Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Къде и как за костур???
Модератор: sapuna
- tedideo
- научил се да хвърля
Re: Къде и как за костур???
В събота ходих на яз.Горни Дъбник от към Телишкия ракав.Забелязах ,че доста хора бяха на хвърлили за косур на подвижни плувки на царички и като ги гледах риболова и беше доста успешен затова се запитах дали няма да върви и на изкуствени примамки.Имам голям мерак да по хвъргам малко блесни да начешам крастата но несъм се запасил още затова търся инфо за някои успешни клатушки или въртящи .Даваите предложения 

- tedideo
- научил се да хвърля
Колега (szhristov) даи да ти видим самоделките

- szhristov
- ще става разбирач
Привет,
вчера малко се отплеснах, за което се извинявам
Обещах да дам малко самоделки - и ето ги и тях:
1. Блесничка УЛ, Л - зависи от оливетката, която ще използвате. Иначе - нищо сложно
Взимате си оливетка -по избор, мънисто, тройка, правите си перка, малко неръждавейка тел - и сглобявате... оп, щях да забравя лака за нокти

...та първо ухото за тройката, слагаме тройката, оливетката
телта на ухото да не се показва над оливетката
поставяме мънисто и перка.
Перката - тази е от медна ламарина - може да се направи от каквото и да е, като при поставяне леко се огъват краищата и, за да се намали обема. Така може да се регулира съпротивлението при проводката и съответно дълбочина на газене
От горе правим пак ухо, боядисваме и е готово
...защо тази самоделка ще работи - и работи, а е много проста по конструкция
Костура е хищник, и се храни с всичко, което привлече вниманието му, като обект за хранене. Предпочита червените разцветки и високочестотните трптения, които изострят вниманието му
Тази блесничка при проводката си трепти с честотата на въртяща блесна - тоест - с висока честота, което е най-добрия варянт за привличане на костур. Малка по габарити и с нужната разцветка тя е неустоймо предизвикателство
Може разбира се да направите каквато си искате големина и разцветка - това е въпрос на личен избор, но за мен тази пропорция е идеалната за спортен риболов на костур.
Като добавка на трийката може да се постави муха или червено шлаухче, но аз поради големината съм капнал само малко лак.
Обърнете внимание на това,че на тройката винаги трчбва да има "нещо" шлаухче, муха, капка лак, което допълнително да дразни. Идеята е: предполагам сте имали доста празни кълванета на блесна
това е защото рибата като се доближи до примамката се "чуди" какво е това, дали си заслужава и атакува блесната, а не тройката
тук като инструмент за привличане се използва генератора на колебания - перката - и вече когато рибата е привлечена тя захапва оливетката или тройката с украшение и не се "чуди" къде да нападне
Украшението на тройката придава допълнителна игра на примамката и тя става по-жива 
...та това е първата самоделка, с която ловя костур навсякъде
...следва продължение...
Поздрави

1. Блесничка УЛ, Л - зависи от оливетката, която ще използвате. Иначе - нищо сложно

...та първо ухото за тройката, слагаме тройката, оливетката

...защо тази самоделка ще работи - и работи, а е много проста по конструкция

Като добавка на трийката може да се постави муха или червено шлаухче, но аз поради големината съм капнал само малко лак.

...та това е първата самоделка, с която ловя костур навсякъде

...следва продължение...
Поздрави

...и наслука
- szhristov
- ще става разбирач
2. Самоделно спинербейтче.szhristov написа:Привет,
вчера малко се отплеснах, за което се извинявам
![]()
По размер е по-малко от обичайните-даже не знам дали има серийно производство на такъв размер.

Отдолу на рамката се закрепва главата. Тази е закрепена неподвижно, но може да се закрепи и подвижно с халка за рамката.
На главата поставяте силиконче и примамката е готова

При проводка листчето привлича чрез колебание и привлечената риба кълве на силикончето.

В момента в който примамката падне във водта тя започва да работи. Листчето е закрепено с вирбел и халка, Това му позволява да работи както докато пада, така и при проводка

Друго предимство е че куката е обърната нагоре и се избягват много голяма част от закачките по време на проводката

...та това е втората самоделка, с която ловя костур навсякъде

...следва продължение...
Поздрави
...и наслука
Много ти благодаря за тези самоделки, със сигурност ще пробвам първата дето е като блесна, втората ми се види трудна.... още един път благодаря !!!!!
п.п. тройката кой номер е добре да е и на спинербайта единичната кука кой номер да е ?

