Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от terzo »

Сменяй ластиците и стрелата с 6мм.и за първо време става.
black-shark
новобранец
новобранец

Мнение от black-shark »

terzo написа:Сменяй ластиците и стрелата с 6мм.и за първо време става.

Благодаря ти!
В комплекта имам резервни ластици и спусков механизъм. Но както разбирам ми казваш, да си взема други, правилно ли те разбрах?
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Сега в момента на пазара има много качествени ластици просто трябва да си избереш.Но не по дебели от 16-17.5 защото спусъка истърва и трабата подава малко.
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

black-shark написа:Здравейте!
Имам един въпрос. Чета, че повечето от вас имат харпуни чуждо производство. Аз имам един /чисто нов/, купуван преди много години, български ,производство на "Дунарит" - Русе. Ако някой е работил с такъв харпун, ще му бъда благодарен за впечатленията.

Още стрелям с такъв,даже писах в една тема за смяна на пружината(Ремонт на БГ харпун) много добър за моите стандарти,стреля без грижи толкоз години,обратен спусък, действай и показвай снимки( поне ти, че аз засега само попове тръшкам с него,но имам и около 15 кила бели риби взети с тази античка,само смени ластиците и огън...) :D :D
Само разкарай предпазителя да не ти прави проблеми...
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
black-shark
новобранец
новобранец

Мнение от black-shark »

"terzo" и "grizmin", благодаря ви!
Ще ви послушам, а за резултатите ще видим :D.
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Eхооо..Шуменеца да дава инфо за харпуна от какво дърво,от ламели ли е или монолитка,тегло,спусък абе всичкоооо....
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

nsk702000 написа:Здравейте и от мен. В случая имам един въпрос който ме гложди от поне 5-6 години.
Има ли харпуни със двигател - пружина и ако не защо?
Единственият проблем за който се сещам е че във водата пъргавината на пружините може би доста ще се влоши?
Очаквам мнения с нетърпение .
Здрасти! Правил съм пружинен харпун още в казармата...става, ама не става! :D Причини:
1. Изисква голяма дължина на тялото, което води до трудно зареждане
2. Силата на изтласкване силно намалява в края на хода на пружината, заради което тя трябва да е в напрежение и в незаредено състояние ( същата задачка, както при пневматиците- затова се правят двукамерни, за да има приблизително равномерна тласкаща сила по целият ход на буталото, иначе едва се зарежда, а харпуна "плюе" немощно стрелата)
3. УЖАСНО ТРЕЩИ при изстрел и като гръмнеш, после няма риба сума време :D
Та моя съвет , колега е щом си с добре оборудвана работилница, вземи се пробвай да си направиш пневматик- много повече ще спечелиш( с помощта на баща ми бяхме правили навремето двукамерно пневматиче за дупки, съвсем късичко- беше около 35 см, без стрелата), също се заинтересувай повечко от т.нар. "пневмовакуумни" харпуни- тип "мамба"....показвали чудеса в стрелбата. от "соц лагера" представител е Таймень. Аз направих пневмовакуумен надулник за моя Креси, но така и не го пробвах :oops:
Здрасти Терзо! Тялото на харпуна ми го прави Пешо от Варна, много съм доволен, от тиково дърво е, без стрела , макара и ластици тежи 1080 грама. Механизма за въжето го правих аз, защото оригиналния не ми вдъхваше доверие, твърде рисков откъм засечка. Спусъка е класически бъбрек със задна, тласкаща "пружина" на бъбрека ( не предна , теглеща, както е в марлините). Пружина е в кавички, защото майстора е използвал изпилени парчета ластик за харпун, вместо пружини, в което няма нищо лошо, при условие, че неръждаеми КАЧЕСТВЕНИ пружинки се намират трудно, а парчето ластик ще отнесе минимум 2 години, докато се разджвака :D
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

nsk702000 написа:Здравейте и от мен. Темата ми е много присърце и затова реших и да пиша / обикновенно оставям мнения да дават по компетентните/. В случая имам един въпрос който ме гложди от поне 5-6 години.
Има ли харпуни със двигател - пружина и ако не защо? Доста съм чел по инретнет но до сега не съм попадал на такъв. Ако някой ми даде кураж /т.е. не обори идеята с факти/ обещавам да пробвам да направя такъв. Имам доста добре оборудвана работилничка почти цехче :D а и съм си правил разни пушкала, патлаци и арбалети.
Единственият проблем за който се сещам е че във водата пъргавината на пружините може би доста ще се влоши?
Очаквам мнения с нетърпение .
Колега, бих те посъветвал да посъбереш информация и да си спретнеш един ластичен ролергън. Това е бъдещето на на ластичните харпуни (IMHO) има предимствата и на пневматика и на ластика, а щом ти се занимава да експериментираш (повярвай ми) ще си намериш доста увлекателно занимание с бая интересни моменти за размисъл. :wink:

