Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Три вида макари за далечна дистанция.
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Re: Три вида макари за далечна дистанция.
Абсолютно!Бачо Илия написа:...но пак казвам че прътите трябва да са подходящи и да има къде да се ползва по предназначение![]()
![]()
Горното важи и за хеви фидерите,които някои колеги (те се знаят

Но...всеки си преценява.

Последно промяна от stich на Сря Юли 07, 2010 9:39 am, променено общо 1 път.

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
...абе мен, пак без очила четеш форума, къде съм написал хранилка с олово, олово мен, пу . С хранилка няма как да стане стази пръчка.Станимир Христов написа:Не бе човек, прочетиhttp://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 30#p588144
![]()
който го може го може
Той пича само на 140m със 70 гр. хранилки мята
аа да и е с монофил 0.18
Полседния път не стигнах 140м. заради проблеми , но ви обещавам клипче как се прави, че ми писна от геновели.
...забелязах че сегашния Корморан не седи естествено, но пък ме радва като преназначение, някакси му е малка Катаната може би 150г акция на 4,26м. ще е по естествено.stich написа:Абсолютно!Бачо Илия написа:...но пак казвам че прътите трябва да са подходящи и да има къде да се ползва по предназначение![]()
![]()
Та за това и изказах мнение за чекръка на Балзер.Виж ако го сложиш на някой spro luxxus с акция до 250 гр направо ще заспи.
Замислил съм да си продам фидера и макарата, с цел да пообиколя марките което ще ме изведе напред в този вид риболов.
-
- разбира нещата
Токувиш си литнал

Който иска намира начин... който не иска намира причина!!!
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Един друг съвет, ако ми позволиш.qno_zloo написа:Замислил съм да си продам фидера и макарата ...
1. Не продавай Катаната, купи и един Cormoran Corcast Feeder, пасва и като на свинче звънче, вервай ми, аз съм с тази комбинация и си ползвай комплекта за класически фидер - НЕ метод.
2. Купи си една хубава шаранджиска пръчка с широки водачи, на 3 или 3,5 либри, сложи и един голем биг пит, с байт рънър и ползвай този комплект за методи, косъми, дистанции и тн.
Първия комплект ти е за каракуди, платики, бабушки и други риПки под кило, на дистанция 30-50 метра с индикация връхчетата, а втория комплект ти е за големите шарани на Богров с индикация сигнализатор и включен байт рънър. Така ще си подготвен за всякакви условия и риби.
Не виждам смисъл да продължаваш да ловиш прасета по 5-10 кила на метод с фидер пръчка! Смисъл от фидер пръчка виждам ако върха се ползва за прецизна сигнализация на кълването. Прасетата на Богров като "надънят" сигурно "избушбат кочината", кълването е мощен удър, няма нужда от финна индикация, а и монтажа е на самозасичене, не ти трябва връх индикатор за да знеш кога да засечеш, следователно не ти трябва фидер пръчка. Мисля че двата вида риболов - метод и фидер нямат почти нищо общо, трябва ясно да се разграничават и си изискват съответните такъми, които също нямат нищо общо.
нямам живарник
-
- учете се от него
Аз много ясно и категорично съм ги разграничил и спесифицирал детайлно на "Мач метод фидер" и "Спесимент метод фидер", точно в смисъла на горния постhristotihov написа:....Мисля че двата вида риболов - метод и фидер нямат почти нищо общо, трябва ясно да се разграничават и си изискват съответните такъми, които също нямат нищо общо.

п.п. в средата на тази страница:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 6&start=30

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Знам, чета те много внимателно.Бачо Илия написа: ...

нямам живарник
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Това ще рече че не и пасва ли?hristotihov написа:... Cormoran Corcast Feeder, пасва и като на свинче звънче...qno_zloo написа:Замислил съм да си продам фидера и макарата ...

Колкото и да не ги харесвам тия корморани това е по-добрия вариант от балзера.И по-горе имах предвид да подбереш подходящата макара за фидера,а не подходящ фидер за макарата.

-
- учете се от него
Кво пък не им харесвате на кормораните- имам 4 бр, две с преден и две със заден аванс и до сега не са мръднали; перфектно връткат и влакнонареждат, три вида шпули(като вместимост) и мачовия модел обира 88см влакно с един оборот на дръжката, при предавка 5.1:1
Ако шпулата побира 150 м и на нея са останали примерно само 100м, това не влияе ни най малко на дистанциите при замятането

