Монтаж за риболов в каменисто дъно

Модератор: sapuna

mi7aka_gt
новобранец
новобранец

Монтаж за риболов в каменисто дъно

Мнение от mi7aka_gt »

Кажете ми кой е най подходящия монтаж за каменисто дъно на язовир(Оброчище) ... дадоха ми такава информация.. че има каменисто дъно този язовир Оброчище?
Риболова е като футбола,не всеки удар е гол и не всеки улов стига до тигана
snegk
и господ не е толокова добър

Re: Монтаж за риболов в каменисто дъно

Мнение от snegk »

Хубаво ,но колко е дълбоко, бистра ли е водата, на какво и какво ще ловиш.Дай малко джокер :D
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
MIR4EV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MIR4EV »

вместо олово използаш камък привързан с ластик :!: :wink:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Откога го търся това дъно!!!

Послушай Илийката и дай повече подробности,за да получиш актуални отговори! ;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
mi7aka_gt
новобранец
новобранец

Мнение от mi7aka_gt »

Ами в язовира обитават повече шарани,толостолоби и бяла риба.. тва е.. по надежно ми е на ловя бяла риба.. иначе водата.. е мътна.. долу горе немога да кажа.. дълбочина .. не по голяма от 2м. :)
snegk

Мнение от snegk »

Сега ако каже с какви такъми ще ловиш, на плувка или на дъно и ще размишляваме над техниките и тактиките :wink: :wink:
mi7aka_gt
новобранец
новобранец

Мнение от mi7aka_gt »

мисля на плувка тоест тапа 50 гр . .. .. ако ловя на дъно мисля че ще късам доста.. защото на него язовир има ..доста камъни и някви дето се закача и къса
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

Ами аз за дъно правя горен монтаж и връзвам ловото с по-тънко струно. Така ловото се къса а рибата излиза.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Аватар
achocarp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от achocarp »

Andrey_76 написа:Ами аз за дъно правя горен монтаж и връзвам ловото с по-тънко струно. Така ловото се къса а рибата излиза.
Този тарикатлък работи безотказно, аз навремето го научих от един колега на Ивайловград, но в наши дни ако се направи ЧотРиг и се ползват тежести по 1.50-2 лева то тогава един излет ще струва колкото една кола :lol: :lol: :lol: затова и на мен мие интиресно какво може да се измисли :roll:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

achocarp написа:
Andrey_76 написа:Ами аз за дъно правя горен монтаж и връзвам ловото с по-тънко струно. Така ловото се къса а рибата излиза.
Този тарикатлък работи безотказно, аз навремето го научих от един колега на Ивайловград, но в наши дни ако се направи ЧотРиг и се ползват тежести по 1.50-2 лева то тогава един излет ще струва колкото една кола :lol: :lol: :lol: затова и на мен мие интиресно какво може да се измисли :roll:
Фидерен монтаж патерностер с по-тънко влакно за късото рамо и обикновена пружина от 30-40 стинки, без куките; ако е необходимо пружината може да се доутежни допълнително по оста- такива имам посяти не знам колко на "пожарната" :idea:

п.п. след като една зима посях 5-6 хранилки тип frame(рамка) из между железата там, същите бяха заменени от пружини и тънко късо рамо на патерностера; куката- директно на основната линия:
Бачо Илия написа:Патерностер само от основната линия

Понякога възникна въпрос :"..до колко са здрави линиите при ползване на вирбели и трябва ли въобще да се ползват при риболов на едри риби..." ще разгледам и един от вариантите на монтажа "патерностер", който в същност аз го считам като най-здравия монтаж и предимствено за ползване при риболов на едри риби. Става въпрос за частния случай на този монтаж, когато се прави с голям 60-70 сантиметров клуп и не се ползват вирбел и повод.

