Щука в малък водоем?

Модератор: sapuna

Mast3ra
новобранец
новобранец

Щука в малък водоем?

Мнение от Mast3ra »

Здравейте! Ще ходя за първи път специално за щука. За водоема: Много гъста растителност, не много голяма дълбочина. Има към 3,4 места където може да се промушим за да ловим. Искам да попитам влакно 0.25/0.30 с метален повод подходящо ли е и какъв вид примамка да избера (размер, вид и т.н.)? Благодаря предварително. Имам възможност и за риболов с жива стръв (кубинка или каракуда уловена от същия водоем)? Благодаря предварително...
carp777
учете се от него
учете се от него
Местоположение: НАКАТА Пловдив,Хасково,яз.Ивайловград и после обратно
Обратна връзка:

Re: Щука в малък водоем?

Мнение от carp777 »

Стръвта е най- добре да е от водоема,за мен най-добре са малки червеноперки или баби ако има разбира се във водоема.За влакното може би малко по дебело ,незнаеш кво ще ти одари пак и на тесни места има и закачки сигурно( зависи все пак кво ти е влакното де ). :D
Успех и пусни репортаж дали си хванал нещо. :D
Последно промяна от carp777 на Вто Юли 06, 2010 12:35 pm, променено общо 1 път.
C.A.R.P.
Catch /for pleasure/ And /photo for memory/ Release /for future/ Pro
Не помня от кога съм рибар................... но помня,че се зарибих отдавна.
Последен шарко:63 см ,5 кг от река Тунджа в Ямбол.
Mast3ra
новобранец
новобранец

Мнение от Mast3ra »

Водоема преди години беше рибарник. Преди година-две бе зарибен с шаран, уклей и каракуда. Някой се изгаври и пусна мрежи. Останаха само каракудите. Тази година пуснаха преди месец някъде и щука. От личен опит знам, че каракудата кълве мигновенно, а един приятел каза, че всеки път се връщат с по една, две щуки. Най-големият улов бе към 70-80см. Мисля, че не е ползвал специално влакно. А за стръвта. Жива ли да я пусна рибката или да я нареже, че да има аромат?
ЕДИТ: А, да. Къде е най-подходящо да се пробвам, където има повече растителност или където е по-открито?
carp777
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от carp777 »

Жива естествено :D По голяма е вероятността да я види щуката.
C.A.R.P.
Mast3ra
новобранец
новобранец

Мнение от Mast3ra »

А на открито или на място с повече растителност да я търся...?
carp777
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от carp777 »

Точно в края на растителноста,защото щуката се крие там и атакува от засада :D
C.A.R.P.
Аватар
szhristov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от szhristov »

Привет,

Това влакно си е направо подигравка с щуката :lol: като нищо ще ти го отнесе, ако реши :!:
Стоманения повод е задължителен - както и да я ловиш.
Принципно най-добра стръв е рибка от водоема - жива :arrow: вече къде да търсиш щуката трябва да го прецениш на место. Огледай се за укрития за засада, ако липсват гледай за места с резки промени на дълбочина, граница на растителност, паднали дървета и т.н - такива особенности подходящи за засада. При гъста растителност във водата може да си направиш "дупка" и там да я чакаш, но щом има и открити места - стрелай там :wink:
...на какво ще я ловиш - плувка, дъно или изкуствена стръв :?:
Моля ако става за спининг пусни едни ЛС къде е това, че на последък местата за щука на спининг "изчезват" едно по едно :(

Поздрави, ако има още въпроси - питай

:drinkers:
...и наслука
Mast3ra
новобранец
новобранец

Мнение от Mast3ra »

Ами на плувка ще се пробвам. Тъкмо се връщам от там, като пробвах клей за стръв, но нищо не излезе. Хората които ходят по-често казаха, че щуката е изяла останалата риба. След ден, два ще отида, но този път ще се подготвя. Видях, че пробваха и на воблери, но нищо не излезе. Ще потърся лодка, понеже навътре са хващани екземпляри от порядъка на 3-4кг. За спининг също става-имаше си и своите любители. Понеже в последно време често валеже нивото се е покачило значително.
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

szhristov написа: Моля ако става за спининг пусни едни ЛС къде е това, че на последък местата за щука на спининг "изчезват" едно по едно :(
Че как изчезват.Щом става за стръв,става и за спининг.Просто трябва да се уцели точната примамка.
Katana
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Katana »

maranzika написа:
szhristov написа: Моля ако става за спининг пусни едни ЛС къде е това, че на последък местата за щука на спининг "изчезват" едно по едно :(
Че как изчезват.Щом става за стръв,става и за спининг.Просто трябва да се уцели точната примамка.
Ако обрасва с водорасли и остават само прозорци ще става за тапа, но за спининг едва ли.
All we are is dust in the wind...
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

