Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Фидър или пружина
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- учете се от него
Re: Фидър или пружина
Аз го виждам на картинката че монтажа не е полублокиран тип, което предполага да се монтира стопер на основната линия на малко разстояние зад противоуплитащия шлаух, но щом ползваш куивър-функциите на върха и засичаш "на ръка", това не е необходимо. Още повече че и утежненито на пружината ми се вижда малко за да стане добро самозасичане- "санитарния минимум" е поне 60гр; при правилно построен монтаж(това което писах по-горе), механиката на монтажа ще сработи, куката ще се завърти в устата на щарана и ще го хване най-вероятно за долната джука, дори и с това утежнение, но обезателно трябва да се направи и незабавна подсечка за да се забие добре куката; то не че и с по-голямо утежнение не трябва- и 120гр да е, пак трябва.

аз пък все се чуда,ако се лепи куката с стръвта към захранката, да ли ще е необходим шлаул. 

КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
-
- учете се от него
Ванка, въобще няма да е необходим и по принцип при фидерните монтажи не се ползват шлаухи, ледкори, протекторни лидери и подобни похвати както в шаранджийския риболов. При тази инлаин-пружина е достатъчмо да се сложи един силиконов конус отзад и евентуално една силиконова тръбичка отпред(за полублокиран от вирбела, монтаж) и си става чист "метод фидер". Сега, при този тип хранилки не е добре куката със стръвта да е в захранката, защото при наклонено дъно не се знае колко ще се търкаля и как ще се застопори хранилката- може куката да остане под хранилката; по-добрия вариант е повода да е по-къс от хранилката с конуса- 7-8 см е оптималната дължинаshekira написа:Аз пък все се чуда, ако се лепи куката с стръвта към захранката, да ли ще е необходим шлаух.

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
....хаха,незнам колеги ама с метод фидер и по-специално с този моя с прожина и фиксирана имам успех и тръпка, а гледам колегите до мен метат цял ден кошници и хванат 4 шарана и ми става жал....
На Искъра пак ловя така , но слагам 2 царевици и вярно не на всяко хвърляне хващам , но като чукне е от 0,5кг нагоре платика, и там гледам до мен мятат кошници като ненормални и ми вадят некви платички за стръв дет се вика(сложил 12 номер кука с един бел и един розов) , пробвах Шот-гън на Миди и той е успешен но на него не върви да сложиш 5 номер кука с две царевици ,някакси е малко храната за такава кука и стръв...
Сега мисля да се охарча и да взема някви нови хранилки приличат на ( троен стабилизатор на ракета) и отежнение в средата и конична туба на края, на която и дават монтаж без ПР-тръбичка, 12лв за два бр. в голяма опаковка и пласмасата е добра доста меланин има в нея (май така се казваше) има си фиксирано отежнение да пада по един и същ начин лесно освобождаване на захранката , възможност за два монтажа инлаин и фиксиран...
Какво ше кажета за тях, не мога да ги намеря в нета а ги има в Испанския магазина до орозов на площада.

На Искъра пак ловя така , но слагам 2 царевици и вярно не на всяко хвърляне хващам , но като чукне е от 0,5кг нагоре платика, и там гледам до мен мятат кошници като ненормални и ми вадят некви платички за стръв дет се вика(сложил 12 номер кука с един бел и един розов) , пробвах Шот-гън на Миди и той е успешен но на него не върви да сложиш 5 номер кука с две царевици ,някакси е малко храната за такава кука и стръв...
Сега мисля да се охарча и да взема някви нови хранилки приличат на ( троен стабилизатор на ракета) и отежнение в средата и конична туба на края, на която и дават монтаж без ПР-тръбичка, 12лв за два бр. в голяма опаковка и пласмасата е добра доста меланин има в нея (май така се казваше) има си фиксирано отежнение да пада по един и същ начин лесно освобождаване на захранката , възможност за два монтажа инлаин и фиксиран...
Какво ше кажета за тях, не мога да ги намеря в нета а ги има в Испанския магазина до орозов на площада.
Модела е сходен на Drennan Method Feeder носят доста манджа и си иска тежка сопа ... А колкото до Middy-то всичко което идва от към Англия е правено като за тяхните условия. Останах супер учуден от размера на хранилките на Preston.
-
- учете се от него
Колега, ето в тази тема има писано доста по тези въпроси и има още да се пише:qno_zloo написа:.....
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=23&t=23616
Аз също съм фен на инлайн пружините- 20 и 40гр; на Копринка ловя с тях на бабушките бабите и дърти каракудляци- със шаранджийски пръти и сигнализатори: тренирам за, ако някога все пак се появят шарани там....