Прегъвам основното влакно на две за да направя 60-70см клуп:

Изображение

Сгъвам в окръжност и правя 4 промушвания на сдвоената част за да се направи четворния "воден" възел:

Изображение

Затягам бавно до като се получи "осмицата" на картинката по-долу. Плюнчи се и се стяга здраво; заради това задължително плюнчене, възела се нарича "воден възел":

Изображение

Режа големия клуп в приблизително съотношение 1/3-та към 2/3-ти :

Изображение

Връзвам хранилката към по-късия край, а куката към по-дългия( трябва да съобразим и дължината на рамото на патерностера с дистанцията на която ловим):

Изображение

Хранилката в случая е тип "рамка", с по-глетава захранка и преобладаващи едри частици, царевица и др.; куката е здрава "6"-ца; монтажа е самозасичащ. Поради характера на риболова, типа на хранилката и сравнително глетавата смес, захранването е добре да се прави със сравнително стегнати топки и с голямата прашка; дохранването- също.
Хранилката тип "рамка" свежда до минимум вероятноста от закачане и късане на едра риба при "маневрите" в близост до дъното; при наличие на закачки, хранилката се връзва за по-тънко влакно към основното, а куката е пак директно на основното; става дума за основни влакна 0.20/0.205/0.22/0.225.....Ако ще се лови между железа и 99% сигурни закачки, ползвам обикновени пружини от 30ст., а не хранилки по 1.50-2.0лв :idea:
п.п.п. сори ако снимките изглеждат малки, ама ресайза на Форума е такъф :wink:
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

achocarp написа:
Камък за тежест е спасението :wink:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

snegk написа:Камък за тежест е спасението :wink:
Може ли снимки на такъв монтаж и как се замята с него?
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Имах една снимка от хамбарите на теца, но не мога да я намеря.Иначе за нанасяне с ел. лодка, с голяма лодка и хвърляне на къси дистанции се слага на ластик и се закача на клипса.За по-големи дистанции с плетено влакно или здрав монофил и пак на клипса.Дистанцията е според човека такъма и др.Завързан камака правилно с плетеняк не може да падне при какъвто и замах да направите, естествено камъка трябва да е подходящ, не да е объл.Дистанцията няма да е като с олово, но се постигат добри дистанции.Спестил съм поне стотина олова по-този начин. :wink:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

За разпъване:
Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

snegk написа:Имах една снимка от хамбарите на теца, но не мога да я намеря.Иначе за нанасяне с ел. лодка, с голяма лодка и хвърляне на къси дистанции се слага на ластик и се закача на клипса.За по-големи дистанции с плетено влакно или здрав монофил и пак на клипса.Дистанцията е според човека такъма и др.Завързан камака правилно с плетеняк не може да падне при какъвто и замах да направите, естествено камъка трябва да е подходящ, не да е объл.Дистанцията няма да е като с олово, но се постигат добри дистанции.Спестил съм поне стотина олова по-този начин. :wink:
Адаш, аз си я спомням снимката и затова попитах. Най-големия ми кошмар в това отношение бяха наколко февруаро-мартенски излета на "пожарната"(ТЕЦ-а)- няма как с лодка, или пък да се нанася с дюшек в този сезон; единия излет температурата през ноща падна до минус 15 градуса и сутринта само ракията не беше замръзнала- няма ни вода, ни бира, ни вино, ни безалкохолно... земните черви бяха станали в кутиите кат склуптури :D Мяташе се със сравнително тънки влакна заради течението и дистанцията и след първия излет се мина на патерностера по-горе; като се заметне, нищо не се пипа до като монтажа не спре в някое от железата на дъното.... и след удар, в най-добрия случай, излиза само куката с рибата :lol: :drinkers: По оста на пружините допълнително се навива листово олово от кабел(без пари), та да стане барем 70-80 грама(без захранката); иначе, няма спиране деее... :mrgreen: :D С такова "устройство" и не много голяма топка нормално се замята на около 70-80 метра, май имам някоя и друга тунингована пружина и утре ще я щракна. От "класиката в жанра", патерностера си е един достоен за уважение монтаж :idea: :wink:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”