Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Какво влакно да си купя за тролинг.
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Какво влакно да си купя за тролинг.
Омеква бързо във водата!
Заложил си на най-якият плетеняк! 

Плетеняка си е за предпочитане; сега вече всички производители заливат пазара и има за всеки джоб
Миналия сезон пробвах два пъти с монофилно, но се разтяга и воблера променя играта си. Твърдо за плетеното влакно!

-
- новобранец
Колеги,имам питане? Искм да купя плетено влакно за тролинг,и съм се спрял върху Барлки: Уиплеш-про и Уиплеш-кристал,та искам да разбера разликата между едното и другото.МОЛЯ ,ако някой от вас има някакви наблюдения върху тези влакна нека да сподели,ще му бъда МНОГО благодерен. Става въпрос за диаметри 0,24 и 0,28.
- spookymiro
- ще става разбирач
Не се заблуждавай с обявените диаметри на тези плетени влакна. Миналата година си купих Уиплеш-про, 0.17 уж. Като тръгнах да го навивам на макара, която събира 0.30 160м се оказа че едвам го побра. Даже последните метри дойдоха в повече. Факт е, че тази дебелина я пише на ролката. Не мога да си го обясня. 0,017инча са 0,43мм, което се доближава до истината. Ама да сбъркат умишлено - не ми се вярва.simon197310 написа:Колеги,имам питане? Искм да купя плетено влакно за тролинг,и съм се спрял върху Барлки: Уиплеш-про и Уиплеш-кристал,та искам да разбера разликата между едното и другото.МОЛЯ ,ако някой от вас има някакви наблюдения върху тези влакна нека да сподели,ще му бъда МНОГО благодерен. Става въпрос за диаметри 0,24 и 0,28.
Иначе влакното е много добро. Не знам що го плюят из разни форуми. Първоначално стои твърдо, после покритието му пада и става меко. За тролене е екстра, ама не са ли малко амбициозни тези дебелини, към които си се насочил

Тази година смених плетеняка с пауър про 50 либри. На ролката пише 0,36мм. И горе долу си отговаря. Според мен това влакно е по-добро от уиплеша. Ако не си купил още, може и да се замислиш.
Писано има много за влакната. Читать надо! Общото мнение е, че от плетеняците пауърпро е най-добро като съотношение цена-качестно. Уиплеша го продават 50 лева за 110м. Пауъра е 55 за 135м. Има 0,23мм (почти истински), дават му 15 кила. Хич не е лошо, а и за 5 лева имаш 25 метра повече, което може и да се окаже решаващо. Да не говорим за уплитане и рязане.
Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
-
- новобранец
Поздрави!
Колега ,много благодаря за изчероателният отговор. До настоящият момент не съм купувал ,но наистина в настоящият момент ми трябва влакно с относително малак диаметър ,и доста добри якостни показатели. Причината не е нито вманиячаване ,нито никаква моя тъпа презумция,та причината е следната: От началото на риболовния сезон имам 2 излета на язовир Жребчево , имам уловени 20-25бр. мерни бели риби от порядака на 2,2 до 4,6кг. като проблеми с влакната с които ловя не съм имал,никакви/ловя с влакна на Палар про ,0,15-за 9кг. и 0,23-за15 кг. уж истински,поне за такива съм ги купувал./,но на последният риболов имах няколко странни късания.Излизам троля и следва удар, според мен не много тежак,борба с рибата,около 2-3мин.и изведнъж прас,късане и то не на възела. Това нещо не само че се повтори,ами и се потрети,та заминаха си няколко доста скъпи/и като пари и както за набавяне воблери/за което ме е много ,много ЯД.Та накратко това е и причината за решението за подмяна на влакната. П.П. Влакната съм ги взел тази година,а местата на които се случваха нещата са с доста големи далбочини и без никакви закачки. МОЛЯ ВИ КОЛЕГИ,помогнете!!!
Колега ,много благодаря за изчероателният отговор. До настоящият момент не съм купувал ,но наистина в настоящият момент ми трябва влакно с относително малак диаметър ,и доста добри якостни показатели. Причината не е нито вманиячаване ,нито никаква моя тъпа презумция,та причината е следната: От началото на риболовния сезон имам 2 излета на язовир Жребчево , имам уловени 20-25бр. мерни бели риби от порядака на 2,2 до 4,6кг. като проблеми с влакната с които ловя не съм имал,никакви/ловя с влакна на Палар про ,0,15-за 9кг. и 0,23-за15 кг. уж истински,поне за такива съм ги купувал./,но на последният риболов имах няколко странни късания.Излизам троля и следва удар, според мен не много тежак,борба с рибата,около 2-3мин.и изведнъж прас,късане и то не на възела. Това нещо не само че се повтори,ами и се потрети,та заминаха си няколко доста скъпи/и като пари и както за набавяне воблери/за което ме е много ,много ЯД.Та накратко това е и причината за решението за подмяна на влакната. П.П. Влакната съм ги взел тази година,а местата на които се случваха нещата са с доста големи далбочини и без никакви закачки. МОЛЯ ВИ КОЛЕГИ,помогнете!!!
- spookymiro
- ще става разбирач
Много вероятно е да са ти ударили щуки. Хубаво да се превръзва вирбела от време на време, или поне преди всеки риболов. Освен това, когато се плава с прибрани въдици и воблерите са закачени някъде по тях, трябва да се внимава куките да не се допират до конеца. От съпротивлението на въздуха куките играят и се търкат в конеца и го нараняват. Ако се закачи воблера и се остави под напрежение и върхът на въдицата е свит, водача на върха също прави поразии. Добре е плетеняка да се преглежда и при необходимост да се размотае и отреже няколко метра.simon197310 написа:Поздрави!
Компромиса метален повод срещу променена (намалена) игра на воблера също е вариант. Въпрос на избор от самия риболовец.
Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Колега,би ли обяснил по-точно моментът на "праас" и воблерът го нема!
Може и да не е от плетеняка!

