Фидър или пружина

Модератор: Paublo_Eskobar

Заключено
Zlobil88
новобранец
новобранец

Фидър или пружина

Мнение от Zlobil88 »

Здравейте колеги,

моля да ме извините първо, ако има подобна тема и за новобранския въпрос, но досега не съм ловил с хранилки, а искам да се пробвам този уикенд. Бях се насочил към пружина, но като чета по форумите хората масово използват фидери. Каква е разликата и каква риба се хваща на пружина и каква на фидер ? Относно монтажите видях доста теми по форума, така че ще се пробвам да направя нещо. Благодаря ви предварително.
Аватар
bgstan
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Фидър или пружина

Мнение от bgstan »

Мисля че тука ще откриеш отговора . http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=24&t=36375 аз съм показал един монтаж и съм супер доволен от него .
Изображение
Хващам риба ,ама понякога.

Изображение
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

...с такова име тема няма да видиш никога. :lol:

Пружина, означава уред за захващане на захранка, а фидер-Feeder , преведено на БГ е хранилка, а ние го тълкуваме като прожина, тоест питаш "пружина или хранилка".... :roll:

...но се досещам въпроса ти, въпреки че има много начини на виждане,. Така стария метод пружина е с 4-6 куки и се забиват в захранката на пружината, а на фидер монтажа линията е директна и е с 1 или 2 куки в зависимост от уреда на който слагаме захранката , така рибата кълве и се отчита на самия върх на фидера- без да има съпротивление с хранилката(пружина,кошница,метод,Миди вариант и т.н.)...

ПС: така мързеливата няма как да научиш или да те научим, има цял под форум с монтажи за фидер.
Поздрави от мен.
Zlobil88
новобранец
новобранец

Мнение от Zlobil88 »

Добре, разбрах колко тъп въпрос съм задал, да кажем, че го формулирам така : Каква е разликата между спираловидна хранилка и тип кошница ? Смисъл кой е по-сполучлив от гледна точка на задържане на захранката и т.н
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

...ти за коя пружина лафиш, това се пита.
Иначе колко по глетава е захранката толкова по дълго ще седи, и повече ще можеша да сложиш, логично и то на сякаква хранилка.
ето ти един мой монтаж...
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=24&t=36375
Zlobil88
новобранец
новобранец

Мнение от Zlobil88 »

Добре, може да пробвам на твоя монтаж, стига да намеря такава хранилка. А за захранка мисля да сложа качамак или хляб и малко бели червеи, а на куката ще сложа малко стириопорено топче и бял червей. Така става ли ?
Regar
фен клуб-скобар

Мнение от Regar »

Идеята на отворената "хранилка" тип кошничка (фидер) е, че чрез често презамятане в една и съща точка се създава хранително петно. Захранката, която се прави не трябва в никакъв случай да е глетава, а напротив - трябва да е рехава и да се изсипва на дъното след замятане. Пружината задържа по-трудно рехава захранка и според мен мен е по-малко ефективна. Ако разполагаш с фидер пръчка забрави за пружините, а си вземи кошнички различен грамаж, прочети малко за монтажите и почвай смело да експериментираш. Ще се появят и нови въпроси, ама за тях като му дойде времето :wink:
eminem94
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от eminem94 »

КОлега qno_zloo Пак нещо не си разбрал.Feeder означава захранващ :!: .И пружина със сигурност не осначава уред за захващане на захранка,защото пружина има поне 10 различни значения.

пп по темата.И на Пружина и на кошничка може да хванеш еднакви риби.
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

Когато се лови с фидер кошничка линията като че ли е по-чувствителна, поне аз така съм забелязал, иначе и на инлайн пружина се хащат всякакви риби, добре е да имаш и пружини, и кошнички в кутията, за да експериментираш..
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

Ако разполагаш с фидер пръчка забрави за пружините,
е тука малко не съм съгласен.скоро я дъфкахме тая тема.зависи за ква пружинка става въпрос,щот ако е като на skorpi монтажа невиждам проблем да се хвърля с фидер тояжка.
Изображение
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

eminem94, наричай ме Мариан , сори тъпо са направили форума и не мога да си променям името на акаунта.

Прости ме, но на уреда, джаджа ли да викам.

Може да ги оточниме по междуси в неделя, каняте на платеното преди с. Богоров.
eminem94
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от eminem94 »

qno_zloo написа:eminem94, наричай ме Мариан , сори тъпо са направили форума и не мога да си променям името на акаунта.

Прости ме, но на уреда, джаджа ли да викам.

Може да ги оточниме по междуси в неделя, каняте на платеното преди с. Богоров.
Само да си взема макарата от майстор и ще дойда,но ловим само и единствено на царевица!
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

....ок, запиши си телефона ми-0885 255 233, ако някой иска да казва, на лична. ОФФ.
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Основната разлика между пружината (метод фидер) и стандартната кошничка (тип клетка) е в монтажа и захранката.
При пружината (метод фидер) се използва лепкава захранка, а монтажа е с къс повод (около 7-8 см). Такъв тип хранилка с такава захранка предимно се ползва за търсене на по-едри риби (предимно шаран и платика) като лепкавата захранка се разпада бавно и не привлича дребната риба, а късия повод (в комбинация със стръв на косъм) спомага самозасичането на рибата. От своя страна метод фидера се разделя на 2 подразделения - speciment method feeder и match method feeder пиша ги на агл. език защото нямат аналог на български.
При кошничката тип клетка се използва по-суха и активна храна с цел по-бързото и изпразване също така и монтажа коренно е различен с такава хранилка и монтаж вече могат да се търсят и по-малки и средни риби като по-тънкото влакно и лека пръчка позволяват да се видят кълванетата.
Също така в условия на река метод фидера е неприложим поради кръглата си форма и там се налага използването на кошничка и хранилка за червеи.
И двете типа хранилки и монтажи си имат приложение в конкретни условия.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Zlobil88 написа:Бях се насочил към пружина, но като чета по форумите хората масово използват фидери. Каква е разликата и каква риба се хваща на пружина и каква на фидер ?
Разликата е от тука до небето,колега.....като започнем от външния вид,начина на риболов,индикацията на кълване,въдицата,стръвта и т.н..Хвърли едно око на важните теми в раздела и ще придобиеш представа за фидер риболова-предполагам че тогава и сам ще можеш да си направиш изводите.След откриването ми на Овчарица вече силно се озадачавам кой е по успешния метод?!?!?!На фидера (стръв царевивица)само каракуди,вярно едри но каракуди.....по съвет на колеги направих едната пръчка на пружина с лепкава захранма и стръв стиропор....започнаха да излизат шарани 2-4кг.?!?!?!?А пръчките(стръвта) бяха заметнати на 2-3м.една от друга.За много места фидера е "универсалния боец",но има места кадето старата ръждясала пружина от дъното на куфара може да ти спаси капото и да ти усмисли риболова ;)..Имам още 2-3такива случая кадето пружината се оказва печелившата тактика но за тях няма да казвам защото водоемите са в Софийско....и знаете как е ;)
Изображение
Заключено

Обратно към “Риболов на фидер”