Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Риболов на бабушка
Модератор: sapuna
Риболов на бабушка
Здравейте, не разбрах защо ми бе заключена предната тема, но няма значение. Така. Както сигурно сте разбрали съм в Холандия и намерих едно много хубаво язовирче. Хубаво е меко казано. Има различни видове риба, но най-изявеният е бабушката и някоя по-едра червеноперка. Шарана също не липсва, като при обилно захранване съм забелязвал едри екземпляри на 1,2 метра от брега. Вчера ходих само на плувка, като останах изненадан от това, че захапва здраво и буквално изтрелва плувката под водата, но щом опитам да засеча-няма нищо. Обикновенно тук замятам в горния край на язовира, където най-често се срещат шараните. Този път реших да пробвам в долния край и след като захраних с около килограм захранка специално за червеноперка се появиха по-едри екземпляри, но в края на излете останаха с 20-25 бабушки по 20-70грама. Днес ще опитам отново, но този път си взел и въдица с която да опитам и в дълбокото. Ако е възможно да дадете някакви идеи, как да излъжа червеноперката. Длъжен съм да кажа, че разполагам само с бял червей. После ще напиша едно ревю как е минал излете 

-
- научил се да хвърля
Re: Риболов на бабушка
.лови на хляб
- nikidilov
- ще става разбирач
И на жито,вървят по едри.
-
- научил се да хвърля
Белия червеи е по добра стръв от Хляба в случая . Но може и на жито да ловиш
. За дистанцията мисля ,че около 10-15 метра те устроиват 

-
- научил се да хвърля
колегата ме изпревариnikidilov написа:И на жито,вървят по едри.

-
- научил се да хвърля
бабушката не беше ли в горните слоеве ?shekira написа:стръвта да лежи на дъното.

-
- кандидат преподавател
Не е в горните слоеве - аз поне никога не съм хващал в горните слоеве на р.Арда до яз.Кърджали,в яз.Кърджали,в яз.Въча /Антона/и в яз.Доспат.Стръвта трябва най-малкото да докосва дъното.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Горе се държи червеноперката.
Бабите са долу, като при нормални условия дребните се хранят над дъното, а едрите вдигат стръвта от самото дъно.
Бабите са долу, като при нормални условия дребните се хранят над дъното, а едрите вдигат стръвта от самото дъно.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
там е,аз даже имам в фризера.golden-retriever написа:бабушката не беше ли в горните слоеве ?shekira написа:стръвта да лежи на дъното.

КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Време е да разкажа какво се случи. Послушах съветите за хляба. Решихме с колегите да направим импровизирано състезание с награда щека 4м. На плувка много слабо, все малки бабушки до към 4,5 метра от брега. По-навътре не пипаше. Решихме да хвърляме и на дъно. Аз с 3 куки (2-номер 6 и 1-номер 5) на две сложих едри топчета хляб, а на третата хляб и бял червеи. Докато чаках нещо да удари колегата хвана 10ина малки бабушки, като това е към 14 часа. 10ина минути след като бял хвърлил падна голямо кълване и лъгане. В началото помислих, че някакви дребни рибки се базикат и седнах на пейчицата на около 3 метра от въдицата. Изведнъж видях само как въдицата падна от стойката, падна борба близо 2 минути и успях да изкарам бабушка 480гр. Борбата падна понеже бях на височко место и трудно се вадеха. От там като се почна всички смениха само на хляб, но само аз и брадчеда успяхме да хванем едри риби. Равносметката е: 14 едри бабушки (100-500гр.) и около 25-30 дребни по 30-60гр. Мислехме да останеме и вечерта, но днес местните има някакъв празник и просто нямаше как да останем. Ето и няколко интересни факта от излета: За сигнализатор използвах кутия от бели глисти. Един колега за тежест ползва болт който намери на отиване. От всички които бяха на язовира ние единствени вадехме едра риба. Утре мислим само с брадчеда да отидем към 9-10 сутринта и да опитаме на дъно, като ще се помъчим и да извадим и шаро. Доколкото успях да видя само гол шаран има. Сигурен съм, че и на плувка би се появил, но просто няма как да се стигне до "леговището" му. Мисля да заложа 1 въдица изцяло на хляб и една комбинирана: бял червеи, торен, хляб и разбира се царевица. Направих снимки с GSM-а ми, но не разполагам с устройство за да ги покажа. Утре ще взема с мен фотоапарата и се надявам на още по-голям късмет.
-Наслука
-Наслука

-
- научил се да хвърля
Е то и аз имам сом в фризера но ...shekira написа:там е,аз даже имам в фризера.golden-retriever написа:бабушката не беше ли в горните слоеве ?shekira написа:стръвта да лежи на дъното.![]()

Аз на места дълбоки до 5-6 метра съм хващал бапки на от 1 до 2 метра ... някои път даже белия още сигорно не е стигал и до тази дълбочина преди да бъде налапан ... но може и да е перка ... то Аз не ги различавам

Колега пробвай на фидер да ги ловиш..Mast3ra написа:Време е да разкажа какво се случи. Послушах съветите за хляба. Решихме с колегите да направим импровизирано състезание с награда щека 4м. На плувка много слабо, все малки бабушки до към 4,5 метра от брега. По-навътре не пипаше. Решихме да хвърляме и на дъно. Аз с 3 куки (2-номер 6 и 1-номер 5) на две сложих едри топчета хляб, а на третата хляб и бял червеи. Докато чаках нещо да удари колегата хвана 10ина малки бабушки, като това е към 14 часа. 10ина минути след като бял хвърлил падна голямо кълване и лъгане. В началото помислих, че някакви дребни рибки се базикат и седнах на пейчицата на около 3 метра от въдицата. Изведнъж видях само как въдицата падна от стойката, падна борба близо 2 минути и успях да изкарам бабушка 480гр. Борбата падна понеже бях на височко место и трудно се вадеха. От там като се почна всички смениха само на хляб, но само аз и брадчеда успяхме да хванем едри риби. Равносметката е: 14 едри бабушки (100-500гр.) и около 25-30 дребни по 30-60гр. Мислехме да останеме и вечерта, но днес местните има някакъв празник и просто нямаше как да останем. Ето и няколко интересни факта от излета: За сигнализатор използвах кутия от бели глисти. Един колега за тежест ползва болт който намери на отиване. От всички които бяха на язовира ние единствени вадехме едра риба. Утре мислим само с брадчеда да отидем към 9-10 сутринта и да опитаме на дъно, като ще се помъчим и да извадим и шаро. Доколкото успях да видя само гол шаран има. Сигурен съм, че и на плувка би се появил, но просто няма как да се стигне до "леговището" му. Мисля да заложа 1 въдица изцяло на хляб и една комбинирана: бял червеи, торен, хляб и разбира се царевица. Направих снимки с GSM-а ми, но не разполагам с устройство за да ги покажа. Утре ще взема с мен фотоапарата и се надявам на още по-голям късмет.
-Наслука

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Бързо тичай в магазина и си купи по-малки куки и жито. Тие номера са за слонове, но не и за баби. 

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.