Мълния и лодка?

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мълния и лодка?

Мнение от Andrey_76 »

Здравейте колеги. Прочетох за ударения карбонов пърт от мълния,та мисълта ми е някой чувал ли е за ударена лодка от светкавица.
Дали в лодката си достатъчно заземен за да те удари?
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Мълния и лодка?

Мнение от qno_zloo »

...мен, едно и също е. :bear:
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

qno_zloo написа:...мен, едно и също е. :bear:
Ако беше те ударила,сега нямаше да пишеш.Сигурно е било някво остатъчно статично електричество.Случвало ми се е нещо подобно.Седим на една височина,отсреща на другата заби една мълния.В момента на падането,усетихме нещо като ситни иглички по нас.А разстоянието не беше малко,от връх до връх.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от djokoriboloveca »

Здравейте колеги,сега им е сезона на мълниите и не са за подценяване.

http://malnia.euroengineeringbg.com/art ... ng-thunder

http://malnia.euroengineeringbg.com/art ... -lighnings
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
fider
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fider »

Виждал съм мълнии да падат в язовира въпреки, че наоколо имаше възвишения с дървета.
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
skorpion
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от skorpion »

И колко риба обръща корема!
През нощта пада мълнията,
на другия ден по обяд, още има риби неориентирани.
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Един път и на мен се случи.Бях доста навътре,на гребла.За кратко зачерня и загърмя.В интерес на истината,като затрещя,веднага удари едно сомче.Викам си,ще имам още няколко удара.Но като дойде над язовира,и като почнаха да падат ония мълний,викам си, бат Дончо дотук беше,сомовете тебе ще ядат :D .Но интересното беше,че преди да стигнат водата се пречупваха и забиваха почти до самия най близък бряг.Една не видях да падне директно в язовира.Някъде четох, на голо поле ако има една малка метална част,мълнията веднага я намира.Нищо че не е над нея.И също се самоуспокоявам,че лодката нали е един вид изолация.Но не искам да пробвам :lol:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

До там още не съм я докарал,да ме трещи в морето,
та не знам дали ще падне отгоре ми.
Интересен въпрос - ще следя коментарите.
Ама дали има такъв,дето ще може да опише преживяното ?
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

Ето нещо интересно , но все още не отговаря на въпроса ми за гумената лодка. Там е малко по различно.
http://www.youtube.com/watch?v=ve6XGKZxYxA
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

За колата отдавна е доказано,че мълнията се оттича по нея. Сферичната форма спомага за това,а и гумите нали са изолация.Но основно по сфера,мълнията се плъзга и отива другаде.Но за гумена лодка какво ще е,никой не казва.Може да го има някъде описано в интернет.Хубаво е да се потърси и види.
Аватар
krasimir n.
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krasimir n. »

[quote="Andrey_76"]Ето нещо интересно , но все още не отговаря на въпроса ми за гумената лодка. Там е малко по различно.
[url]http://www.youtube.com/watch?v=ve6XGKZxYxA[/url][/quote]

Отговаря,как да не отговаря :wink: Нищо по различно няма :D Освен,че опита беше проведен с напрежение(и ток :wink: ),които са далеееч по малки(направо мизерни), от тия които може да се достигнат при природна "мълния".А що се отнася до цитирам"За колата отдавна е доказано,че мълнията се оттича по нея. Сферичната форма спомага за това,а и гумите нали са изолация.Но основно по сфера,мълнията се плъзга и отива другаде"Работа не е нито до сферичната форма,нито до гумите като изолация,просто купето е метално и тока протича през него ,гумите и в земята(както видяхме на клипа "изолацията" на гумите издържа докам 300 и малко киловолта(на мен и това ми се струва преувеличено),та си представи-- гумена лодка и човек вътре, няколко милиона волта пробивно напрежение,стотици хиляди ампери след пробива(99% пробива ще е през най-високата част на лодката(човек или тента))Познай,какво ще стане??Според мен--лодката ако не е на обгорени парцали,ще трябва да се лепи.Гаранция ,че това няма да го прави тоя, дето е бил вътре. :( Наистина,автомобила е едно от най-безопасните места по време на буря(за защита от мълнии де :) ),но аз не искам и никого не му го пожелавам мълния да падне точно върху автомобила :D Пораженията ще са много по сериозни от показаното на клипа :idea:
jamiemirror
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jamiemirror »

Don4o_62 написа:За колата отдавна е доказано,че мълнията се оттича по нея. Сферичната форма спомага за това,а и гумите нали са изолация.Но основно по сфера,мълнията се плъзга и отива другаде.Но за гумена лодка какво ще е,никой не казва.Може да го има някъде описано в интернет.Хубаво е да се потърси и види.
Формата няма общо, нарича се Фарадеев кафез и в случая с открита не-метална лодка го нямаш.
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Гледал съм предаване,как човек седи вътре в колата.Пускат отгоре яка мълния :D ,и след това на забавен каданс, дават мълнията как се плъзга по купето и отива където тя си знае.А оня вътре си чоплеше семки и хич не му пукаше :lol: .Тука толко хора четат,та никой ли не се намери по запознат и учил, да каже нещо по въпроса.
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

Колата няма нищо общо с лодка. Ако удари мълния в лодката всички пасажери са пътници!
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Аватар
vladofommi
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vladofommi »

А... тази тема е точно по моята специалност.Едно време строях корабчета а сега мълниезащитни инсталации.Нямам никаква представа какво ще стане ако мълния попадне в лодка,но предпочитам да съм в лодка от колкото да плувам защото все пак е някаква изолация.По темата мълнии всичко е теория,няма такъв уред който да пресъздаде силата на мълнията, за да се направят експерименти.
единственото хубаво нещо на риболова във варненска област е темата във форума
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”