Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Къде и какво кълве в момента.
naRiba.com

Форум

Какво кълве на язовир Батак
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- кандидат преподавател
Какво кълве на язовир Батак
Батак е третият по големина язовир в България, разположен е в Западните Родопи, Област Пазарджик. Язовирът отстои на 4 км от Батак, на 7 км от Ракитово и на 12 км от Велинград. Предпочитано място е за почивка на планина, сред спокойствие и уют, с възможност за риболов целогодишно.
Тръгвайки от голямата стена по пътя покрай язовира, движейки се в посока КК"Цигов чарк", на около 500 м от стената попадате на първия голям и дълбок залив, скрит от сенките на дърветата.
Във въпросния залив можете да имате успехи на директен телескоп и на мач, с подвижна плувка разбира се. Рибите които ловя тук се предимно червеноперка и костур, по рядко каракуда, а понякога и епизодични удари на шаран.
Следващото много удобно за риболов място, е на 200-300м. от първото, като представлява малък залив, в края на който през пролетта се стича вода от едно деренце, идващо от гората.
Залива се намира непосредствено под паркинга на хотел "Дъното".. Тук е удачен директен телескоп и мач прът с подвижна плувка за предпочитане ваглер. Самият риболов е съпроводен с масирано захранване през цялото време, включително с консервирана царевица, варено жито и ароматна захранка.. Стръвта е бял челвей, рибка - за костур, варено жито и сладка царевица. Ако рибата - предимно червеноперка, капризничи и не кълве, зърното консервирана царевица се реже с много остро ножче на две половини и се слга половин зърно на малка, но много остра кука. На мач, когато стръвта лежи на дъното, могат да ударят шаранчета до 2 кг., които са доста борбени и при влакно 0,10 за повод, необходимостта от кеп е разбираема. Тук излиза и едра каракуда, но като цяло доминиращ вид е червеноперката, като при добро захранване се правят рекордни улови от доста едри представители на тази риба.
Нека тук съберем инфото за кълването, методите и тънкостите на този язовир

-
- кандидат преподавател
Re: Какво кълве на язовир Батак
В момента , не кълве нищо. Като му дойде времето , ще имаме много репортажи от там , защото нашата група му се точим много тази година. А инак на Батак , последните години основно се лови костур и червенопарка . Има и много едри каракуди , но и те много намаляха. Шаран също има , но е много трудна работа. Много бракониери , лодки , джетове , много вили и хотели се постройха , и от година на година , рибата е все по-наплашена и мъчна. А какво беше някогаааа !!!
Върл Shimano фен!
-
- кандидат преподавател
Симо пуска тези теми за да може инфото да се групира,това е едно от нещата което искам най-много да постигна,надявам се да бъда разбран 

