Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Щука в малък водоем?
Модератор: sapuna
- bo4a
- научил се да хвърля
Re: Щука в малък водоем?
Е да то може да си вземете и един прът за морски риболов и мултипликатор с монофил от 180мм. ама каде е тръпката и красотата на риболова с такива брутални колове за домати
и аз работя със спининг и не съм много навътре с тапите така че тези изказвания че може без метален, титаниев или волфрамов повод да си изкараш 100 % щуката щот тя излиза с зяпнала от почуда уста не ги препоръчваите ако ще да ловите и в легена у вас
!!! Но всеки си има глава на раменете и да прави каквото си знае аз просто казвам моето мнение , така че наслука и успех на всички колеги и много приятни емоции!!!

СПИНИНГ КЛУБ "МЛАДИ ПИ.КИ"
- danev69
- сериозен играч
Щуката атакува набелязаната рибка от страни и след това я преобръща в устата си,за да я погълне. Ако не си сложил метален повод ти маха с опашка за довиждане.dodo16 написа: Тръгваш си най-късно в 16,00. Защо?
Тя щуката като се убоде и остава с отворена устатака че и да нямаш метален повод няма как да скъса.

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Ами причините да си тръгнеш в 16 часа за мен са поне две:danev69 написа:Щуката атакува набелязаната рибка от страни и след това я преобръща в устата си,за да я погълне. Ако не си сложил метален повод ти маха с опашка за довиждане.dodo16 написа: Тръгваш си най-късно в 16,00. Защо?
Тя щуката като се убоде и остава с отворена устатака че и да нямаш метален повод няма как да скъса.
Без метален повод може да се лови само с изкуствени примамки.
1.Да оставиш дребосъка да си папа на воля и да си пляска. Това неминуемо ще повика някоя зъбла. А и така си сигурен , че захранката ще бъде излапана и на другия ден ще има по малко рибета. Щото ако са много щуката се обърква и не атакува.Абе пробвал съм и занам сутринта кой ще е там първи.
2.Каракудките се активизират привечер и трудно се устоява на изкушението да направиш един интензивен риболов , което от своя страна довежда до постоянно дохранване и голяма умора. А на другя ден трябва да си кукуряк! И ако случайно сутринта отидеш пак , то към 7 часа там ще дойдат стотици дребчета и дори и да има щука , тя ще си хапне някъде отстрани , а за теб - дука или пак интензивен риболов/изкушението за плувкар като мен си е голямо/.
Има и трета, но не маловажна причина

За повода . Щука се лови от преди незнам колко стотин години с куки. Преди 30-тина години си я ловяхме с рибарски конец и пак същия монтаж. Зъбите на щуката не могат да прегризят влакното. Могат обаче да го притрият. И то ако животното е по-голямо и се бори по дълго. Ако си на по голяма дистанция и се очаква по-едър екземпляр, то тогава повод за дал жи тел но.
ПП. Аз имам и немалко случаи да съм хвърлил за сом ,тежко дъно /по Дунава/ на рибе и на сутринта вдървена малка щука или бяла риба на куката. И няма прегризани монофили. Абе риболова е като пиенето. Може с повод , може и без повод, а може и от сутринта

Забравих да кажа. Точно с изкуственни примамки - задължително метален повод. Може да я ковнеш и външно и тогава дори и малките щучета се борят яко и скачат като Стефка Костадинова . И при тия скокове дори се омотават . Влакното минава и през уста ,преки . А 40 см повод не и дава тази възможност. Е трябва да си държиш и линията изпъната де
. Имам ги и тези проби. И после Яд Яд , иде ми да си изям т..ците.

