Риболов на Толстолоб

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Rud
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Риболов на Толстолоб

Мнение от Rud »

има една захранка за толстолоб я видях на скоро в един магазин в Габрово някой пробвал ли я е и какви резолтати е давала да сподели че сега нямам възможност да ходя на риболов.
Като не кълве аз ще клъвна.
kasabinho
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kasabinho »

sapuna написа:Гогата много добре ви насочи - стопер на основното/според дълбочината/,тапа с монтаж тип ваглер и голяма тежест в основата на влакното!
При големи дълбочини трудно се засича,но се свиква! ;)
Какво означава голяма тежест в основата на влакното? Вържеш тежест под спиралата ли? Нещо не разбрах.
Изображение
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

Целта с този монтаж на тапата /тип ваглер/ е да вкараш влакното /кордата/ под водата,за да не го духа вятъра и следователно да не мести тапата. Аз например позвам пружина от големите с двойна тежест и мачово влакно /корда/ за да потъне.И така вятъра не мести тапата.Но има ли подводно течение,местенето е неизбежно.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Трябва да се презамята по често и линията да е постоянно под контрол, все едно както при риболова с мач :idea: При този "метод" за риболов аз ловя винаги само с един единствен прът, ако е с "пружина на дъното", ловя с два- в едно петно :wink:
Изображение
kasabinho
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kasabinho »

Бачо Илия написа:Трябва да се презамята по често и линията да е постоянно под контрол, все едно както при риболова с мач :idea: При този "метод" за риболов аз ловя винаги само с един единствен прът, ако е с "пружина на дъното", ловя с два- в едно петно :wink:
И аз така, че стават много гелета иначе.
Изображение
Lusi_vg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Lusi_vg »

Според вас кой е най-подходящият номер куки за грозниците :?
Изображение
1 Боклук не е навредил на никой....Така мислиш ти и още 7 милиона българи :!:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Относителен въпрос - относителен отговор!
Малък номер тежка кука - трудно засмуква и не се боде в голямата паст!
Малък номер лека кука - лесно засмуква,боде ама не издържа на напъна!
Голяма кука,тефлонова,плува и боде,кове и държи!
;)
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Lusi_vg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Lusi_vg »

Мхм Мерси много :drinkers:
Изображение
Svetl1o
новобранец
новобранец

Мнение от Svetl1o »

Какво ще кажете за тези куки - http://fishing-market.com/shop/product/ ... ln-04.html
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Lusi_vg написа:Според вас кой е най-подходящият номер куки за грозниците :?
Аз ползвам леки куки от карбонова сплав, номера 4 и 6 с ухо леко обърнато навън и по-отворени- по специално някои от сериите на Оунър и Канел; разбира се сигурно има и други варианти.... :wink:
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Устройството на устата и устната кухина на толстолоба, както и начина на хранене... нямат нищо общо с това на шарана и е съвсем нормално формата на куките и механиката на действие на монтажите да са по-различни от тези за шарана, а и амура :idea: Има и друга особеност- твърдите устни(ако могат да се нарекат така), нямат нищо общо с месестите и меки устни на шараните и при правилни куки и правилна подсечка(със задно салто), вероятноста от откачания и бягства е почти сведена до нула- куката пробива костната структура на устната и при добра контра- няма мърдане. :idea:
Никога до сега аз не съм виждал подводни снимки на такъв риболов, а то май-вероятно всъщност и няма такива, да не кажа и нещо повече, че май у нас са положени основите на риболова на толстолоб със спортна въдица, било то на плувка или на дъно :idea: :idea: :drinkers:
Изображение
kasabinho
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kasabinho »

Бачо Илия написа:Устройството на устата и устната кухина на толстолоба, както и начина на хранене... нямат нищо общо с това на шарана и е съвсем нормално формата на куките и механиката на действие на монтажите да са по-различни от тези за шарана, а и амура :idea: Има и друга особеност- твърдите устни(ако могат да се нарекат така), нямат нищо общо с месестите и меки устни на шараните и при правилни куки и правилна подсечка(със задно салто), вероятноста от откачания и бягства е почти сведена до нула- куката пробива костната структура на устната и при добра контра- няма мърдане. :idea:
Никога до сега аз не съм виждал подводни снимки на такъв риболов, а то май-вероятно всъщност и няма такива, да не кажа и нещо повече, че май у нас са положени основите на риболова на толстолоб със спортна въдица, било то на плувка или на дъно :idea: :idea: :drinkers:
Руснаците развиват също този вид риболов.
Изображение
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

А захранката /технопланктон/ , както и метода и на поднасяне е от Полша, а идеята дали е тяхна или са я взели от някъде не знам. Преди бях питал във форума дали някой знае тази захранка намира ли се у нас. Казват, че резултатността е многократно по-голяма от всичко друго.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

По начало, толстолобите са два вида:

Бял толстолоб:

Изображение

Белият толстолоб е сладководна риба от групата на внесените и аклиматизирани у нас „растителноядни риби“ от семейство Шаранови. Родината ѝ е Далечния изток.

