Как да излъжем шарана на р.Огоста ?

Модератор: sapuna

Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Как да излъжем шарана на р.Огоста ?

Мнение от sandista »

Здравейте ,
Вече няколко пъти като ходя да хвърлям на спининг виждам много добри парчета в р.Огоста. Днес един приятел закачил и като се качил на един дънер - видял 6-7 кг. шарани , няколко бройки ... Виждам, че местните го мъчат на млечна , консервирана .. ама .. без успех ... Хайде да видим с какво мога да го излъжа дъртия мустакатко ? :) Дайте някакви рецепти , стари хитрини ... На акъла ми идва пружина , земен червей , пиявица, кюспе с набити куки, качамак,малко рибе , всякакви видове захранки ... хляб,мед и памук...
Хайде , целия съм в слух :)))
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Как да излъжем шарана на р.Огоста ?

Мнение от sapuna »

Само пиявицата нещо не ми се връзва!Риболовът на шаран по реките е крайно различен по отношение на монтажи и стръв.Водоемите са различни,а от там и хранителните навици на рибата.Експеримети и постоянство му е майката!Както би взел на кюспе или царевица,то също така би предпочел скакалеца или рибето.Огледай се по брега,разучи водоема,ориентирай се по играта на шараните и вярвам,че скоро ще пишеш в успешни!Сега е момента на речния шарански риболов!Според мен настърганата от кочана царевица,с няколко дневно подхранване е твоя коз!
За тази риба съм се убедил в едно нещо-противно на английските филми,шаран който се вижда не се лови/изключвам зарибените частни гьолчета/.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
AlexMunro
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от AlexMunro »

Вземаш си царевично брашно и си правиш качамак за ядене :lol: След това си правиш 2-3 голями топки и захранваш с тях избраното място!После минимум 2 часа не припарваш до мястото, но го пазиш за да не седне някой друг там!
След това, олово, повод с единична кука след оловото!После топче от същия качамак голямо колкото да скриеш куката, замятане и чакане!Никакв шум, никакво излишно движение!По далеч от въдицата!
Дядо ми, бог да го прости, по тази проста система опервази бая шарани по реките Искър(Карлуково) и Златна панега(на вливането в Искъра и по реката)!
Вярно, не е на Огоста но опитай!Дано имаш успех!
Последно промяна от AlexMunro на Сря Авг 20, 2008 9:59 pm, променено общо 1 път.
Всеки умира, но не всеки живее!
Не ползвайте Шимано, води до пристрастяване!!!
Аватар
краси12345678
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от краси12345678 »

Навремето преди 15години зад Сукарно което се намира между село Гложене и град Мизия един старец ловеше шарани на хляб омесен с накълцани торни червей.Колкото и невероятно да звучи на рдуго нещеше да взима шарана.Дядката ходеше много рано още по тъмно и към 7ч. си тръгваше.Опитай и тази стръв и дано имаш касмет.Стареца ловеше на влашка плувка.Успех. :smt023
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Ще пробвам каквото споделихте , дано да има успех :))
vells
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vells »

Виждал съм че ловят на кубчета качамак,с наи- различни аромати,шоколад,ягода,ванилия.Правиш дунавски монтаж с две куки отдолу.По този краи качамака го правят мн. жилав.Аз съм пробвал,като го варя о царевичен грис.Общо везето има ефект.
Ludia
новобранец
новобранец

Мнение от Ludia »

а защо не топче? :roll:
Аватар
MuTaKa
фен клуб-скобар

Мнение от MuTaKa »

за Огоста пробвай на ручейник :wink:
Аватар
doikov
новобранец
новобранец

Мнение от doikov »

Преди месец някаде,не по малко 2-3 седмици бяхна огоста два уикенда подред.Първия направих грешка търсих шарана на 3-4 метра от брега при дълбочина 1-1,5м.обилно хранене с млечна царевица-резултат 0.Взех мача и реших,че ще ги търся на плувка платно до брега дълбочина 70-1м.и имах слука но шарко се откачи на няколко мерта от кепа.При втория излет вече знаех каде да ги търся -плътно в брега почти във водораслите на не повече от 40-60см.от брега и разбирасе никакво движение около въдиците,подхранване на 2 часа не повече от 1 шепа царевица на въдица.Резултат за 1 ден 2 удара единия се откачи,вторият в кепа
Изображение
Изображение
Изображение
Интерсното е,че и 3-те удара бяха м/у 10-12 сутринта след това няма никой???????
Стръв млечна царевица по 2 зърна на куката(стар но ефективен метод)
ribolovec 94
новобранец
новобранец

Мнение от ribolovec 94 »

sandista написа:Здравейте ,
Вече няколко пъти като ходя да хвърлям на спининг виждам много добри парчета в р.Огоста. Днес един приятел закачил и като се качил на един дънер - видял 6-7 кг. шарани , няколко бройки ... Виждам, че местните го мъчат на млечна , консервирана .. ама .. без успех ... Хайде да видим с какво мога да го излъжа дъртия мустакатко ? :) Дайте някакви рецепти , стари хитрини ... На акъла ми идва пружина , земен червей , пиявица, кюспе с набити куки, качамак,малко рибе , всякакви видове захранки ... хляб,мед и памук...
Хайде , целия съм в слух :)))
Използвай кирилица :!:
miro701
новобранец
новобранец

Мнение от miro701 »

краси12345678 написа:Навремето преди 15години зад Сукарно което се намира между село Гложене и град Мизия един старец ловеше шарани на хляб омесен с накълцани торни червей.Колкото и невероятно да звучи на рдуго нещеше да взима шарана.Дядката ходеше много рано още по тъмно и към 7ч. си тръгваше.Опитай и тази стръв и дано имаш касмет.Стареца ловеше на влашка плувка.Успех. :smt023
Ако обясниш кво е това Влашка плувка цена няма да имаш.....А иначе си прав шаран по Барите така кълве
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

miro701 написа:
краси12345678 написа:Навремето преди 15години зад Сукарно което се намира между село Гложене и град Мизия един старец ловеше шарани на хляб омесен с накълцани торни червей.Колкото и невероятно да звучи на рдуго нещеше да взима шарана.Дядката ходеше много рано още по тъмно и към 7ч. си тръгваше.Опитай и тази стръв и дано имаш касмет.Стареца ловеше на влашка плувка.Успех. :smt023
Ако обясниш кво е това Влашка плувка цена няма да имаш.....А иначе си прав шаран по Барите така кълве
Влашката плувка- вдигаш плувката всоко (колкото е дължината на пръчката) слагаш повечко олово долу на линията, хвърляш, плувката трябва да е над водата, тя показва кълването. п.п. Някой скоро да е ловил шаран на река Искър и да сподели места и такъми ? :)
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”