Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

За сом с кльонк
Модератор: bobopeli
Re: За сом с кльонк
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Миналата година си купих Тика Уасаби/20-50лб/ и веднага след третия риболов я продадох на половин цена.Много елегантна,лека и красива,но доста слаба и мека въдица за джиг риболов.Според мене за риболов с кльонк не става,но това си е мое мнение.След серия пропуснати удари и крадене на рибката се убедих,че не е нужно върхът да бъде много мек.Моят приятел на когото му останаха очите в нея,веднага след като я взе се опитал да вдигне една 3 литрова бутилка от минерална вода и пръчката се счупила,така че не съжалявам за загубата............
Сегашната ми пръчка е подобна на тази описана от хохо връх от вибростъкло,а надолу карбон,много подобна на ъглито,но марка Алчедо,малко по-къса-168см,но с достатъчна чувствителност,здравина и мощ.
Сегашната ми пръчка е подобна на тази описана от хохо връх от вибростъкло,а надолу карбон,много подобна на ъглито,но марка Алчедо,малко по-къса-168см,но с достатъчна чувствителност,здравина и мощ.
валатът не най-лошото нещо на света
- nikaro
- ще става разбирач
Тук и аз не съм съгласен,Иво.При ситуацията,която описваш(пък и при много други)монофила се претрива и късаEmo-83 написа:Иво Ломски написа: Франко, за моното и двете куки си 100% правДругото зависи от много фактори. Представи си варианта - монтаж с конец (обикновен брейд, а не специализиран!), куката/те дълбоко в устата.
Всеки път когато сомът се преобърне или смени посоката, конецът се къса в зъбите, нишка по нишка, докато накрая отслабне фатално! При същия вариант, но с монофил, поводът няма да мръдне или дори и наранен има реален шанс да издържи!
При всички други варианти,конецът бие моното!
много по лесно от конеца.При по дълга борба се наръфва все едно са го гризали мишки.Да не говорим как му се
отразява,когато се пречупи.Говоря от собствен горчив опит

След 40мин.борба ми скъса и то не от някой възел,а през половината на повода.Това,което беше останало от него
беше наръфано все едно си го стъргал с пила(беше 0.60).От тогава ползвам само плетено.Друг пример:Когато си
вързваме някакъв монтаж и нямаме нищо за рязане около нас-знаеш как прегризваме монофила с зъби.Докато с
конеца няма как да стане-колкото и тънък да е.Според мен единствените предимства на монофила са цената и
това,че е по-незабележим във водата,въпреки че не съм забелязъл разлика в ударите,когато съм бил монофил
или плетено.
- pachosz
- сериозен играч
Има разлика при вадене на рибата от брега и вертикалното вадене от лодка.
При ваденето от брега обикновено рибата се дърпа със движения настрани, което логично води до по-лесното претриване на влакното в четките на сома.
При вертикалното вадене също се дърпа и настрани, но основното дърпане е към дъното, тогава има по-малко търкане по зъбките
Според мен единственото предимство на моното е, че при много корава тояга, поема мааалко от резките удари на съпротивляващата се риба като влакното се разтяга. Това обаче ако е повече развитото влакно. Ако е на 2-3 метра под лодката, едва ли е чак толкова разтягането, че да се усети разлика.
За повечето оплитания с конеца и аз съм съгласен, но когато е по-едра рибката стръв, и с моното ми е оплитало неведнъж. Голямата разлика е, че с конеца доста по-трудно се разплита. Явно има значение на каква дълбочина е пусната линията, но определено съм забелязал, че като пускам на по-голяма дълбочина, тогава по-често оплита. Може би рибката се опитва да се качва нагоре, не знам и аз що. Като е по-малка дълбочината, обикновено рибето се дърпа все надолу, тогава и по-малко оплитания. Това са мои наблюдения, може да не е при всички така.
При ваденето от брега обикновено рибата се дърпа със движения настрани, което логично води до по-лесното претриване на влакното в четките на сома.
При вертикалното вадене също се дърпа и настрани, но основното дърпане е към дъното, тогава има по-малко търкане по зъбките

Според мен единственото предимство на моното е, че при много корава тояга, поема мааалко от резките удари на съпротивляващата се риба като влакното се разтяга. Това обаче ако е повече развитото влакно. Ако е на 2-3 метра под лодката, едва ли е чак толкова разтягането, че да се усети разлика.
За повечето оплитания с конеца и аз съм съгласен, но когато е по-едра рибката стръв, и с моното ми е оплитало неведнъж. Голямата разлика е, че с конеца доста по-трудно се разплита. Явно има значение на каква дълбочина е пусната линията, но определено съм забелязал, че като пускам на по-голяма дълбочина, тогава по-често оплита. Може би рибката се опитва да се качва нагоре, не знам и аз що. Като е по-малка дълбочината, обикновено рибето се дърпа все надолу, тогава и по-малко оплитания. Това са мои наблюдения, може да не е при всички така.

