Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- YordanDanev
- сериозен играч
Re: Има ли гъбари?
Здравейте колеги, вчера незабравих да си взема фотото като ходих за гъби и направих няколко снимки. Имаше доста пачи крак и супер много масловки дори няколко вида малко манатарки. Става дума за източна стара планина във района на Дюлински проход. Градешките цигани са налазили района яко, цяло село от катуни има около село Паницово
Искам да питам точно какъв сорт е тази гъба на снимката долу, ядлива е защото съм ял от този вид.

Иначе имаше много гъби, но качеството им небеше много добро - все воднисти бяха
Имаше и малко добри манатарки

Искам да питам точно какъв сорт е тази гъба на снимката долу, ядлива е защото съм ял от този вид.

Иначе имаше много гъби, но качеството им небеше много добро - все воднисти бяха
Имаше и малко добри манатарки

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Такива с посинял срез на пънчето и аз намерих, но ги хвърлих веднага.Дяволска гъба също съм намирал, но тя е с по-дебело пънче.
- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ето малко снимки и от моя излет :
БУЛКИ

ГЪЛЪБКА

МАНАТАРКИ ,но не ги познавам и неги събирам

А за тези надоло нищо не знам

Ето ги и мойте приятели без които не ходя в гората :

БУЛКИ

ГЪЛЪБКА

МАНАТАРКИ ,но не ги познавам и неги събирам

А за тези надоло нищо не знам

Ето ги и мойте приятели без които не ходя в гората :

-
- новобранец
Посиняването не е признак за отровност.Рижиката също посинява но си я събираме.
Аз също намерих доста от тези последният път и смятам че е ОГНЕНА МАНАТАРКА която може да се консумира само след изваряване, в противен случай причинява тежест в стомаха.Има прилика и с ЧЕРВЕНОСТЪБЛЕНА МАНАТАРКА за която важи същото правило.Ето я и моята-http://prikachi.com/images/82/2313082w.jpgСлед отрязване мигновенно посиня.
Това че трябва добре да се изварява ме отказа да я събирам.Казват че е добра за супи и паниране но аз лично не съм я опитвал.Предполагам че има доста по-големи познавачи от мен и ще е добре те да си кажат мнението и да ме поправят ако съм сгрешил за да не поведа някой.С гъбите шега не бива.
Аз също намерих доста от тези последният път и смятам че е ОГНЕНА МАНАТАРКА която може да се консумира само след изваряване, в противен случай причинява тежест в стомаха.Има прилика и с ЧЕРВЕНОСТЪБЛЕНА МАНАТАРКА за която важи същото правило.Ето я и моята-http://prikachi.com/images/82/2313082w.jpgСлед отрязване мигновенно посиня.

