ЛИН-Какво е това животно и има ли почва у нас

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
bogkoto
новобранец
новобранец

Re: ЛИН-Какво е това животно и има ли почва у нас

Мнение от bogkoto »

Колеги за пьрви пьт пиша.Имаше го и в Марица.Преди години но излизаше на блатен чевей
galin_atina
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от galin_atina »

Здравейте колеги.Аз съм хващал на земен червей в старото корито на камчия,преди 10г.А сега незнам дали съществува,но като риба лина за мен си е една от най яките риби
vizantieco
фен клуб-скобар

Мнение от vizantieco »

Аз знам 2-3 езерца в които има лин обаче не расте повече от 20гр :lol: . :?: .
jango
новобранец
новобранец

Мнение от jango »

здгавейте! линът кълве и на бял червей леко опрял на дъно! :
ilko iliev
новобранец
новобранец

Мнение от ilko iliev »

Статията е от сайта на Спортен риболовец.Приятно четене!
Джим Гибинсон е всепризнатият магьосник за риболов на линове. Пред авторитетните риболовни издания Гибинсон споделя някои от своите тайни при риболова на блатна пъстърва.
Домовете на тези риби са дълбочините от 4 до 6 метра. Това е естествената им среда на живот. Понякога, когато тръгват да търсят храни, те излизат и на по-плитко. От своята практика съм забелязал, че най-доброто време за риболов на линове е ветровитото. Само че вятърът не трябва да духа фронтално и да не бъде много силен. Най-подходящо е при риболов на лин водната повърхност да е леко накъдрена. Най-удачен е югозападният вятър. Линовете обичат много жегата. Най-добри резултати съм имал в обедните часове, когато температурата достига до 30 и повече градуса.
Рязко кълване и после пауза...
Често в списанията се описва как наесен линовете стават много подозрителни и кълването им става мудно. Други мои колеги съветват да се слагат много къси поводи - 5-10 см. Моята тактика е коренно различна и почти винаги съм имал успехи. Практикувам основно два вида риболов на линове: на плувка и дъно.
За плувката използвам гола пръчка с корда 0.20 и повод 0.14 мм. Утежнението е както е показано на фиг.1. Но признавам, че съм любител повече на дънния риболов.
Търся линовете обикновено с телескоп и макара с основно влакно 0.35 мм и повод 0,18 мм. Монтирам кука N 8-10, тъй като не знам какъв екземпляр ще се закачи, а е грехота наполовина хваната риба да си отиде заради малка кука. Основната ми стръв е торен или земен червей. Дънната система е с фиксирано олово и повод 45 см.
Подхранката
Линът е риба, която се плаши много лесно и трябва внимателно да се подходи към подхранването. Освен готовите подхранки на MOSELA, Van Den Eynde и Sensas аз приготвям своя лична подхранка. За целта използвам храна за птици и рибно брашно, които смесвам в съотношение 2:1, добавям малко бисквита, овесени ядки и ароматизатори. Всичко това се размесва добре и се добавя малко GOLANT за слепване. Към храната задължително се слага около 30-40% тъмна пръст. Не прекалявайте с основната подхранка. Първоначално аз захранвам с 3-4 топки храна, колкото портокал. Когато започне кълването, хвърлям по една топка през по-големи интервали от време, тъй като линът е изключително предпазлив.

Няколко тайни и съвети

Лин, блатна пъстърва, калиник! Това е името на една от най-хитрите и трудни за риболов риби. Когато рибата е капризна и не иска да кълве, риболовците се сещат първо за стръвта, системата, подхранката, но изпускат нещо много важно. Работата е там, че на много водоеми през деня кипи бурен живот. Деца играят, хвърлят камъни във водата, други се къпят. Поради тази причина линовете атакуват много добре през нощта. Тогава на водоема цари пълна тишина. Оптимални за риболов се смятат часовете от 22 до 24 и от 2.30 до 4.30 ч. Но всяко правило си има изключения - понякога през нощта линът изобщо не кълве.