-
- научил се да хвърля
Момци, явно аз съм в грешка за моното! Сори и дано не съм подвел накой колега с моята теория на конспирацията

С адаша от ал фишерман пробахме тиката още в магазина. До 7 кила не даде знак за трошене. Имаше попуквания, но те идваха от лака на водачитеаксел написа: веднага след като я взе се опитал да вдигне една 3 литрова бутилка от минерална вода и пръчката се счупила

На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
Нормално е рибката да се качва нагоре,когато термоклина е там и тя няма работа на 15м.дълбочина.За да не ми оплита конеца,такъма го хвърлям за да пада странично.Освен това,когато се пуска на дълбоко се прави бавно....да не изпреварва оловото стръвта,я тя да се увърта около конеца още при самото и пускане.
Що касае пръчката Тика и модела който е закупил Иво....тествал съм го с напън на 8кг.....нямаше проблеми.По-голям тест не е нужен,защото такава усилие риба в Б-я не може да приложи.Въобще смятам точно този вид тест с прекомерна тежест за неправилен.
В същото време е задължително въдицата да има мек връх.Освен за кълванетата(по-малко кражби),да поема ударите на сома.Но не бива да бъде и шкембе без основа с която тежка уморена риба трудно бихме повдигнали за да я вържем до лодката.
В Б-я големите риби са редки и техните кълванета също.Въдици тип кол не са нужни.Много съм доволен от старите ми пръчки на Ъгли стик(30-80либри).От пред са меки,а от зад с здрава основа....не съм ги продал,но взех Дайва интерлайн за проба и по-голям кеф.Либрите са 20-50 и смятам сома дори да е туч,пак да го извадя.
Що касае пръчката Тика и модела който е закупил Иво....тествал съм го с напън на 8кг.....нямаше проблеми.По-голям тест не е нужен,защото такава усилие риба в Б-я не може да приложи.Въобще смятам точно този вид тест с прекомерна тежест за неправилен.
В същото време е задължително въдицата да има мек връх.Освен за кълванетата(по-малко кражби),да поема ударите на сома.Но не бива да бъде и шкембе без основа с която тежка уморена риба трудно бихме повдигнали за да я вържем до лодката.
В Б-я големите риби са редки и техните кълванета също.Въдици тип кол не са нужни.Много съм доволен от старите ми пръчки на Ъгли стик(30-80либри).От пред са меки,а от зад с здрава основа....не съм ги продал,но взех Дайва интерлайн за проба и по-голям кеф.Либрите са 20-50 и смятам сома дори да е туч,пак да го извадя.

- pachosz
- сериозен играч
И аз мисля, че 20-50 lbs са максимална твърдост за сомска пръчка.
Мойте са 30-40 lbs, мисля, че повече не е необходимо. При 250 гр. тежест, връхчето се огъва около 1 см.
А ти с тия интерлайн, Емо, дано удариш ТВОЯ сом скоро, ама сигурно наистина е голям кеф да се вади с такава пръчка.
Мойте са 30-40 lbs, мисля, че повече не е необходимо. При 250 гр. тежест, връхчето се огъва около 1 см.
А ти с тия интерлайн, Емо, дано удариш ТВОЯ сом скоро, ама сигурно наистина е голям кеф да се вади с такава пръчка.
Емо, това не беше конеца, а скапания кевлар, дето после с голи ръце скъсах на другия такъм. А на Стефката от големия сом плетеняка беше на шестия метър буквално половината изтъркан (150 лб) и пак издържа.Emo-83 написа:...Не зная,но за скъсан конец до сега не съм чул.Има изправяне на куки,но късане НЕ(изключвам случая с Калинукс...там има обективна причина)....
От Въча по-хубав няма.
- pachosz
- сериозен играч
Калински, със 150 либри и удавен кон да закачим, пак трябва да може да го вдигнем до лодката
А що на 6-тия метър? Търкал ли се е някъде, или сома е бил 6 м. дълъг и блъска с опашката да къса конеца