-
- научил се да хвърля
Привет колеги гъбари.
Поздравления за спорния гъбобер през почивните дни. Разглеждайки снимките се чувствам съпричастен към емоцийте на всеки един от вас. Много се зарадвах на сърнелките на колегата Naiden71 и булките на коегата kopoy_92. Явно ще дойдат и в моите райони макар и по късно.
Виждам, че се заформи дискусия за манатарките с червени пори и посиняващо ( почерняващо ) месо. Бих искал да кажа няколко думи. Колеги, рода на манатарките / Boletus /, наброява над 100 вида. В гъбарската литература са описани,само тези за които има ясни разграничителни белези ( чрез наблюдение с невъоръжено око ) и сравнително често срещани. Това не означава, че няма шанс да срещнете малко известен, или дори неописан вид ( вариация ). За целите на приложния гъбобер (За ядене или консервиране ) използвайте съвета на колегата bgbul :
http://www.fungi.biodiversity.bg/gallery-b.htm
Според скромния ми опит и книгите които ползвам, това е по скоро червеностъблена манатарка, кадифяна манатарка / Boletus erythropus /. Причината да смятам така, е жълтата основа на пънчето. При огнената манатарка има изразен преход от жълто под гуглата през червено до тъмно винено червено в основата, и ясно изразена червена мрежа.
Естественно и в това се съмнявам ( Boletus erythropus ), защото от друга страна на пънчето на гъбата се вижда ясно изразена мрежа, което не би трябвало да е така, ако гъбата е Boletus erythropus. Значи може и да е някоя друга.
Следва разрязване на гъбата и определяне цвета на месото, и нюанси (ако има такива) при пънчето и под тръбичките, споров отпечатък. И пак по дебелите книги. За повечето тука ентусиазма би трябвало вече да се е изпарил. И с право. Ако може да бъде описана значи може да я различим и ние. Има обаче видове чието разпознаване, става само с помоща на микроскопски наблюдения и тестване с реактиви.
Е, убедих ли ви, да си берем познатите и достатъчно безопасни гъби
Спорен и безопасен гъбобер колеги.
С най добри чувства.
Поздравления за спорния гъбобер през почивните дни. Разглеждайки снимките се чувствам съпричастен към емоцийте на всеки един от вас. Много се зарадвах на сърнелките на колегата Naiden71 и булките на коегата kopoy_92. Явно ще дойдат и в моите райони макар и по късно.
Виждам, че се заформи дискусия за манатарките с червени пори и посиняващо ( почерняващо ) месо. Бих искал да кажа няколко думи. Колеги, рода на манатарките / Boletus /, наброява над 100 вида. В гъбарската литература са описани,само тези за които има ясни разграничителни белези ( чрез наблюдение с невъоръжено око ) и сравнително често срещани. Това не означава, че няма шанс да срещнете малко известен, или дори неописан вид ( вариация ). За целите на приложния гъбобер (За ядене или консервиране ) използвайте съвета на колегата bgbul :
Иначе, ако си говорим само с познавателна цел, според мен манатарката на колегата lubomirpanov не е Огнена манатарка. Ето малко снимки на манатарки :bgbul написа:Ако манатарката има червен цвят под шапката ( ламели,пънче ) - не я събирайте и консумирайте !
Че после пак ще слушаме как са се изродили ядливите гъби или как ядлива гъба се е заразила с отрова от съседна отровна гъба. Все думи на самоуверени и невнимателни гъбари.
http://www.fungi.biodiversity.bg/gallery-b.htm
Според скромния ми опит и книгите които ползвам, това е по скоро червеностъблена манатарка, кадифяна манатарка / Boletus erythropus /. Причината да смятам така, е жълтата основа на пънчето. При огнената манатарка има изразен преход от жълто под гуглата през червено до тъмно винено червено в основата, и ясно изразена червена мрежа.
Естественно и в това се съмнявам ( Boletus erythropus ), защото от друга страна на пънчето на гъбата се вижда ясно изразена мрежа, което не би трябвало да е така, ако гъбата е Boletus erythropus. Значи може и да е някоя друга.
Следва разрязване на гъбата и определяне цвета на месото, и нюанси (ако има такива) при пънчето и под тръбичките, споров отпечатък. И пак по дебелите книги. За повечето тука ентусиазма би трябвало вече да се е изпарил. И с право. Ако може да бъде описана значи може да я различим и ние. Има обаче видове чието разпознаване, става само с помоща на микроскопски наблюдения и тестване с реактиви.
Е, убедих ли ви, да си берем познатите и достатъчно безопасни гъби

Спорен и безопасен гъбобер колеги.
С най добри чувства.
Има различни видове манатарки с червен цвят ПОД шапката.
1. Червени ламели и бледочервено пънче
2. Червени ламели и огненочервено пънче (огнената манатарка)
3. Червени ламели и охрено пънче, а червено само в основата на пънчето.
4. Жълти ламели, червено пънче с ясно изразена мрежа от шарки.
И всичките те посиняват при нараняване (нарязване).
Посинява също и пясъчната манатарка (ядлива). Въобще разнообразието е толкова голямо, че е трудно да се опише . И понеже заигравка с такива гъби си е "руска рулетка" - по-добре е да не ги мъдрим много,много. Защото като кажем, че еди коя си манатарка посинява и е ядлива.... утре някой ще пробва и ще каже , че в този форум така е чел и за това се е отровил ( ако може да го каже ? )
1. Червени ламели и бледочервено пънче
2. Червени ламели и огненочервено пънче (огнената манатарка)
3. Червени ламели и охрено пънче, а червено само в основата на пънчето.
4. Жълти ламели, червено пънче с ясно изразена мрежа от шарки.
И всичките те посиняват при нараняване (нарязване).
Посинява също и пясъчната манатарка (ядлива). Въобще разнообразието е толкова голямо, че е трудно да се опише . И понеже заигравка с такива гъби си е "руска рулетка" - по-добре е да не ги мъдрим много,много. Защото като кажем, че еди коя си манатарка посинява и е ядлива.... утре някой ще пробва и ще каже , че в този форум така е чел и за това се е отровил ( ако може да го каже ? )
-
- новобранец
Ето и снимка на която пънчето се вижда по-добре.
.Да се има предвид и че цветовете от снимките доста се различават в зависимост дали е със светкавица или без.Когато е със светкавица цветовете са по-ярки но за мен са неестествени.Тази е без и е по-реална.
Напълно съм съгласен с колегите че не бива да се рискува.Има достатъчно познати гъби които да събираме.
Нека ги дискутираме но да не ги консумираме.

