Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

За сом с кльонк
Модератор: bobopeli
- barutchiata ©
- Администратор
Re: За сом с кльонк
Diman написа:Чета и се кефя!
Миро, във всеки написан пост има много истини. Ако знаеш местата, опитвай там. Където е текло, пак ще тече. Кльонкащият без сонар изпитва истинската тръпка от риболова- тръпката от неизвестното. Говоря от личен опит. Но никога няма да рабере какво се случва под лодката, не се виждат и перспективните места. Кофти. Ако след няколко серии не се появи риба на екрана, няма смисъл да продължаваш и да настояваш. Местиш се. Ако има риба и е в активна фаза, се вдига до третата серия и надлъгването започва. Всяко излишно настояване е вредно за този спорт и в частност за теб.
Сега и аз да изкажа мнение по въпроса с настояването.

Преди 10-на години бяхме на Ивайловград, та Милко Георгиев си имаше един любим залив, който периодично го проверяваше.Един ден надвечер правеше десетия пореден тегел, Емо Криспин идваше от един друг залив, а аз от трети.Та се събрахме на средата и си поговорихме, кой какво е правил и къде е бучкал.Та решихме да се пребираме към лагера за по ракия, а Емо каза , че ще пусне един тегел в залива къде Милко бучка. Решихме да го позяпаме и не след дълго тръгнахме към бивака. По едно време се обърнах назад и видях Емо изправен в лодката, а на пръчката върха беше във водата.Обърнах лодката и газ към него, тъкмо пристигнах до него и добичето се откачи.Та въпроса с настояването е много спорен, и според мен всичко е много относително и не трябва да се робува на шаблони, а трябва да се екпериментира.
Както и крайните изказванета, че сома почвал да кълве кога чъфнат орехите, налъмите и нам си кво още.Хващали сме сом и на Великден, така, че ден със ден няма еднакви, както и година с година.
Напълно споделям мнението на Барута.Понякога упоритостта се възнаграждава.
Как тълкувам нещата.Сома може да не пипа 6-7часа ,но след това може да стане супер активен и само за 15 мин може да се запишат два удара(изпортени) + една риба 8кг на въжето
На мен ми се е случвало.За долу-горе
15мин.
Как тълкувам нещата.Сома може да не пипа 6-7часа ,но след това може да стане супер активен и само за 15 мин може да се запишат два удара(изпортени) + една риба 8кг на въжето
На мен ми се е случвало.За долу-горе

http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Какво за негоGODzillata написа:A за октопода?

Въпроса ти е кратък,а обяснението дълго.....не е честно някак.Не протича разговор и няма взаимност.За да съм съвсем честен....преди казвах доста неща....сега ги премълчавам.
Май нямаше смисъл от този пост.....след като разбрах,че няма смисъл от сонар.....губиш тръпката(глупости на търкалета).

По отговора на Франко....Не пипа и повече дни,а после за 8ч. 26бр. на същите места,през същия излет и без да променяш нищо.

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Цял съм в слух...ъъъ...или как да кажа - наострил съм очиEmo-83 написа:....
Въпроса ти е кратък,а обяснението дълго........

Емо, другите може би не знаят и зат'ва си траят.

Ако искаш пък, шепни ми на ушенце (л.с.) и твоята тайна ще е и моя.

Е?
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Няма моя тайна,защото нищо не съм измислил.GODzillata написа:Цял съм в слух...ъъъ...или как да кажа - наострил съм очиEmo-83 написа:....
Въпроса ти е кратък,а обяснението дълго........за четене...имам още 10-на дни време.
![]()
Емо, другите може би не знаят и зат'ва си траят.![]()
Ако искаш пък, шепни ми на ушенце (л.с.) и твоята тайна ще е и моя.![]()
Е?
Учудвам се как така другите могат да не знаят.По принцип тука няма такива.

п.п.Върнах се да допиша поста.Тук имам много приятели и добри познати.Те не заслужават такъв начин на писане от моя страна.Ти също не го заслужаваш....помагал си ми за фотото,а аз помня.Бих ти казал всичко,което те интересува.И понеже имаш доста дни използвай ги.Ще ти отговарям толкова дълго,колкото е самия ти въпрос или пост.
- GODzillata
Emo-83 написа: ...Ще ти отговарям толкова дълго,колкото е самия ти въпрос или пост.

Хех...ще пробвам един дъъъъъълъг въпрос.Emo-83 написа:Въпроса ти е кратък,а обяснението дълго........

От "Легенди и митове за сомовете" знам, че някои хора слагат мартеници, други - пискюл от кон, трети - разни силиконови нещица...октоподчета, реснички и т.н.
Идеята на всичко това е да дразни сома при припомпване нагоре-надолу...ресничките/конците се мандахерцат насам-натам...
Обаче има ли значение точно на какво разстояние се слагат тия работи?....Трябва ли да прикриват куката, бидейки сложени над ствола или трябва да са малко по-нагоре над нея....или по средата между оловото и куката?

П.П. Другите може и да знаят, но може и да мислят, че това са глупости, че се лови спокойно и без тях и просто да не им се коментира.

