Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Здравейте,
Ето какво "хванах" днес в гората, като изключим 1-2кг пачи крак, който мисля няма как да сбъркам
Едната мисля е манатарка, светлата е млечница но тази тъмната ми е чудно каква е, има ли някой идея?
Малко са поизсъхнали, но мисля се виждат ясно.
http://picasaweb.google.bg/lh/photo/TAy ... directlink
Ето още няколко снимки
http://picasaweb.google.bg/lh/photo/UuT ... directlink
http://picasaweb.google.bg/lh/photo/G-D ... directlink
http://picasaweb.google.bg/lh/photo/4SG ... directlink
Мислех си че съм достатъчно грамотен технически но явно не е така с качването на снимки
Поздрави и успешен улов
Ето какво "хванах" днес в гората, като изключим 1-2кг пачи крак, който мисля няма как да сбъркам

Едната мисля е манатарка, светлата е млечница но тази тъмната ми е чудно каква е, има ли някой идея?
Ето още няколко снимки
http://picasaweb.google.bg/lh/photo/UuT ... directlink
http://picasaweb.google.bg/lh/photo/G-D ... directlink
http://picasaweb.google.bg/lh/photo/4SG ... directlink
Мислех си че съм достатъчно грамотен технически но явно не е така с качването на снимки

Поздрави и успешен улов
Кликваш на Img и между таговете поставяш адреса на изображението

-
- новобранец
Ето и днешния улов.Малко скромен,но заваля силен дъжд и развали излета....
;
Ще се радвам ако някой колега сподели къде изкупуват манатарка около Пловдив.Поздрави и наслука.

Ще се радвам ако някой колега сподели къде изкупуват манатарка около Пловдив.Поздрави и наслука.

Изглежда като гълъбка, но са и по-нарядко ресните.....taner написа:Здравейте,
Поздрави и успешен улов
Прилича и на паяжник, но пънчето е различно.....
Може и бакърен (сив)овчи нос да е , но е много суха.....(помощ от жената )
Трудно е по снимка да се определи.
Освен трите вида ...... други събираш ли ......?

За жалост поради факта, че манатарката е червива в момента не се изкупува от базите.plovdiver написа:Ето и днешния улов.Малко скромен,но заваля силен дъжд и развали излета....
Ще се радвам ако някой колега сподели къде изкупуват манатарка около Пловдив.Поздрави и наслука.![]()
![]()
Изкупуват я накои брокери,които си я сушат. Изкупуват я(манатарката) на цена 2-3 лв/кг първото,1 лв/кг второто и 0.50 лв/кг третото качество. То за това и хората не ходят за гъби в момента......а гъби има в изобилие.
Пачия крак - ако има подсъхнал ръб (по-тъмен) също не го изкупуват. А той преобладаващо е такъв.
Тази година до сега е жалка пародия .......
За късмет, това че не се събират гъбите ще помогне да се разраснат находищата им.
Ти от къде си ?
здравейте на всички гъбари някой да е ходил за гъби в верила планина дали има манатарка
plovdiver!!!евала за гъбите!!!ОБАЧЕ, защо си ги скубал с корените, а не си ги рязал???
поне да ги беше чупил без мицела!!другата година там дето си ги скубал, няма да има нищо!!

според мен 99% е овчи нос!!а другата мисля, че е лютица обаче малко старичка!!rumci написа:Кликваш на Img и между таговете поставяш адреса на изображението![]()
Много спорен въпрос.sersem написа:plovdiver!!!евала за гъбите!!!ОБАЧЕ, защо си ги скубал с корените, а не си ги рязал???поне да ги беше чупил без мицела!!другата година там дето си ги скубал, няма да има нищо!!
Гъбите нямат корени, а мицел който е на дълбочина около 40 см.От този мицел се развиват хифи до повърхността и ако има условия се плодообразува плодно тяло-ГЪБА. Това което берем е само плода, хифите са клоните, а мицела е стеблото с корените на дървото. И така - как береш ябълките,крушите и др. плодове- режеш ли ги през плода или ги откъсваш цели от клона? Та това е едната теория по която ние берем (немска теория) и до сега (20 години) винаги си има гъби на нашите находища. И така ще продължаваме да берем - с леко завъртане и откъсване на гъбата.
Ако си внимателен - ще си затвориш отвора на гъбата след отскубването и така провокираш ново плодообразуване. Още тази година.
Другата теория - която според нас е грешна - рязане през пънчето ..... голяма грешка.
Така остава отворена рана на плодното тяло и от там влизат зарази и болести. И догодина ще има преобладаващи болни гъби на това място. Но както се уверихме - гъбите ги е имало и преди нас, ще ги има и след нас. Да ги берем както смятаме за правилно.
Избираш сам и спор няма . То учените още спорят, та ние ще знаем правилната теория....
Наслука !
ето малко снимки и от Витоша:

на следващият ден 2X по толкова, но липсва снимков материал
за жалост едни
(по-скоро глигани) прекъснаха излета, като ни изпъдиха от техните полета 

