Купих лодка, незнам да троля ... събирам оборудване ... :(

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Купих лодка, незнам да троля ... събирам оборудване ... :(

Мнение от bigfisherman »

Здравейте колеги,
купих си лодка, но ... нито съм ловил от лодка до момента, нито съм тролил досега.
Практикувал съм спинингов риболов, което ми помага за спининг риболов от лодка.

1.Искам съвет за закопуване на въдици (дължина, акция) и макари за тролинг, воблери, влакна и първоначално необходимото оборудване за старт в този вид риболов.

2.Моля и за съвети с каква скорост се дърпат воблерите, на каква дълбочина ... начини на риболов на сом, бяла ...
май доста станаха въпросите, но бех искал максимално да се запозная теоретично, за да мога да трупам опит и да си вадя изводите, мерси засега колеги ! Втора точка не е толко фатална, но би ми била полезна с основни съвети.
Междувременно продължавам да чета темите за този вид риболов във форума ;) :drinkers:
Последно промяна от bigfisherman на Пет Юли 09, 2010 6:35 pm, променено общо 4 пъти.
Icko_
новобранец
новобранец

Re: Купих лодка, незнам да троля ... ;(

Мнение от Icko_ »

Опит се трупа най-добре чрез практикуване.
Наслука! :)
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

Icko_ написа:Опит се трупа най-добре чрез практикуване.
Наслука! :)
Да де, ама засега нямам оборудване ... това е добро начало (желанието) ;)
VIKI_HARI
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от VIKI_HARI »

Здравей колега трябва да поясниш какъв е двигателя ел. или бензин за скороста.За воблерите колкото повече толкова по добре .За въдицата аз се доверих на Tica .Влакното плетено в зависимост от това дали само ще тролиш от мен толкова успех
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

VIKI_HARI написа:Здравей колега ...
Мерси колега, двгатля е 40 кончета, бензинов с дистанционно управление, извънбордов ...
Относно въдиците, да те питам каква дължина си избрал, само за тролене и за сом (не че знам как се лови, но ми се ще) ги искам 2 или три пръчки да ползвам, незнам колко е оптимален варянт ... и дали няма да се оплитат ...
VIKI_HARI
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от VIKI_HARI »

bigfisherman написа:
VIKI_HARI написа:Здравей колега ...
Мерси колега, двгатля е 40 кончета, бензинов с дистанционно управление, извънбордов ...
Относно въдиците, да те питам каква дължина си избрал, само за тролене и за сом (не че знам как се лови, но ми се ще) ги искам 2 или три пръчки да ползвам, незнам колко е оптимален варянт ... и дали няма да се оплитат ...

Моята е Tica Graphite 2.4 аз лично влача една идея над мин . оборотите .Относно броя на въдиците може да ловиш и с повече но ти трябват приспособления погледни в екипировка там мисля беше показано аз все още ловя с две
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

С каква акция ти е тиката, и какво влакно ползваш?
VIKI_HARI
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Купих лодка, незнам да троля и нямам такъми ... :(

Мнение от VIKI_HARI »

Акция 14-43гр. влакно -12 либри.Но за сом май ще е малко
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

Колега мисля че като за начало 2 въдици са достатъчни/ако си сам/. Ако сте двама не е проблем дори и 6. Стига лодката да го позволява. При влачене скороста ми е 3 / 3,5 километра на скорост без газ. Ако позволява лодката можеш да вземеш и малко моторче само за тролене.
Успех в гоненето на мустакатия.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
NaskoKJ
новобранец
новобранец

Мнение от NaskoKJ »

Колега, моята препоръка е
1) да си вземеш пръчка 2.10 м., с акция около 30-60. Ако ползваш такава с по-мек връх (каквато сигурно имащ, защото си практикувал спининг) ще ти бъде трудно с големите воблери, които трябва да използваш за сом. Аз съм привърженик на плетените влакна за този случай и затова ползвам такива с дебелина 0.22 - 0.30 мм
За макарата - трябва ти нещо яко... може и мултипликатор. Зависи от това колко пари си готов да дадеш, но може да се намерят хубави - PENN, Shimano и от сорта
2) за воблерите - май няма точна рецепта :) на всеки водоем е различно.... може да си пуснал някой дето са ти казали че е за сом, пък да хванеш бяла риба с него :D Вземи си повечко видове "потъващи"-Салмо, Рапала имат доста подходящи модели за сом и бял
Скорост - може би около 4 км/ч.
Наслука! :) А пък като извадиш големия сом - пиши на какво си го закачил :wink:
yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