- danev69
- сериозен играч
Здрасти,колега. Щуката напада не само когато е гладна. Ако покрай нея се завърти лесна жертва то тя ще я атакува. Това е идеята на риболова с изкуствени примамки и затова той е по-резултатен от риболова на тапа. Ако си избрал правилното място за тапата то задължително ще има удар.Аз преди да закача каракудката на тройката винаги и вадя едното око. Така рибката плува по-различно от останалите и изглежда по-лесна жертва. Аз ловя винаги с повод,който иска да експерементира избора си е негов,ама като му презризе кордата или конеца/ако е по голяма/ да не се чуди как е станало.
Днес и аз бях на едно малко гьолче . Много обрасло та си тествах спининга резултата беше 2 щуки по около 45-50 см с още 4 по 20-30 см върнати в локвата . Всичко на блесна , има и 2 откачания почти до брега и една неприятна изненада една си замина с блесната , даже неразбрах ко стана огъна се върха здраво леко свирна аванса ( беше натегнат) и рибата си замина
А тук е мястото да кажа , че ловях с 0,06 плетено с блесни №2

А тук е мястото да кажа , че ловях с 0,06 плетено с блесни №2

-
- научил се да хвърля
щука се лови с нормални такьми има тьнкости но това са подробно
сти и всеки да си ги намери сам а това за въжета и куки като бастуни смехория страшна

за да станеш хищник трябва и опонента ти да е хищник...

първата щука , после излезе една малко по малка не съм я снимал

локвата
при изкуствена примамка не използвам никога стоманен повод , първата риба е 48 см и я извлякох през шавара с корда 0,06 като казах по горе спининга ми е 3.9м 5-15 акция с който ловях
та и аз си мисля , че не е нужно да мъкна големите тояги . Ако заради закачките не бях натегнал аванса щях да се позабавлявам с таз дет ми отнесе блесната

- danev69
- сериозен играч
Здрасти,колега. Тая пръчка която си описал май е някаква болонеза или мач,ама щом си я пригодил за блеснарка ОК. Поздрави за уловените щуки и за пускането. Според мен ти трябва пръчка с малко по-голяма акция,защото ако закачиш по-голяма щука то тя се дърпа доста по-различно от масовите писалки.Dimy написа: спининга ми е 3.9м 5-15 акция

моя грешка от 5-30 е акциятя
и моля без изказвания , че не е спининг
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=952
върши идеална работа да се пресегнеш през папура или да гониш големи дистанций
за реките си ползвъм пръчки от порядака на 2.4м
и моля без изказвания , че не е спининг
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=952
върши идеална работа да се пресегнеш през папура или да гониш големи дистанций
за реките си ползвъм пръчки от порядака на 2.4м
Здравейте, колеги! Днес направих поредния риболовен излет на един не много голям водоем. Бяха ми казали, че има много щука и ако нивото на водата е паднало малко те били навсякъде . За целта си взех спининга и изкуствените примамки и се запътих с двама приятели към водоема. Още от 7 сутринта добрите места около шавара бяха вече заети. Ние се настанихме и започнах да пробвам блесните си. Смених на всички видове, но резултат - нулев
... А тези колеги, които бяха заели местата около шавара утрепаха щуките - всички бяха около 50 см. За стръв ползваха малки рибки от самия водоем (вероятно уклей) и по-рядко земен червей. Рибките бяха от порядъка на 3-4-5 см. Аз нямах нужното оборудване за плувка и продължих да тествам спининга, но отново без резултат. Водоема не е много голям и около брега има доста растителност. Може ли да ме посъветвате как да постъпя при следващия си излет - какъв монтаж, избор на стръв и място ? Благодаря ви предварително 

Последно промяна от tSyrk0 на Съб Юли 31, 2010 9:10 pm, променено общо 1 път.
Някои си развяват байрака, а други бикините.
Според мен грешката ви е при воденето , ако щуките са около 50 см ползвайте по малки примамки и наблегнете на блесните . С риск колегите да скочат пробвай на мепс комета и аглия №1 златни на червени точки , воденето бавно до средно бързо. След като рибата зима на тапа няма начин да откаже на блесна преминаваща покрай нея 

Какво ще рече по-малки примамки ? Ако може и да ме посъветвате за начина на водене на блесната ще Ви бъда много благодарен

И още - за такива щуки задължителен ли е металния повод или има вероятност да се изплашат ? 

Ми аз не ползвам повод за спининг, само на тапа с монофил . Използвам плетени от 0.06 до 0,15мм за спининг. Като казвам за примамките имах предвид блесни от по малки номера 1-ви и 2-ри . За водене трябва да е по бавно и хвърляш около шавара или петна трева , с две думи де има укритие за щуката там я търсиш