Напълно съм съгласен с колегите че не бива да се рискува.Има достатъчно познати гъби които да събираме.
Нека ги дискутираме но да не ги консумираме.
Получи се сиво-черен отпечатък.piterd написа:Привет pyfka,Тази гъба според мен не е от рода пичурки / Agaricus spp. / . Причините да смятам така са:pyfka написа:Здравейте,
Днес намерих тази гъба. Мисля че не може да бъде друга освен печурка (не знам от кой вид), но изглежда доста странна. Някой виждал ли е такава?
Изображение
Прекалено дебело, високо и плътно пънче, Високото разположение на пръстена ( остатък от частичното покривало ) като и формата му. Пластинките и са много бледи, а гъбата изглежда стара ( добре отворена ). На така отворени печурки пластинките са почти кафяви. Виждал съм снимка на подобна гъба тука във форума. Съмненията бяха дали не е някоя от рода / Macrolepiota spp. / но поради прекалено дебелото и плътно пънче, колегата я остави там където я е намерил.
Според мен обаче подхода ти към гъбобера е погрешен. Когато намериш гъба не доказваш каква не може да бъде. Има над 25 000 вида гъби. Като изключим разни много особенни, малки, дървесни с странна форма, нехарактерни за нашия климат , то остават около 500 които имаме шанс да срещнем. Не познаваш всичките, за да си сигурна, че не е някоя от тях, нали ?.
Когато намерим гъба доказваме, че я познаваме по всички възможни критерий. Ако се съмняваме в някой от критерийте, то пропускаме дори и "ядливи" гъби.
Поздрави и успех в гъбобера.
П.П.
Откъсни пънчето от гуглата. Разрежи гуглата на две и постави половинките с пластинките надолу върху бял и цветен лист хартия. След ден два ще получиш споров отпечатък върху хартията. Сподели какъв е цвета му.

-
- научил се да хвърля
Привет колега pyfka,
Със сиво черен споров отпечатък не намерих подходяща за твоя случай гъба. Ако поставя под съмнение сивочерния цвят и предположа че е тъмнокафяво , то забележките които имах следва да бъдат ревизирани. Вероятно е, да е от рода на печурките ( Agaricus spp. ). Причина да смятам така са и жълтите петна по среза на пънчето. ( автооксидация характерна за някой гъби от вида печурки (вижда се на снимката на пънчето)). Въпреки това, високото разположение на частичното покривало би трябвало да има обяснение, което не намирам в никоя от описаните в книгите ми 4 вида Печурки. Ето едно предположение:
http://www.mushroomexpert.com/agaricus_ ... scens.html.
Иначе държа да подчертая, че всичко казано до тук е с познавателна цел. Кокото повече знаем, по малък е шанса да допуснем груба грешка. През 2005 година е правено обследване на рода Agaricus в България. Намерени са 59 таксона ( 50 вида и 9 вариаций ) и със сигурност има пропуснати
. С натрупването на опит човек започва да усеща гъбата. Може би за това първия ти усет за гъбата беше, че е наякъква печурка. Проверявайте обаче признаците по които разпознаваме дадената гъба, че е тази която познавате. При съмнения пропускайте.
Поздрави.
П.П
Извинявай, че направих грешно предположение за пола ти
. Явно ника ти ме подведе.
Нищо не спомена и за аромата на гъбата.
Със сиво черен споров отпечатък не намерих подходяща за твоя случай гъба. Ако поставя под съмнение сивочерния цвят и предположа че е тъмнокафяво , то забележките които имах следва да бъдат ревизирани. Вероятно е, да е от рода на печурките ( Agaricus spp. ). Причина да смятам така са и жълтите петна по среза на пънчето. ( автооксидация характерна за някой гъби от вида печурки (вижда се на снимката на пънчето)). Въпреки това, високото разположение на частичното покривало би трябвало да има обяснение, което не намирам в никоя от описаните в книгите ми 4 вида Печурки. Ето едно предположение:
Иначе държа да подчертая, че всичко казано до тук е с познавателна цел. Кокото повече знаем, по малък е шанса да допуснем груба грешка. През 2005 година е правено обследване на рода Agaricus в България. Намерени са 59 таксона ( 50 вида и 9 вариаций ) и със сигурност има пропуснати