Здрасти,колега. Моят съвет е,ако ловиш с 2 въдици на тапа,да пробваш с различни по големина рибки за стръв. Също така експерементирай с дълбочината на която си пуснал стръвта. Ако си си набелязал добро място за ловене,трябва да го облавяш цял ден,защото съм имал много случаи,когато цял ден не иска да кълве и по някое време просто полудява. Не слагай много големи тройки,малките също са достатъчно здрави, да издържат и по-голяма щука. Това,че другите не са хванали на изкуствени примамки не значи че ти не можеш да закачиш някоя щука. Относно изкуствените примамки според мен ключа е в различното водене на примамката. Гледай да ги водиш,колкото се може по-бавно. Късмет и чакаме снимки. :wink: ПП. Относно избора на място за тапите,гледай да е по-близо до шавара/щуката винаги дебне до някъкво укритие/. Навий си поне 0,35,така ще си по-сигурен,че ще я издърпаш от шавара,ако се наложи.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Значи! Отиваш предния ден някъде около 10,30 - 11,00 часа. Търсиш си място , където обрасването с папур ,камъш или каквото и да е там да формира нещо като заливче. Ама гледаш линията на растителността не на брега. Това означава по голяма дълбочина. Поразреждаш малко растенията така че да можеш да виждаш добре водата , но само във въздушната им част без да променяш подводния ландшафт. Премерваш дълбочината и дали има обрасло дъно и на колко. Захранваш , ама не много ,най-добре с варено жито и киснат хляб и си ловиш каракудите ,като отделяш 7,8,10бр. около 12 - 15 см. Те ще ти трябват за следващия ден. Не слагай по малки рибета , защото може да им налети костур или пък водна змия/имам такива случаи/. Тръгваш си най-късно в 16,00. На другия ден оше със съмването пак там и си мяташ само една тапа. Няма смисъл от 2 , само можеш да се оплетеш , защото тя рибката ще ти разхожда тапата насам натам.
Лично аз използвам един стар текстолитов телескоп и стара Руска катушка /която трака като калашник като прибираш :D / на която съм навил 50-60м капрон. С тва моа да изваа и кит през сечище :D . Монтирам си тапа , оловце 60гр. , една голяма кука с 35-40см тел около която е усукан плетеняк 0,20. На плетеняка съм вързал куката , а телта служи да не се оплита ребето . Тя щуката като се убоде и остава с отворена уста така че и да нямаш метален повод няма как да скъса. Куката забиваш зад гръбната перка , малко по към опашката. Рибката да е на 30 -50 см от дъното или ако е обрасло на 20-тина см. над растителността. Добре е да е жива и да плува насам натам. Ако спре да се разхожда тапата - презареждаш.
И да стоиш скрит и без много шум щото имам доста случаи когато щуката удря два три пъти и се отказва щтото явно ми е видяла сянката. Като удари чакаш да потъне тапата , броиш от 21 до 26 , засичаш и към брега :) .
Аватар
bo4a
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от bo4a »

[
Лично аз използвам един стар текстолитов телескоп и стара Руска катушка /която трака като калашник като прибираш :D / на която съм навил 50-60м капрон. С тва моа да изваа и кит през сечище :D . Монтирам си тапа , оловце 60гр. , една голяма кука с 35-40см тел около която е усукан плетеняк 0,20. На плетеняка съм вързал куката , а телта служи да не се оплита ребето . Тя щуката като се убоде и остава с отворена уста така че и да нямаш метален повод няма как да скъса. Колега "дидо 16" не съм на едно мнение с тебе, защото при самото тръскане , скачане и въртене на щуката се претрива влакното, а на колегата ще дам един съвет- вземи си плетено влакно около 0.20 мм.,повод на балцер (едни кафяви са , многонишкови поводи) възможно най-дълъг, и наистина търси щуката някаде до естествени укрития-ръбове,паднали дървета, туфи , но гледаи да си или рано сутрин или следобед след 17 часа, тогава шанса е по голям, също не я тарси много надълбоко и следи къде са малките рибки, тя също е до тях,и стръвта я разполагай на 40-50 см от дъното, ако си с тапа. това е най-общото от мен , успех и наслука !!! :smt023 :drinkers:
СПИНИНГ КЛУБ "МЛАДИ ПИ.КИ"
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=78&t=33251 Колега,прочети това внимателно и след това сам прецени.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

bo4a написа:[
Колега "дидо 16" не съм на едно мнение с тебе, защото при самото тръскане , скачане и въртене на щуката се претрива влакното, а на колегата ще дам един съвет- вземи си плетено влакно около 0.20 мм.,повод на балцер (едни кафяви са , многонишкови поводи) възможно най-дълъг, и наистина търси щуката някаде до естествени укрития-ръбове,паднали дървета, туфи , но гледаи да си или рано сутрин или следобед след 17 часа, тогава шанса е по голям, също не я тарси много надълбоко и следи къде са малките рибки, тя също е до тях,и стръвта я разполагай на 40-50 см от дъното, ако си с тапа. :smt023 :drinkers:
Колега bo4a принципно в някои случаи написаното от теб е вярно , но не и в този. Ако си чел внимателно става дума за изоставен рибарник , който е и бил измрежен. Това предполага дълбочини 1,20 - 1,50 , макс. 1,70м. , както и отсъствие на дървета туфи и т.н. Дъното най-вероятно е почти равно с известни затлачвания по бреговата ивица поради сняг , поройни дъждове и др. Поради тези причини е вероятно на местста на обрастване дълбочината да е малка и колегата да не може да си развие монтажа. Затова съм му дал жокер как да намери сравнително по-дълбоко място. Моите наблюдения са , че в такива малки затворени водоеми щуката атакува и на открити пространства и то целодневно. Последната която извадих беше на 27.06 около 11 часа и беше с подобни /към 60+ см./ на посочените от колегата Mast3ra размери и на подобен водоем. Отдавам го на не точно лятното време в момента.
Ако колегата Mast3ra е решил да търси щука целенасочено и по други водоеми и реки , е добре да си се обурудва. Плетено влакно ,което да навие на някое Риоби , него пък да го сложи на подходящ прът с подходящи водачи иииииииииииии те до тогава там може и да не остане щука щото на десетина метра от брега щука около 1-1,5 кг. излиза на водни ски само като вдигнеш пръта и няма кога да скача. А той си е написал де , че другите това и правят. И то с монофил.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”