Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

ЗАРГАН - 2010
Модератори: emo vasilev, alekst
Re: ЗАРГАН - 2010
1-ва бройка, колкото да не сме валат.

-
- ще става разбирач
Втори опит за сезона-второ капо
.Място-първа буна;бомбарди-плуваща и бавнопотъваща.Търпение и постоянство му е майката,първото го имам в изобилие,за второто ми липсва свободно време
.Живи и здрави колеги и наслука...

Рано и е още Венци,до 2 седмици ще почнат рибите на вълнолома,има хаймани хващат се по 1-2 риби след обед и то ако имаш късмет,щото и не ще да се храни.
Зарганолог
-
- вече хвърля и на тежко
Айде дано, че днес пак си оформих едно КАПО-КЛАССИК !Mi7chell написа:Рано и е още Венци,до 2 седмици ще почнат рибите на вълнолома
Като казвам че ще почнат рибите,имам в предвид по 2-3 риби сутрин рано от преди изгрев до към 8-9...а първите пасажи на вълнолома очаквам между 10-ти и 15-ти августtatkoogi написа:Айде дано, че днес пак си оформих едно КАПО-КЛАССИК !Mi7chell написа:Рано и е още Венци,до 2 седмици ще почнат рибите на вълнолома

Зарганолог
-
- ще става разбирач
Вчера на Шабла пред паметника за три часа 7 писалки.
Ето снимки на първите две риби,другите не съм ги снимал защото са същия калибър,а и ги връщах веднага да викат майките и бабите си ,но без резултат

Болки в ръката ми от хвърляне ...

Спомням си че съм чел, че заргана няма смисъл да се връща, защото ако е пипан с ръце, дори и да не е наранен, най-вероятно ще умре... Дали е вярно?nikolco написа:... другите не съм ги снимал защото са същия калибър,а и ги връщах веднага да викат майките и бабите си ...
Стига да не е стиснат,както булка стиска ..... през първата брачна нощ.Raven написа:nikolco написа:...
Спомням си че съм чел, че заргана няма смисъл да се връща, защото ако е пипан с ръце, дори и да не е наранен, най-вероятно ще умре... Дали е вярно?
Също и ако не е прокървил(наранен).

Аз вчера се отчетох с 3 бройки. Задава се вече. 

а утре от 5:30 до към 9 и нещо пак съм на проби 

- sarfa
- научил се да хвърля
И аз да се похваля,днес на "Дюни" два заргана и една платерина.

От 5:30 до 7 и нещо изобщо не се обади. След 7 до към 10:30 - 7 заргана и още 3, които се откачиха.
ПП: Имам едно чудене, насочено към по-опитните в този риболов.
Момента на засичането на заргана ми е малко неясен, като винаги го карам на според това как го усещам, без обаче да ми е ясно какво точно правя и защо.. Чудно ми е какво се случва под водата. В повечето 90% от случаите вероятно го оставям да се самозасече, като въпреки кълването продължавам да обирам равномерно, докато не огъне върха на пръчката. Това ситно кълване на заргана означава ли че е захапал куката и мога да го засека силно или е дъфкане и придърпване на висящия червей?, защото съм имал случай да се опитам да засека по-рано и съм изтървал риба за това...
Друго нещо - вече закачения зарган, ясно е че линията не трябва да се отпуска, че трябва да се води бързо и равномерно... А стараете ли се да го водите странично, за да не се откачи куката? т.е. ако рибата тръгне на ляво да обърнете пръчката на дясно, за да не прилагате силата на дърпането все едно дърпате куката от устата му и в случай че не забита в здравата човка, а е в меките части, може да се измъкне
???
ПП: Имам едно чудене, насочено към по-опитните в този риболов.

Момента на засичането на заргана ми е малко неясен, като винаги го карам на според това как го усещам, без обаче да ми е ясно какво точно правя и защо.. Чудно ми е какво се случва под водата. В повечето 90% от случаите вероятно го оставям да се самозасече, като въпреки кълването продължавам да обирам равномерно, докато не огъне върха на пръчката. Това ситно кълване на заргана означава ли че е захапал куката и мога да го засека силно или е дъфкане и придърпване на висящия червей?, защото съм имал случай да се опитам да засека по-рано и съм изтървал риба за това...
Друго нещо - вече закачения зарган, ясно е че линията не трябва да се отпуска, че трябва да се води бързо и равномерно... А стараете ли се да го водите странично, за да не се откачи куката? т.е. ако рибата тръгне на ляво да обърнете пръчката на дясно, за да не прилагате силата на дърпането все едно дърпате куката от устата му и в случай че не забита в здравата човка, а е в меките части, може да се измъкне

За засичането: колкото по-късно, толкова по сигурно( т.е като ти огъне хубаво върха), щото рядко се отказва да кълве, а и да се откаже друга налита. При късното засичане има неприятен момент с откачането на рибата, куката е доста на вътре и се налагат операции. Като цяло повече риби съм изпуснал, като съм засичал рано, а не като съм изчаквал, но понякога сърце мъжко не трае!
За воденето: по принцип няма никакво значение, но все пак трябва да се води равномерно и без много зор. Естествено трябва да насочиш рибата към себе си (т.е. към изхода
), като избягваш скалите. Ако има вълна, гледай по вълната да я водиш, абе като половиш повече всичко ще си го правиш инстинктивно, без много много да му мислиш!
Дано съм бил полезен!
За воденето: по принцип няма никакво значение, но все пак трябва да се води равномерно и без много зор. Естествено трябва да насочиш рибата към себе си (т.е. към изхода

Дано съм бил полезен!
Аз лично заргана не го засичам,като се набоде на куката и огъне пръта се самозасича,виждал съм какви ли не изпълнения на засичане,мисля че няма нужда...
Зарганолог