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
- szhristov
- ще става разбирач
...за синербайтчето - кука 10 и по-малка е добре, но зависи каква глава ще ползвате и какво туйстерчеRibko написа:п.п. тройката кой номер е добре да е и на спинербайта единичната кука кой номер да е ?

...за тройката на първата блесничка

Ако има още въпроси - питайте.
Поздрави

...и наслука
Колега как имаш такива нерви да правиш тия блесни не знам
на мен като ми трябва блесна отивам и си купувам,ама на теб щом ти доставя удоволствие продължавай

- szhristov
- ще става разбирач
kolio_vg написа:Колега как имаш такива нерви да правиш тия блесни не знамна мен като ми трябва блесна отивам и си купувам,ама на теб щом ти доставя удоволствие продължавай
![]()

Поздрави

п.с. Утре мисля да посетя диканите с кану

...и наслука
Кефа е голям като хванеш нещо на това,което си направил спор няма,продължавай! 

- tedideo
- научил се да хвърля
Колега (szhristov) евала ти казвам много добре са станали блесните ще се помъча да си направя и аз

- arilus
- ще става разбирач
разкошни самоделки, от време на време и аз се пробвам и положително ще използвам идеите ти. обаче понеже използвам за костура предимно доста по-едри въртяши блесни, се питам с тези дребнички примамки не изситнява ли много улова? горе-долу в какъв диапазон е размера на рибата и пробвал ли си с тях за кефал?
Здравейте колеги,
да предположим ,че сме на едно езерце където сме чували ,че има трофеини кустури , ходим на рибка ,но хващаме само по 400-500 грама какво правим ако искаме да проверим дали наистина има и по големи
??
да предположим ,че сме на едно езерце където сме чували ,че има трофеини кустури , ходим на рибка ,но хващаме само по 400-500 грама какво правим ако искаме да проверим дали наистина има и по големи

- szhristov
- ще става разбирач
Привет,
Извинявам се, че няма нови представяния на блесни, но не можах да мърдам тия дни от нас и за това не съм писал...
Ще се опитам да помогна на колегата:
Бих те посъветвал да пробваш въртящи (3-ти и повече номер) и клатушки (0 и нагоре) като за мен блесната е самоделка (тип шторлинг) или купешка - мепс. Не че правя реклама, но това ми допада най-много
Може да пробваш и някой кастмастер - също отлични резултати
по-натам ще покажа как се прави самоделен кастмастер.
Та за трофейните костури - търси ги където има естествено укритие и предпоставки за нападение от засада
на по-едри примамки - било то изкуствени или естествени
Ако ловиш на изкуствени - има значение каква примамка за каква дълбочина ще използваш
..трябва да вървя. Ако имаш още въпроси и мислиш, че съм бил полезен
пиши, аз като имам време ще помагам с каквото мога
Поздрави

Извинявам се, че няма нови представяния на блесни, но не можах да мърдам тия дни от нас и за това не съм писал...

Ще се опитам да помогна на колегата:
Колега, ако наистина има трофейни, то те имат малко по-различно поведение от другите. Костура докато е малък се движи на "ята". Когато порасне вече по-големите екземпляри стават самостоятелни и се отделят. За това е по-трудно и да хванеш трофеен екземплярdamn написа:Здравейте колеги,
да предположим ,че сме на едно езерце където сме чували ,че има трофеини кустури , ходим на рибка ,но хващаме само по 400-500 грама какво правим ако искаме да проверим дали наистина има и по големи??

Бих те посъветвал да пробваш въртящи (3-ти и повече номер) и клатушки (0 и нагоре) като за мен блесната е самоделка (тип шторлинг) или купешка - мепс. Не че правя реклама, но това ми допада най-много

Та за трофейните костури - търси ги където има естествено укритие и предпоставки за нападение от засада

Ако ловиш на изкуствени - има значение каква примамка за каква дълбочина ще използваш

..трябва да вървя. Ако имаш още въпроси и мислиш, че съм бил полезен

Поздрави

...и наслука
Мерси много, беше ми полезен твоят съвет... при първа възможност ще отида , при успех ще пратя някое пикче , НАСЛУКА !
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Като говорим за Костур близо до Софето, мисля, че задължително трябва да се спомене и яз. Искър. Напоследък съм запален по спининга, но за съжаление на жива стръв винаги имам по-добър резултат.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.