Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Препоръчайте ми Сонар
Модератори: emo vasilev, Кърцата
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Препоръчайте ми Сонар
Цените,които ти дадох са от Кабелас!Този,който си харесал ще ти излезе скъпо със шипинга,после на митницата може и да ти се размине,ако си печен или с късмет!
Ако нямаш човек в Щатите да ти го прати,по-добре си го купи от И-бей!
Има уникални и изгодни оферти,особенно на търг!
Вчера видях в действие Хъмин-575 и не съм възхитен!Например чувствителността се променя от 1 до 20,това са 20позиции!При Лоурънс от 1% процент до 100!Това означава,че при финните настройки имаш 5-пъти повече възможностти!
Освен това "кухите рибки" от широкият лъч,не можеш да разбереш на колко метра отпред-отзад-отляво или дясно се намират!
Повече пречат на екрана,отколкото помагат на риболовецът! 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Предпочитам да си купя нов т.к. за 2ра употреба не се знае колко ще работи а за ремонт не може и да се мисли.
Та харесал сам си 2 и се чуда кой от 2та е по хубав : Humminbird 161 GPS Fishfinder Chartplotter W/Unimap X-ducer All-In-One GPS and Fishfinder http://www.boatersworld.com/product/MP93506115.htm ; Eagle Cuda 350 S/Map Compact Fishfinder/Mapping GPS http://www.boatersworld.com/product/MP64072636.htm . Основният ми въпрос е 4е на единия пише Precision 20° Single Beam sonar optimized for definition and coverage което се чудя дали значи че има само 20 градусов лъч или това му е най-точното , а на другия Compact 200 kHz Skimmer® transducer with built-in temp sensor and up to 60° of fish detection coverage , от където предполагам че може да се разшири до 60 градуса без да е спомената горната граница. Да ми кажете кое е по добре ще съм благодарен .
Та харесал сам си 2 и се чуда кой от 2та е по хубав : Humminbird 161 GPS Fishfinder Chartplotter W/Unimap X-ducer All-In-One GPS and Fishfinder http://www.boatersworld.com/product/MP93506115.htm ; Eagle Cuda 350 S/Map Compact Fishfinder/Mapping GPS http://www.boatersworld.com/product/MP64072636.htm . Основният ми въпрос е 4е на единия пише Precision 20° Single Beam sonar optimized for definition and coverage което се чудя дали значи че има само 20 градусов лъч или това му е най-точното , а на другия Compact 200 kHz Skimmer® transducer with built-in temp sensor and up to 60° of fish detection coverage , от където предполагам че може да се разшири до 60 градуса без да е спомената горната граница. Да ми кажете кое е по добре ще съм благодарен .
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Аз трябва да съм 'баси късметлийския печеняга....Troli Rapala написа:...ще ти излезе скъпо със шипинга,после на митницата може и да ти се размине,ако си печен или с късмет!...

Ъхъм....имам метри и градуси в целзий.Troli Rapala написа:...Та,Годзи каи ся имаш ли метри,ма харабийската?![]()

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Аз,с квото можах помогнаах!От тука нататъка не ме интересува,кой кво ще си вземе или е вземал!Треа некой да го гризне,па да мине година,та да разбере кво съм казал!
На Годзи не му вярвам,докато не постне снимки в действие! 

- GODzillata
Troli Rapala написа:На Годзи не му вярвам,докато не постне снимки в действие!

Tи шегувкаш ли се?

Хех....да се обазложим преди т'ва, а?

-
- вече хвърля и на тежко
Аз доколкото знам само Хъминбърд, които са закупени от САЩ са в други мерни единици.
- GODzillata
Момци, стягам се за морето и не ми се очертава излет преди това, но веднага щом се върна, ще ви докажа, че Гармина ми е И в метри.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Годзи,не се връзвай,кат див-дунавски шаран!
Чуй "Сонарската теорема"!
Кой е измислил риболовният сонар?-Лоурънс,чедо!Кое устройство в сонара открива рибата?-Сондата,бе пич!Има ли различни сонди?-Твърдо,да!По какво се различават?-По мощност,бре!Как е означена тази мощност?-Па,във ватове от пик до пик,500-800-1000-1200-1600-2000-2400-4000-8000!И,кво значи това пик до пик?-Означава,че сондата предава и приема от 500 до 8000 импулса за час и успява да ги обработи,и предаде на екрана!За това ли ни трябва голям екран?-Е,па да-много ясно,че за това!
Е,мерси батко,че ме открехна!И аз ги знаех тия неща,ма не можех да ги обясним в прав текст!
Пример:Лоурънс Х135 и Ийгъл 480 са почти еднакви,но първият е 399доларес,па вторият 249доларес!Що,ли?Сондата е с мощност 4000В,срещу 1500В на Ийгълс!Има и други съвсем дребни разлики,но това е основната!Малко хора ги забелязват,щот не се задълбават!Та Марк5Х е 1600в за 159доларес,а Марк5х-про е 2400в за 199доларес!Най-новите модели от Март-месец!
А,он ми гледа некви "детски сонари" с мощност 800в и 1200в за 200доларес!
Надявам се други,които прочетат темата да ги вземат на в предвид тия интелектуални напъни при бъдеща покупка!
Това е "Промо-боно" и за сега нема да им искам зелени парета!

