуб възли между вирбела, да се ролзва съчма оловна и в дългия повод..