Здравей,най важното е,че имаш желание,лодката и мотора трябва да да са надеждни,във всеки един момент и всяка възможна ситуация да реагираш!Хубава лодка и качествен мотор струват пари,но биха ти спестили много нерви.Екстри от сорта на хидравлики,Z-колони и други са гъдел който прави риболова доста по приятен.Бих ти препоръчал две по дълги пръчки,примерно на 2,70мт. за странични и една по къса 2,10 или 2,40 за задна права с акции примерно 50-100гр.Все пак това пак опира до големина на лодката и колко души ще тролите в дадения момент.Ако смяташ да си сам,не ти препоръчвам повече от две въдици,защото при удар на едра риба става мазало!Макарите е добре да са качествени,големи за да събират поне 200-250мт. плетеняк(задължително)Както спомена колега в по горен пост избирай доказани марки,Пен,Финнор,Шимано,Дайва и др.Теглото на макарите да не те притеснява,все пак ще си седят на стойки,няма да уморяват ръката!Относно примамките,всичко опира до проба грешка,няма универсални такива,на единия гйол си ловят,но на другия нямат удар.Темата е доста обширна и няма как в един пост да се добие пълна представа за всичко свързано с този способ,но надявам се,че все пак съм бил полезен!
speysi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от speysi »

Моята препоръка е да предвидиш в оборудването хубави и най-вече много яки стойки за въдиците.
Големите воблери правят много голямо съпротивление, а и при удар стойките също са подложени на
голямо натоварване.
Въдиците е добре да са къси, за по-лесно боравене в лодката. Аз лично съм се спрял на 2.40.
Макарата е хубаво да е мултипликатор с брояч на влакното, за да си наясно на каква дистанция
зад лодката се намира примамката.
Скоростта е променлива, зависи от вида примамка и се движи средно от 3 до 5 км/ч.
Аватар
jovani
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jovani »

И може би не на последно място ,помисли за спасителни жилетки.От мен наслука.
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

Колеги, мерси много за дадените подробни съвети и мнения, не отговарям в темата за да може да не се разводнява, защото съм сигурен, че няма да съм последния новобранец за този вид риболов! :lol:
Значи лодката е 4,50 метра дълга, не е надуваема и мисля да сложа три стойки (съдейки по вашите препоръки),
две за странични въдици и една за средна изправена. Мисля, че почти никога няма да съм сам, затова мисля три да са ... едната мисля от 1,80 до 2.10м. пак по ваши препоръки, за двете странични, незнам дали 2,70 няма да са доста дълги!? Влакното - плетеняк (задължително, по ваши препоръки) 200 - 250м на маркови макари, само незнам с какъв диаметър да е плетеняка?
Мерси предварително на всички колеги, които писаха и ще пишат в темата, искренно се надявам да има един ден и аз какво да споделя с вас ... по темата :) :drinkers:
speysi написа:Моята препоръка е ... примамка и се движи средно от 3 до 5 км/ч.
Колега мисля стойките да са от неръждавейка, мисля дебелината да е 1,5мм на фи 21-25мм. по около 30-35см. добре ли е като варянт? Страничните мисля да са под ъгъл от 45 градуса, а средната да е под 20-30 градуса изправена назад.
Имам и едно друго питане, как си измервате скоростта, аз на таблото пред волана имам само волт метър, оборотомер и часовник ... :oops:
Последно промяна от bigfisherman на Нед Юли 04, 2010 3:36 am, променено общо 1 път.
Аватар
ioska70
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ioska70 »

Като основен такъм ,ще ти трябва и сонар за по добър тролинг пък и с него ще си определяш и скороста и много други неща.
Наслука.
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”