-
- кандидат преподавател
С каквото мога ще помагам. Аз много хода на Батак, но на него силата му е след юли месец. За сметка на това обаче дава до декември. Най - добрите шарански излети , съм правил през периода от 15 октомври , но началото на декември. Лови се на всички познати методи. Като най-успешни стърви , мога да прапоръчам земния червей, кус куса , житото и царевицата. За хищника , рибета , по възможност от самия водоем , което си е доста трудна работа. Блесната също е резултатна , но най-вече в късната есен. До скоро беше замръзнал . Тия дни , едни приятели са били горе , и си дойдоха тотален валат. А са хора , който познават язовира до съваршенство. Ако някой иска да добие представа за риболова на леко , да види темата на Бейс Баташки перки , в Моя риболовен излет. Там сме заедно , и е обяснено горе долу за какво става въпрос ! Надявам се да съм бил полезен, и както казах по -горе , ще помагам темата да се развие !!!
Върл Shimano фен!
- петър власев
- разбира нещата
Миналата седмица бях на Батак.Пълно мъртвило
Рано е още за този водоем,още малко да се затопли и ще тръгне кустура и червеноперката.
Най-успешната сахранка ,която съм ползвал там е ванилия с коноп объркана с малко царевично брашно.
Тази седмица ще ходя и ще пусна прясно инфо.
Рано е още за този водоем,още малко да се затопли и ще тръгне кустура и червеноперката.
Най-успешната сахранка ,която съм ползвал там е ванилия с коноп объркана с малко царевично брашно.
Тази седмица ще ходя и ще пусна прясно инфо.
я чувствась себя очен хорошо
- st_piskov
- ще става разбирач
Болна тема за мен,язовирът, който няколко години подред ми беше и е все още любима дестинация!Смея да твърдя,че доста добре го познавам и като риболовно богатство и като места за риболов!Ще се опитам с няколко думи и снимки да обобщя накратко знанията си за този водоем!Ако модератора реши,че мнението ми не е полезно за темата,нека го изтрие!Искам да отбележа,че практикувам почти шарански риболов и наблюденията ми са почти свързами с него!
Някъде из форума, мисля,че колегата Skitalec от Пазарджик беше описал подробно местата за ловене и рибата,която може да търсим на тях!На 100 % съм съгласен с него и мисля,че това е човек,който е много наясно с водоема и от който може да се вземе винаги съвет относно риболова по язовира!Какво мога да добавя аз:(всичко,което ще напиша по-долу е лично мое мнение и не искам да ангажирам никой с него)!
Винаги откривам риболова на язовира юни месец,т.е. след забраната!Гледам, ако има възможност да направя лагер около Баташкия залив!Поради плитките места там и съответно топлата вода в началото на лятото залива държи доста риба(шаран,каракуда,червеноперка,костур)!Трудно се хваща место там през периода юни-август!

На тези места захранвам на дестинация около 250-300 м.,дълбочината съотвено е около 4-6 м!За захранка винаги използвам накисната царевица!Имам доста успешни излети и хванати риби от 2 до 7 кг.!
Едно от следващите места ,които използвам през периода юли-август е местността Втичалото,под хотел Панорама!

Това место за съжаление го застроиха и сега трудно се слиза с автомобил!Тук, на това място от 2002-2004 г.имам няколко незабравими излета с рекорден улов на шаран!На разпъване на около 180-200 м.и дълбочина 6-8м,и захранка царевица имам няколко екземпляра до 10 кг!Задължитено тук се риболовства през седмицата,защото събота и неделя е страшна гирлутия(джетове,сърфове,водни колелета)!
Следващото место, което понякога използвам след забраната е залива до Контрастената!

Тук имам доста добри излети с улов на каракуда и костур и епизодични удари на шаран!Поради плитките си места местноста държи риба почти през целия летен сезон(юни-септември)!Гледам да не съм толкова подробен и оттегчителен, затова продължавам със следващото посещавано от мен место:горичката след т.нар. нос Хорн!Гледам да избягам по тези места от най-големите жеги,понеже до брега има гъста гора и сянката и прохладата са целодневни!

Представете си тази красота,гледайки въдиците с чаша студена ракия,под звуците на родопска гайда и ''Рофинка",
За малко да забравя и неизменната част от менюто:
Е няма такъв кеф!
Тук в началото на самия нос Хорн дъното според мен е предимно каменисто,сутрин и вечер на естествена стръв излиза доста добър костур!На разпъване с обилно захранване имам и епизодични удари и на шаран!Перфектно място за къмпинг през горещите летни месеци!Само да допълня ,че пътят до там (от Контрастената ,до самия нос)е доста лош и ще ви трябва или високо проходим автомобил или такъв,за който да не ви пука!
Веднага след това место има залив,който незнам точно как се нарича или няма име,но аз си го наричам залива преди Костандовския залив!(ако нещо греша,някой да ме поправи)

