КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

jefoo_ написа:
vIdRaTa написа:
jefoo_ написа: колега гледам че си от Смолян това е и моя град-така кажи каде ги ловиш тези скобари защото маи се досещам!!!!!!!
Колега jefoo,
Около Смолян знаеш ,че нямаме голям избор за риболов на скобар поне в момента.Коритото на р.Арда се промени много след почистването на язовира преди Стоянов мост.Предполагам знаеш за какво ставаше въпрос преди 1-2 години на дългия вир под въжения мост и под Стояновия ,но сега нъц.... :cry: само някой разпер и кефал ако излъжеш :roll: Затова сме принудени да слезем по надоло по реката и ние да я търсим .щом тя не ще да се качи примерно на "Чама"
или Дяволския мост :wink:
Наслука :D
е аз посещавам и двете места както и дяволски така и 'чама'.на горе от чам дере има един въжен мост там малко по на горе има разливи най- често сам там!!!!Поради простата пречина че там е по големия скобар!!!иначе лятото го чешя на скобарския вир точно в началото под белите брези!!
иначе ходя и на дяволски мост ама не6то немога да го набарам винаги или сам една седмица по рано или по късно!!!
относно стоянов мост се питам как така българския народ е устроен да руши жсичко хубаво дадено ни от горе!!! :smt021
Тази година ходил ли си на Чама и ако да ,кажи имаш ли слука и на кво :?: :wink:
Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
Аватар
jefoo_
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jefoo_ »

тази година не!!!Колеги са ходили и нищо!Едно кълване нямат!!! Водата е мн-малка и ако не повали на пролет незнам дали риба ще се качи изобщо!!!!иначе аз друга стръв освен троха не слагам на чама!!Представиси щом мряната взима на хляб-за скобара да не говорим!!
Аватар
jefoo_
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jefoo_ »

Като гледам си ходил на кораба сега там дава ли нещо?Около нова година начуках бая перка и уклей! мн хубаво място!!сега дава уклей на сухово най-вече се активизира по кам след обед!!иначе на дъно удрят и бели риби!!
Аватар
ali baba
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ali baba »

може ли някои да обясни нещо повече за тази троха ,от какво е ,как се слага ,монтаж от къде може да се вземе .при нас не е много популярен този метод ,използваме единична кука ,мънисто и жъладов червеи ако няма или бели или торен ,само един път съм хващал с троика но слагахме и червеи да виси
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

troхата,брато, е парченце хляб,с размер около 2-5ст което се кьса директно от хляба и се слага на куката,без да се прави на топче-да си седи разперено едно такова :lol: нали се сещаш,че при всяко заметане се презарежда.мноо успешна стрьв,ако имаш уменията и нервите-препорьчвам топьл бял рьчен хляб-има едни изкуствени хлябове,дето са жилави и може да се замета по 10 пьти с една троха,но те не са толкова успешни като белия-виж,кво-много е дьлго а и не мога да ти обясня НАГЛЕДНО,моя сьвет е да питаш за подробности в некой риб магазин,щше ти обяснят хората,надявам се..само мога да ти кажа,че засега по добра стрьв не е открита-особенно за дунава,ако я комбинираш с мамка..и особенно за жегите лятото-е сметай,щом на яз Искьр разбиваме скобара...дето повечето хора не знаят ,че го има изобщо :lol: освен това на нея кьлват още и то много яко:шаран,платика,бяла мряна,мьздруга...бе всичко от овчите риби,та даже и уклей и блескач-мое да ти скьсат нервите...
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

ali baba написа:може ли някои да обясни нещо повече за тази троха ,от какво е ,как се слага ,монтаж от къде може да се вземе .при нас не е много популярен този метод ,използваме единична кука ,мънисто и жъладов червеи ако няма или бели или торен ,само един път съм хващал с троика но слагахме и червеи да виси
Някъде му викат и "кифла"(това е един много жилав хляб предназначен само за риболов)продава се в почти всеки риболовен магазин .Предимството е в това че не е нужно слагане на стръв след всяко замятане.А иначе скобара много го обича :D :wink:
Наслука
--- Конфуций---
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Много е важно "щипенето "на трохата!!!За да не ви пада след всяко замятане/при положение че не ви е кълвало/,трябва само един път да я "щипнете" към куката!!!Многократното и закрепване я прави неустойчива стръв ,а да не говорим че си губи от автентичната си форма!На Дунав съм използвал МНОГО УСПЕШНО ситнопорест дунапрен ,но на Струма ,Искър и др. реки е пълен крах!!!За мен трохата е незаменимата лятна стръв :wink: :wink: :wink:
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

