Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




Рецепта за качамак
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 178
- Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
- Местоположение: Враца
Re: Рецепта за качамак
snegk написа:Да не излъжеш, че не ползватboby61 написа:Именно- на куката !
По Дунава не използват пружини, а плоски, подвижни тежести /150-180г./ ,а качамака го режат на кубчета, които бодат на куките и наистина държат доста и на силно течение.
Имам в предвид, че не е масова практика.
А качамака, който правят местните, като удариш кубчето в земята то отскача.
И да ме няма, пак съм тук !
- Vlado_852
- разбира нещата
- Мнения: 655
- Регистриран на: Чет Мар 25, 2010 4:18 pm
- Местоположение: Владо - гр. Русе
Re: Рецепта за качамак
В магазина за хранителни стоки. Продава се в малки пакетчета с по няколко цвята вътре. Който реши да ги ползва да внимава с предозирането, защото във вода отделят много силен аромат.GODzillata написа:Ивчо, откъде т'ва анасоново семе, бре?![]()
...и колко минути викаш стои на огИня?
- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
- Мнения: 600
- Регистриран на: Вто Дек 29, 2009 6:53 pm
- Местоположение: Видин
Re: Рецепта за качамак
В магазин за хранителни стоки .Може и без анасон , а на огъня седи 2 3 мин и бъркаш само един път ама само един .GODzillata написа:Ивчо, откъде т'ва анасоново семе, бре?![]()
...и колко минути викаш стои на огИня?
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 178
- Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
- Местоположение: Враца
Re: Рецепта за качамак
Някой пробвал ли е да сложи нишесте с някакъв аромат вместо бяло брашно?
И да ме няма, пак съм тук !
Re: Рецепта за качамак
Пробвал съм го. Но си държа на класикатаboby61 написа:Някой пробвал ли е да сложи нишесте с някакъв аромат вместо бяло брашно?


-
- научил се да хвърля
- Мнения: 178
- Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
- Местоположение: Враца
Re: Рецепта за качамак
Колега kasabinho, би ли споделил какъв монтаж използваш за качамака?
И да ме няма, пак съм тук !
Re: Рецепта за качамак
Ами стандартно и със спирала, и на тежест. Ако го слагам на куки използвам двойка.boby61 написа:Колега kasabinho, би ли споделил какъв монтаж използваш за качамака?

- Vlado_852
- разбира нещата
- Мнения: 655
- Регистриран на: Чет Мар 25, 2010 4:18 pm
- Местоположение: Владо - гр. Русе
Re: Рецепта за качамак
А някой ще сподели ли за тия кубчета? Имам предвид печен качамак, който да се задържи на куката? Виждам, че и кюспе се слага, но как ще стане толкова жилаво не знам...
Моля пуснете някоя рецепта 


- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
- Мнения: 600
- Регистриран на: Вто Дек 29, 2009 6:53 pm
- Местоположение: Видин
Re: Рецепта за качамак
Пробай така вземи един буркан примерно от компот и го пълниш с вода исипваш в тенджерата и чакаш водата да кипне ама коотлона да нее е на макс а на 2 3 най мнооого когато водата кипне пълниш същият този буркан със царевично брашно и го исипваш във водата и чукваш едно яице вътре малко сол и бъркаш мооооже по желание да сложиш една ванилииика ако искаш нали оставяш го малко да се запече от 2 до 3 мин и го сваляш от огина . Слагаш го в тензухена кърпа ,праиш го на топка и го оставяш да истине после у камерата и кога ти треба си зимай . Съотнопение брашно вода 1:1 ЗАДАЛЖИТЕЛНО! Така ,ако си чел книгата на доцента ФИНТОВЕТЕ В РИБОЛОВА има едно място дето пишеше така, че ако искаш да сложиш качамак примерно на куката жзимаш една мнооого тънка телчица и я намотаваш около стаблото на кукичката ама не много колкото възела на самата кука 4 5 намотки за да игре ролята на пружинка та като сложиш качамака да го държи добре и така опитай може пък да станеVlado_852 написа:А някой ще сподели ли за тия кубчета? Имам предвид печен качамак, който да се задържи на куката? Виждам, че и кюспе се слага, но как ще стане толкова жилаво не знам...Моля пуснете някоя рецепта
- Vlado_852
- разбира нещата
- Мнения: 655
- Регистриран на: Чет Мар 25, 2010 4:18 pm
- Местоположение: Владо - гр. Русе
Re: Рецепта за качамак
Ок мерси VidinskoRibarche ще го прбвам да видим... А за куките, имам едни малки с пружинка на тях, които така съм купил и май ще свършат работа. Живот и здраве другата седмица ще докладвам 

-
- научил се да хвърля
- Мнения: 178
- Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
- Местоположение: Враца
Re: Рецепта за качамак
Миналото лято ходих с един приятел от Козлодуй на Дунава с преспиване и гледах как прави качамака.
Не си бях поставил за цел да запомня рецептата, но си спомням много важни моменти за получаването на жилав качамак.
Та като завря водата, изсипа равномерно брашното и без изобщо да го бърка го захлупи и го остави да къкри 4-5мин.
След това го отхлупи, добави жълта сладкарска боя и започна да бърка, докато не започна да се отделя от стените на съда. Изсипа го върху вестник, оформи го като диск, дебел около 2-2,5см. и го остави да изстине.
Вече изстинал, този качамак се реже на кубчета, за които ви казвам, че отскачат от земята.
Куката се забива през кората, която се е образувала при изстиването и по този начин, дори при мощното течение на Дунав качамака си е там достатъчно дълго.
Не си бях поставил за цел да запомня рецептата, но си спомням много важни моменти за получаването на жилав качамак.
Та като завря водата, изсипа равномерно брашното и без изобщо да го бърка го захлупи и го остави да къкри 4-5мин.
След това го отхлупи, добави жълта сладкарска боя и започна да бърка, докато не започна да се отделя от стените на съда. Изсипа го върху вестник, оформи го като диск, дебел около 2-2,5см. и го остави да изстине.
Вече изстинал, този качамак се реже на кубчета, за които ви казвам, че отскачат от земята.
Куката се забива през кората, която се е образувала при изстиването и по този начин, дори при мощното течение на Дунав качамака си е там достатъчно дълго.
И да ме няма, пак съм тук !