Мач, телемач или болонезе?

Модератор: Paublo_Eskobar

vasko102530
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Мач, телемач или болонезе?

Мнение от vasko102530 »

Кажете си мнението за болонезе Filstar-X-Trame 6м акция 10-30гр ,само малко е по-тежко 390гр.
Моля за мнение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Васко,тежичка е-като и праснеш и макарата,жална ти майка на ръчицата,ако и да си яко момче.Все пак предназначението на болонезата е да ловиш на река с "изтичане",което предполага през целия риболов да държиш "болото"съответно навирено за изпъната линия и да си "на нокти"за адекватно засичане на клъвната рибка.А това изморява доста,вервай ми.Освен да се правиш на Калоян Белополски както в едно филмче по "Хоби ТВ" и да ловиш с болонезата на язовир,което според мен е просто липса на вкус,т.е.лека простащина,май :)Ама и резултатите му бяха твърде посредствени...
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

И на мен ми се вижда тежко болото.

Иначе за риболова с боло на язовир мога да пиша доста и според мен си има някой предимства.
Примерно на яз. Искър ловим платиките с 6-7 метрови болонезета.
Хората с мачовете ловят в пъти по-малко. Дистанция 10-15 до 20 метра. Дълбочина 4-5 метра. С мача няма как да използвам фиксирана плувка и монтажа е доста по груб.
Надявам се предимството да е ясно :D
Мач вече използвам много рядко. Само за големи дълбочини и дистанции. И Кефали на затворено с фиксиран ваглер.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

На затворен с боло и сръбска плувка къртат мивки,разправят! :)
Изображение
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Извинявай,Ивак,ама не си много прав......това,че някои хора не могат да ловят с мач не означава,че примерно-4гр плувка и болонезе-линията е по-дискретна,отколкото с ваглер-примерно 8+2гр. за същата дистанция. :) .....пък и не случайно,мач риболова е печелившата тактика при повечето световни първенства. :idea:
валатът не най-лошото нещо на света
vasko102530
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от vasko102530 »

Чесно казано хора желанието ми е да си купя или болонезе или телемач 6м.За да може да става за язовир........пък и за река.Там където ходя най-често се лови на 15-20м на дълбочина 4-5м.С мач -нестава според мен иска се чувствителна плувка/поне от опит знам/ зато реших или телемач или болонезе.Сега моля поне ми кажете коя е оптималната тежина нна едно такова боло защото като ги гледам там някъде варират.
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

аксел написа:това,че някои хора не могат да ловят с мач не означава,че примерно-4гр плувка и болонезе-линията е по-дискретна,отколкото с ваглер-примерно 8+2гр. за същата дистанция. :) .....пък и не случайно,мач риболова е печелившата тактика при повечето световни първенства. :idea:
:smt023 Колеги, всяка въдица си има своето предназначение, мач - затворени водоеми, боло - река. То и със шаранска гега можеш да хвърлиш ваглер на 15-на метра ама......С боло на затворен водоем може да се лови при много добри условия - липса на течение, вятър и т.н. В много случаи по затворените водоеми рибата в даден момент се изтегля малко по навътре или излиза вятър, това какво се случва :?: Какъв контрол имаме върху линията, как ще я потопим и т.н. Не мисля, че има драстична разлика в чувствителноста м/у ваглер и фиксирана плувка, всичко зависи от задвъдичното устройство :D като се започне от правилният избор на кука, повод, подходящ за условията и целта ваглер и най вече правилното утежняване и построяване на наутежнението, проблем който имаха дори и нашите състезатели :lol:
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Не знам,откъде точно мислиш,че не става с мач......според е точно обратното :idea: -при дистанция от 15-20 метра никой не може да ме убеди че с обикновенна плувка болонеза и лек вятър,контролът върху линята е по-добър от потъваща корда и прецизен ваглер.Единствения недостатък при мач риболова е наличието на подводно течение,но това се отнася и за болонезата,а решение на този проблем е използването на слайдери,което е невъзможно при болонезето.Много трудно е ловенето на река с болонезе при дъждовно време за разлика от мача и др.Виждам,че колега ме е изпреварил със съвсем верни аргументи :idea:
валатът не най-лошото нещо на света
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

аксел,не е трудно да се лови в дъждовно време с "боло".Истинското "боло"/от 5 метра и нагоре /има водачи на много дълги крачета,които държат кордата на голямо разстояние от повърхността на пръчката и тя не може да залепне дори при изключително силен дъжд.Упражнението съм го играл много пъти-такива дъждове са ме прали по Арда и Върбица при риболов с "боло",ама проблем съм имал само като се чуят близки гръмотевици-тогава съм спирал за известно време самия риболов.А наименованието "болонезе"означава "от Болоня".Това е град в Северна Италия,където вали много дъжд.
cekata413
новобранец
новобранец

Мнение от cekata413 »

Здравейте и от мен.Както казват и другите колеги,всяка от пръчките си има свойте преимущества на различните места за риболов.Ти каза,че обичаш да ходиш на затворени водоеми,за което и аз бих ти препоръчал да вземеш мач с акция от порядъка на 10-30гр.,става за дребосъци,става и за по големи риби.Относно болонезата,тя има повече предимства на реките,защото е по дълга,най-ползваната от тях е 6м.,а при такава дължина е трудно с по големи риби,които не е изкючено да се закачът.А за транспортиране,мачът не е много по дълък от болото,един твърд калъф ще ти свърши перфектна работа,може и тубос.Не са скъпи,около 50-55лв. на 130-140см.И все пак от нас съвети,от теб избора за най-добър варянт,Успех!
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Твърдо залагам на мача ако говорим за затворени водоеми и прецизен риболов , имам и мачове и болота и едното и другото си имат предимства но за това за което са създадени :D
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Всичко си има приложение съгласен съм, но не съм съгласен с тоталното отричане :wink:

Пример: Влиза много вода в язовира и има силно подовдно течение. Дълбочина около 5 метра, дистанция 20-25 метра.
Слагам си 12 грама слайдер и бау върху петното, застава перфектно точно след 2 минути го потапя течението(лежеше се за платики), махам всички шайби става +2-3 грама още айде пак бауу и пак ми го потапяше течението а влакното отгоре не мърда :x

Вадя болото, слага от тея плувки подвижните с две точки на закрепване, 3 грама бауу вътре и о чудо не потъва и не я измества течението прекалено бързо.
Та те така, може и да не съм барнал монтажа на слайдера,(3 дропера с група отежнение над тях и 2 вирбела - повод и към основно, лежах с 2 дропера).

Но все пак ако се ходи повече от 1/4 от излетите на язовир по-добрия вариант ако ще е една въдица е мача. А телскопичните мачове само името им е мач :lol: има 2-3 попадения но и те са компромис :wink:
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Iwak, то точно за това за мача има и ваглери и слаидери с съответните монтажи, като слаидерите са точно за тази ситуация която описваш ловя често на Жребеца и ми се е налагало на течение и повече дълбочина да барам и не съм имал проблеми колкото до теле мача съм абсолютно съгласен със теб :D
Изображение
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

То и от мачовете има такива изпълнения...само дето пише на тях "мач",иначе...
Изображение
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

stich написа:То и от мачовете има такива изпълнения...само дето пише на тях "мач",иначе...
То в същият дух и 3-4 метровите болота само името им е боло , да не говорим и за по дългите евтинжоци за по 35-45лв дето по скоро името им е телескоп с водачи , За болонеза с по малко от 10 водача и прилична дължина от 5+ :D :D :D
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”