Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Най-подходящата стръв за сом
Модератор: sapuna
Re: Най-подходящата стръв за сом
Значи си много напред в материята.Как разбираш ,че е сом.GODzillata написа: Направо се замислям к'во да го правя моя, дето ги вижда и на дъното, и как се качват към стръвта, ама щом си рекъл...
Не ми се спори тук,защото има друга тема специална за сонарите.

Това където съм го рекъл, не си го разбрал.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
-
- вече хвърля и на тежко
имам и идея да пусна тапа там,и наоколо да въртя с лодката и да клъонкам,(поне да се опитвам,де),за да имам двоен шанс,идеята ми е с клъонка да пробвам да вдигна големите ленивци да доидат или на клъонка,или на тапата,за това питам за дълбочината
мирославмладенов написа:не знам дали е правилното място,но ще попитам:колеги,даите съвет как да търся сом на тапа,от кулата на язовир,отдолу е 20 метра дълбочина.става въпрос за ноща.на каква дълбочина,каква стръв препоръчвате ,монтажи и тн.риболова на сом ми е любим,но имам опит основно по река...
Що не написа по рано,че си с лодка.Мислех,че от брега го търсиш.мирославмладенов написа:имам и идея да пусна тапа там,и наоколо да въртя с лодката и да клъонкам,(поне да се опитвам,де),за да имам двоен шанс,идеята ми е с клъонка да пробвам да вдигна големите ленивци да доидат или на клъонка,или на тапата,за това питам за дълбочината
Така както обясняваш сега,нещата стоят по друг начин.За да разчиташ на кльонка ти трябва минимум 6м дълбочина.
Стръвта може да е всякаква.Пиявици или рибка,ще е най-добре.На колко да е пуснеш обаче от повърхността.При наличието на сонар,това се разбира лесно,но ако нямаш трябва да
експериментираш.В повечето случаи се пуска малко над средата на общата дълбочина и все по нагоре.

-
- вече хвърля и на тежко
с лодка,че иначе до кулата нямам достъп
.Просто съм се амбицирал тази година да хвана нещо трофеино,и ще спя на язовира редовно.има адски много раци,и дъното го изключвам,за жалост клъонка се мъча да го усвоя сам,ползвам с един на дам купешки,тъкмо му свикнах,миналата година като бях на рабиша срещнах едни колеги,на които като им видях,,бижутата,,,ми се сви сърцето 

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
По това, че се вдига, разбира се.Franko написа:...Как разбираш ,че е сом....
Но щом си чел темата за сонарите, значи знаеш.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

А бе из вече се замислям дали да не изхвърля моя, щом не мога да виждам сомовете на дъното.GODzillata написа:Мда...въобще няма как да го видят...просто са се пре*бали, че са си купили въобще сонар.Franko написа: Тези със сонара,няма как да го видят на дъното....![]()
То сонара е само за да се фукат с него.![]()
Направо се замислям к'во да го правя моя, дето ги вижда и на дъното, и как се качват към стръвта, ама щом си рекъл...

Колега моля те не пиши глупости, едно е да видиш риба на дъното, друго риба ДО дъното а трето да се вдига от дъното.
От Въча по-хубав няма.
Е, все пак когато е на самото дъно едва ли някой може да каже дали това е риба или част от релефа като камък, някаква изпъчнала повърхност или дърво. Ако лежи на самото дъно и не се движи въобще не може да се каже дали е риба или не.
Калине, зависи в какъв режим работи сонара. Легнала на дъното риба, се вижда по различен начин. РИБА Е, но не е сигурно, че е сом. И все пак, коя друга риба лежи като сома неподвижно в тинята? Всеки подобен символ на екрана буди съмнение и трябва да се проверява.kalinux написа:... едно е да видиш риба на дъното, друго риба ДО дъното...
-
- вече хвърля и на тежко
жива рибка,змиорка,пил.дробчета,грозд червей,попово прасе,но според мен най подходяща е живата рибка и колкото повече издържа в водата по добре.успех
таракна ми е издържала цяла вечер жива на куката и когато я пуснах на сутринта си отплува съвсем нормално (закачане под гръбната перка) но скоро четох една статия където преписваха огромни качества на вмирисаните калмари. Е тогава няма ли да идва и на вмирисана риба, миризмата на мърша си е почти еднаква при всичко, освен това по повечето водоеми има добър запас от изхвърлени слънчаци по брега в различен период на разпадане (малко бие на ядрена физикаsilurus glanis написа:жива рибка,змиорка,пил.дробчета,грозд червей,попово прасе,но според мен най подходяща е живата рибка и колкото повече издържа в водата по добре.успех

кьоркефали
-
- вече хвърля и на тежко
абе наи добре на жива таранка,и то колкото по жизнена,толкова по добре,когато са болни или наранени,дават много по слабо,лично съм правил опити и с двата вариянта
-
- новобранец
GODzillata е много прав със сонара може да се види кога сома се вдига към лодката.Зависи на какъв режим е настроен и колко добре го разчитаме.Миналата година на няколко пъти имах възможност да се убедя в това.
Пич ,чети пак и пак и пак.Много ,чети.Гледай и червеното.
Ние също имаме сонари,не от вчера.Едно е на дъното,друго е кога се вдига.
Изобщо, защо продължаваш темата,като тя е за стръвта ,а не за сонари.
Ние също имаме сонари,не от вчера.Едно е на дъното,друго е кога се вдига.
Изобщо, защо продължаваш темата,като тя е за стръвта ,а не за сонари.
Franko, на каква стръв ти удариха сометата от тази година?
На Жребеца-каракудки,а на Ивайловград-кефалчета.Каракудите, май там им идваха големки,та ги шамариха с опашките
в повечето случаи(за Ивайловград).
То малките,май не подбират.

То малките,май не подбират.