Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???
Модератор: sapuna
- vIdRaTa
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Тази година ходил ли си на Чама и ако да ,кажи имаш ли слука и на квоjefoo_ написа:е аз посещавам и двете места както и дяволски така и 'чама'.на горе от чам дере има един въжен мост там малко по на горе има разливи най- често сам там!!!!Поради простата пречина че там е по големия скобар!!!иначе лятото го чешя на скобарския вир точно в началото под белите брези!!vIdRaTa написа:Колега jefoo,jefoo_ написа: колега гледам че си от Смолян това е и моя град-така кажи каде ги ловиш тези скобари защото маи се досещам!!!!!!!
Около Смолян знаеш ,че нямаме голям избор за риболов на скобар поне в момента.Коритото на р.Арда се промени много след почистването на язовира преди Стоянов мост.Предполагам знаеш за какво ставаше въпрос преди 1-2 години на дългия вир под въжения мост и под Стояновия ,но сега нъц....само някой разпер и кефал ако излъжеш
Затова сме принудени да слезем по надоло по реката и ние да я търсим .щом тя не ще да се качи примерно на "Чама"
или Дяволския мост![]()
Наслука
иначе ходя и на дяволски мост ама не6то немога да го набарам винаги или сам една седмица по рано или по късно!!!
относно стоянов мост се питам как така българския народ е устроен да руши жсичко хубаво дадено ни от горе!!!

Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
--- Конфуций---
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
troхата,брато, е парченце хляб,с размер около 2-5ст което се кьса директно от хляба и се слага на куката,без да се прави на топче-да си седи разперено едно такова
нали се сещаш,че при всяко заметане се презарежда.мноо успешна стрьв,ако имаш уменията и нервите-препорьчвам топьл бял рьчен хляб-има едни изкуствени хлябове,дето са жилави и може да се замета по 10 пьти с една троха,но те не са толкова успешни като белия-виж,кво-много е дьлго а и не мога да ти обясня НАГЛЕДНО,моя сьвет е да питаш за подробности в некой риб магазин,щше ти обяснят хората,надявам се..само мога да ти кажа,че засега по добра стрьв не е открита-особенно за дунава,ако я комбинираш с мамка..и особенно за жегите лятото-е сметай,щом на яз Искьр разбиваме скобара...дето повечето хора не знаят ,че го има изобщо
освен това на нея кьлват още и то много яко:шаран,платика,бяла мряна,мьздруга...бе всичко от овчите риби,та даже и уклей и блескач-мое да ти скьсат нервите...

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- vIdRaTa
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Някъде му викат и "кифла"(това е един много жилав хляб предназначен само за риболов)продава се в почти всеки риболовен магазин .Предимството е в това че не е нужно слагане на стръв след всяко замятане.А иначе скобара много го обичаali baba написа:може ли някои да обясни нещо повече за тази троха ,от какво е ,как се слага ,монтаж от къде може да се вземе .при нас не е много популярен този метод ,използваме единична кука ,мънисто и жъладов червеи ако няма или бели или торен ,само един път съм хващал с троика но слагахме и червеи да виси

Наслука
--- Конфуций---
--- Конфуций---
Много е важно "щипенето "на трохата!!!За да не ви пада след всяко замятане/при положение че не ви е кълвало/,трябва само един път да я "щипнете" към куката!!!Многократното и закрепване я прави неустойчива стръв ,а да не говорим че си губи от автентичната си форма!На Дунав съм използвал МНОГО УСПЕШНО ситнопорест дунапрен ,но на Струма ,Искър и др. реки е пълен крах!!!За мен трохата е незаменимата лятна стръв

- vIdRaTa
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Виждал съм куки с една пружинка на тях(предполагам че ще задържа трохата по-дълго време) ,но мисля че повече биха свършили работа за шаран,кефал,каракуда и тн.Защото по-малка от 10 нямашеbkd написа:Много е важно "щипенето "на трохата!!!За да не ви пада след всяко замятане/при положение че не ви е кълвало/,трябва само един път да я "щипнете" към куката!!!Многократното и закрепване я прави неустойчива стръв ,а да не говорим че си губи от автентичната си форма!На Дунав съм използвал МНОГО УСПЕШНО ситнопорест дунапрен ,но на Струма ,Искър и др. реки е пълен крах!!!За мен трохата е незаменимата лятна стръв![]()
![]()

--- Конфуций---
--- Конфуций---
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
слушай,пич,трохата се слага на единична кука,права-най добре 10 ,12-на мен са ми най удобни с кьсо рамо и по широка извивка-има ги подходящи на оуньр...сам ще се убедиш,че няма см от тия пружини-как ще трьгнеш да тьпчеш трохи по пружините?пьрво нали гоним вьзможно най непринуден вид на стрьвта??па като ви мьрзи да презареждате през 2 хвьрляния...ми турете си червей
пак повтарям-ТОПЬЛ ,бял рьчен хляб,откьсва се парченце от средината,забожда се на куката и се щипва(
) ВЕДНЬЖ в горния край-кьдето ви е вьзела на лопатката(като ориентир)...ако трохата е от тия специалните франзелки,нема кво дая щипвате(
)-забивате два,три пьти куката направо,то с тоя хляб не могат и да се щипват,щото е като гумен..

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Това че ти пада след всяко замятане е както добре така и зле!?Падане без кълване е кофти ,но успокоителното е че многократното презареждане ти гарантира съблазнително-истинска троха , която провокира!!!За доказателство редувай еднократно щипната троха и сплекано топче хляб и .... спираме да го обсъждаме!Трябва си упорита работа ,но на който му стиска

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
именно това обяснявам и аз-ТРЕНИРОВКА и то многогодишна...накрая сам ще се усетиш,кво и как се прави,как кьлве и пр...аз на неколко пьти сьм се отказвал от нерви,но накрая се вмайсторих
казваш,че трохата "падала" при всяко замятане?отде си сигурен,че точно ПАДА
то и кьлването е по друго-верно,че понякога набива целата плувка,но много по често,просто я накланя леко или спира за миг...е тва ти е момента-аз знам кво си мислиш:нема да засичам,че ще ми падне трохата
нали?и чакаш да се скрие плувката...така не става-при най малкото подозрение и РЯЗЗЗЗ,компренде?тука има и друго-кажи ми с ква вьдица,влакно и плувка действаш и може да ти обясня и някои други работи 

- vIdRaTa
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Колега,ali baba написа:пробвах с обикновен хляб ,но още при замятането и се откача ,явно зависи много от хляба
Моя съвет:
Единият начин (по-трудният за усвояване) -вземаш хляб(най-добре пресен,прясно изпечен,ако можеш даже топъл)късаш малка троха ,примерно с размер на царевично зърно,вземаш куката слагаш я в средата на трохата и просто стискаш някаде по-горе до главата

Вторият начин (не чак до там лесен

Помни

Дано съм ти бил полезен

Наслука

--- Конфуций---
--- Конфуций---