Повече от горепосочените неща имат ефект при течение или се правят с цел да скриеш метала.Но основното е да предизвикват дразнения на рибата.GODzillata написа:Хех...ще пробвам един дъъъъъълъг въпрос.![]()
От "Легенди и митове за сомовете" знам, че някои хора слагат мартеници, други - пискюл от кон, трети - разни силиконови нещица...октоподчета, реснички и т.н.
Идеята на всичко това е да дразни сома при припомпване нагоре-надолу...ресничките/конците се мандахерцат насам-натам...
Обаче има ли значение точно на какво разстояние се слагат тия работи?....Трябва ли да прикриват куката, бидейки сложени над ствола или трябва да са малко по-нагоре над нея....или по средата между оловото и куката?![]()
П.П. Другите може и да знаят, но може и да мислят, че това са глупости, че се лови спокойно и без тях и просто да не им се коментира.
Това къде и как се слагат куките....всеки е виждал...няма нужда от обяснение.Кажи защо според теб има олово в този октопод.Как смяташ да работиш със него

Гатанки,провокиращи размисъл.Интересно е какво мислят по този въпрос други колеги.Гледам дават категорични,компетентни съвети.Единия от тях е да не ползваш сонар.А как тогава ще използваш октопод....питам.
Чували ли са някога за фифели и различни измами прилагани когато сома дойде при стръвта и под лодката!?

За повечето всичко е просто.....или кълве или не.Пускаш се тропаш и ако гепиш си номер едно.
- GODzillata
В октопода ми няма олово.Emo-83 написа: Повече от горепосочените неща имат ефект при течение или се правят с цел да скриеш метала.Но основното е да предизвикват дразнения на рибата.
Това къде и как се слагат куките....всеки е виждал...няма нужда от обяснение.Кажи защо според теб има олово в този октопод.Как смяташ да работиш със негоОтговаряй ми,за да те насочвам,а не да се изплюя наведнъж всичко...и ареееее мерси за отговора който го прочетоха 3000 човека.
Гатанки,провокиращи размисъл.Интересно е какво мислят по този въпрос други колеги.Гледам дават категорични,компетентни съвети.Единия от тях е да не ползваш сонар.А как тогава ще използваш октопод....питам.
Чували ли са някога за фифели и различни измами прилагани когато сома дойде при стръвта и под лодката!?![]()
За повечето всичко е просто.....или кълве или не.Пускаш се тропаш и ако гепиш си номер едно.
Взех си го от e-bay, представлява нещо такова, само че е червен:

Нямам идея да го ползвам като стръв, а като атрактор...та в тази връзка, щом целта е да се скрие метала, то значи ли, че е по-добре да го надена веднага над куката...ъъъ...или пък да скрие оловото...мне, оловото ми е покрито с нещо като гума...та к'во за куката?
Фифели, фалафели и др. фъфлещи тактики, когато има сом под лодката - повдигаш стръвта, рязко я спускаш, за да провокираш атака.

Та пак за октопода - идеята му е да бъде вместо мартеница/пискюл.......ама ако го сложа педя-две над куката дали сомът няма да му рипа на него, а не на стръвта под него?

То и тук имало октоподи.
Последно промяна от GODzillata на Съб Май 29, 2010 7:00 pm, променено общо 1 път.

-
- новобранец
По принцип октопода е кух, за да може да се скрие оловото в него.

Без битка няма победа!
Ти как мислиш? Имаш ли идея? Ако имаш напиши я. Аз пиша смело, без страх, че някой ще ме сметне за глупак. Боли ме тръбата. Пиша каквото мисля.GODzillata написа:Emo-83 написа: ...ама ако го сложа педя-две над куката дали сомът няма да му рипа на него, а не на стръвта под него?
Или нещо друго, например стеблото на куката.abramovich написа:По принцип октопода е кух, за да може да се скрие оловото в него.
Емо говори за риболов само с октопода(това е стръвта).
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=7 Инак в него можем да си крием всичко-куки,олово и квот се сетим.
Емо ,аз това не съм го пробвал и затова съм пас бате.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=7 Инак в него можем да си крием всичко-куки,олово и квот се сетим.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
- GODzillata
Абе аз ако имах идея...нямаше да питам.Diman написа:...
Ти как мислиш? Имаш ли идея? Ако имаш напиши я. Аз пиша смело, без страх, че някой ще ме сметне за глупак. Боли ме тръбата. Пиша каквото мисля.

Страхувам се, че октоподът може да доведе сома до раздвоение на личността...една част от него ще иска да атакува стръвта, а другата - октопода.

Оффффф........'баси трудния диалог е с вас, старите сомаджии.

К'во ви пречи "право куме в очи" да си кажете тайните?

Ааааа......а-ха!Franko написа:Емо говори за риболов само с октопода(това е стръвта).

Опааа, БИНГО! Налита даже на оловото. Затова мястото на октоподите е на куките. Но не тези октоподи-стръв, които Емо има, а тези които си показал ти.GODzillata написа:..
Страхувам се, че октоподът може да доведе сома до раздвоение на личността...една част от него ще иска да атакува стръвта, а другата - октопода....
-
- сериозен играч
На куките и в морето,там им е мястото.Diman написа:
Опааа, БИНГО! Налита даже на оловото. Затова мястото на октоподите е на куките.

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!