bkd написа:Много е важно "щипенето "на трохата!!!За да не ви пада след всяко замятане/при положение че не ви е кълвало/,трябва само един път да я "щипнете" към куката!!!Многократното и закрепване я прави неустойчива стръв ,а да не говорим че си губи от автентичната си форма!На Дунав съм използвал МНОГО УСПЕШНО ситнопорест дунапрен ,но на Струма ,Искър и др. реки е пълен крах!!!За мен трохата е незаменимата лятна стръв :wink: :wink: :wink:
Виждал съм куки с една пружинка на тях(предполагам че ще задържа трохата по-дълго време) ,но мисля че повече биха свършили работа за шаран,кефал,каракуда и тн.Защото по-малка от 10 нямаше :? Някой срещал ли е по малки и дали е ловил с тях :?: 8)
--- Конфуций---
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

слушай,пич,трохата се слага на единична кука,права-най добре 10 ,12-на мен са ми най удобни с кьсо рамо и по широка извивка-има ги подходящи на оуньр...сам ще се убедиш,че няма см от тия пружини-как ще трьгнеш да тьпчеш трохи по пружините?пьрво нали гоним вьзможно най непринуден вид на стрьвта??па като ви мьрзи да презареждате през 2 хвьрляния...ми турете си червей :lol: пак повтарям-ТОПЬЛ ,бял рьчен хляб,откьсва се парченце от средината,забожда се на куката и се щипва( :lol: ) ВЕДНЬЖ в горния край-кьдето ви е вьзела на лопатката(като ориентир)...ако трохата е от тия специалните франзелки,нема кво дая щипвате( :lol: )-забивате два,три пьти куката направо,то с тоя хляб не могат и да се щипват,щото е като гумен..
Аватар
ali baba
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ali baba »

пробвах с обикновен хляб ,но още при замятането и се откача ,явно зависи много от хляба
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

бе,пич,как да ти помогна>или хляба е мижав,ила нещо не праиш как треба-нали ти казах-питай некой кьде чатка,аз не мога да ти обясня НАГЛЕДНО вьпреки,че искам :idea:
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Това че ти пада след всяко замятане е както добре така и зле!?Падане без кълване е кофти ,но успокоителното е че многократното презареждане ти гарантира съблазнително-истинска троха , която провокира!!!За доказателство редувай еднократно щипната троха и сплекано топче хляб и .... спираме да го обсъждаме!Трябва си упорита работа ,но на който му стиска :!: :wink: :!: :lol:
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

именно това обяснявам и аз-ТРЕНИРОВКА и то многогодишна...накрая сам ще се усетиш,кво и как се прави,как кьлве и пр...аз на неколко пьти сьм се отказвал от нерви,но накрая се вмайсторих :lol: :lol: казваш,че трохата "падала" при всяко замятане?отде си сигурен,че точно ПАДА :wink: :lol: :lol: то и кьлването е по друго-верно,че понякога набива целата плувка,но много по често,просто я накланя леко или спира за миг...е тва ти е момента-аз знам кво си мислиш:нема да засичам,че ще ми падне трохата :wink: нали?и чакаш да се скрие плувката...така не става-при най малкото подозрение и РЯЗЗЗЗ,компренде?тука има и друго-кажи ми с ква вьдица,влакно и плувка действаш и може да ти обясня и някои други работи :idea:
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Петак прав си и още как :!: Говорейки за речен риболов на троха не се мисли за състоянието на стръвта ,по простото правило че всяко "ненормално "поведение на плувката е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО засичане :!: :!: :!: Е при този контрол на линията трохата/и нейната устойчивост/ ни е най-малкият проблем :wink: :lol:
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

ali baba написа:пробвах с обикновен хляб ,но още при замятането и се откача ,явно зависи много от хляба
Колега,
Моя съвет:
Единият начин (по-трудният за усвояване) -вземаш хляб(най-добре пресен,прясно изпечен,ако можеш даже топъл)късаш малка троха ,примерно с размер на царевично зърно,вземаш куката слагаш я в средата на трохата и просто стискаш някаде по-горе до главата :wink: :arrow:
Вторият начин (не чак до там лесен :lol: )Купуваш си от онзи жилавия от рибарския магазин.Накисваш във вода и го слагаш във влажна кърпа след 4-5 минути късаш една лентичка закачаш връхчето на лентата осукваш малко,пак закачаш и така докато се получи трохата :)
Помни :!: Най-малкия знак за кълване(спиране на плувката,леко потапяне,лягане и т.н.) Засечка
Дано съм ти бил полезен :wink:
Наслука 8)
--- Конфуций---
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”