два въпроса за пръчка и макара

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

два въпроса за пръчка и макара

Мнение от franky »

Привет на всички колеги и сърдечни пожелания за адски хубави мигове в най-райските кътчета!
Да се представя с 2 думи:
Отдавна съм обсебен от риболовната магия, но съм относително начинаещ, що се отнася до съвременни високо технологични такъми. Епизодично съм практикувал спинингов риболов по-скоро с универсални такъми, отколкото с такива, предзначени за спининг. Напоследък започнах да се увличам все повече по последния (явно се разболявам от СПИН :)) , което предполага да престана да замятам воблери и блесни с китайски телескопи от Илиенци и да се ориентирам към нещо малко по-качествено. След доста изчетено по форума, за което благодаря на всички, реших да започна с по-бюджетна пръчка и макара - около 120лв. комплекта.
Избирайки пръчка, се ръководих от следните условия:
1. Ще се опитвам да ловя щука, кефал, пъстърва. Като се замисля, всичко искам да ловя:)
2. За момента не предвиждам излети на р.Дунав и др. големи реки;
3. Няма да хвърлям на много тежки примамки;
4. Иска ми се пръчката да е по-дълга, заради крайбрежната растителност, но не прекалено;
5. Не съм голям перфекционист и не си пазя особено вещите, поради което не искам да се хвърлям веднага на скъпа пръчка;
6. Висок съм 1.80 .
Въз основа на горното, се спрях на следните 2 пръчки:
1. Berkley Cherrywood 2 Spinning 2.40м - http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=2061 - заради писаното във форума и червения цвят:)
2. Mikado Sensei Light Spin 2.40м - http://shop.fishing-mania.com/viewspin_3.php?id=7763 - заради малко по-леката акция и макло по-ниската цена.

Ще бъда благодарен на всички, които ме посъветват коя от двете да избера.

Проблемът ми с избора на макара е малко по-сериозен, най-верояно ще я купя без да мога да я хвана в ръка заедно с пръчката. Тъй като нямам никаква представа какво трябва да бъде съотношението м/у масите на 2-та компонента, най-верояно ще направя фал с баланса. С две думи, бих се радвал, ако колеги, които имат опит с тези 2 пръчки ми препоръчат макара, подходяща за тях. Бюджетът, който съм предвидил за макара е 50-60лв, може и малко повече.
Предварително се извинявам, ако въпросите ми на начинаещ са банални и често задавани и благодаря за Вашите бъдещи отговори.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
kesh
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: два въпроса за пръчка и макара

Мнение от kesh »

Не знам какви са ти предпочитанията към пръчката. Мека или твърда, но това Berkley е доста твърда пръчка. Държал съм я в ръка, точно на 2.40, лека е, но наистина доста твърда. Според мен за щука е добре, но за кефал и пъстърва не става. За Микадото не мога да кажа нищо. Дано намериш подходящата за теб въдица. Успех!
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
Аватар
tihomir123
новобранец
новобранец

Мнение от tihomir123 »

МИКАДОТО е по добрият вариант за пръчка
Аватар
bo4a
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от bo4a »

Колега аз ти препоръчвам бърклито но то наистина е тжардичко и става за щука, не че няма да хванеш кефал и пъстърва ,но за различна риба различна въдица според мен, разгледай в нета има много въдици и макари, ако съм на твое място си взимам едно шимано аливио и едно бъркли тактикс или пък едно риоби екусима .
СПИНИНГ КЛУБ "МЛАДИ ПИ.КИ"
alki83
новобранец
новобранец

Мнение от alki83 »

Пич това ти е първото мнение във форума и само поради тази причина четеш този коментар . Следващият път като видя мнение на маймуница нема и да се аба да пиша а само ще трия :idea:
Павел Иванов
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Благодаря на всички за отговорите!
Май наистина Berkley-то ще ми бъде малко твърдо, забравих да спомена, че вече имам един твърд спининг Filstar(10-30gr) от 15-ина лв. и общо взето не ми харесва в действие, освен, когато рибата вече се е хванала :-D Но с по-тежки примамки става, така че май ще е по-добре да си взема пръчка с по-лека акция, а той да ми остане за по-големите прасета :-D .
Някой има ли наблюдения върху D.A.M. - DevilStick Spin 20 (2.10 или 2.40) - ( http://shop.fishing-mania.com/viewspin_3.php?id=7479 ) , дали и тя е прекалено твърда? И най-вече, има ли я в някой магазин в София, защото тук гледам, че е изчерпана? Изобщо, ще съм благодарен, ако ми препоръчате подобна пръчка, до 60лв и ако ме светнете в кой магазин я има. За макара ще мисля след като взема пръчка. Извинявам се, ако ставам досаден, бях се спрял на горните 2 пръчки, но вече съвсем се изпообърках :)
Аватар
bo4a
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от bo4a »

СПИНИНГ КЛУБ "МЛАДИ ПИ.КИ"
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Вземи си Черито ама на 2.10м. , съчетай го с малце по-читаво макаре и ни съ занимай с глюпости :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Благодаря на всички, реших сега да купя пръчка с по-лека акция и взех Colmic PEARCH PLUS от колегата peter_ip. Като се замисля, често съм имал проблеми с далечното изхвърляне на леки примамки за клен и костур и мисля, че ще ми е от полза. След седмица-две ще се обзаведа и с Черито. През уикенда ще тествам Colmic-а и ще напиша впечатления, доколото мога:)
Остава да си взема макара. Какво ви е мнението за макарите Teben, по-специално за този модел:
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... 0-Teben-TN
Малко ми е съмнителна с тези 10 лагера за тези пари....
Заглеждам се също и в тези 2 макари:
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... -Oracle-FD
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... -Alivio-FB

Ще съм безкрайно благодарен на всички съвети!
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”