ЗА 11 ЮНИ,ПРЕДИ И СЛЕД ТОВА

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

ЗА 11 ЮНИ,ПРЕДИ И СЛЕД ТОВА

Мнение от G.Petkov »

Реших да пусна тази тема тук, защото по долу ще стане дума и за хищни риби, ако пречи на някого да я премести където иска.
Удължаването на забраната за риболов до 10.06.2010 година ме върна в спомените от близкото минало, тогава забраната беше два месеца и никакви възможности за коментари. През 80-те години винаги си вземах отпуската от 15.06. и след откриването заедно с много други колеги започвахме много интересен и вълнуващ риболов на едри скобари и кленове в бърза вода по р.Искър, над язовира, който при добро пълноводие продължаваше до началото на август.Всички женски риби бяха пълни с хайвер през целия период на риболова и това беше първия сигнал за мен, че нещо с тази форма на забрана не е доизмислено.
Сега, след многото години в които съм бил организиран риболовец, мога да споделя това, което се е натрупало като размишления и факти за смисъла и безсмислието на забраната за риболов.
Приемам като аксиома, че отсъствието на въдичари от водоемите, позволява на бракониерите да установят пълен контрол и нито ИАРА нито тел.112 могат на този етап да ги притеснят.Но когато бреговете са заети от колеги, а през последните години и с лодки във водата, това се превръща във възпиращия фактор за ограничаване на масовото бракониерство.
Феноменът Панчарево/ до София /за мен е съкрушителен пример как еден водоем може да съществува.Тук забрана от много години няма, ВЕЦ-а над язовира всяка пролет вкарва в него огромни количества вода с много ниска температура, това води и до много големи отклонения в нивото на водата по време на размножаването на рибите, но риба има!!! Не само плевелни, но и шаран, едра каракуда, платика. Дванадесет месеца в годината се лови всеки ден /това е най-достъпния водоем до 2 милионната столица/ от много хора, през зимата от леда също, за част от „ постоянното присътствие” уловът е и прехрана и пак има !!! и много!!!.
Към края на март и началото на април предпочитаните от мен риби – щука, костур и бяла риба вече нямат хайвер, но имат голям апетит.Тогава идва и забраната за риболов и чакам, до 1 юни. Спомените ми показват, че най-много щуки съм хващал по време на световни и европейски първенства по футбол, сума ти мачове съм пропуснал заради тях.Това означава през юни, а дори и до края на юни. После е значително по слаб риболова. За риболова на плувка, м.юни също е най-добър, като напече слънцето и едрата риба се връща в по-хладните води и дълбочини, далеч от бреговете.
Много се впечатлих от темата на колегата Чируса „Забраната в Гърция + регламент”, размери на рибите и периоди на забрана – на метални информационни табели. И не можеш да допишеш на хартийка, „.....ама ние размислихме, още 10,20,30 дни забрана. ИАРА и МЗХ”, няма как да стане, а не е и предвидено да става така. Сега като заваля пак и какво, да чакаме нов срок – 15.09.
След 1990 година имаше един период, в който забраната разграничаваше размножаването на рибите – в равнините по-рано, за планинските райони по-късно.За мен това беше далеч по смислено действие, защото не мога да повярвам, че рибата в р.Марица до Свиленград и в р.Искър до Самоков ще си хвърли хайвера едновременно.За съжаление не помня повече подробности.
Моите очаквания са, че еден ден ще прочета във форума или в пресата „.......ИАРА съвместно с БАН, са финансирали Института по зоология, катедра „Ихтиология” да реализират дългогодишните си научни изследвания за размножаването на различните видове риби в България и съвместно предлагат на Министерството на замеделието, научно обосновани периоди за забрана на риболова, съобразно особеностите на релефа и климата в страната....”. Дано да стане и тогава и ние, като Барутчията, ще ловим целогодишно, както в Австрия, в условията на контрол и самоконтрол, каквито сега при нас липсват в 95%.
Аз ще спазя срока на забраната, защото законите трябва да се спазват, така е в по-добрата и уредена част от света, но не искам да спирам да размишлявам за ограниченията, които ми се налагат и тяхната целесъобразност. Продължавам да смятам забраната , в настоящия и вид, като едно формално мероприятие, което не постига поставените целите, а създава ограничения, които могат в известна степен да бъдат избегнати.
И последно- стори ми се, че имаше макар и много дискретно, „затискане” на темата за забраната от страна на модераторите и администраторите. Дано не съм прав.
mario67
разбира нещата
разбира нещата