Биологични особености
Достига относително големи размери и тегло до 20 кг. Тялото ѝ е странично сплеснато с голяма глава, а очите ѝ са разположени в долната ѝ част. Гръдните плавници са удължени и заострени, и не достигат основата на гръдните плавници. Цветът на тялото е сребристобял, гръдната част е по тъмна, люспите са много малки и тънки. Дължината на червата при възрастните е 1500% от дължината на тялото. Глътъчните зъби са еднородни, силно уплътнени и приспособени за мачкане на планктонни водорасли. Килът е по продължение на цялото тяло - започва от аналния отвор и завършва до гърлото. Достига полова зрялост на 3 годишна възраст. Живее в горните слоеве на водата и се храни развиващия се там фитопланктон. Основната му храна са микроскопичните водорасли, които причиняват „цъфтеж“ на водата. Храни се активно, като филтрира и отбира от водораслите само определени видове. В състава на храната му се срещат всички групи на планктонните водорасли - диатомови, зелени, синьо-зелени и др. При отсъствие на водорасли, обикновено пролет и есен, се храни с разлагащи се органични остатъци, т. нар. детрит. Белият толстолоб е много подвижна и плашлива риба. При шум скача на височина до 1-1,5 м. над водата.

В България, белият толстолоб се размножава само изкуствено. Достоверни съобщения за естественото възпроизводство у нас има единствено в р. Дунав.

Пъстър толстолоб:

Изображение

Пъстрият толстолоб е сладководна, риба от групата на внесените и аклиматизирани у нас "растителноядни риби" от семейство Шаранови. Родината и е Далечния изток.
Биологични особености
Пъстрия толстолоб се отличава от белия с отсъствието на кил по гръдната част и по-голяма глава. Очите са разположени също в долната част на главата. Гръдните плавници са по-дълги, остри и достигат до основата на коремните плавници.
*** Разликите се виждат съвсен ясно на горните две снимки- на горната снимка се вижда изразения коремен "кил" на рибата и по-малката глава, а на долната снимка(тия аз съм ги ловил, с фидер) ясно се виждат дългите гръдни плавници, които "застъпват" коремните плавници и по-голямата глава на рибите.
Оцветяването варира от светлокафяв с по-тъмна гръбна част и тъмни петна по страните при някои екземпляри, до по-сиво тяло при други. Това се обяснява основно с различието на слънчевото осветяване на водоемите и нееднаквостта на другите фактори на външната среда. Люспите на тялото са тънки и малки. Съзрява на 5-7 годишна възраст. По биология на размножаване не се различава от белия толстолоб. Отначало се храни със зоо и фитопланктон в равни части, като постепенно частта на зооплактона преобладава в храната му нараства с напредване на възрастта. При липса на зоопланктон се храни принудително със фитопланктон.

В България, пъстрия толстолоб се размножава само изкуствено. Достоверни съобщения за естественото възпроизводство у нас има единствено в р. Дунав

Стопанско значение
Пъстрия толстолоб достига по-голямо тегло(50+кг) и в рибовъдните басейни нараства по-бързо. Пъстрия толстолоб заема важно място в шарановите поликултури, като също така е подходящ за отглеждане в язовири. Една от важните причини за масовото използване на толстолоба за зарибяване на язовири, освен добрият прираст, е движението му на стада, което значително улеснява улова.

В рибовъдната практика се използват най-често хибридни форми толстолоб. При хибридизация се получава плодовито потомство, което може да се размножава.

п.п. Фитопланктонът е съвкупност от растителни микроорганизми, които фотосинтезират и по тази причина населяват основно добре осветения повърхностен слой на водните басейни - океани, морета, езера. Въпреки че отделните организми са невидими с просто око, в големи количества те се виждат като повърхностно оцветяване на водата в зелено, заради присъствието на хлорофил в клетките им.
Това е най-ниското ниво на хранителната верига

Зоопланктонът (от на немски: Zooplankton) е съставен от дребни животински организми, живеещи във водата. Заедно с фитопланктона, той е съставна част на планктона и важен елемент от водната екосистема.
Състои се от протозоа, инфузории, дребни членестоноги и мекотели, ларви на водни жинотни и др. Зоопланктона са опганизми под формата на планктон, включва протозои, малки ракообразни, медузи и червеи. Протозоа са едноклетъчни организми, които могат да колонизират, те могат да живеят в океаните, солените езера, сладководни езера, реки и езера и се различават по размер за двама до седемдесет микрометри и дори по-големи. Ракообразните са безгръбначни, които живеят във водата, както и на земята и могат да варират от микроскопични до шестдесет сантиметра. Zooplanktons основната храна са бактерии и фитопланктона, което ги прави второто звено в хранителната верига (Вегас).

п.п. Предполагам че "технопланктона" е филтриран и после пресован такъв планктон- представлява кръгла шайба колкото пул за табла но няколко пъти по дебела и го предлагат заедно с готов вързан монтаж. За риболова в други страни- Русия, Полша... с методи подобни на нашите пружини(с "тапа" или "на дъно") съм съгласен че се е развивал успоредно с нашия, но за трилърите със щеки, уипове, директни и ластици си мисля че сме НОМЕР ЕДНО в света :idea:
Изображение
Lusi_vg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Lusi_vg »

Колеги мисле си за следното нещо :

Пръчка : фидер

кошничка : пластмасова и вместо тежест малко парче стереопор

захранка : няма значение

Мисълта ми е като заметна фидера хранилката да пуска храна равномерно а куката да е на около 50-100 см диреткно отдолу

Някой пробвал ли го е и дали върши рабора :? :D :?:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”