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
...да трябват тежки сопи, не са за фидер много, но ми казаха че има и малкия им вариант ,но на корум/н не знам точно ка к се казваше.YKN написа:Модела е сходен на Drennan Method Feeder носят доста манджа и си иска тежка сопа ... А колкото до Middy-то всичко което идва от към Англия е правено като за тяхните условия. Останах супер учуден от размера на хранилките на Preston.
А за нем шотгъна си е чик...ска работа за ловене на стръв.Ако бяха я направили 3-на по големина щяха да са нор едно.
Аз със нея си ловя червеноперни на Богров като отида за щука, за тази цел е убииствена.
ПС; Имам един въпрос, гледам едно конично оребрено олово за шарнджииски риборов което го водят фидер олово и казват че се запълвало в каналите с джаканка и се диипвало...как става сахващането на попиващия материал
-
- учете се от него
Ако става въпрос за това:
Прави се ей тъй:

Бачо Илия написа:Няколко думи и за метод-оловата! Съществуват в разни и разнообразни варианти, някои от тях съм ги показал в началото на 1-вата страница в темата. Тук ще постна още едно, което е така да се каже с двойно предназначение:
В любителския риболов се ползва като се набива със по-глетави захранки, пасти или теста и обичайния полуфиксиран инлайн монтаж. В състезателния шаранджийски риболов обаче са забранени всякакви фидерни изпълнения от типа на кошнички, методи, захранки, пасти и т.н. и въпросното олово се ползва като на него се нахлузват изрязани със съответните размери дунапренени пръстени като след това (или преди това) се дипват или обработват с атрактанти.
Колега в друг форум сподели че навива в процепите дебел памучен конец, който много добре поема и задържа ароматизаторите; може би това е дори и по-удачния вариант от дунапренените пръстени и ще го тествам при първа възможност![]()
Прави се ей тъй:
Бачо Илия написа:Метод-олово(80гр.), подготвено за "дипване":
Връвта е многонишкова, 100% памук. Изхитрил съм се да навия връв в само два от четирите канала, така че след като се дипне в атрактант, отгоре да може да му се сложи омесена захранка, качамаци, теста или пасти. По този начин "работещият" му престой под водата ще се удължи значително!

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
....колега ти си бил номер едно в тоя форум, като сървар си- веднага излиза инфо от тебе.
Това твоето е респектиращо, преди 5 години като се регнах такива като теб нямаше тука , и за това мислех по бракониерски, мойте уважения, ще се радвам да се запознаем лично.
Това твоето е респектиращо, преди 5 години като се регнах такива като теб нямаше тука , и за това мислех по бракониерски, мойте уважения, ще се радвам да се запознаем лично.
Батко не съм сгласен, да обзаложим по нещо и да хващаме към "Богров"qno_zloo написа:....хаха,незнам колеги ама с метод фидер и по-специално с този моя с прожина и фиксирана имам успех и тръпка, а гледам колегите до мен метат цял ден кошници и хванат 4 шарана и ми става жал....![]()

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
....нямаш грижи, аз за това нещо винаги имам време, дай залог на лична.
В неделя съм там, попринцип регламента за стръв какъв е, все пак трябва да има такъв, но да не се ограничаваме само с топчета.Също не се признава с повече от 1бр. куки, такива с 2/4/6 да го нямаме...
единствено държа да определя дистанцията АЗ, а тя ще е 60+.....
В неделя съм там, попринцип регламента за стръв какъв е, все пак трябва да има такъв, но да не се ограничаваме само с топчета.Също не се признава с повече от 1бр. куки, такива с 2/4/6 да го нямаме...

Защо 60+ ?qno_zloo написа:....нямаш грижи, аз за това нещо винаги имам време, дай залог на лична.
В неделя съм там, попринцип регламента за стръв какъв е, все пак трябва да има такъв, но да не се ограничаваме само с топчета.Също не се признава с повече от 1бр. куки, такива с 2/4/6 да го нямаме...единствено държа да определя дистанцията АЗ, а тя ще е 60+.....
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
....за теб проблем ли е, ако не е , защо питаш.
Последно си спомням че бях пред къщичката и шефчето ме нервира в спор за дистанция и на второто мятане бях вкарал оловото в коша за боклук на отсрешния бряг, добре че нямаше хора.
Последно си спомням че бях пред къщичката и шефчето ме нервира в спор за дистанция и на второто мятане бях вкарал оловото в коша за боклук на отсрешния бряг, добре че нямаше хора.

-
- учете се от него
Много рядко се лови с фидер на такива дистанции 60+, по ред съображения
Последно по-миналата зима със Шаки ловяхме цяла зима бабушки и костури на Домлян на 70-75 метра и 15 м. дълбочина, щото не идваха по-наблизо и по на плитко. От тогава насам, много рядко съм ловил на над 50-55 метра( за кошнички и фидер става въпрос). Нормалните дистанции, според мен, са 35-50 метра. Иначе с дънарките и ако се цопка с 3-4 унции олова в такива и подобни гьолове, трябва да се ползват плетени или монофилни шок лидери, щото при късане оловото отлита няколко десетки метра в повече от планираното и наистина може да стане голяма бела

Като мога да хващам шарани на 30 м., не виждам смисъл да ги ловя на 60+qno_zloo написа:....за теб проблем ли е, ако не е , защо питаш.

Не виждам защо това трябва да е фактор