За сом с кльонк

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Иво Ломски
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: За сом с кльонк

Мнение от Иво Ломски »

Киро, Димчо е прав! За какво ти е този брояч? Много добре знаеш, че влизаш с лодката и пускаш от 4 до 6-7 метра (за Дунав), а после гледаш на сонара на каква дълбочина ти излизат рибите! Много трудно можеш да сбъркаш нещо на такава дълбочина :!:
Да ти кажа честно и редач не ти требе, ели пък китайски...............

Що се отнася до влакното - слагай каквото ти падне, но с добри параметри. Гадинката не се плаши толкова лесно! Повода го прави от специален конец за сом или най-добре от монофил.
Миналата година ми разправяха за един случай при вас. Там са ковнали голямо животно, което ги разкарвало насам-натам около 3 часа, а най-накрая повода, който бил от конец се протрил от зъбките на сомчо и чао................ . За това си слагай як монофил!
На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Най-издържливото влакно на протриване е карбона. Не старее. Вярно, че струва май.....и ....си. Но има за какво! Аз поне, в БГ, за нашите цели такова не съм видял.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Иво Ломски написа:...който бил от конец се протрил от зъбките на сомчо и чао................ . За това си слагай як монофил!
Иво, точно за протриване от зъбките, няма как монофила да се протрие по-трудно от плетеното. Не виждам логика поне аз :rolleyes: Аз все с монофил до момента бях, ама тая година реших да опитам и с плетено - взех си едно бяло на КЛИМАКС с 60 кг. тест, ще го видим и него :D Само да се закачи сомчо, няма да му се даваме :lol:

Кире, виж тук колко много китайчета има, дай да поръчваме директно от Китай :) http://www.sangan.com/Trolling%20Multiplier%20Reel.htm Само дето не виждам цени, и изобщо нищо свързано с продажбаи :roll: Освен адреси и телефони в Китай. Специално TN серията изглеждат добре. Те повечето като ги гледам са ми познати мултита. Май са копия на доста други...
Иво Ломски
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иво Ломски »

pachosz написа:
Иво Ломски написа:...който бил от конец се протрил от зъбките на сомчо и чао................ . За това си слагай як монофил!
Иво, точно за протриване от зъбките, няма как монофила да се протрие по-трудно от плетеното. Не виждам логика поне аз :rolleyes: Аз все с монофил до момента бях, ама тая година реших да опитам и с плетено - взех си едно бяло на КЛИМАКС с 60 кг. тест, ще го видим и него :D Само да се закачи сомчо, няма да му се даваме :lol:

Кире, виж тук колко много китайчета има, дай да поръчваме директно от Китай :) http://www.sangan.com/Trolling%20Multiplier%20Reel.htm Само дето не виждам цени, и изобщо нищо свързано с продажбаи :roll: Освен адреси и телефони в Китай. Специално TN серията изглеждат добре. Те повечето като ги гледам са ми познати мултита. Май са копия на доста други...
Пачо, аз не съм казал че монофилът се протрива по-бързо то плетеняка, а напротив!
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

И ти ли си на ракия? Няма да се разберем така, освен ако не сме на една маса :lol: :lol: :lol: :lol:
Имах предвид, че плетеното в 99% от случаите държи повече на протриване от монофила :drinkers:
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Иво Ломски написа:..... а най-накрая повода, който бил от конец се протрил от зъбките на сомчо и чао................ . За това си слагай як монофил!
Иво грешиш.Вземи конец и монофил и сам направи опит.Търкай ги на един и същи ръб и ще видиш кое държи повече.Понякога дори с ножа,ако не е достатъчно остър е трудно да го срежеш конеца.
Монофила има и друг недостатък.На късо се разтяга много малко и отслабва или омалява.И друго има,ако се приметне едната кука върху другата или стане възел влакното се реже като с бръснач.
Емо е патил така.Конеца с и без възел почти запазва една и съща здравина,но всеки сам решава с какво да го дърпа. :?
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

pachosz написа: Кире, виж тук колко много китайчета има, дай да поръчваме директно от Китай :) http://www.sangan.com/Trolling%20Multiplier%20Reel.htm Само дето не виждам цени, и изобщо нищо свързано с продажбаи :roll: Освен адреси и телефони в Китай. Специално TN серията изглеждат добре. Те повечето като ги гледам са ми познати мултита. Май са копия на доста други...
Не само в този сайт ги има.
Търговията с китайците е - купуваш един контейнер и мултитата ти идват по 5 лв. парчето. :lol:

На сегашния ми колец (50lbs) с мулти Корморан (тип лебедка) съм с монофил....май беше 0.90. :roll:
На новите такъми ще сложа брейд и ще ловя с двете....пък к'вото сабя покаже....след време поне ще имам лично наблюдение кое е за предпочитане.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