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Христо, колега мисля че на Катаната и отиват от 2 до 20кг риби, въпреки че най-голямата което съм извадил с нея е 13кг. 70-80г. хвърля без проблем (без да я жаля), за мен с шаранджийска пръчка не трябва да се лови на Богоров , 3lb с 0,30 влакно, 5 кг шаран няма да може дори и да поведе на страни, ще го водиш към тебе и ще се чудиш дали не се е откачило, като Искърска платика. Колега , твойте съвети ги уважавам, но и аз имам виждане и за мен ми се губи тръпката,
ако знаеш колко ми е гот да вадя с Катаната 10-ка шаран. Да добавя че имам пълния комплект
Шаранджийски пръчки 3 бр. стойка, такъми колко искаш, само сигнализатори не съм купил още, и на последък само за хищник ги ползвам.
За макара се замислям над това Shimano--->
http://zen.fishbg.org/index.php?main_pa ... 88d1bee6ec
Буджетен вариант, но е размер 3000, бих желал 4000, но......
Кажете i minusite, ако върти някой в с такава.
(бях забравил да освободя аванса докато си взимам бира). Имал съм и почуквания на върха и след засечка се показа амур на който куката му беше в устата и още няколко такива имам.
ПС: В случая с фидера, аз ходя на Богоров понеже за момента съм финансово нестабилен и ми е евтино там, но да забравим за Богров, ходя непрекъснато на разни язовири и фидера си го ползвам както е по книгите, с кошници връхче 2oZ и т.н. но го ползвам и шарджийство.

Шаранджийски пръчки 3 бр. стойка, такъми колко искаш, само сигнализатори не съм купил още, и на последък само за хищник ги ползвам.
За макара се замислям над това Shimano--->
http://zen.fishbg.org/index.php?main_pa ... 88d1bee6ec
Буджетен вариант, но е размер 3000, бих желал 4000, но......
Кажете i minusite, ако върти някой в с такава.
...хаха, да наистина избушват кочината, та се наложи да си гоня фидера във водатаhristotihov написа:qno_zloo написа:Замислил съм да си продам фидера и макарата ...
Не виждам смисъл да продължаваш да ловиш прасета по 5-10 кила на метод с фидер пръчка! Смисъл от фидер пръчка виждам ако върха се ползва за прецизна сигнализация на кълването. Прасетата на Богров като "надънят" сигурно "избушбат кочината", кълването е мощен удър, няма нужда от финна индикация, а и монтажа е на самозасичене, не ти трябва връх индикатор за да знеш кога да засечеш, следователно не ти трябва фидер пръчка.

ПС: В случая с фидера, аз ходя на Богоров понеже за момента съм финансово нестабилен и ми е евтино там, но да забравим за Богров, ходя непрекъснато на разни язовири и фидера си го ползвам както е по книгите, с кошници връхче 2oZ и т.н. но го ползвам и шарджийство.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Знам, аз даже зарязах Катаната и минах на ултра лайт мач - акция 2-10 грама.qno_zloo написа:... ако знаеш колко ми е гот да вадя с Катаната 10-ка шаран.

Относно макарата, мисля че не е добре да е толкова бърза. Колкото е по-бърза една макара, толкова е по-маломощна. Биг пит макарите са с ниски обороти, което им повишава мощността. Ловил съм на фидер с много бърза мачова макра и не е много приятно. Трябва да натискаш яко дръжката, не само като бориш рибата, а дори и като вадиш хранилката. Все едно да караш колна по баир на пета, а тя да иска трета.
Вече станахме банални с Corcast-овете на Cormoran, ама пак ще ги дам за пример. При тях разликата между мачовия и фидерния модел е че при фидерния оборотите са значително понижени.
Като го гледам на снимката това Exage, е хубаво че шпулата му е голяма и ще дава голям кастинг, но комбинацията от голяма шпула + обороти 6,2:1, води до огромна бързина, вероятно прибира към 90 см. на един оборот на дръжката.

Успех.

нямам живарник
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Размер 4000 е с предавателно число: 5.1:1
А и бързия аванс е голямо удобство
...за мен де!
Аз съм с Super GT-RC 4.8 : 1 мощничка е.Не се замисля при вадене.
За дистанции не мога да кажа.Не търся такива.
А и бързия аванс е голямо удобство

...за мен де!
Аз съм с Super GT-RC 4.8 : 1 мощничка е.Не се замисля при вадене.

-
- учете се от него
Вярно че с Коркастовете станахме малко банални, но най-мощна и здрава от цялата серия е тази която е спининговия вариант, с преден аванс. Тя е с още по-ниско предавателно число от фидерния вариант- предавката и е 4.2:1 и две дълбоки шпули- 160м/0.30. Лявата макара(8пи) на картинката:

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Бачо, и Фидера и Спина са 4,2:1, ти вече толкова си ги насъбрал, че почна да ги бъркаш.Бачо Илия написа:най-мощна и здрава от цялата серия е тази която е спининговия вариант, с преден аванс. Тя е с още по-ниско предавателно число от фидерния вариант- предавката и е 4.2:1 ...

нямам живарник
-
- учете се от него
Аз нямам фидерна...

п.п. фидерен модел с осем лагера май няма...

п.п. фидерен модел с осем лагера май няма...