Поздрави.
П.П
Извинявай, че направих грешно предположение за пола ти

Ако приемем, че ламелите са кремаво-розови( а не бели) можем да мислим, че гъбата си е чиста печурка. За няколко часа ламелите покафеняват .
Ако гъбата ухае,мирише на анасон (мастика) - отново се насочваме към печурка.
Остава да сме внимателни при варенето. Ако миризмата си е на гъби, нормална - хапваме си печурка и се кефим.
АКО - при готвенето миризмата стане тежка,трудно търпима на изгорял контакт, бакилит ( на карбол) - то вече знаем, че това е карболова гъба. Изхвърляме я със съжаление и се радваме, че имаме нос.
Ако ламелите са бели, шапката е снежно бяла и има луковично удебеление в основата на пънчето - то говорим за бяла мухоморка.. Опасна гъба. Един грам гъба на килограм наше тегло е смъртоносната доза.
И спасението е .......да не я берем, нито ядем. Но да я познаваме. Друго няма . И докторите са безсилни....
Този вид гъба, за който говорите, мисля че го има и в последния пост на Kopoy_92. Наистина шапката е напукана под формата на звезда, което не е характерно за печурките. Очевидно същия вид го има сниман и в млада възраст. Аз лично не можах да намеря нищо подобно в литературата. В крайна сметка може и да е мутирала печурка 

Колеги, не бързайте да изхвърляте всички манатарки които посиняват леко. Има един вид който е по-добър дори от боровата манатарка. Гуглата е червено-вишнава, тръбичките и пънчето са лимонено жълти. Като цяло гъбата е доста месеста и едра. При нас я наричат Царска гъба, а латинското и име е Boletus regulus. Среща се по-рядко от обикновенната манатарка, но си заслужава да се опита. Месото посинява бавно и слабо, но тръбичките при нараняване посиняват доста по-бързо.
Здравейте всички,piterd написа:Привет колега pyfka,
Иначе държа да подчертая, че всичко казано до тук е с познавателна цел. Кокото повече знаем, по малък е шанса да допуснем груба грешка. През 2005 година е правено обследване на рода Agaricus в България. Намерени са 59 таксона ( 50 вида и 9 вариаций ) и със сигурност има пропуснати. С натрупването на опит човек започва да усеща гъбата. Може би за това първия ти усет за гъбата беше, че е наякъква печурка. Проверявайте обаче признаците по които разпознаваме дадената гъба, че е тази която познавате. При съмнения пропускайте.
Поздрави.
П.П
Извинявай, че направих грешно предположение за пола ти. Явно ника ти ме подведе.
Колега piterd, благодаря за информацията. Цветът май наистина беше тъмнокафяв. Ароматът беше малко остър и силен точно там където пожълтява пънчето и ако го миришеш дълго време ти става неприятно, но май не беше на карбол (защото него веднъж съм го усещал при готвене). Всъщност аз тази година за пръв път бера печурки след като през май месец намерих две ливадни с прекрасен аромат и оттогава започнах да бера доста, но повечето от тях бяха с този острия аромат и въпреки това не бяха карболови. Така, че ароматът много ме обърква и май ще огранича брането на печурки.

А може ли да попитам какви са тези четири манатарки вдясно?

Реших и аз малко да раздвижа темата 
Колеги какво мислите за тази гъба?

Това е Сивата Сурогризка (Amanita vaginata). Интересно ми е какво Ви е мнението за тази условно ядлива гъба.
За ето тази гъба:

вече е ясно, че има почитатели. Бяла Лютива Млечница (Lactarius piperatus). В момента е превзела буковите гори около 1000 м.
А ето и малко снимки от последните две седмици:

Съфорумски излет със Свилен:

И фотосесия на половинката с два вида гъби, които всички събираме:
На всички болни гъбари пожелавам щастлив край на седмицата.
И дано тези жеги не продължават дълго.

Колеги какво мислите за тази гъба?

Това е Сивата Сурогризка (Amanita vaginata). Интересно ми е какво Ви е мнението за тази условно ядлива гъба.
За ето тази гъба:

вече е ясно, че има почитатели. Бяла Лютива Млечница (Lactarius piperatus). В момента е превзела буковите гори около 1000 м.
А ето и малко снимки от последните две седмици:

Съфорумски излет със Свилен:

И фотосесия на половинката с два вида гъби, които всички събираме:

На всички болни гъбари пожелавам щастлив край на седмицата.
И дано тези жеги не продължават дълго.