на следващият ден 2X по толкова, но липсва снимков материал

за жалост едни

bgbul - колега, правил съм опити на тази тема и със сигурност мога да ти кажа, че поне при сърнелата моята теория е 100% вярна!!няма логика и при другите гъби да не е така!!а относно сравнението ти с дърветата.....това е различен биологичен вид!!!
До колегата sersem : Въпреки, че и аз съм свикнал да режа гъбите с ножче - и така ги бера и до днес - съм склонен да се съглася с колегата bgbul. Познавам и други гъбари, с далеч по-обстойни познания от моите, да практикуват този метод на бране - с леко въртеливо движение да "късат" гъбите. Този метод на бране се наложи през последните години, но както каза и колегата bgbul въпросът е спорен и доколкото знам все още не е разрешен научно нито в едната, нито в другата посока.
До Свилен - Много големи ги вадиш, колега! Честито! Ходихме на Витоша този уикенд - около Железница - но тъй като нямаше гъби - хапнахме диви ягоди за утешение. Но Витоша наистина е голяма и гъби има - за който ги знае къде са
Манатарка има и в Лозенската планина, и в Плана, и във Верила, и в Люлин. Добрата новина е, че дъждовете продължават и това предвещава един по-успешен юли месец в планината.
До Свилен - Много големи ги вадиш, колега! Честито! Ходихме на Витоша този уикенд - около Железница - но тъй като нямаше гъби - хапнахме диви ягоди за утешение. Но Витоша наистина е голяма и гъби има - за който ги знае къде са

още една снимка от мен:

знам, че е лошо качество, но някой да има идеи?
Имаше сериозни количества от нея!

знам, че е лошо качество, но някой да има идеи?
Имаше сериозни количества от нея!
Сярна гъба. Погледни малко по-назад в темата я има и сурова и сготвена...
-
- научил се да хвърля
Привет на всички колеги гъбари,
Интересна тема сте си заформили виждам.

Според мен малко прибързано нападна колгата. Забележи, че пачи крак и манатарката от снимките ги е рязал с нож, а е отскубвал само гъби с цилиндрично пънче, и то без цели туфи от субстрат заедно с тях.
Мен са ме учили да бера гъби с нож, но в последните години видовете с единично стройно пънче бера с завъртане и внимателно отскубване (ако е възможно). По преценка когато не е възможно да отскубна безопасно режа в най ниското възможно място.
Мисля си, че с редовното ходене по гората и трамбоване на почвата, може би нанасяме повече вреда на мицела, отколкото с "правилното" или "неправилно" бране на гъби. Забелязал съм в гората места, изровени до пръст, където според мен е имало плодни тела на гъби изядени от диви прасета. Мицела вероятно е пригоден да оцелява и след такива намеси. Според мен, по важното е да се отнасяме с уважение към този дар на природата, и да не бъдем алчни към този ресурс, за да се радваме на редовни количества.
Поздрави.
Интересна тема сте си заформили виждам.
По последни изследвания на тема гъби, хифите на мицела могат да се распрострат на няколко десетки километри ( подходящи условия и определени видове ), така че едва ли малкото разкъсване на хифите (те са тънки като пайжина ) ще увреди целия мицел. Същото обаче се отнася и за загниване на малка част от пънчето. Има случаи обаче, когато мицела е в състояние да плододаде само на определени благоприятно разположенни части от мицела ( близост до повърхноста наличие на необходима светлина и др.). Тогава тя концентрира плодните си тела в тази зона. Грубото отскубване може да унищожи тези зародиши. Още по лесно е ако пънчето на гъбата е завито и тогава, не сме в състояние да го завъртим без да изорем зоната (например пачи крак, когато имаме повече от една гъба със срастнали пънчета).sersem написа:plovdiver!!!евала за гъбите!!!ОБАЧЕ, защо си ги скубал с корените, а не си ги рязал???поне да ги беше чупил без мицела!!другата година там дето си ги скубал, няма да има нищо!!
Според мен малко прибързано нападна колгата. Забележи, че пачи крак и манатарката от снимките ги е рязал с нож, а е отскубвал само гъби с цилиндрично пънче, и то без цели туфи от субстрат заедно с тях.
Мен са ме учили да бера гъби с нож, но в последните години видовете с единично стройно пънче бера с завъртане и внимателно отскубване (ако е възможно). По преценка когато не е възможно да отскубна безопасно режа в най ниското възможно място.
Мисля си, че с редовното ходене по гората и трамбоване на почвата, може би нанасяме повече вреда на мицела, отколкото с "правилното" или "неправилно" бране на гъби. Забелязал съм в гората места, изровени до пръст, където според мен е имало плодни тела на гъби изядени от диви прасета. Мицела вероятно е пригоден да оцелява и след такива намеси. Според мен, по важното е да се отнасяме с уважение към този дар на природата, и да не бъдем алчни към този ресурс, за да се радваме на редовни количества.
Поздрави.
Последно промяна от piterd на Вто Юни 22, 2010 3:14 pm, променено общо 2 пъти.
Ок колеги!!До някъде ме убедихте( но само до някъде )!:)Надявам се да не сте сметнали думите ми за заяждане!!Важното е, че навън вали и времето е страхотно за един добър и резултатен излет!!пожелавам успех на всички любители на гъбите!!!