@ Черната акула: Мани го дунаритеца. Има вътре едно щифтче ф1.8мм, дълго 18мм дето някой ден ще ти "разкаже играта" на пръстите, баш когато най-малко очакваш. Пък и не е само това. :(
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

ето нещо такова:

Изображение
Изображение
Изображение
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Верно е нещо такова. :wink:
Докато народа се бори с разни ми ти реверсни спусъци да изкрънка от живота още 5-8 санта разгон на стрелата (друг е въпроса, че на 10 санта от гърдите реално погледнато са единици тези, които могат да докарат читав ластик за да заредят),то отпреде 1/3 от тялото на традиционния ластичен харпун ВИНАГИ ти е паразитна дължина :lol: . Още повече, че в руския форум единодушно стигнахме до мнението, че тук основното предимство е "ефекта на автобуса" и баш по тая причина от фирмата Беша постигнаха 45м/с първоначална скорост на стрелата с новия си "Революшън", като при равни други условия ластичните стигат до към 30+ м/с (това го мерят на сушата).
Аз лично тая година пострелях малко с ролера и впечатленията ми не са никак лоши :wink:
Иначе вариантите на принципа на ластичния харпун като "прашка с дръжка", като че ли не са кой знае колко. :idea:

Все пак обаче няма да съм аз, ако не отбележа, че в горните два харпуна, показани от Шуменеца виждам да има доста конструктивни недомислици, ама това си е все пак мое мнение.
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

А, тия снимки съм ги теглил от нета отдавна ( не са мои разработки :D ), но шуменеца има една блестяща идея за "прашка с дръжка" , която досега никой не се е сетил или поне популяризирал....идеята ми е от 3-4 години и съвсем малко съм направил по нея, но малко хора са в течение на нещата...ако се получи, вероятно ще прежаля 3 бона за Патентно ведомство, па ако ще да се прочуе :wink: ....само да вметна...очаквам начална скорост поне с 30% по голяма от на Бюша( не съм спец по хидродинамика, но във "вакуум", теоретично скоростта при моето тамагочи трябва да е двойна на тая на Бюша) :D :D :D
Гънман е абсолютно прав!!!!!!!!!!...да се правим на маймуни за няколко смешни сантиметра, при условие, че отпред губим 25- 30 е излишно и също е прав, че трябва яко да се ходи на фитнес, за да докараш ластика до неопрена си почти :D
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

@ Шуменеца: ако обърнеш внимание в началото на тази тема, написах едни думи, дето някак си ми излязха от вътре. Беше нещо от рода, че каквото и "ново" да ти хрумне в главата вероятността да е прелетяло вече през нечия друга е доста голяма.
Има хора навсякъде по света които мислят, майсторят, правят, развалят и т.н. бе с една дума не спят.
Пък така и така си пуснал снимка на Революционера, ей тука някой колега си е играл да поприведе нещо по темата.
http://vbox7.com/play:9a75009f
Имайте в предвид обаче, че коментариите на героите на филма, се правят от хора, на които по един или друг начин им се плаща за да коментират, така че всеки има свободата да си отсее сам "житото от плявата". И все пак си е полезно да погледа човек. :wink:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

grizmin написа:
Имам един въпрос. Чета, че повечето от вас имат харпуни чуждо производство. Аз имам един /чисто нов/, купуван преди много години, български ,производство на "Дунарит" - Русе. Ако някой е работил с такъв харпун, ще му бъда благодарен за впечатленията.
Още стрелям с такъв,даже писах в една тема за смяна на пружината(Ремонт на БГ харпун) много добър за моите стандарти,стреля без грижи толкоз години,обратен спусък, действай и показвай снимки( поне ти, че аз засега само попове тръшкам с него,но имам и около 15 кила бели риби взети с тази античка,само смени ластиците и огън...) :D :D
...те ти едно впечатление от въпросния харпун :

Изображение

...снимката е от времето когато бяха на мода :D
black-shark
новобранец
новобранец

Мнение от black-shark »

Булти написа:
grizmin написа:
...те ти едно впечатление от въпросния харпун :

Изображение

...снимката е от времето когато бяха на мода :D
"Булти"! Ти си моята подкрепа :). Като чета твоите постове съм убеден, че си от хората на който мога да вярвам, затова на първо време ще започна с този харпун, като се съобразя със съветите /ластици и стрела/. То с хубаво "всеки може :D " /шегувам се, че някой да не се засетне/. Дано да ударя нещо, тогава ще се похваля :D. Благодаря ти!
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...за нищо приятел и Успех !...и имай впредвид и че тогава имаше и повече риба...но твоята никой няма да ти я вземе :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”