Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
В момента има и много млечница около Смядово и Желъд. Другата седмица ще кача и снимки чакам да ми ги изпратят.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Не съм правил снимки,обещавам тези дни да направя
Последната седмица баща ми събра много пачи крак а последните дни и манатарки 

Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!

Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

Колеги,запален гъбар съм,но само през отпуската мога да бера гъби-в Рила.През останалото време се радвам на съфорумците за възможноста да практикуват нашето хоби.Живея в Добрич,някой имал ли е слука на манатарка в нашия регион,лично аз не съм.Мисля,че в Добруджа ги няма,ще се радвам ако греша.
Ако не можеш да помогнеш,не пречи.
Най важното за един излет за гъби е удоволствието от брането.sersem написа:Ок колеги!!До някъде ме убедихте( но само до някъде )!:)Надявам се да не сте сметнали думите ми за заяждане!!Важното е, че навън вали и времето е страхотно за един добър и резултатен излет!!пожелавам успех на всички любители на гъбите!!!
Щом ти харесва да ги режеш - така е правилно, ако ти харесва да ги отскубнеш -така е правилно.
Важното е да ти е приятно на душата . Гъбите са най-старият организъм на планетата.Доказано е вече .
За това нека не спорим. Всеки си има своя гледна точка и нека да я уважим.
Наслука на всички !
Една тема в която всеки да има различно мнение, а да няма спорове и обидени.
Успех !
Благодаря, поразучих гъбата, ще я пропускам и за в бъдещеValco написа:Сярна гъба. Погледни малко по-назад в темата я има и сурова и сготвена...

В момента на Провадийското плато има всичко - манатарка, пачи крак, зелени гълъбки, бяла и зелена мухоморка
. Булката още не е излязла, но има доста от лековитата гъба - Рейши. Ето снимки: 

Здравейте!
От доста време чета темата и много ми допада, защото самият аз обикалям баирите когато ми остане време. Мисля че темата наистина е страхотна, което си личи и от 80-те страници изписани до тук
Надявам се да не отекчавам повечето от вас, но се надявам да ми кажете как най-добре да изсуша малко масловчици. Днес уж излязох просто да се пораздвижа в гората, ноооо . . . те бяха навсякъде
Едни такива свежички . . . Скоро не бях попадал на такива свежарки - в смисъл съвсем леко червиви, основно по пънчето (щото те обикновено са доста проядени от червеите, от охлюветките и разни насекоми)
Та мисълта ми е, че сега времето не е подходящо за сушене на слънце, а ние така или иначе не можем да ги изконсумираме всички в сурово състояние.
Затова моля всеки който има идея за качествено сушене да сподели тук
Или пък някоя друга рецепта.
Питам ви не защото в интернет няма рецепти, а защото виждам, че тук има хора, които наистина се занимават активно с брането на гъби
Поздрави на всички
Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят
От доста време чета темата и много ми допада, защото самият аз обикалям баирите когато ми остане време. Мисля че темата наистина е страхотна, което си личи и от 80-те страници изписани до тук

Надявам се да не отекчавам повечето от вас, но се надявам да ми кажете как най-добре да изсуша малко масловчици. Днес уж излязох просто да се пораздвижа в гората, ноооо . . . те бяха навсякъде

Та мисълта ми е, че сега времето не е подходящо за сушене на слънце, а ние така или иначе не можем да ги изконсумираме всички в сурово състояние.
Затова моля всеки който има идея за качествено сушене да сподели тук

Питам ви не защото в интернет няма рецепти, а защото виждам, че тук има хора, които наистина се занимават активно с брането на гъби

Поздрави на всички

Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят

Защо ?Свилен83 написа:Благодаря, поразучих гъбата, ще я пропускам и за в бъдещеValco написа:Сярна гъба. Погледни малко по-назад в темата я има и сурова и сготвена...
Какво не ти хареса ? Тази гъба докато е млада (няма аромат на дърво) си е много вкусна и крехка.
А маринована каква салата ставааааааа....ще пропуснеш много.
-
- научил се да хвърля
Привет на всички следящи темата,

Майтапа на страна колега nk8720 много ме заинтересува тази гъба. Сподели повече моля, и най вече ако имаш личен опит, както за гъбата така и за употребата и.
В някой от книгите които ползвам гъби от вида Xerocomus subtomentosus /Boletus subtomentosus / , Xerocomus chrysenteron /Boletus chrysenteron / също имат наименование масловки, но тяхното месо като консистенция е близко до манатарките. По назад в темата сме коментирали за сушенето на манатарка.
Поздрави и успех с гъбобера през почивните дни за всички.
П.П
При обработка на масловката, премахвам обвивката на гуглата (слузеста е, трудносмилаема и предизвиква разстройство) и тръбичките ( "дунапрена" от долната страна на гуглата).
"Е те такова животно нема" възкликнал шопа като видял жираф.nk8720 написа:Булката още не е излязла, но има доста от лековитата гъба - Рейши. Ето снимки:

Майтапа на страна колега nk8720 много ме заинтересува тази гъба. Сподели повече моля, и най вече ако имаш личен опит, както за гъбата така и за употребата и.
Колега сушенето на масловка е почти невъзможна задача, дори и за ентусиасти екпериментатори като мен. Говоря за кравешка, зърнеста и обикновенна масловка. Тези гъби са много воднисти. Ако не успееш да изтеглиш достатъчно бързо водата, ще загният. Може би ако ги нарежиш на тънки филий 2-3 мм и ги сложиш на слънце, може и да получиш някъкъв резултат, но като консистенция месото им е като фин дунапрен, който много трудно ще нарежеш толкоз финно. Предлагам ти консевиране гъби натюр. Малко по назад в мой отговор съм дал връзка към сайт с рецепти. Тази която ти предлагам е проверена ( гъби натюр ).Диригента написа:Надявам се да не отекчавам повечето от вас, но се надявам да ми кажете как най-добре да изсуша малко масловчици
В някой от книгите които ползвам гъби от вида Xerocomus subtomentosus /Boletus subtomentosus / , Xerocomus chrysenteron /Boletus chrysenteron / също имат наименование масловки, но тяхното месо като консистенция е близко до манатарките. По назад в темата сме коментирали за сушенето на манатарка.
Поздрави и успех с гъбобера през почивните дни за всички.
П.П
При обработка на масловката, премахвам обвивката на гуглата (слузеста е, трудносмилаема и предизвиква разстройство) и тръбичките ( "дунапрена" от долната страна на гуглата).
Официалното име на тази гъба е Ganoderma Lucidum. Освен Рейши се казва още Ling Zhi (На японски - гъба на дълголетието). Нямам лични впечатления все още от лечебните и качества, но съм натъпкал един буркан с нарязани гъби и съм ги залял с 70% спирт - ще си правя екстракт. Иначе в нета има доволно много информация за лечебните и свойства - лекувала уж всичко - от нерви та до рак
.
На платото я намирам най-вече по дънери от габър в ниските и влажни дерета.
Между другото вчера пак ходих до гората и за 20 минути набрах над 15 кг тръбенка - страхотна гъба със страхотен аромат. Ето снимки (вече съм ги сложил да се сушат):

Тръбенка (Black Trumpet, craterellus cornucopioides)

Златист пачи крак (cantharellus cibarius)

На платото я намирам най-вече по дънери от габър в ниските и влажни дерета.
Между другото вчера пак ходих до гората и за 20 минути набрах над 15 кг тръбенка - страхотна гъба със страхотен аромат. Ето снимки (вече съм ги сложил да се сушат):

Тръбенка (Black Trumpet, craterellus cornucopioides)

Златист пачи крак (cantharellus cibarius)
Една малка поправка колега - това си е просто пачи крак, а не златист пачи крак.
Има доста разлика :
Пачи крак - месеста гъба, тежка и плътна, изцяло жълта с миризма на кайсия
Златист пачи крак - лека и крехка гъба, тръбеста и не е само жълта на цвят, а има и кафяв цвят по шапката (с някои изключения).Отгоре шапката е кафява или охра.Мирише на "букет от горски плодове".Уникален аромат.
Представи си тръбенка, но с жълт цвят и кафява шапка.....
Има още кафяв пачи крак. Някой го наричат син, сив и т.н., но да не влизаме в подробности.
Златистият П.К. излиза в средата на август и плододава до нова година, та чак и през януари.Тепърва предстои.
На най-високото(над 1300-1500 м Н.В.) излиза кафявия П.К. и то в края на септември.
Извинения за допълнението. Направих го само с добри и познавателни чувства.
Иначе -ПОЗДРАВЛЕНИЯ за добива !
Има доста разлика :
Пачи крак - месеста гъба, тежка и плътна, изцяло жълта с миризма на кайсия
Златист пачи крак - лека и крехка гъба, тръбеста и не е само жълта на цвят, а има и кафяв цвят по шапката (с някои изключения).Отгоре шапката е кафява или охра.Мирише на "букет от горски плодове".Уникален аромат.
Представи си тръбенка, но с жълт цвят и кафява шапка.....
Има още кафяв пачи крак. Някой го наричат син, сив и т.н., но да не влизаме в подробности.
Златистият П.К. излиза в средата на август и плододава до нова година, та чак и през януари.Тепърва предстои.
На най-високото(над 1300-1500 м Н.В.) излиза кафявия П.К. и то в края на септември.
Извинения за допълнението. Направих го само с добри и познавателни чувства.
Иначе -ПОЗДРАВЛЕНИЯ за добива !
Понеже ме заинтригува дискусията за пачия крак си направих труда да проверя: има общо четиринайсет вида от рода "Пачи крак" (Cantharellus), които се срещат в Европа. А относно вида Cantharellus Cibarius, който най-много се събира, обикновено се нарича просто "Пачи крак." Както и да е, поздравления за прекрасния улов и добре дошъл във форума на колегата от Провадия.
Няма проблеми колега
, събирам ги и двата вида, но явно съм се заблудил с имената. Ето и от другия вид пачи крак който бера (расте на същите места както тръбенката и сивия пачи крак):

В средата - пачи крак (златист?). В дясно - тръбенка. В ляво - мислех си че е тръбенка, но май е сив пачи крак.
Ето по-подробна снимка:

Тръбенката няма ламели и е тънка, а тези гъби са доста месести и с ламели като на пачия крак.
Ето и още снимки от вчерашния ни гъболов
:

В средата - пачи крак (златист?). В дясно - тръбенка. В ляво - мислех си че е тръбенка, но май е сив пачи крак.
Ето по-подробна снимка:

Тръбенката няма ламели и е тънка, а тези гъби са доста месести и с ламели като на пачия крак.
Ето и още снимки от вчерашния ни гъболов

Значи, гъбата която прилича донякаде на тръбенката (Craterellus cornucopioides) не е тръбенка, а вид пачи крак, който много се уважава в Италия. Името и е Cantharellus cinereus.