Червей в сома по Марица?

Модератор: sapuna

dreamworks
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Червей в сома по Марица?

Мнение от dreamworks »

Дано да съм оцелил раздела и да няма критика.Говорих преди малко с един колега и ми каза за червей в сома.Като се транжирал и се оставел ,след половин час започвали от месото да излизат някакви бели червей.От втори човек в рамките на два дена го чувам това.Ветеринарния лекар казал че червейте били много вредни за черния дроб и не било хубаво да се яде такъв сом.Ако някой знае нещо по въпроса да сподели.Тези сомчета са хваната в района на гр.Свиленград.Това е което мога да споделя. :?: :rolleyes: :?:
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Червей в сома по Марица?

Мнение от AL KAPONE »

Лошо, че има червей ... ама чак пък вредни. :D То има цели племена по джунглите дето това ядът червеи и насекоми а са в пъти по здрави от нас. :wink:
Инак ще ми е интересно масово ли е по рибите!
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
ivo_bsl
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivo_bsl »

Това най-вероятно е тения. Виждал съм как излизат от бяла риба. Не са вредни за човека. От личен опит знам ...... все още съм жив ;)
Lakom
новобранец
новобранец

Мнение от Lakom »

Аз съм виждал как излизат от плъх но от риба до сега не съм
lyusienka написа: може да ми банете и този профил
:D
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Отровни са рибите, не ги яжте, пускайте ги :lol:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

Миналата година също открихме в сома такива червеи, сигурно е някаква масова болест....
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Аватар
dedeff
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от dedeff »

Червия си черввей,това си е тения,масово си я има по рибите на тецовете,и то само хищните,не е опасна за човека след термична обработка,но лично аз не съм хапвал такава риба,не че ям риба,но не е препоръчително да се консумира.Може и по- Марица да е атакувала от токсини и отрови всичко живо мутира.
Без жени можем,без риболов не можем!
Аватар
dako71
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dako71 »

Наи добре е да не консумирате заразена риба. Става въпрос за рибна тения която се появява периодично по водоемите. Въпреки че е рибна тения, рибата е само временен гостоприемник. http://parazitologia.start.bg/article.php?aid=16945
Преди много години я имаше масово в кустурите на яз. Сопот. Преди две години се появи и на Пясъчник но не беше много заразената риба. От 10-15 кустура един беше с капсулки.
В кустура е добре че се дерат и капсулките се виждат ясно в месото но в риби които не се дерат няма как да се забележи червейчето. Сега ако искате консумирайте. :x
Аватар
bat_boiko_nikolov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от bat_boiko_nikolov »

Раздавайте на " приятели " :mrgreen:
За да победи злото е нужно само едно - добрите хора да не правят нищо !
besttop
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от besttop »

Беше преди 7-8 години. Мой приятел от Бургас ме покани на гости. Като опция излезнахме на разходка покрай морето. Заведе ме на едно рибно капанче , където работиха негови приятели. Искаше да ме почерпи с риба. Аз попитах каква риба има и се очудих ,че предлагат бяла риба пържена.Попитах собственичката дали е прясна рибата- а тя ми каза ,че е пресно замразена от няколко дена. Отново попитах дали има незамразявана.Отговори ми ,че няма такава , защото ветиринарните служби не разрешават под предлог ,че в тези риби често има червейчета. Замразяването го предприемат , като превантивна мярка. До тогава никога не се бях замислял за това - не бях ичувал. По - късно четох материали на тази тема , но на мене никога не ми се е случвало да видя или уловя такава заразена риба.
Христо - наслука на всички
Аватар
MAESTROTO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MAESTROTO »

По калкана имаше тения в червата и затова здравните власти наложиха задължително замразяване и след това за продажба.Термичната обработка също убива тениите. Така ,че замразявай, пържи за двойно подсигуряване .........и наздраве :drinkers: !
Кефа цена няма!
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

Добре де нали минава през термична обработка. Невиждам как ще е вредно.
Тенията е опасна жива. Има ги и в човека.
Широка панделка (междинен гостоприемник са рибите,краен г. с човекът ,кучето и котката) http://www.teenproblem.net/school/s/16144.html
Най-дребните са около 1мм, а най-едрите около 40м. (в кашалота).
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Тези червеи се въдят само в хищната риба - най-много в костура.На мен ми се случвало от 10 уловени щуки 7 да са с червеи.Всички щуки бяха уловени от един и същи частен водоем.Лошото е ,че установяваш червеите едва след като изчистиш рибата.В моя случай болшинството червеи излизаха от месото в областа на главата на рибата - след като и отрезеш главата и в областа на гръбнака(централната кост на рибата) след кратко време излизаха тези гадинки.
Гледката хич не е приятна, но по принцип рибата става за ядене и няма никава опасност след термичната и обработка.
Консумирал съм многократно такава риба и досега нищо не ми е станало :).
На въпроса ми отправен към собствената на въпросния водоем дали знае за наличието на тези червеи в щуката - той ми каза ,че е наясно и че причината била недостиг на кислород във водоема.То наистина водоема гъмжеше от риба и на празна кука да хвърлиш пак ще хванеш нещо :).Та собственика разправяше , че ще хвърля в скоро време пепелина във водоема - не знам какъв е ефекта от това, но той твърдеше ,че така рибата ще се отърве от тези гадинки.
В последствие (на следващатра година) разбрах, че водоема е пресушен от собственика и рибата е преместена в съседен водоем, така че така и не разбрах дали наистина е пускал пепелина във водата и какъв е бил ефекта от нея върху рибата.
Риболовец,а не рибар съм аз!!
Тошко Африкански
новобранец
новобранец

Мнение от Тошко Африкански »

Тук при нас (Русия) има и много пострадали хора. За паника, не може да се говори, но хората не искат пипнат сом, камо ли да вкусят.
eng_angelov
новобранец
новобранец

Мнение от eng_angelov »

голям кеф. хващаш риба, а от нея излиза стръв...
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”