Местата там са предимно плитки,ходя предимно през периода юли-август!Имам доста добри каракуди ,извадени на фидер!Сутрин и вечер от лодка,на жива стръв излиза и доста добър костур!При продължителен излет и след добро захранване може и някой шарко да се обади!
Следва небезизвестния Костандовски залив,нямам снимки от него или по-точно не мога да ги намеря!Поради лошия път той е труднодосъпен за голяма част от риболовците!Заливът държи през месеците юни-октомври добро количество риба!Най големите си каракуди съм ги хвашал предимно на него,излизат и доста прилични шарани!Задължително няколкодневен излет и обилно захранване!
С две думи това се местата които аз посещавам от няколко години и имам някакви наблюдения върху тях!Разбира се, има и още много места по язовира,но лично аз, много по-малко ги посещавам и не мога да дам компетентно мнение!Всичко съм го описал доста накратко,ако мога да бъда полезен на някой със съвет бих откликнал с радост!Това е засега от мен,с две думи да обобщя:Страхотен язовир,с всяка измината година риболова става по-труден и по-труден!За сметка на това бреговете му продължават да се застрояват,при което, разбира се той губи от красотата си!Но аз продължавам да си го обичам и ще продължавам да си го посещавам!
Някъде из форума, мисля,че колегата Skitalec от Пазарджик беше описал подробно местата за ловене и рибата,която може да търсим на тях!На 100 % съм съгласен с него и мисля,че това е човек,който е много наясно с водоема и от който може да се вземе винаги съвет относно риболова по язовира!Какво мога да добавя аз:(всичко,което ще напиша по-долу е лично мое мнение и не искам да ангажирам никой с него)!
Винаги откривам риболова на язовира юни месец,т.е. след забраната!Гледам, ако има възможност да направя лагер около Баташкия залив!Поради плитките места там и съответно топлата вода в началото на лятото залива държи доста риба(шаран,каракуда,червеноперка,костур)!Трудно се хваща место там през периода юни-август!

На тези места захранвам на дестинация около 250-300 м.,дълбочината съотвено е около 4-6 м!За захранка винаги използвам накисната царевица!Имам доста успешни излети и хванати риби от 2 до 7 кг.!
Едно от следващите места ,които използвам през периода юли-август е местността Втичалото,под хотел Панорама!

Това место за съжаление го застроиха и сега трудно се слиза с автомобил!Тук, на това място от 2002-2004 г.имам няколко незабравими излета с рекорден улов на шаран!На разпъване на около 180-200 м.и дълбочина 6-8м,и захранка царевица имам няколко екземпляра до 10 кг!Задължитено тук се риболовства през седмицата,защото събота и неделя е страшна гирлутия(джетове,сърфове,водни колелета)!
Следващото место, което понякога използвам след забраната е залива до Контрастената!

Тук имам доста добри излети с улов на каракуда и костур и епизодични удари на шаран!Поради плитките си места местноста държи риба почти през целия летен сезон(юни-септември)!Гледам да не съм толкова подробен и оттегчителен, затова продължавам със следващото посещавано от мен место:горичката след т.нар. нос Хорн!Гледам да избягам по тези места от най-големите жеги,понеже до брега има гъста гора и сянката и прохладата са целодневни!

Представете си тази красота,гледайки въдиците с чаша студена ракия,под звуците на родопска гайда и ''Рофинка",

Е няма такъв кеф!
Тук в началото на самия нос Хорн дъното според мен е предимно каменисто,сутрин и вечер на естествена стръв излиза доста добър костур!На разпъване с обилно захранване имам и епизодични удари и на шаран!Перфектно място за къмпинг през горещите летни месеци!Само да допълня ,че пътят до там (от Контрастената ,до самия нос)е доста лош и ще ви трябва или високо проходим автомобил или такъв,за който да не ви пука!
Веднага след това место има залив,който незнам точно как се нарича или няма име,но аз си го наричам залива преди Костандовския залив!(ако нещо греша,някой да ме поправи)