Червеят - най-добрата стръв

Във водоемите, където обитават линовете, често се среща и доста дребна риба. Червеноперки, уклейчета, бабушки - всички те обичат и задължително ще атакуват стръвта, която сте предложили на лина. За да се избегне това, се ползва едра стръв. Любимата стръв за лина е червеят във всичките му разновидности и в комбинации. Едрите линове не се отказват и от охлювчета, закачени заедно с черупката. Можете да предложите грозд от червеи или комбинация от червеи с царевица.
Едва ли ще се намери друга стръв както червеят. На нея се ловят почти всички видове риба целогодишно. Кое прави червеният червей толкова привлекателен за рибите? Първо - неговата способност да се извива и движи. Когато бъде разрязан, червеят разпространява във водата неотразим аромат за рибите. Рибите винаги атакуват червея от страната, където е отрязан. Затова трябва да се нанизва откъм отрязаната страна.
Червеят може да бъде нанизан за главата и тялото му да бъде оставено да се движи и извива свободно. Можете да го нанижете и през средата, като оставите двата края да мърдат. Друг вариант е да прекарате цялата кука през червея, като оставите да се подава само жилото с контрата.

Как да ловим,когато има водорасли?

Водоемите, които се обитават от линове, почти винаги са обрасли с гъста растителност. Специалистите дават два категорични съвета.
При обрасло дъно да се лови с ваглер. Оловото се разполага преди и след плувката, а по цялата линия няма тежест. Това дава възможност стръвта да падне леко върху водораслите, без да потъва.
Другата тайна е надуването на торните червеи със спринцовка. В тялото им се вкарва малко въздух, като по този начин те вдигат куката от дъното.
ivailomihov
новобранец
новобранец

Мнение от ivailomihov »

еми какво да ви кажа това е най-борбената и хубава риба която съм хващал. Аз съм от Плевен и тука ходя на едно блато на двайсетина км от града. Вярно че е зарибено ама аз съм фен на спортния риболов, там съм хващал линчета по 1-1.5 кг(мноооого хубави). хващам си ги и ги пускам моментално, защото това е спорт ако искам да се изхранвам ще си гледам прасета и кокошки. утре пак отивам там и този път ще взема фотоапарата че ми писна все да го забравям :roll:
bubizat
новобранец
новобранец

Re:

Мнение от bubizat »

sapuna написа:Опитай-пък ще видим.
И вземи си коригирай горните постове! :wink:
имаго още това животно миналата година им скъсахме задниците и възнамерявам тази да повторя
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

А защо след близо две години се хвана точно за моето мнение?!?!?! :roll:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
bayatov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от bayatov »

ilko iliev написа:Статията е от сайта на Спортен риболовец.Приятно четене!
ЕВАЛА ! Ей тва с въздуха направо ме уби ... никога нямаше да се сетя за тази система . Благодаря много въобще за цялата статия !
MILF - Man, I love fishing !
jim_jim_jim
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jim_jim_jim »

Колеги я кажете как да отсея слънчаците при риболов на лин ?
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

jim_jim_jim написа:Колеги я кажете как да отсея слънчаците при риболов на лин ?
Със стръвта или като ги изловиш :)
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
jim_jim_jim
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jim_jim_jim »

chirusa_bg написа:
jim_jim_jim написа:Колеги я кажете как да отсея слънчаците при риболов на лин ?
Със стръвта или като ги изловиш :)
Например освен хляб.....
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Ами освен хляб- жито, царевица, големи земни червеи, големи торни, всякакви видове теста и тн.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

chirusa_bg написа:Ами освен хляб- жито, царевица, големи земни червеи, големи торни, всякакви видове теста и тн.
+ по-голяма кука (ако има по-едри линове) :)
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

Значи колеги ... доста лин съм ловил,
лина обича дълбоки и спокойни места обрасли със водорасли ... ако плуват отгоре още по-добре. Прави се дупка и се захранва няколко дена подред ... със захранка на тестена основа, кюспе, накълцани торни червеи ... може и други специализирани, говорим само за селски гьолове ... не за голями водоеми. Когато дава е периодично и то през целия ден ... лови се на жито, торен червей, хляб и основно на каквото са го научили местните селски рибари ... но това е основната стръв която поема с охота. Тънък повод и средна кука черна, за лин ... има ги. Голямо търпение се иска при кълването ... права линия с фиксирана плувка по възможност права отгоре до долу ... отежнението равномерно разпределно по линията. Лина е адски хитра и плашлива риба, най-добре е да се хранят две или повече места за да се сменят след вадене на по-едър екземпляр и основно тишина. Успех на колегите и не забравяйте да пускате дребните линчета, много са красиви и освен това лина дори и щуката не го яде, а се търка в него, защото лина има лечебна и антисептична слуз по кожата си (т'ва лигавото).
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”