А що на 6-тия метър? Търкал ли се е някъде, или сома е бил 6 м. дълъг и блъска с опашката да къса конеца

Кевлара по принцип е по-здрав от "Dynema" и издържа сравнително повече на триене.
Този материал обаче е много неподходящ за риболов понеже зтарее изклЮчително бързо на UV светлина. Демек дори след няколко дневно висене на светло дори и не на директна слънчева свтелина почва да губи качества и започва и се получава като при Калин.
Този материал обаче е много неподходящ за риболов понеже зтарее изклЮчително бързо на UV светлина. Демек дори след няколко дневно висене на светло дори и не на директна слънчева свтелина почва да губи качества и започва и се получава като при Калин.
- pachosz
- сериозен играч
Те за това сега им правят уж някакви покрития за УВ-защити... намси кво. Колко обаче може да издържи това покритие, не знам.
Нали ако се хвърли странично, тежеста така или иначе пада много бързо надолу, и по тоя начин стръвта ще е винаги над оловото при падането надолу. А така по-лесно ще се оплете. Или аз не схванах кво точно имаше предвид 
Ей това не можах да го разбераEmo-83 написа:...За да не ми оплита конеца,такъма го хвърлям за да пада странично....

Ако имаш начин да си бележиш влакното си отвори бигела и хвърли стръвта и оловото на 5-6 метра от лодката.Никога няма да ти се оплете при пускане.Оловото пада,но стръвта му идва от страни.Моя конец е фабрично белязан на всеки метър,на 5 също,а на 10 си сменя цвета.Имаш и сонар,когато става въпрос за дълбочини.pachosz написа:Те за това сега им правят уж някакви покрития за УВ-защити... намси кво. Колко обаче може да издържи това покритие, не знам.Ей това не можах да го разбераEmo-83 написа:...За да не ми оплита конеца,такъма го хвърлям за да пада странично....Нали ако се хвърли странично, тежеста така или иначе пада много бързо надолу, и по тоя начин стръвта ще е винаги над оловото при падането надолу. А така по-лесно ще се оплете. Или аз не схванах кво точно имаше предвид
Съвета ми е за пробване и ако е така,кажи едно мерси някога....никога не съм го чул от съфорумник.

И аз така го правя.Пускам ги малко в страни от лодката и пътя на долу се изминава под някакъв диагонал,а не да захлупиш рибата с оловото.
До сега, не съм имал оплитане.
Веднъж се оплети, когато бях сложил две каракуди.
До сега, не съм имал оплитане.
Веднъж се оплети, когато бях сложил две каракуди.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Аааааааа, Емо, в темата за захранката за сом виж на какъв пиедестал съм те качил:Emo-83 написа:.......кажи едно мерси някога....никога не съм го чул от съфорумник.
Писанията ти са ми като настолна книга!GODzillata написа:...Сега е момента да цитирам моя гуру в сомския риболов - Емо-83...

Но ако въпреки тях пак не хвана сом...вече не знам к'во да правя...освен да дойдеш да направиш показно...

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- pachosz
- сериозен играч
То и без да чакам да го пробвам, на теб винаги има за какво да ти благодари човек.Emo-83 написа:Съвета ми е за пробване и ако е така,кажи едно мерси някога....никога не съм го чул от съфорумник.
Та за последния съвет - МЕРСИ предварително, а за хилядите предишни -
МЕРСИ със задна дата

А за дълбочината при мен поне много често ми бяга оловото и стръвта от сонара, щото сондата ми е на задния край на лодката, а обикновено сядам на предния. И с тая едночестотна сонда, трее пусна на 15 м. дълбочина да си видя стръвта и оловото. Понякога даже местя назад по-близо до сондата линията, да видя вижда ли аджеба нещо тоя сонар

Сега обаче си правя едно приспособление да мога да си местя сондата и отпред. Да си виждам кво става точно под мен, демек да знам кой пее в радиото

Не че аз не съм пробвал да го пускам настрани, ама ми се струва, че потъва ужасно бързо и не знам къде е точно оловото, къде стръвта.Franko написа:И аз така го правя...