За морунаш след забраната

Модератор: sapuna

ivailu1992
научил се да хвърля
научил се да хвърля

За морунаш след забраната

Мнение от ivailu1992 »

Здравейте колеги искам да попитам по-опитните в това отношение (риболов на морунаш) ,а и всеки който знае ще ми е от помощ.Въпросът ми е на каква стръв кълве най-добре морунаша по това време на годината и дали се влияе от захранката , а също така на какви места се навъртат пасажите най-често?Благодаря предварително.
maikamov
новобранец
новобранец

Re: За морунаш след забраната

Мнение от maikamov »

Белия червей си е най -добре,само че доста трябва да сложиш и в захранката,поне 200-300гр.Кълве и на торен добре.Само трябва да пробваш фидер или болонеза,че един път иска подвижна стръв,другия неподвижна.
ivailu1992
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivailu1992 »

maikamov написа:Белия червей си е най -добре,само че доста трябва да сложиш и в захранката,поне 200-300гр.Кълве и на торен добре.Само трябва да пробваш фидер или болонеза,че един път иска подвижна стръв,другия неподвижна.
Благодаря ти за отговора.А нещо за дълбочината която обитават през този сезон?
qcarp
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от qcarp »

Придържа се към дъното, но взима и на плувка на 50см дълбочина. Относно захранката трябва много ,ама МНОГО бял червей ,разбира се не е задължително бял червей ,но е желателно. Обича по-бързите води ,леки бързей,разливи и т.н. :D
I am needed on the nature, as well she of me ! Just keep her...
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Наблягай на черното и неразпукано жито за стръв!Само така ще го отсееш от всички други дънни досадници! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
ivailu1992
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivailu1992 »

Значи мога да захранвам и с жито , защото не мога да си купя толкова много бял червей.А сега какво ще е най-подходящото място където да го търся на Янтра (не че на Янтра ги има много мурунажите ама все пак ).
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

По Янтра има ама много много морунажи!
Изображение
ivailu1992
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivailu1992 »

sapuna написа:По Янтра има ама много много морунажи!
А може ли да обясниш някои подробности за риболова на морунаж на Янтра ( по-точно какъв е твоят метод на ловене и захранване).Ще ми бъде много,ама много полезно,защото те са ми любимата риба за риболов и колкото и да хвана почти винаги ги пускам.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Най много ги гоня около Върбица.През последните години рязко се смъкна големината на улавящите се риби,но се повиши количеството им!
Избирам си място в началото на вира точно под разлива на бързеите или в някоя водовътрежна яма зад паднало дърво,коренища или каквото дойде.Важното е да има двежение на водата.Не,че няма да го уловиш и в стояща вода,но ще ти се наложи първо да нахраниш каракудите и да разчиташ на някой случаен гърбат.Захранвам съв сварено жито,като съм го поувкусил с малко соев сос и захар - стяга зърната и им предава много желан от рибите аромат.Тъй като е нужна и дълбочина,а досадните уклеи атакуват зърното по целия му път към дъното не използвам монтаж за пропадане,а слагам оливета.Стръвта трябва да се влачи по дъното с целия повод.Всяко едно задържане на плувката се засича.В стояща вода просто тръгва в ляво или дясно.Борбени рибки са и още със засичането може да се познае дали морунаж е клъвнал - тресе върха на пръчката,като ритмично сменя посоката на излизане.От време на време подлъгвам уклеите с някоя прашка умрял и олекнал бял или кастери!Не искат ли морунажите да бутат слагам за стръв черно жито от хамбара-излизат по рядо,но са доста по внушителни.Предпочитам късостеблените жълти куки на Мустат с широка извивка на дъгата и жило тип орлов нокът!Влакна до 0,18,поводи 0,12 до 0,14.Резултатните часове за риболов са рано сутрин и точно преди здрачаване!Внимава се,защото много често бият едри кефали,а също и шарани.Бялата мрена също е чест гост на трапезата,а за скобарите да не говорим!
Това е при мен! ;)
Изображение
ivailu1992
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivailu1992 »

Благодаря ти за отговора и за отделеното време,но имам един въпрос - ако мястото е дълбоко (3-4м.) как да подавам житото - като го стрелям по нагоре или със захранката.А и каква е най-добрата стръв за през лятото,защото аз изпозвам най-често жито без ароматизатори в него.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

В реката на 3-4м рядко ще нацелиш морунажите!Търси ги до 1,5-2-рия метър!Житото го мятай според ситуацията,но не прекалявай!След първоначалното захранване ще има пауза в кълването,която ще продължи поне половин час.Започнат ли да се обаждат през 5-10мин вкарвай по една прашка!
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”