Re: ЗА 11 ЮНИ,ПРЕДИ И СЛЕД ТОВА

Мнение от mario67 »

Напротив,много си прав!
Сега се връщам от риболов и пак ми се ходи!!!
indzaghi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от indzaghi »

Може и да греша,но ако не ме лъже паметта,преди 1990г.периодът на забраната беше или 1 месец или максимум 45дни и във водоемите имаше бол риба,но нямаше тая пасмина-бракониерите.
don4o
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от don4o »

Бракониерите могат много бързо да изчезнат - само трябва да се промени законът.
Аватар
горан
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от горан »

Много си прав, ама тези БЕЗХАБЕРНИЦИ, защо трябва да си размърдват закостенелите мозъци и да мислят в кой водоем кога рибата си хвърля хайвера.Знаеш ли колко писане ще падне, по-лесно с два реда от тази до тази дата и толкова, а пък че на яз.Батак в началото на забраната може и лед да е имало, кой го е еня. За съжаление в такава държава живеем.
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

:D
Моите очаквания са, че един ден ще прочета във форума или в пресата „.......ИАРА съвместно с БАН, са финансирали Института по зоология, катедра „Ихтиология” да реализират дългогодишните си научни изследвания за размножаването на различните видове риби в България и съвместно предлагат на Министерството на земеделието, научно обосновани периоди за забрана на риболова, съобразно особеностите на релефа и климата в страната....”
За бога човече , това звучи за онова време ,за което си мечтая от десетилетия !!! Искам да дойде време , и да кажа - искам да живея тук ! Дано да е скоро .......искам сина ми да има твойте спомени в бъдеще време !
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
kolio_vg
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kolio_vg »

Прав си колега,в такава държава живеем никви закони,на никои не му пука рибата кога хвърля хайвера в определен язовир,дано един ден да се оправим и да бълва от риба по язовирите,както е било преди. Като се учих да ловя риба се учих на пъстърва на Доспат сега до там стигнахме,че много трудно можеш да хванеш 2-3 пъстърви трябва да си в час с нещата. Имало е и много шаран,сега почти няма. На яз.Батак същото,имало много шарани сега са драстично намаляли..... Тези случаи нямат край,единствено ако се надигнем можем да спрем безредиците по родните язовири :(
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

поздравления колега...това е най-смисленото писание във форума по отношение на забраната...
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Няма да бъде доживяно това-поне от нас,които сме с възрастов диапазон 20-69 години тук във форума.Не искам да съм лош оракул,ама предвиждам,че следващите години забраната ще се обявява кога на 30 март,кога на 7 април / в зависимост от точния момент на махмурлука на съответния старши експерт в ИАРА /,след което с будни и трезви министерски заповеди ще има четри-пет яки продължения на забраната докъм есента -е,така,просто всички да одат на "платено",мрежарите да са спокойни дорде има по некоя риба за мрежата и в крайна сметка да имаме красиви водоеми,тотално обезрибени.Важното е нещастните любители-въдичари да не досаждат .
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Аз пък съм против частичните забрани - и друг път съм го казвал - трябва да се сменят мнооого поколения, докато станем европейци и да спазваме забрана за отделни риби през различни периоди.
Жив пример е дунавската скумрия - под предлог, че ловят скумрия, камара лодки пускат мрежи и ловят всичко което се хване...и вярвам, не си мислите, че пускат другите риби, а задържат само скумриите. :evil:
Скумрия може да се лови и с въдица....със спининг...ама на спининга може да се хване и друга риба...а дали ще се върне във водата? :roll:
Тъжната новина обаче е, че май всяко ново идващо поколение е по-лошо от предишните, пълно е с мъртви души...особено във времена на криза...това всеки даскал ще го потвърди. :?
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

:oops:
...пълно е с мъртви души...особено във времена на криза...това всеки даскал ще го потвърди.
За съжаление Кире , за пореден път си прав .......! :?
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”