-
- вече хвърля и на тежко
Прегледаи си върховият водач дали не наранява влакното
http://m.youtube.com/user/petukingdom" onclick="window.open(this.href);return false;
Или халките на воблера да не са слаби....вирбела също.petukingdom написа:Прегледаи си върховият водач дали не наранява влакното
- горан
- ще става разбирач
Щуки
изядоха ми три воблера гадинките
, единия още в момента на удара, другите два като при теб, след кратка борба.

-
- научил се да хвърля
samo dnes na latinica
za da niamame problemi izpolzvame ,,pleteniak;; i okolo 6-9m fluorocarbon za da ne se naraniva koneca i da ima niakakva elasticnost za da poema udarite na ribata i prta da bade 10- 50 libri za da raboti celia

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не знам,как флуорокарбонът ще те спаси от зъбите на щуките или голем сом?
Къде ти е логиката?
Като дадеш 40-50лв. за някой рядък воблер,едва ли ще рискуваш с моно или флуоро,па да го загубиш! 

Гледам ги тези воблери дето са с цена 40-50лв. и ме лови ток.Това не го копувам,ако ще зад Джапанезе да е.Същото беше навремето с Юзуритата.Troli Rapala написа:Не знам,как флуорокарбонът ще те спаси от зъбите на щуките или голем сом?Къде ти е логиката?
![]()
Като дадеш 40-50лв. за някой рядък воблер,едва ли ще рискуваш с моно или флуоро,па да го загубиш!
Все пак воблера си е консуматив и ценета ми се струва нереална.В Амазон толкова ли са!?
-
- научил се да хвърля
ами логиката ми е следната .След няколко изтървани добри риби взех да слушам тези които хващат риба а не които продават такъми!!!И резултатите не закъсняха 

-
- научил се да хвърля
емо за съжаление навсякъде са скъпи ,каде ли не съм търсил но цените са горе долу еднакви.Воблера с които хванах този тон иска основен ремонт
Влакно 145 либри +безопасна игла 350либри+2метра 200 либри флуорокарбон -това за риба тон.