Местата там са предимно плитки,ходя предимно през периода юли-август!Имам доста добри каракуди ,извадени на фидер!Сутрин и вечер от лодка,на жива стръв излиза и доста добър костур!При продължителен излет и след добро захранване може и някой шарко да се обади!
Следва небезизвестния Костандовски залив,нямам снимки от него или по-точно не мога да ги намеря!Поради лошия път той е труднодосъпен за голяма част от риболовците!Заливът държи през месеците юни-октомври добро количество риба!Най големите си каракуди съм ги хвашал предимно на него,излизат и доста прилични шарани!Задължително няколкодневен излет и обилно захранване!
С две думи това се местата които аз посещавам от няколко години и имам някакви наблюдения върху тях!Разбира се, има и още много места по язовира,но лично аз, много по-малко ги посещавам и не мога да дам компетентно мнение!Всичко съм го описал доста накратко,ако мога да бъда полезен на някой със съвет бих откликнал с радост!Това е засега от мен,с две думи да обобщя:Страхотен язовир,с всяка измината година риболова става по-труден и по-труден!За сметка на това бреговете му продължават да се застрояват,при което, разбира се той губи от красотата си!Но аз продължавам да си го обичам и ще продължавам да си го посещавам!

Хайде и аз да добавя по нещо за този язовир понеже съм от региона и добре го познавам.Първо за риболова на плувка-според мен най доброто време за този вид риболов е от падането на забраната до началото на августувските жеги.Тогава най перспективните места за риболов са втичалата а именно първото под самото курортно селище,после под бензиностанцията на разклона за гр.Батак което всъщност е и най-голямото по дебит все пак това са тръбите от т.н баташки водосилов път невероятно инжинерно творение от Татово време но както и да е нека си дойда на мисълтта през този период много добре едра червеноперка и каракуда на жито и сладка царевица смесени естествено със захранка и непрекъснато подаване по няколко зрънца като се събере рибата на петното Имал съм случай да хващам трофейни перки 900-1,5кг.Най добре да се лови със щека или директен 7-9ка понякога когато пускат тръбите и течението е зверско не е лошо човек да си носи бурета 8-10гр че и повече в зависимост от течението и близалки
Аз съм запален плувкар и чакам всяка година този период,но и аз трябва с мъка да кажа че и този красив язовир ще го превърнат в бетонно бунище 

- петър власев
- разбира нещата
Днес обиколих жвси1ки места на които се предполагаше че рибата би трябвало да даде.
Е да ,ама не даде никъде

Е да ,ама не даде никъде

-
- научил се да хвърля
Днес бях там ... с един директен 7мица и фидерче ... нищо не излезна (освен няколко килограма водорасли), макар да бях само за час и половина , пък и колегите не бяха хванали нищо , но с риба или без няма значение на това райско кътче не се остава капо ... имам чуството , че 1 риба няма в тоя язовир ... но има време пак ще пълня 2-3 живарника с червеноперка , каракуда , някои друг шаран и разбирасе любимия ми баташки КостуР , има перспективи много ... до 5 години всичко ще си е по старому

-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
В центъра на Велинград- до клептуза има едно платено гьолче. Ако искаш да Утрепеш пъстървите отиди там.Има и шарани иоще кво беше... ама пъстърви на 8 кинта ще се накефиш 

- петър власев
- разбира нещата
На Батак пак нищо,вчера цял ден обходих целия язовир ама нъцки.
Нито аз хванах нещо,нито колегите с които разговарях бяха хвнали.
Не се отказвам утре пак ще пробвам

Нито аз хванах нещо,нито колегите с които разговарях бяха хвнали.
Не се отказвам утре пак ще пробвам

-
- кандидат преподавател
Пресно инфо от преди 15 минути. В района на студенец , са се извадили прилични бабушки на фидер , и по някой друг костур на дънна , на рибе !!!
Върл Shimano фен!
Значи рибата е тръгналаsimo72 написа:Пресно инфо от преди 15 минути. В района на студенец , са се извадили прилични бабушки на фидер , и по някой друг костур на дънна , на рибе !!!

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
искам да попитам за цигов чарк как е
как е риболова на цигов чарк ако знае някои предварително благодаря
Колеги които сте били на откриването на Батак как е нивото на водата,каква риба дава и на каква стръв другия петък мислим да се съберем здрава група и да отиваме там мислим да сме на Костандовския залив.Някакви отзиви от там предварително благодаря