Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

За морунаш след забраната
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
За морунаш след забраната
Здравейте колеги искам да попитам по-опитните в това отношение (риболов на морунаш) ,а и всеки който знае ще ми е от помощ.Въпросът ми е на каква стръв кълве най-добре морунаша по това време на годината и дали се влияе от захранката , а също така на какви места се навъртат пасажите най-често?Благодаря предварително.
Re: За морунаш след забраната
Белия червей си е най -добре,само че доста трябва да сложиш и в захранката,поне 200-300гр.Кълве и на торен добре.Само трябва да пробваш фидер или болонеза,че един път иска подвижна стръв,другия неподвижна.
-
- научил се да хвърля
Благодаря ти за отговора.А нещо за дълбочината която обитават през този сезон?maikamov написа:Белия червей си е най -добре,само че доста трябва да сложиш и в захранката,поне 200-300гр.Кълве и на торен добре.Само трябва да пробваш фидер или болонеза,че един път иска подвижна стръв,другия неподвижна.
Придържа се към дъното, но взима и на плувка на 50см дълбочина. Относно захранката трябва много ,ама МНОГО бял червей ,разбира се не е задължително бял червей ,но е желателно. Обича по-бързите води ,леки бързей,разливи и т.н. 

I am needed on the nature, as well she of me ! Just keep her...
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Наблягай на черното и неразпукано жито за стръв!Само така ще го отсееш от всички други дънни досадници! 

-
- научил се да хвърля
Значи мога да захранвам и с жито , защото не мога да си купя толкова много бял червей.А сега какво ще е най-подходящото място където да го търся на Янтра (не че на Янтра ги има много мурунажите ама все пак ).
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
По Янтра има ама много много морунажи!
-
- научил се да хвърля
А може ли да обясниш някои подробности за риболова на морунаж на Янтра ( по-точно какъв е твоят метод на ловене и захранване).Ще ми бъде много,ама много полезно,защото те са ми любимата риба за риболов и колкото и да хвана почти винаги ги пускам.sapuna написа:По Янтра има ама много много морунажи!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Най много ги гоня около Върбица.През последните години рязко се смъкна големината на улавящите се риби,но се повиши количеството им!
Избирам си място в началото на вира точно под разлива на бързеите или в някоя водовътрежна яма зад паднало дърво,коренища или каквото дойде.Важното е да има двежение на водата.Не,че няма да го уловиш и в стояща вода,но ще ти се наложи първо да нахраниш каракудите и да разчиташ на някой случаен гърбат.Захранвам съв сварено жито,като съм го поувкусил с малко соев сос и захар - стяга зърната и им предава много желан от рибите аромат.Тъй като е нужна и дълбочина,а досадните уклеи атакуват зърното по целия му път към дъното не използвам монтаж за пропадане,а слагам оливета.Стръвта трябва да се влачи по дъното с целия повод.Всяко едно задържане на плувката се засича.В стояща вода просто тръгва в ляво или дясно.Борбени рибки са и още със засичането може да се познае дали морунаж е клъвнал - тресе върха на пръчката,като ритмично сменя посоката на излизане.От време на време подлъгвам уклеите с някоя прашка умрял и олекнал бял или кастери!Не искат ли морунажите да бутат слагам за стръв черно жито от хамбара-излизат по рядо,но са доста по внушителни.Предпочитам късостеблените жълти куки на Мустат с широка извивка на дъгата и жило тип орлов нокът!Влакна до 0,18,поводи 0,12 до 0,14.Резултатните часове за риболов са рано сутрин и точно преди здрачаване!Внимава се,защото много често бият едри кефали,а също и шарани.Бялата мрена също е чест гост на трапезата,а за скобарите да не говорим!
Това е при мен!
Избирам си място в началото на вира точно под разлива на бързеите или в някоя водовътрежна яма зад паднало дърво,коренища или каквото дойде.Важното е да има двежение на водата.Не,че няма да го уловиш и в стояща вода,но ще ти се наложи първо да нахраниш каракудите и да разчиташ на някой случаен гърбат.Захранвам съв сварено жито,като съм го поувкусил с малко соев сос и захар - стяга зърната и им предава много желан от рибите аромат.Тъй като е нужна и дълбочина,а досадните уклеи атакуват зърното по целия му път към дъното не използвам монтаж за пропадане,а слагам оливета.Стръвта трябва да се влачи по дъното с целия повод.Всяко едно задържане на плувката се засича.В стояща вода просто тръгва в ляво или дясно.Борбени рибки са и още със засичането може да се познае дали морунаж е клъвнал - тресе върха на пръчката,като ритмично сменя посоката на излизане.От време на време подлъгвам уклеите с някоя прашка умрял и олекнал бял или кастери!Не искат ли морунажите да бутат слагам за стръв черно жито от хамбара-излизат по рядо,но са доста по внушителни.Предпочитам късостеблените жълти куки на Мустат с широка извивка на дъгата и жило тип орлов нокът!Влакна до 0,18,поводи 0,12 до 0,14.Резултатните часове за риболов са рано сутрин и точно преди здрачаване!Внимава се,защото много често бият едри кефали,а също и шарани.Бялата мрена също е чест гост на трапезата,а за скобарите да не говорим!
Това е при мен!

-
- научил се да хвърля
Благодаря ти за отговора и за отделеното време,но имам един въпрос - ако мястото е дълбоко (3-4м.) как да подавам житото - като го стрелям по нагоре или със захранката.А и каква е най-добрата стръв за през лятото,защото аз изпозвам най-често жито без ароматизатори в него.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
В реката на 3-4м рядко ще нацелиш морунажите!Търси ги до 1,5-2-рия метър!Житото го мятай според ситуацията,но не прекалявай!След първоначалното захранване ще има пауза в кълването,която ще продължи поне половин час.Започнат ли да се обаждат през 5-10мин вкарвай по една прашка!