Последно промяна от Troli Rapala на Вто Юли 27, 2010 10:16 pm, променено общо 1 път.
Троли съгласен съм с теб. Но да попитам преди две седмици ми се прецака сонара - Hummingburd, мисля да взема точно Mark 5 pro, кажи кво мислиш за него. Не сам сигурен дали като е от ебей има мерни единици в метри, пак и нещо не могат да ми отговорят защото не било отбелязано на кутията от вън. И второ в ехо сондата на Лоурансе има ли вграден температурен датчик на лоурансите. Питам понеже разбрах че ползваш такъв, а и аз се ориентирах към тях. Между другото за другите колеги колебах се между Гармин 400сс и лоурансе и се спрях на Лоурансе. Поздрави.
ГОЛ ШАРАН ...
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Джармин 400С е в два варианта на сондата 3200В и 4000В,при него минусът е малкият екран и цветният дисплей,който харчи повече ток.Новите модели са 431S и 531S,които са 3200В с малък цветен екран и уникално готин GPS!Но той,не ни трябва във България,щот няма карти за Искъра,а за 14000 езера в Щатите!
Така че,нема сми за нас!Лоурънс Марк 5Х-про е с подобрен екран "Двоен-супер-филм ЛСД с бяла обратна подсветка LED-sсreen",иначе казано Супер-нисък разход на ток!2400В,83/200кХц двойно-лъчев приемник с температурен сензор в метрична система и новото е "Sonar history scrollback"!Сега не мога да зацепя,що ни е история на видяното,но не е случайно измисленно,явно помага за анализ след риболова?
За мен основното предимство на Лоурънса е,че показва много точно рибите и мога да му се доверя!Менюто,също е опростено за да може риболовецът да реагира бързо с настройките и да не се лута!Щот риболовът си е динамичен спорт!Марк-серията е създадена с една цел!Добра цена,но не за сметка на качеството,а като са изчистили всичко излишно и са оставили основното,което ни требва в риболова!Няма цветно,няма сателити,няма....,на 1-ва страница ги изредих!Знам,че съм прав и се радвам,че мислим еднакво!Пожелавам успех на разумните!

Troli, за GPS-а изобщо не си прав. Нищо че нямам карта и съм черна точка в бялото море, пак ми дава безценна информация като скорост, позиция, дата/час, маршрути, посока на дрейфа.
Sonar history scrollback ако е това което си представям ще е много голяма сгода. Мечтал съм си вече за подобно нещо.
Иначе съм съгласен с теб за повечето работи - мощността на сондата на първо място и резолюцията на екрана (по вертикала), която да отрази съответната чувствителност на сондата. И не на последно място качеството на софтуера, който да показва пълноценно възможностите на хардуера.
Писал съм го отдавна - Хъминбърд никога повече не бих си взел заради к*рвенски номера, въпреки че съм много доволен от него в момента, Гармина ми се вижда като детска играчка, която върши чудесна работа за повечето рибари, с Лоранс няма опит.
Sonar history scrollback ако е това което си представям ще е много голяма сгода. Мечтал съм си вече за подобно нещо.
Иначе съм съгласен с теб за повечето работи - мощността на сондата на първо място и резолюцията на екрана (по вертикала), която да отрази съответната чувствителност на сондата. И не на последно място качеството на софтуера, който да показва пълноценно възможностите на хардуера.
Писал съм го отдавна - Хъминбърд никога повече не бих си взел заради к*рвенски номера, въпреки че съм много доволен от него в момента, Гармина ми се вижда като детска играчка, която върши чудесна работа за повечето рибари, с Лоранс няма опит.
От Въча по-хубав няма.
Каквото и да си вземете,Винаги идва време да го смените.И като смените за трети път ще разберете,че просто нещата не опират само до сонара.
Започнете с нещо втора ръка,запазено и елементарно.Като се научите да разчитате добре показанията,сами ще решите каква ше бъде следващата стъпка.Ех,може да скочите направо в шампионската лига,но при 99% това не се случва.При мен се почна с Eagle,след това Matrix на HUMM,две години с Garmin 300C и сега с 7-серия на HUMM.За жалост модела на LOWRANCE,който ми харесва най- много, ще се продава от 2011г.
Това,което споделям важи само за тези ,които посягат за първи път към сонара.
Започнете с нещо втора ръка,запазено и елементарно.Като се научите да разчитате добре показанията,сами ще решите каква ше бъде следващата стъпка.Ех,може да скочите направо в шампионската лига,но при 99% това не се случва.При мен се почна с Eagle,след това Matrix на HUMM,две години с Garmin 300C и сега с 7-серия на HUMM.За жалост модела на LOWRANCE,който ми харесва най- много, ще се продава от 2011г.
Това,което споделям важи само за тези ,които посягат за първи път към сонара.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Geo е пример за градация,но тя струва пари!
7-ма серия тръгва от 500 и стига до 1200 доларес!Имаш 4000В,двоен лъч,цветен дисплей,GPS и евентуално "Сайд-имаджинг"!За тези парета серията HDS на Лоурънс е с класа отгоре!Новата серия на Елит-5-4000В-569$/Елит 5Х-4000В-449$ при Лоурънс се гмурка ценово,точно на 7-ма серия при Хъмин!
Аз,пък имам GPS на телефона и ме показва също,като точка на син фон заедно със скоростта!От това няма голям смисъл,защото воблерът най-добре индикира ПРАВИЛНАТА скорост на кълване,а не GPS-са Калинукс!
Ако имаше 3D карти на Българските водоеми,веднага скачам за покупка,вече би имало смисъл!
Гео е дал повече пари от мен за сонар,но мощностите на сондите са ни еднакви-4000В,а вече сме съгласни че това е основното предимство-Голяма мощност=Достоверна картина!

Имам 1 въпрос към Тролката: Как разбираш, че картината е достоверна?
Сомът обича смелите!