ако се опасяваш че сома ще протрие конеца сложи отпред няколко метра leader - от флоурокарбон или има специални монофили за леадер. обикновено леадер е с 2 пъти с по голяма издражливост от основното влакно - но пък да не стане много дебело и да плаши рибата - :D :D :D голямата риба няма да стане голяма ако е глупава
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Иво Ломски написа: Пръчката е Тика Уасаби, 195 мм., 20-50. Не е много мощна, но пък е с добра чувствителност и е сравнително лека. За по-внимателни рибари става :D

Тика - не сaм виждал такива пръчки - предполагам да е добра и да ти е удобна. сетих се нещо - преди години /около 10/ имаше една фирма която правеше доста добри пръчки/сега ги правят в китаи под това име и не знам що за стока са/ CD се казва - компотит девелопмент - правеха прчъки по поръчка и по размера на рибаря - та от там - за да е удобна дръжката далжината и требва да е такава че като се опре на колана отпред да се даржи с леко испъната ръка отпред като въдицате е под 30' а мястото на макарата е такова че другата ръка да е сгъната в лакътя под 120" - не знам дали стана ясно??? така описано??
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Пръта на Иво е много добър,това е без съмнение.Ако сега трябваше да купувам въдици бих си взел такива.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Иво Ломски
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Иво Ломски »

Franko написа:
Иво Ломски написа:..... а най-накрая повода, който бил от конец се протрил от зъбките на сомчо и чао................ . За това си слагай як монофил!
Иво грешиш.Вземи конец и монофил и сам направи опит.Търкай ги на един и същи ръб и ще видиш кое държи повече.Понякога дори с ножа,ако не е достатъчно остър е трудно да го срежеш конеца.
Монофила има и друг недостатък.На късо се разтяга много малко и отслабва или омалява.И друго има,ако се приметне едната кука върху другата или стане възел влакното се реже като с бръснач.
Емо е патил така.Конеца с и без възел почти запазва една и съща здравина,но всеки сам решава с какво да го дърпа. :?
Франко, за моното и двете куки си 100% прав :!: Другото зависи от много фактори. Представи си варианта - монтаж с конец (обикновен брейд, а не специализиран!), куката/те дълбоко в устата.
Всеки път когато сомът се преобърне или смени посоката, конецът се къса в зъбите, нишка по нишка, докато накрая отслабне фатално! При същия вариант, но с монофил, поводът няма да мръдне или дори и наранен има реален шанс да издържи!

При всички други варианти,конецът бие моното!
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Franko написа:Пръта на Иво е много добър,това е без съмнение.Ако сега трябваше да купувам въдици бих си взел такива.
20-50лб - това ми е любимия размер за въдица и за рибите които ловя. за мен една от наи добрите прачки е Penn prosabre- композит от карбон и фибро стъкло - долната 1/3 е достатачно твърда да истегли риби до 100кг а върха е много чуствителен. за съжеление отдавна вече не се правят /има некакав патент по нея и пенн не се разбраха с притежателя му/

http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=64536

не е мръднала за 10 години - единствено покритието около водачите се е напукало малко от зор - амо тя си е истеглила сигурно неколко тона риба
Последно промяна от xoxo на Пон Юни 07, 2010 7:05 am, променено общо 2 пъти.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Иво Ломски написа: Франко, за моното и двете куки си 100% прав :!: Другото зависи от много фактори. Представи си варианта - монтаж с конец (обикновен брейд, а не специализиран!), куката/те дълбоко в устата.
Всеки път когато сомът се преобърне или смени посоката, конецът се къса в зъбите, нишка по нишка, докато накрая отслабне фатално! При същия вариант, но с монофил, поводът няма да мръдне или дори и наранен има реален шанс да издържи!
При всички други варианти,конецът бие моното!
Не зная,но за скъсан конец до сега не съм чул.Има изправяне на куки,но късане НЕ(изключвам случая с Калинукс...там има обективна причина).За скъсано моно от сом има поне 10 случая.
При монофила след дългата борба се получва омаряне на материала.Там често трябва да се превързва,защото дори при неизползван монтаж има студена отечка.
Това което харесвам повече на монофила е,че стръвта оплита по-малко.....друго предимство не се сещам. :roll:
п.п.Сори по-невидим е. :oops:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Аааа...на моят плетеняк също пише, че е невидим. :lol:

Добре де, ами един метален повод как ще му дойде на сома? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

GODzillata написа:Аааа...на моят плетеняк също пише, че е невидим. ...
аиде бе - това ще нещо от Джеимс Бонд бре?
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на кльонк”